Τριπλή επίσκεψη στις Ηνωµένες Πολιτείες περιλαµβάνει το πρόγραµµα του Κυριάκου Μητσοτάκη τον Μάιο, που κλείνει µε επίσκεψη στο Παρίσι και, φυσικά, µε την κρίσιµη, έκτακτη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες στις 30-31 Μαΐου. Η ενίσχυση των δεσµών Ελλάδας - ΗΠΑ, που βρίσκονται ίσως στο κορυφαίο σηµείο τους ιστορικά, ακολούθησε συγκεκριµένο βηµατισµό την τελευταία τριετία, µε ορισµένα σηµεία-κλειδιά, που άνοιξαν τον δρόµο για την επίσκεψη του Έλληνα πρωθυπουργού στον Λευκό Οίκο στις 16 Μαΐου και τη συνάντησή του µε τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και την οµιλία που αναµένεται να απευθύνει (δεν έχει επισηµοποιηθεί ακόµα) στις 17 Μαΐου στο Κογκρέσο.

Τα σηµεία αυτά ήταν η ψήφιση του νόµου «Περί άµυνας και διακοινοβουλευτικής εταιρικής σχέσης ΗΠΑ - Ελλάδας» των γερουσιαστών Ρούµπιο και Μενέντεζ, η αναθεώρηση και αναβάθµιση της Συµφωνίας Αµοιβαίας Αµυντικής Συνεργασίας (MDCA) µεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ και η ανάδειξη του ιδιαίτερου στρατηγικού ρόλου του λιµανιού της Αλεξανδρούπολης, µετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και τον συνεχιζόµενο πόλεµο.

Που θα επικεντρωθεί

Σε αυτά τα θέµατα αναµένεται να επικεντρωθεί και η συζήτηση του Ελληνα πρωθυπουργού µε τον Αµερικανό πρόεδρο: στη στάση έναντι της Ρωσίας, την οικονοµική και αµυντική σχέση των δύο χωρών, µε εξέταση και της πιθανότητας µελλοντικής προµήθειας από την Ελλάδα µαχητικών αεροσκαφών F-35, τη συνέχιση και διεύρυνση των αµερικανικών επενδύσεων στη χώρα µας, αλλά και το ενεργειακό, µε τη δέσµευση των ΗΠΑ για στήριξη στο έργο EuroAsia Interconnector για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας - Κύπρου - Ισραήλ και σε άλλα σχέδια µεταφοράς ενέργειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Οι επιδιώξεις

Η κυβέρνηση επιδιώκει την ενεργό στήριξη τόσο της Ε.Ε. όσο και των ΗΠΑ για να καταστεί η χώρα µας το σηµείο εισόδου του φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη. Θυµίζουµε ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επί πρωθυπουργίας του είχε επισκεφθεί ξανά τον Λευκό Οίκο µε πρόεδρο -τότε τον Ντόναλντ Τραµπ, τον Ιανουάριο του 2020. Οι κ. Μητσοτάκης και Μπάιντεν «θα συζητήσουν τις συνεχιζόµενες προσπάθειες µε τους συµµάχους και τους εταίρους για την υποστήριξη του λαού της Ουκρανίας και την επιβολή οικονοµικού κόστους στη Ρωσία για την απρόκλητη επιθετικότητά της. Θα συζητήσουν τη στενή µας συνεργασία σε παγκόσµιες προκλήσεις, συµπεριλαµβανοµένης της κλιµατικής αλλαγής και της ενεργειακής ασφάλειας», ανέφερε χαρακτηριστικά η εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζεν Ψάκι.

Επικεφαλής στην παρέλαση

Στις 22 Μαΐου, ο κ. Μητσοτάκης θα είναι επικεφαλής στην παρέλαση στο Σικάγο και θα συµµετέχει στις εκδηλώσεις της πολυπληθούς ελληνικής Οµογένειας στην πόλη για τον εορτασµό της εθνικής επετείου της 25ης Μαρτίου. Την εποµένη θα µεταβεί στη Βοστώνη, καθώς αποδέχθηκε την πρόσκληση από το Boston College για να εκφωνήσει λόγο στην τελετή αποφοίτησης. Πρόκειται για ένα από τα πιο φηµισµένα και παλαιότερα (από το 1863) πανεπιστήµια στις ΗΠΑ, µε µότο του το οµηρικό «Αιέν αριστεύειν». Στη σχετική ανακοίνωση, µάλιστα, του πανεπιστηµίου, σηµειώνεται, µεταξύ άλλων, πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης «έδωσε προτεραιότητα στις άµεσες ξένες επενδύσεις και ενίσχυσε την αξιοπιστία της χώρας στους οίκους αξιολόγησης.

Παρά το επιπρόσθετο βάρος του COVID-19, η κεντρική τράπεζα της Ελλάδας ανέφερε ανάπτυξη επτά µονάδων το 2021 και κατ’ εκτίµηση πέντε µονάδων φέτος». Η τριπλή επίσκεψη του πρωθυπουργού έχει ως στόχο τόσο την ενδυνάµωση των σχέσεων σε όλα τα επίπεδα µε τις Ηνωµένες Πολιτείες όσο και την προσέλκυση επενδύσεων στη χώρα µας, έχει όµως και τον χαρακτήρα της επαφής µε την Οµογένεια σε τρεις πόλεις µε έντονο το ελληνικό στοιχείο (Ουάσινγκτον, Σικάγο, Βοστώνη) ενόψει και της ψήφου των αποδήµων, που κατοχυρώθηκε για πρώτη φορά νοµοθετικά και θα ισχύσει από τις προσεχείς εθνικές εκλογές.

Τρεις αποφάσεις

Οι διπλωµατικές και διεθνείς του επαφές έχουν συνέχεια, τόσο στο Παρίσι και στο συνέδριο του ΟΟΣΑ όσο, κυρίως, και στις Βρυξέλλες και στη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συµβουλίου, από το οποίο ο κ. Μητσοτάκης περιµένει τρεις αποφάσεις: την αξιοποίηση των αχρησιµοποίητων δανείων, ύψους 230 δισ. ευρώ, από το Ταµείο Ανάκαµψης και Ανθεκτικότητας, για να αντιµετωπίσουν τα κράτη-µέλη τις υψηλές τιµές ενέργειας, την κεντρική προµήθεια φυσικού αερίου, κατά το πρότυπο της προµήθειας των εµβολίων για τον κορονοϊό, και -το σπουδαιότεροη επιβολή ενός πανευρωπαϊκού πλαφόν στις τιµές χονδρικής του φυσικού αερίου.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 29 Απριλίου 2022.