«Η χώρα έχει πρόγραμμα επενδύσεων κοντά στα 13 δισεκατομμύρια ευρώ», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο βουλευτής της ΝΔ και καθηγητής Διεθνών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Δημήτρης Καιρίδης.

Ειδικότερα, ο ίδιος ανέφερε ότι η χώρα έχει επάρκεια στην ενέργεια σημειώνοντας πως υπάρχει ένα πρόβλημα κόστους.

Παράλληλα, προέβη στην εκτίμηση  ότι προσωρινά η Ευρώπη θα έχει πρόβλημα στην ενέργεια μετά το κλείσιμο της στρόφιγγας φυσικού αερίου σε Πολωνία και Βουλγαρία.

Ακόμη, ανέφερε πως είναι σημαντικό το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη στον Λευκό Οίκο.

Ακούστε τη συνέντευξή του 




Αναλυτικά η συνέντευξή του 

Αναφορικά με την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ για το Τατόι: Δείχνει μια φτώχεια, μια έλλειψη επιχειρηματολογίας και μια ροπή προς τη συνωμοσιολογία όλες αυτές οι ανακοινώσεις του ΣΥΡΙΖΑ και τα πρωτοσέλιδα των παραταξιακών εντύπων που δεν τιμούν την χώρα μας ούτε τον πολιτικό διάλογο. Πρόκειται για κάτι που δεν υφίσταται δηλαδή είναι αστείο και να το διαψεύσει κανείς. Το Τατόι πρέπει να αναστηλωθεί και να αποδοθεί στον ελληνικό λαό, είναι ένας υπέροχος χώρος που τον είχαμε στερηθεί για πάρα πολλές δεκαετίες, ανήκει στο ελληνικό δημόσιο, είναι κτήμα του ελληνικού λαού.

Για την κριτική του ΣΥΡΙΖΑ ότι τα χρήματα αυτά για το Τατόι θα μπορούσαν να καλύψουν επιπλέον επιδότηση του ρεύματος: Το πρόγραμμα υποδομών της κυβέρνησης είναι μερικά δισεκατομμύρια, ο υπουργός Καραμανλής ειναι υπερήφανος που θα συμβασιοποιήσουμε περίπου 13 δις δεν σημαίνει ότι θα σταματήσουμε τα έργα και θα σταματήσουμε την προσπάθεια αναβάθμισης της ποιότητας ζωής όλων μας επειδή έχουμε άλλου τύπου προβλήματα. Αυτός είναι ο απόλυτος λαϊκισμός και προσπαθεί να εκμεταλλευτεί τη δύσκολη συγκυρία και την ανησυχία των πολιτών για το πολύ σοβαρό πρόβλημα προσφέροντας τις λάθος λύσεις, αυτό που κάνουν παραδοσιακά όλοι οι λαϊκιστές. Να χτίσουμε πάνω στην οργή και το λαϊκισμό αλλά να λέμε ανοησίες ως λύση. Επαναλαμβάνω ότι η χώρα έχει ένα πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων κοντά στα 13 δις, προχωράει και τους αυτοκινητόδρομους και το σιδηρόδρομο και τα λιμάνια και τα αεροδρόμια δεν τα σταματάει για να επιδοτήσει το ρεύμα το οποίο το επιδοτεί έτσι κι αλλιώς με 4 δις μέχρι σήμερα.

Αναφορικά με την πτώση του ευρώ λόγω της αναταραχής που θα υπάρξει στην Ευρώπη λόγω του κλεισίματος της στρόφιγγας του ρωσικού αερίου: Η Ευρώπη θα πληρώσει βαρύ τίμημα. Το ρούβλι δεν έχει σημασία, έχει ενισχυθεί επειδή υπάρχουν capital control... Προφανώς ο Πουτιν κερδίζει από αυτές τις ανατιμήσεις και προφανώς η Ευρώπη έχει μεγάλο πρόβλημα διότι πληρώνει τα λάθη, τις παραλήψεις και τον εφησυχασμό των προηγούμενων χρόνων.

