Ένα ακόμα βήμα για την ενεργειακή ασφάλεια της χώρας, αλλά και για την μετατροπή της σε ενεργειακό κόμβο στην νοτιοανατολική Ευρώπη και τα Βαλκάνια πραγματοποιείται σήμερα, καθώς στην Αλεξανδρούπολη ξεκινούν οι εργασίες για την πρώτη πλωτή μονάδας αποθήκευσης και επαναεριοποίησης φυσικού αερίου (FSRU), η οποία αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία στο τέλος του 2023. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνει η Ευρωπαϊκή Ένωση στη διαφοροποίηση των πηγών ενέργειας και την απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο είναι η παρουσία του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ στην εκδήλωση, όπου θα μιλήσει ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης.

Παρών θα είναι και ο υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Κώστας Σκρέκας, αλλά και τρεις ηγέτες βαλκανικών χωρών (μαζί με τους υπουργούς ενέργειας): Ο πρωθυπουργός της Βουλγαρίας Κίριλ Πέτκοφ, ο πρόεδρος της Σερβίας Αλεξάνταρ Βούτσιτς και ο πρωθυπουργός της Βόρειας Μακεδονίας Ντίμιταρ Κοβάτσεφσκι, καθώς και ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Τζέφρι Πάιατ, ο οποίος το προσεχές διάστημα θα αναλάβει υφυπουργός εξωτερικών, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, στην κυβέρνηση Μπάιντεν.

«Επάρκεια»

«Πρώτο και κύριο μέλημα της κυβέρνησης από την αρχή της θητείας μας είναι να εξασφαλίσουμε την ενεργειακή επάρκεια και αυτονομία της χώρας», τόνισε σε δήλωσή του (στη Real) ο κ. Μητσοτάκης, ο οποίος κατά την τελευταία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου είχε επισημάνει σχετικά με το νέο τερματικό σταθμό αποθήκευσης και αεριοποίησης Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου στην Αλεξανδρούπολη ότι πρόκειται για «ένα πολύ σημαντικό έργο υποδομής το οποίο, σε συνδυασμό με άλλες πρωτοβουλίες, μέσα σε λιγότερο από 20 μήνες θα μας έχει δώσει τη δυνατότητα να διαφοροποιήσουμε πλήρως τις πηγές εφοδιασμού σε φυσικό αέριο, όχι μόνο της πατρίδας μας αλλά και όλης της Βαλκανικής Χερσονήσου». Είχε υπογραμμίσει δε ότι η Ελλάδα «γρήγορα και πολύ μεθοδικά μετατρέπεται σε έναν ενεργειακό κόμβο της περιοχής, αλλά ταυτόχρονα και σε στρατηγική πύλη εισόδου ενεργειακών πόρων προς τη νοτιοανατολική Ευρώπη συνολικά».

Ο μόνος Τερματικός Σταθμός Υγροποιημένου Φυσικού Αερίου (ΥΦΑ) που διαθέτει προς το παρόν η Ελλάδα είναι εγκατεστημένος στη νήσο Ρεβυθούσα, στον κόλπο Πάχης Μεγάρων και αξιοποιείται για την υποδοχή δεξαμενόπλοιων ΥΦΑ, παραλαβή, αποθήκευση και αεριοποίηση ΥΦΑ.

«Να αναδειχθεί σε σταθμό»

«Η χώρα μας μπορεί να αναδειχθεί σε περιφερειακό σταθμό διακομιδής φυσικού αερίου. Μέσω των εγκαταστάσεων για μετατροπή υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα και στην Αλεξανδρούπολη (FSRU), αλλά και μέσω των αγωγών φυσικού αερίου (ΤΑΡ και ΙGΒ)», ανέφερε σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, ενώ και ο κ. Πάιατ είχε περιγράψει τη στρατηγική σημασία του FSRU Αλεξανδρούπολης και άλλων υποδομών. «Η Ελλάδα έχει τον αγωγό TAP, έχει τη Ρεβυθούσα, έχει τον IGB κοντά στην ολοκλήρωση, όπως και τον FSRU της Αλεξανδρούπολης. Η Ελλάδα βρίσκεται σε πολύ καλύτερη θέση από ορισμένες πολύ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες που δεν έλαβαν την έγκαιρη απόφαση που πήρε η ελληνική κυβέρνηση για να τερματίσει την εξάρτηση και την ευαλωτότητα από τη Ρωσία», σημείωσε ο κ. Πάιατ.

Το πρόγραμμα

Αναλυτικά, το πρόγραμμα του Κυριάκου Μητσοτάκη σήμερα στον Έβρο έχει ως εξής:
  • Στις 09:30 θα επισκεφθεί το εργοτάξιο για την κατασκευή της ανατολικής περιφερειακής οδού της Αλεξανδρούπολης και των συνδέσεων με το λιμάνι της πόλης και την Εγνατία Οδό.
  • Στις 10:00 θα παραστεί και θα μιλήσει στα εγκαίνια της Μονάδας Επεξεργασίας Απορριμμάτων Αλεξανδρούπολης.
  • Στις 11:00 θα παραστεί στα εγκαίνια του νέου Γηροκομείου της Ιεράς Μητρόπολης Αλεξανδρούπολης.
  • Στις 12:30 θα παραστεί και θα μιλήσει στην εκδήλωση για την επίσημη έναρξη υλοποίησης του πλωτού τερματικού σταθμού αποθήκευσης και αεριοποίησης LNG (FSRU) ανοιχτά της Αλεξανδρούπολης.
  • Στις 14:00 θα παραθέσει γεύμα στους ξένους ηγέτες που θα παραστούν στην εκδήλωση για τον σταθμό FSRU.