Σαρωτικές αλλαγές διαφαίνεται ότι θα υπάρξουν στα ευρωψηφοδέλτια των κομμάτων, πολύ περισσότερο από τη στιγμή που είναι πάντα στο τραπέζι η σκέψη του πρωθυπουργού για κατάργηση του σταυρού προτίμησης και επιστροφή στη λίστα, όπως ίσχυε έως το 2014.

Με βάση τις πληροφορίες από τα επιτελεία της Ν.Δ., του ΣΥΡΙΖΑ και του ΚΙΝ.ΑΛ., προκύπτει ότι θα υπάρξει μεγάλη ανανέωση στη σύνθεση των ψηφοδελτίων, ενώ ενδιαφέρον θα έχουν και οι επιλογές που θα κάνουν οι κύριοι Κουτσούμπας, Βαρουφάκης και Βελόπουλος.

Διασταυρωμένες πληροφορίες από την Πειραιώς αναφέρουν ότι ο πρωθυπουργός θέλει να στείλει με τις επιλογές που θα κάνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα ανανέωσης. Εχει στείλει το μήνυμα σχεδόν στο σύνολο των εν ενεργεία ευρωβουλευτών της Ν.Δ. πως δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιοι.

Η «ντιρεκτίβα» αυτή προφανώς και δεν αφορά τον επικεφαλής της ευρωομάδας της Ν.Δ., Βαγγέλη Μεϊμαράκη, με τον οποίο θα γίνει ξεχωριστή συνεννόηση, με βάση και τις διαθέσεις του πρώην προέδρου του κόμματος.

Εκ νέου υποψήφιος ο Μεϊμαράκης

Με βάση τις εκτιμήσεις, ο κ. Μεϊμαράκης θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ, αν υπάρξει επιστροφή στη λίστα, θα είναι ο επικεφαλής του ψηφοδελτίου. Αλλωστε, μετά τις δυσκολίες του πρώτου διαστήματος της εκλογής Μητσοτάκη στην ηγεσία της Ν.Δ., οι σχέσεις των δύο ανδρών είναι άριστες, η επικοινωνία τους τακτική, ενώ δεν είναι τυχαίο ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει παραδοσιακά τον κ. Μεϊμαράκη για τη θέση του προέδρου των συνεδρίων του κόμματος.

Σε ό,τι αφορά τους υπόλοιπους ευρωβουλευτές, υπάρχει μια διάχυτη αίσθηση πως ο πρόεδρος της Ν.Δ. δεν θέλει να παραμείνουν στις Βρυξέλλες όσοι (θα) έχουν συμπληρώσει δύο θητείες. Σε αυτή την κατηγορία είναι τέσσερις ευρωβουλευτές συν τον διαγραμμένο Γιώργο Κύρτσο, ήτοι η Ελίζα Βόζεμπεργκ, η Μαρία Σπυράκη, ο Μανώλης Κεφαλογιάννης και ο Θοδωρής Ζαγοράκης.

Τι θα κάνουν Σπυράκη, Κεφαλογιάννης και Βόζεμπεργκ

Η Μαρία Σπυράκη ήδη έχει αποφασίσει να είναι υποψήφια στην Α’ Θεσσαλονίκης. Ο Μανώλης Κεφαλογιάννης ακούγεται ότι θα είναι υποψήφιος στον Νομό Ηρακλείου, ενώ έχει γραφτεί ότι μπορεί να θέσει υποψηφιότητα στον ίδιο νομό ο ανιψιός του, Ζαχαρίας Κεφαλογιάννης.

Η Ελίζα Βόζεμπεργκ φέρεται να επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια για την Ευρωβουλή, έχοντας δύο επιτυχημένες θητείες. Αν δεν πάρει το «πράσινο φως» από τον κ. Μητσοτάκη, δεν δείχνει διατεθειμένη να είναι υποψήφια για τις εθνικές εκλογές. Η περίπτωση του κ. Ζαγοράκη δεν απασχολεί τους επιτελείς του Μαξίμου, ούτε εκτιμάται ότι θα υπάρξει κάποια ιδιαίτερη συνεννόηση με τον παλαίμαχο ποδοσφαιριστή. Αλλωστε, είναι από τους ευρωβουλευτές που, όπως λέγεται στις Βρυξέλλες, «πέρασαν και δεν ακούμπησαν»

Η Άννα Μισέλ και ο Κυμπουρόπουλος

Από τους ευρωβουλευτές που θα έχουν συμπληρώσει τον Μάιο του 2024 μία θητεία, η Αννα-Μισέλ Ασημακοπούλου επιθυμεί να είναι εκ νέου υποψήφια, ενώ το ίδιο ισχύει και με τον Στέλιο Κυμπουρόπουλο. Και για τους δύο προφανώς θα εξαρτηθούν πολλά από το αν θα είναι με λίστα ή με σταυρό οι ευρωεκλογές. Η περίπτωση του κ. Κύρτσου προφανώς και δεν αφορά την ηγεσία της Ν.Δ., καθώς εδώ και καιρό ο βετεράνος δημοσιογράφος έχει βγει στο «αντάρτικο» κατά του κ. Μητσοτάκη, εξ ου και η διαγραφή του.

Ακούγονται διάφορα σενάρια για το πολιτικό του µέλλον, όπως ότι θα κατευθυνθεί στο κόµµα Βελόπουλου ή στο κόµµα Τζήµερου, Μπογδάνου, Κρανιδιώτη, τα οποία σενάρια ο ίδιος διαψεύδει. Την ίδια ώρα, λόγω και της χρονικής απόστασης από τις ευρωεκλογές, είναι περιορισµένες οι πληροφορίες σε σχέση µε το ψηφοδέλτιο της Ν.∆.

