Με το βλέµµα στραµµένο στη διαδικασία της εκλογής του προέδρου και της Κ.Ε. βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος, µετά τον θόρυβο που προκάλεσαν στο Συνέδριο οι «53+», εµφανίζεται πολύ πιο αποφασισµένος να ξεκαθαρίσει τα πράγµατα. Παράλληλα, ωστόσο, γνωρίζει πολύ καλά ότι τη συγκεκριµένη στιγµή δεν µπορεί να φτάσει σε οριστική ρήξη µε τους εσωκοµµατικούς του αντιπάλους, καθώς τους έχει ανάγκη στην εκλογική διαδικασία για τις βουλευτικές κάλπες.

Δηλαδή, η συγκυρία δεν τον ευνοεί να πάρει δύσκολες αποφάσεις, αν και όσοι τον γνωρίζουν προσωπικά λένε ότι δεν είναι του χαρακτήρα του να δρα «εν θερµώ». Συνήθως οδηγεί µε µαεστρία τις καταστάσεις εκεί όπου θέλει και αφήνει τους άλλους να αποφασίσουν. Η αλήθεια είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας αιφνιδιάστηκε από την κίνηση των «53+» µέσα στο Συνέδριο. Δεν υπολόγισε ότι το 74% της ψηφοφορίας για την εκλογή του από τη βάση θα έφερνε σοβαρές αντιδράσεις. Όπως δεν υπολόγισε ότι οι αναφορές του στο άνοιγµα του ΣΥΡΙΖΑ και στην ψηφιακή εγγραφή όσων το επιθυµούν θα πυροδοτούσε τις αντιδράσεις κάποιων συνέδρων που πίσω από αυτήν τη διαδικασία βλέπουν την άλωση του ΣΥΡΙΖΑ, καθώς αντιλαµβάνονται ότι το µεγάλο άνοιγµα µπορεί να θέσει πολλά στελέχη -της «Οµπρέλας»- εκτός κοµµατικών οργάνων.

Προσδοκά σε νίκη

Έχοντας, ωστόσο, στο πλευρό του τον γραµµατέα του κόµµατος, Δηµήτρη Τζανακόπουλο, και τη γραµµατέα της Κοινοβουλευτικής Οµάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Ολγα Γεροβασίλη, προσδοκά ότι η νίκη στην τελική εσωκοµµατική µάχη θα είναι δική του. Στο προεδρικό στρατόπεδο υπάρχει, ωστόσο, γκρίνια, καθώς πολλοί υποστηρίζουν ότι οι τάσεις που στηρίζουν τον Αλέξη Τσίπρα, δηλαδή η Κίνηση Μελών (Νίκος Παππάς, Κώστας Ζαχαριάδης, Χρήστος Σπίρτζης), η ΡΕΝΕ (Νίκος Σκορίνης, Αντώνης Κοτσακάς, Πάνος Ρήγας), η «Γέφυρα» (Νίκος Μπίστης, Παναγιώτης Παναγιώτου, Νίκος Μουζέλης) και η ΔΗΜ.ΑΡ. (Θανάσης Θεοχαρόπουλος), οι ΠΑΣΟΚογενείς (Γιάννης Ραγκούσης) και η Προοδευτική Συµµαχία (Φώτης Κουβέλης), εµφανίστηκαν στο Συνέδριο χαλαρές, καθώς θεωρούσαν ότι η υπεροχή τους στον αριθµό των συνέδρων θα αρκούσε για τον έλεγχο των οργάνων και των διαδικασιών.

Έτσι, έπεσαν πολύ εύκολα στην παγίδα που τους έστησαν οι «53+», όταν έβαλαν σε ψηφοφορία την τροπολογία τους -για την εγγραφή και τη συµµετοχή στις οργανώσεις να απαιτείται η αυτοπρόσωπη παρουσία των µελών-, ενώ µέσα στην αίθουσα του Συνεδρίου η πλειοψηφία ήταν µέλη της «Οµπρέλας», καθώς οι περισσότεροι σύνεδροι, ιδιαίτερα της επαρχίας, είχαν φύγει.

«Απάντησαν»

Πολύ... σκληρά για να εξαφανιστούν από τον εσωκοµµατικό πολιτικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ εµφανίστηκαν τα στελέχη της «Οµπρέλας», στην οποία είναι ενταγµένοι οι «53+». Παρά το σοκ που τους προκάλεσε η ψηφοφορία για την εκλογή του προέδρου και της Κ.Ε. από τη βάση, όπου ηττήθηκαν κατά κράτος, καθώς περίµεναν τα ποσοστά τους να είναι πάνω από το 30% (τελικά έλαβαν 26%), «πήραν το αίµα τους πίσω» µέσα από την ιστορία που έστησαν µετά το τέλος της οµιλίας του Αλέξη Τσίπρα. Το µέλλον των στελεχών της εσωκοµµατικής αντιπολίτευσης µοιάζει να είναι αβέβαιο µέσα στο κόµµα τους, αφού πολλοί υποστηρίζουν ότι στην πραγµατικότητα θέλουν να εξαναγκάσουν τον Αλέξη Τσίπρα να τους διαγράψει, για να κατέβουν στις εκλογές αυτόνοµα, εκφράζοντας το 3% του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και το κοµµάτι των δυσαρεστηµένων ψηφοφόρων του Γιάνη Βαρουφάκη και της ΑΝΤΑΡΣΥΑ.

Οι ίδιοι, ωστόσο, απαντούν ότι «δεν θα πάνε πουθενά» και επιµένουν ότι θα δώσουν τη µάχη τους για να µην αλλάξει η φυσιογνωµία του κόµµατος της αξιωµατικής αντιπολίτευσης. Η ηγετική οµάδα της «Οµπρέλας», δηλαδή ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Πάνος Σκουρλέτης, ο Νίκος Φίλης και ο Νίκος Βούτσης, ο καθένας µε τον τρόπο του, έδωσαν το πολιτικό τους στίγµα στη διαδικασία του 3ου Συνεδρίου, καθώς, όπως λένε, δεν έχουν αποφασίσει να παραδώσουν τα κλειδιά του κόµµατος που έφτιαξαν µαζί µε πολλά στελέχη προερχόµενα από την παραδοσιακή Αριστερά.

Φτιάχνουν λίστες

Η αλήθεια είναι ότι, αν και η «Οµπρέλα» εµφανίζεται να έχει χάσει αρκετές δυνάµεις (ιδιαίτερα στην επαρχία), τα στελέχη της είναι έτοιµα να δώσουν τη µάχη της κάλπης στις εσωκοµµατικές εκλογές. Οι πληροφορίες λένε ότι από τώρα έχουν ξεκινήσει να φτιάχνουν τις λίστες για την Κ.Ε., όπου θα δοθεί η µάχη των µαχών, προκειµένου οι «53+» να έχουν δυναµική παρουσία στο κορυφαίο όργανο του κόµµατος. Από τα ποσοστά της Κ.Ε. θα εξαρτηθεί επίσης το εάν και πόσα µέλη θα εκλέξουν στο Πολιτικό Συµβούλιο, το οποίο καθορίζει την πολιτική του κόµµατος σε όλα τα θέµατα.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22 Απριλίου 2022.