«Μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη - Ερντογάν στο κείμενο υπήρχε παράγραφος ότι τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης θα ξεκινούσαν από τον Σεπτέμβριο», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 ο υφυπουργός Παιδείας και αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Δικαίου και Εξωτερικής Πολιτικής Άγγελος Συρίγος.

Ο κ. Συρίγος μιλώντας στα Παραπολιτικά 90,1 απέδωσε τις προκλήσεις των τούρκων με τις υπερπτήσεις και τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου στο γεγονός ότι δεν έχει προσκληθεί από τις ΗΠΑ ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενώ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης προσκλήθηκε και θα μιλήσει και στο Κογκρέσο.

Παράλληλα ο υφυπουργός Παιδείας εξήγησε ότι η ενεργοποίηση του εθνικού συστήματος αεράμυνας περνάει το μήνυμα ότι η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να «κλειδώσει» στα συστήματα της τα τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη.

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, ο κ. Συρίγος χαρακτήρισε τα πράγματα πολύ άσχημα ενώ είπε πως ο Πούτιν συνεχίζει τις επιχειρήσεις και χτυπάει σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

Τέλος, ο ίδος απέρριψε ότι υπάρχει ένας τρίτος παγκόσμιος πόλεμος δια αντιπροσώπων.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Άγγελου Συρίγου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με τις τουρκικές προκλήσεις, ο υφυπουργός Παιδείας επισήμανε: «Όταν είχε γίνει η συνάντηση Μητσοτάκη–Ερντογάν στο ανακοινωθέν στο οποίο είχε εκδοθεί τότε υπήρχε μια τελευταία παράγραφος η οποία έλεγε ότι τα μέτρα οικοδομήσεως εμπιστοσύνης, οι διερευνητικές συνομιλίες και όλα αυτά θα ξεκινήσουν από τον Σεπτέμβριο και μετά εφόσον επιβεβαιωθεί το καλό κλίμα και οι καλές σχέσεις μεταξύ των δύο πλευρών. Το λεω αυτό γιατί είναι σαφές ότι αυτή η πρόταση μπήκε κατόπιν παρεμβάσεως της ελληνικής πλευράς διότι φοβόμασταν ότι μπορεί να υπάρξει μια τέτοια εξέλιξη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις όπως αυτή που είδαμε προχθές με το μπαράζ παραβιάσεων και υπερπτήσεων».

«Θεωρώ ότι όλα αυτά γίνονται για μια σειρά από λόγους. Ένας λόγος είναι ενόχληση των τούρκων ως προς το γεγονός ότι ο Ερντογάν δεν έχει ακόμη προσκληθεί από τις ΗΠΑ. Παρότι λένε πόσο σημαντικός σύμμαχος είναι η Τουρκία, πόσο σημαντικό έργο κάνει κλπ δεν έχει προσκληθεί ακόμη ενώ ο Μητσοτάκης πηγαίνει στις ΗΠΑ και μάλιστα θα μιλήσει και ενώπιον του Κογκρέσου. Ένας δεύτερος λόγος είναι ότι η Τουρκία έχει υποχρεωθεί να αλλάξει τον τελευταίο καιρό μετά τη ρωσική εισβολή την ρητορική της η οποία αμφισβητούσε συνεχώς την ελληνική κυριαρχία στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου διασυνδέοντας την με την αποστρατιωτικοποίηση και προσπαθεί να ξαναγυρίσει σε παλαιότερες εποχές όπου είχαμε διαρκείς παραβιάσεις του ελληνικού εναερίου χώρου», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Συρίγος.

Ερωτηθείς αν φοβόμαστε ότι μπορεί να προκληθεί θερμό επεισόδιο, ο υφυπουργός απάντησε: «Από ατύχημα περισσότερο. Ας κρατήσουμε αυτό το οποίο είχε γίνει όταν συγκρούστηκε το ελληνικό πολεμικό πλοίο με το τουρκικό πολεμικό τον Αύγουστο του ’20, εκεί επικράτησε παγωμάρα από τουρκικής πλευράς, δεν κουνήθηκε κανένας. Ο στόχος της Τουρκίας, πιστεύω είναι να προκαλεί και να πιέζει χωρίς να φτάνει στο στρατιωτικό επεισόδιο δηλαδή να κερδίσει με την απειλή. Επίσης θεωρώ ότι ο τρίτος λόγος ήταν να περάσει ένα μήνυμα ότι μπορεί να έχει σταματήσει η ρητορική μου για αμφισβήτηση της κυριαρχίας στα ανατολικά νησιά του Αιγαίου αλλά εγώ παραμένω εδώ, γερή-δυνατή και θα συνεχίζω να αμφισβητώ, δεν αλλάζει τίποτα».