Στην περίπτωση, πάντως, που επιστρέψει η λίστα, έχουν ακουστεί τα ονόµατα του υφυπουργού Αµυνας, Νίκου Χαρδαλιά, της αναπληρώτριας κυβερνητικής εκπροσώπου, Αριστοτελίας Πελώνη, και του προέδρου της ΕΡΤ, Κωνσταντίνου Ζούλα.

Ανύπαρκτη παρέμβαση

Στην Κουµουνδούρου, µόνο ικανοποιηµένοι δεν µπορούν να είναι από τη σύνθεση της ευρωοµάδας του κόµµατος. Με εξαίρεση τον έµπειρο ∆ηµήτρη Παπαδηµούλη, οι υπόλοιποι βουλευτές δεν έχουν την παραµικρή γνώση της λειτουργίας των ευρωπαϊκών θεσµών, εξ ου και η ανύπαρκτη παρέµβασή τους.

Σε κάθε περίπτωση, ο κ. Παπαδηµούλης έχει ανακοινώσει πως µόλις ολοκληρωθεί η θητεία αυτή θα αποχωρήσει από την ενεργό πολιτική.

Σε ό,τι αφορά τον Στέλιο Κούλογλου, είναι γνωστό πως, λόγω και της κριτικής που έχει ασκήσει στην ηγεσία του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί «κόκκινο πανί» για τον κ. Τσίπρα και δεν θα είναι εκ νέου υποψήφιος. Το ίδιο ισχύει και για τον ηθοποιό Αλέξη Γεωργούλη, την πλέον αποτυχηµένη επιλογή των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο σύνθετα είναι τα πράγµατα µε την Ελενα Κουντουρά, τον Κώστα Αρβανίτη και τον Πέτρο Κόκκαλη.

Ως προς τον τελευταίο, το θέµα είναι για προφανείς λόγους ευαίσθητο και έχει να κάνει και µε τις ποικίλες ισορροπίες που θέλει να κρατήσει ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ. Με τον κ. Αρβανίτη έχει προσωπική σχέση ο πρώην πρωθυπουργός, έστω και αν στην Κουµουνδούρου λογίζεται ως αποτυχηµένος. Εκτιµάται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος, ενώ το ίδιο φαίνεται να ισχύει και για την περίπτωση της προερχόµενης από τους ΑΝ.ΕΛ. Ελενας Κουντουρά, καθώς ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θέλει να κόψει σχέσεις µε το κοµµάτι της ∆εξιάς. Στην περίπτωση που επικρατήσει η λίστα, το µόνο όνοµα που έχει ακουστεί είναι αυτό του επιτυχηµένου πρώην υφυπουργού Επικρατείας ∆ηµήτρη Λιάκου.

Η Καϊλή και ο Παπανδρέου

Στο ΚΙΝ.ΑΛ., µετά και την εκλογή Ανδρουλάκη, το ενδιαφέρον στρέφεται στην Εύα Καϊλή, η οποία επιθυµεί να είναι υποψήφια και το 2024, πολύ περισσότερο από τη στιγµή που εκλέχτηκε στην αντιπροεδρία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ήδη έχει γίνει µια πρώτη κουβέντα µε τον κ. Ανδρουλάκη, και µάλιστα λέγεται ότι πολλά θα εξαρτηθούν από το αν οι ευρωεκλογές θα γίνουν µε λίστα ή µε σταυρό.

Τουλάχιστον για έναν χρόνο θα γίνει ευρωβουλευτής ο Νίκος Παπανδρέου, ως πρώτος επιλαχών, που θα διαδεχτεί τον κ. Ανδρουλάκη όταν γίνουν οι εθνικές εκλογές. Εκ των πραγµάτων, ο κ. Παπανδρέου θα θελήσει να είναι ξανά υποψήφιος.

Στο ΚΚΕ δεν έχει ανοίξει καµία συζήτηση για τις ευρωεκλογές και πολύ περισσότερο για την ανανέωση της θητείας του Κώστα Παπαδάκη και του Λευτέρη Αλαβάνου. Εκτιµάται ότι ο κ. Παπαδάκης δεν θα κάνει τρίτη θητεία, ενώ, αντιθέτως, ο κ. Αλαβάνος πιθανολογείται ότι θα κάνει και δεύτερη, καθώς υπάρχει µεγάλη ικανοποίηση για την πολιτική δουλειά του.

Το «σωσίβιο» του Γιάνη

Στο ΜέΡΑ25 είναι πιθανό οι ευρωεκλογές να αποτελέσουν σωσίβιο για τον Γιάνη Βαρουφάκη. Και αυτό γιατί, αν το κόµµα του δεν καταφέρει να περάσει το κατώφλι του 3% και να µπει στο Εθνικό Κοινοβούλιο, θα µπορεί ο ίδιος περίπου έναν χρόνο µετά να θέσει υποψηφιότητα για την Ευρωβουλή και να κρατήσει έτσι «ζωντανό» το ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά, τέλος, την Ελληνική Λύση, εκτιµάται ότι θα είναι εκ νέου υποψήφιος ο νυν ευρωβουλευτής, Εµµανουήλ Φράγκος, ενώ ακούγονται και ονόµατα κυρίως απόστρατων, που έχουν φιλορωσικές θέσεις στο θέµα της εισβολής του Βλ. Πούτιν στην Ουκρανία.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 22/4