Αναφορικά με την ενεργειακή επάρκεια της χώρας: Δεν υπάρχει πρόβλημα επάρκειας και τροφοδοσίας αυτή τη στιγμή, υπάρχει ένα πρόβλημα κόστους το οποίο έχει ο προϋπολογισμός και ανταπεξέρχεται. Τα έσοδα του προϋπολογισμού πήγαν πολύ καλύτερα τους τελευταίους μήνες και αυτό δίνει ένα τράτο στον κ. Σκυλακάκη, τον «κέρβερο» του δημόσιου Ταμείου. Επιπλέον τα τουριστικά φαίνεται ότι πάνε πολύ καλά για το καλοκαίρι, ότι δηλαδή η Ουκρανική κρίση δεν έχει επηρεάσει τόσο. Έχει επηρεάσει την ρωσική αγορά η οποία όμως είναι ένα 3-4% της ελληνικής αγοράς, δεν έχουμε το πρόβλημα που έχουν οι Κύπριοι.

Ερωτηθείς ποιες θα είναι οι συνέπειες εφόσον κλείσουν οι στρόφιγγες μετά τις 20 Μάιου: Το καλοκαίρι οι καταναλώσεις πέφτουν λόγω της ανόδου της θερμοκρασίας, το πρόβλημα το έχουμε πολύ στην Ευρώπη από το Σεπτέμβριο και μετά. Τρέχουμε να προλάβουμε, γίνονται διάφορα με το υγροποιημένο. Ευτυχώς η Ελλάδα, ξέρετε είναι ένα βήμα πιο μπροστά από τη Γερμανία, η Γερμανία δεν έχει κανέναν τερματικό σταθμό, δεν έχει καμία Ρεβυθούσα, δεν έχει καμία δυνατότητα αυτόνομης εισαγωγής υγροποιημένου αερίου... Προφανώς έχουμε ζήτημα και προφανώς πρέπει να κάνουμε πάρα πολλά και τα κάνουμε.

Ερωτηθείς αν υπάρχει plan B όπως δελτίο στα καύσιμα: Ο Ντράγκι τα είπε αυτά, εδώ θα μας κατηγορήσει αμέσως η αντιπολίτευση ότι εμείς φταίμε κλπ. Σε όλη την Ευρώπη θα χαμηλώσουμε τον θερμοστάτη τώρα το χειμώνα και το καλοκαίρι αντί να έχουμε κρύο μέσα στα σπίτια μας με τα αιρκοντίσιον στους 20 βαθμούς θα το έχουμε στους 23 και θα έχουμε ανεμιστήρες, θα υπάρχουν κάποιες τέτοιες κινήσεις. Προσωρινά θα έχουμε πρόβλημα, μεσομακροπρόθεσμα το μεγάλο πρόβλημα θα το έχει η Ρωσία η οποία εξαρτάται απολύτως από τις πωλήσεις υδρογονανθράκων και αυτό που κάνει σήμερα καταστρέφει την οποιαδήποτε σχέση εμπιστοσύνης μπορούσε να έχει χτιστεί και απομονώνεται ακόμα περισσότερο.

Ερωτηθείς αν βλέπει ρωσική εισβολή και στη Μολδαβία: Κανείς δεν περίμενε τα πράγματα να πάνε τόσο χάλια για τη Ρωσία στρατιωτικά πλέον συζητούν κάποιοι ακόμα και για ενδεχόμενο νίκης της Ουκρανίας, αυτό ήταν αδιανόητο πριν από δύο μήνες. Επί του πεδίου βλέπετε τις δυσκολίες που έχουν οι ρώσοι και αυτό τους κάνει πιο επικίνδυνους διότι μέσα στο αδιέξοδο απειλούν με πυρηνικά, διαρκώς ο Λαβροφ βγαίνει απειλεί που δείχνει το αδιέξοδο στο οποίο βρίσκονται, οι αμερικάνοι έχουν μπει δυναμικά και ενισχύουν με βαριά όπλα. Ακόμα και οι Γερμανοί που μέχρι πριν από μερικές εβδομάδες η Γερμανία αρνούνταν να αγοράσει drones τα θεωρούσε ανήθικο όπλο, τώρα αγοράζει ότι βρει με ένα πρόγραμμα 100 δισεκατομμυρίων. Αυτή είναι η πολιτική Πούτιν. Φέρνει την Φιλανδία και τη Σουηδία στο ΝΑΤΟ, επανεξοπλίζει τη Γερμανία όπως δεν το είχαμε δει ποτέ τα προηγούμενα 75 χρόνια και τώρα επειδή οι Ουκρανοί έχουν κερδίσει χρόνο και τα έχουν πάει τόσο καλά αρχίζουν και παίρνουν και βαριά όπλα πια από τους δυτικούς. Αλλάζει το σκηνικό και αυτό κάνει τους ρώσους πιο επικίνδυνους. Κάποια στιγμή θα αποκαλυφθεί, ο Πούτιν το έχει κρύψει από το λαό του αλλά το κόστος ειναι εκεί, όταν έχεις 15.000 νεκρούς Ρώσους στρατιώτες και όταν έχεις 800 ρωσικά τανκς κατεστραμμένα... Άρα πραγματικά φοβάμαι για μια κλιμάκωση λόγω αυτού του αδιεξόδου και χρειάζεται πολύ μεγάλη προσοχή.

Αναφορικά με το ταξίδι του Πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο: Είναι ένα ταξίδι το οποίο ήταν σχεδιασμένο ήδη από πέρυσι, δεν έγινε το Μάρτιο λόγω του πολέμου στην Ουκρανία γίνεται τώρα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό ταξίδι, θα συναντηθεί προφανώς εκτενώς με τον πρόεδρο Μπάϊντεν και με όλη την αμερικανική ηγεσία και με το κογκρέσο. Η ελληνοαμερικανική σχέση ουδέποτε ήταν τόσο βαθιά και τόσο αναβαθμισμένη.

Αναφορικά με το ζήτημα του Οσμάν Καβάλα: Έχουμε μια Τουρκία η οποία αγνοεί επιδεικτικά τις αποφάσεις του Συμβουλίου της Ευρώπης για αυτή την υπόθεση και στην ουσία εξευτελίζει το συμβούλιο της Ευρώπης γιατί αν ένας ευρωπαίος πολίτης είναι φυλακισμένος για 4,5 χρόνια χωρίς δίκη παρά τις επανειλημμένες αποφάσεις του δικαστηρίου των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και έρχεται χθες το τουρκικό δικαστήριο και του επιβάλει ισόβια χωρίς δικαίωμα αποφυλάκισης ποτέ ο Ερντογάν δείχνει την αλαζονεία, δείχνει αυτή την αυτοπεποίθηση και δείχνει που το πάει το πράγμα διότι πάει σε εκλογές. Και να πούμε ότι τα καθεστώτα αυτά πρώτα στρέφονται εναντίον των πολιτικών τους και στη συνέχεια εναντίον των γειτόνων τους αυτά μας τα έχει αποδείξει η Ρωσία του Πούτιν και στον ίδιο δρόμο βαδίζει ο Ερντογάν. Δική μας δουλειά των ελλήνων εκπροσώπων είναι να έχουμε το σωστό αφήγημα για να πείσουμε τους Πολωνούς, στους Σκανδιναβούς ότι αυτά που βλέπετε στην Ουκρανία τα βλέπουμε και στην ανατολική Μεσόγειο και δεν μπορεί να έχουμε δύο μέτρα και δύο σταθμά και νομίζω έχουμε πείσει και πραγματικά νομίζω ότι θα είναι μια πολύ δύσκολη συνεδρίαση για τους Τούρκους με την υπόθεση Οσμάν Καβάλα. Είναι μια εμβληματική απόφαση που δείχνει την κατάρρευση του κράτους δικαίου, τον απόλυτο εξευτελισμό της Δικαιοσύνης στην Τουρκία.