Ερωτηθείς τι σημαίνει η ενεργοποίηση του εθνικού συστήματος αεράμυνας, ανέφερε: «Η Τουρκία στέλνει δύο ζεύγη οπλισμένα F16 τα οποία κάνουν 22 υπερπτήσεις. Πρακτικά τι σημαίνει ότι είναι οπλισμένα; Τίποτα αλλά η Τουρκία περνάει ένα μήνυμα ότι έχω αυτή τη δυνατότητα. Η ενεργοποίηση του αντιαεροπορικού συστήματος σημαίνει ότι η Ελλάδα περνάει ένα αντίστοιχο μήνυμα στην Τουρκία ότι έχω αυτή τη δυνατότητα και να σε ''κλειδώσω'' μέσα στα συστήματά μου και να σε ρίξω. Εξαρτάται τώρα πως θα αντιδράσει η τουρκική πλευρά, είναι μέχρι που πιστεύει ότι την παίρνει δηλαδή αν ξαναεπιχειρήσει υπερπτήσεις συστηματικές όπως αυτές που έγιναν προχθές σημαίνει ότι επιθυμεί κλιμάκωση αλλιώς έχει πάρει το μήνυμα της ελληνικής πλευράς. Σε αυτές τις περιπτώσεις εσύ στέλνεις το μήνυμα σου ότι είσαι έτοιμος και περιμένεις να δεις από την άλλη πλευρά να συμμορφωθεί και να καταλάβει ποια είναι η λογική, δεν μπορείς να της επιβάλεις τη λογική».

Αναφορικά με τον πόλεμο στην Ουκρανία, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Είναι πολύ άσχημα τα πράγματα. Δεν ξέρουμε πόσο θα κρατήσει γιατί εξαρτάται από έναν άνθρωπο, τον Πούτιν. Αυτός είναι ο πόλεμος του Πούτιν. Εκείνο όμως που με ανησυχεί στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι ότι η αμερικανική πλευρά αντιλαμβάνεται ότι αυτός ο πόλεμος μπορεί να αποδειχθεί μοιραίος για τη Ρωσία δηλαδή να είναι το Βιετνάμ της Ρωσίας και πλέον κινείται με αυτή τη λογική».

«Η συνέχιση του πολέμου δεν είναι κάτι που μας συμφέρει ως Ευρώπη», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς αν συμφωνεί με την άποψη ότι έχουμε ένα Γ’ παγκόσμιο πόλεμο που γίνεται δια αντιπροσώπων, απάντησε: «Έναν πόλεμο για αντιπροσώπων έχουμε αλλά τρίτο ευτυχώς όχι. Είναι ένας πόλεμος δια αντιπροσώπων αλλά έχουμε πολύ συχνά πολέμους δια αντιπροσώπους. Στο Βιετνάμ είχαμε πόλεμο δια αντιπροσώπων, στη Συρία είχαμε πόλεμο δια αντιπροσώπων, είναι συχνό το φαινόμενο πολέμου δια αντιπροσώπων ακριβώς για να αποφευχθεί ο Γ’ παγκόσμιος πόλεμος».

Ερωτηθεις αν βλέπει πιθανή τη χρήση πυρηνικών περιορισμένης εμβέλειας, δήλωσε τέλος: «Αυτό που λέτε ακούγεται παράλογο αλλά έχουμε δει πολλά παράλογα στην προκειμένη περίπτωση. Μην έχουμε αμφιβολία η αντίδραση της Δύσεως θα ήταν εντελώς διαφορετική αν η Ρωσία δεν είχε πυρηνικά όπλα. Αυτό είναι που υποχρεώνει τη Δύση να είναι εξαιρετικά προσεκτική στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία».