Ξεπέρασε κάθε όριο η Τουρκία την περασμένη Τετάρτη 28/04, καθώς μέσα σε μερικές ώρες προχώρησε σε άνευ προηγουμένου μπαράζ υπερπτήσεων και παραβιάσεων στο Αιγαίο.

Ωστόσο, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ έκανε τον ανήξερο, όταν του τηλεφώνησε ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Ειδικότερα, 126 υπερπτήσεις και δεκάδες παραβιάσεις πάνω από ελληνικά νησιά στο Αιγαίο σημείωσε τη Τουρκία, προκαλώντας την εντονότατη αντίδραση της Αθήνας, η οποία προχώρησε σε δυο διαβήματα διαμαρτυρίας στην Άγκυρα.

Ακόμα, «πάγωσε» τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τον γγ του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ.

Και ενώ η Ελλάδα αντιδρά σε διπλωματικό επίπεδο στις ακρότητες της Τουρκίας στο Αιγαίο, αίσθηση προκαλεί η αντίδραση του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, όταν ο Έλληνας ομόλογός του, Νίκος Παναγιωτόπουλος του τηλεφώνησε, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις παραβιάσεις.

Ο υπουργός Άμυνας επικοινώνησε με τον Τούρκο ομόλογό του για να του εκφράσει τη δυσφορία του για τις συνεχείς παραβιάσεις.

Όμως, η αντίδραση που εισέπραξε από τον Χουλουσί Ακάρ, σύμφωνα με την Καθημερινή, ήταν πως «θα το τσεκάρει».

Η απάντηση, δηλαδή, αυτή του υπουργού Άμυνας της Τουρκίας έδειχνε σαν να μην γνώριζε τι έκανε τη Πολεμική Αεροπορία της χώρας του στο Αιγαίο.

Την ίδια στιγμή που η Ελλάδα αποφάσισε να ενεργοποιήσει την αντιαεροπορική της άμυνα στα νησιά, στέλνοντας μήνυμα ετοιμότητας στην Τουρκία, η Άγκυρα επιχείρησε να κάνει το άσπρο - μαύρο, κατηγορώντας την Αθήνα για τριήμερο παραβιάσεων, για το οποίο, όμως, δεν διαμαρτυρήθηκε παρά μόνο μετά τα δυο διαβήματα της Ελλάδας και τη γνωστοποίηση πως ο Έλληνας πρωθυπουργός έχει ενημερώσει το ΝΑΤΟ για τις παραβιάσεις.

Στην Αθήνα υπάρχει αυξημένη ετοιμότητα για το επόμενο διάστημα, καθώς πολλοί είναι αυτοί που δεν αποκλείουν θερμό επεισόδιο, αλλά και κάποια απειλητική κίνηση και προς την Κύπρο.