Την ανάγκη να υπάρξει κοινή ευρωπαϊκή αντιμετώπιση στο θέμα των πληρωμών για προμήθεια φυσικού αερίου από τη Ρωσία, θα θέσει η Ελλάδα τη Δευτέρα στο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας, σύμμφωνα με τον Κώστα Σκρέκα

Ο υπουργός Ενέργειας μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ενεργειακή επάρκεια της χώρας, προκειμένου να αντιμετωπίσουμε και τα πιο δυσμενή σενάρια. Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα θα πληρώσει την Gazprom με έναν τρόπο που δεν θα παραβιάζονται οι κυρώσεις και θα διασφαλίζει την ενεργειακή ασφάλειας της χώρας.

Όπως ανέφερε ο κ. Σκρέκας, η χωρά μας θα πληρώσει στις 20 Μαΐου τα φορτία που παρέλαβε για τον προηγούμενο μηνά και εξήγησε ότι η κατανάλωση φυσικού αερίου φτάνει το 50% και μερικές φορές το ξεπερνά.

Όπως είπε ο υπουργός Ενέργειας: «Επεκτείνουμε την αποθηκευτική ικανότητα της Ρεβυθούσας με μια νέα πλωτή δεξαμενή, η οποία θα ολοκληρωθεί έως τον Ιούλιο. Διπλασιάζεται η αποθηκευτική ικανότητα του σταθμού, ενώ θα υπάρχει πλέον η δυνατότητα εκφόρτωσης δύο πλοίων μεταφοράς LNG».

Ενδεικτικά ανέφερε ότι: «Είναι έτοιμες να λειτουργήσουν με diesel 4 μονάδες ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο ισχύος 1,7 GW. Αξιοποιούμε τον αγωγό ΤΑP, καλύπτοντας το 18% των αναγκών της χώρας μας, με αέριο από το Αζερμπαϊτζάν. Επιταχύνονται οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, καθώς και η αύξηση της παραγωγής πράσινης ενέργειας».

Για τα μέτρα στήριξης των καταναλωτών ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε νοικοκυριά και επιχειρήσεις», τόνισε και σχολίασε ότι μετά τη μεταναστευτική και την υγειονομική κρίση έχουμε την ενεργειακή κρίση.

Ειδικότερα ανέφερε ότι δίνεται η μεγαλύτερη επιδότηση στους λογαριασμούς ρεύματος συγκριτικά με τα υπόλοιπα κράτη – μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αναλογικά με τα οικονομικά μεγέθη της χώρας.

«Επιδοτούμε τους λογαριασμούς μέχρι 300 kWh/μήνα με ποσό που μειώνει τον τελικό λογαριασμό ρεύματος σχεδόν έως 60%. Ένας καταναλωτής θα πλήρωνε τον Απρίλιο, αν δεν υπήρχε η κρατική επιδότηση 0,44 ευρώ/kWh και μετά την κρατική επιδότηση πέφτει κάτω από 0,16 ευρώ/kWh».

Και συμπλήρωσε: «Αν εφαρμόζαμε αυτό που είπε ο κ. Τσίπρας, να μειώσουμε δηλαδή στο 50% τους λογαριασμούς, τότε οι καταναλωτές τον Απρίλιο θα είχαν πληρώσει περισσότερο από ότι τώρα. Το μέγεθος του προβλήματος δεν το έχει αντιληφθεί ο κ. Τσίπρας και η αντιπολίτευση. Επίσης, η ρήτρα αναπροσαρμογής δεν υπάρχει μόνο στην Ελλάδα, αλλά στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, στα κυμαινόμενα τιμολόγια. Στόχος της Κυβέρνησης είναι με δίκαιο και αποτελεσματικό τρόπο, να συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Έτσι και τον Μάιο θα καλύψουμε έως και το 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής».