Την είσοδο του κόμματος σε τροχιά προεκλογικής ετοιμότητας αναμένεται να σηματοδοτήσει το Συνέδριο του Κινήματος Αλλαγής, οι εργασίες του οποίου θα διεξαχθούν από 20-22 Μαΐου, στο γήπεδο του Τάε Κβον Ντο. Ημερομηνία-σταθμός για την πάλαι ποτέ κραταιά παράταξη της Κεντροαριστεράς είναι και αυτή της 8ης Μαΐου, όταν με εσωτερικό δημοψήφισμα θα αποφασιστεί το όνομα του κόμματος και ταυτόχρονα θα γίνει η εκλογή των συνέδρων και των μελών των Νομαρχιακών και Δημοτικών Επιτροπών.

Βεβαίως, το μεγάλο στοίχημα του Νίκου Ανδρουλάκη και των στενών συνεργατών του, Ανδρέα Σπυρόπουλου, Στέφανου Ξεκαλάκη και Μάρας Κουκουδάκη, που έχουν αναλάβει την ευθύνη των εσωκομματικών διαδικασιών, είναι η συμμετοχή. Για δύο βασικούς λόγους: Αφενός, γιατί μία εβδομάδα μετά, στις 15 Μαΐου, θα γίνουν οι εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ και εκ των πραγμάτων θα υπάρξουν οι σχετικές συγκρίσεις. Αφετέρου, γιατί η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. επιθυμεί να συνεχιστεί η δυναμική που αναπτύχθηκε μετά την εκλογή του κ. Ανδρουλάκη, κάτι που περνάει και μέσα από την ουσιαστική οργανωτική ανασυγκρότηση των δομών του κόμματος.

Άνω των 100.000

Με βάση όλες τις εκτιμήσεις, οι συνεργάτες του κ. Ανδρουλάκη υπολογίζουν ότι μπορεί ο αριθμός των μελών και φίλων του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝ.ΑΛ. που θα προσέλθουν στις κάλπες να φτάσει ή και να ξεπεράσει τους 100.000. Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις αυτές, είναι προφανές ότι το κόμμα θα έχει λάβει μεγάλη οργανωτική ώθηση, η οποία είναι ιδιαιτέρως χρήσιμη ενόψει και των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων. Πολύ περισσότερο από τη στιγμή που θα έχει κερδίσει και τις εντυπώσεις σε σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς τα επιτελικά στελέχη του υπολογίζουν ότι για τις κάλπες της εκλογής αρχηγού του κόμματος δύσκολα θα ξεπεραστούν οι 70.000.

Τρεις επιλογές

Την ίδια ώρα, κομβικό ζήτημα για τη Χαριλάου Τρικούπη είναι και αυτό του ονόματος, καθώς προεκλογικά ο κ. Ανδρουλάκης είχε δεσμευτεί ότι το κόμμα θα επιστρέψει στον ιστορικό του τίτλο. Για το θέμα αυτό, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν στις κάλπες έχοντας ένα ψηφοδέλτιο με τρεις προτεινόμενες επιλογές:
  1. ΠΑΣΟΚ - Κίνημα Αλλαγής
  2. ΠΑΣΟΚ - Δημοκρατική Παράταξη
  3. ΚΙΝ.ΑΛ.
Η ηγεσία του ΚΙΝ.ΑΛ. κατέληξε στις παραπάνω προτάσεις για το ονοματολογικό έπειτα από τη διενέργεια στοχευμένων δημοσκοπήσεων στην κοινωνική βάση του κόμματος. Από τα αποτελέσματα των μετρήσεων η εικόνα είναι πως υπάρχει γενικευμένη απαίτηση να συμπεριληφθεί στη σύνθετη ονομασία ο όρος «ΠΑΣΟΚ», καθώς και το ιστορικό σύμβολο της παράταξης, ήτοι ο πράσινος ήλιος.

Ταυτόχρονα, όμως, υπάρχει ισχυρή πίεση από το «γεννηματικό» μπλοκ (σ.σ.: Μιλτιάδης Παπαϊωάννου, Μανώλης Οθωνας, Κώστας Γείτονας κ.ά.) αλλά και από τις εκτός ΠΑΣΟΚ ομάδες (σ.σ.: «Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία», «Ανανεωτική Αριστερά» του Θόδωρου Μαργαρίτη και οι προερχόμενοι από το «Ποτάμι», όπως ο Γιάννης Μεϊμάρογλου και ο Παναγιώτης Καρκατσούλης) να διατηρηθεί στον τίτλο και ο όρος «ΚΙΝ.ΑΛ.», που αποτελεί το «πολιτικό παιδί» της αείμνηστης Φώφης Γεννηματά.

Επί ίσοις όροις

Εν τω μεταξύ, το Συνέδριο του ΚΙΝ. ΑΛ., που διεξάγεται έναν μήνα μετά την αντίστοιχη κορυφαία εσωκομματική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ, φιλοδοξεί, σε επίπεδο εντυπώσεων τουλάχιστον, να ισοσκελίσει και το επικοινωνιακό αφήγημα της Κουμουνδούρου περί προνομιακής σχέσης του Αλέξη Τσίπρα με όλες τις ιδεολογικές αποχρώσεις της εγχώριας και ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας. Ο υπαρκτός ανταγωνισμός των δύο κομμάτων στο πεδίο αυτό διεξάγεται με όρους προσεταιρισμού στελεχών από το ένα κόμμα προς το άλλο, με επίδειξη «πυγμής» στο μέτωπο των δημόσιων σχέσεων με τους ηγέτες των ευρωπαϊκών σοσιαλιστικών κομμάτων και μέσα από μια ιδιότυπη «μονομαχία» του Αλέξη Τσίπρα με τον Νίκο Ανδρουλάκη έναντι του Κ. Μητσοτάκη και της Ν.Δ. για το ποιος εκ των δύο τους είναι ο καταλληλότερος για να εκφράσει την «αντισυστημική» ψήφο στην Ελλάδα. 

Με το ίδιο νόμισμα

Ο Ν. Ανδρουλάκης, στον «διεμβολισμό» που επιχειρεί ο Αλ. Τσίπρας προς το ΚΙΝ.ΑΛ., με το να βγάζει στην πρώτη γραμμή του κόμματός του στελέχη προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, αμύνεται και μάλιστα επιδιώκει να τον κατατροπώσει επικοινωνιακά με το «ίδιο νόμισμα» και να τον αποδυναμώσει εξ αριστερών. Οι πληροφορίες αναφέρουν πως η Χαριλάου Τρικούπη στο Συνέδριο του Μαΐου επιφυλάσσει τιμητική υποδοχή σε πρώην στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, που, μετά την εκλογή του Ν. Ανδρουλάκη, αποφάσισαν να προσχωρήσουν στο ΚΙΝ.ΑΛ.-ΠΑΣΟΚ ή να επαναπατριστούν σε αυτό. Ο πρώην ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος και οι πρώην υπουργοί της Αριστεράς Γ. Πανούσης και Στ. Κοντονής, σύμφωνα με πληροφορίες από τη Χαρ. Τρικούπη, ενδέχεται να παραβρεθούν στο Συνέδριο του ΚΙΝ.ΑΛ., όπως και μια εν ενεργεία βουλευτής, προερχόμενη από το κόμμα του Γ. Βαρουφάκη.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Απριλίου 2022.