«Η αυτοδυναμία θα κριθεί στις δεύτερες εκλογές», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Εσωτερικών, Μάκης Βορίδης.

Ειδικότερα, ο ίδιος επισήμανε την ανάγκη για σταθερή διακυβέρνηση της χώρας ενώ εκτίμησε ότι ο λαός θα δώσει στη ΝΔ καθαρή εντολή για να σχηματίσει κυβέρνηση.

Παράλληλα, κληθείς να σχολιάσει τις δημοσκοπήσεις και τη μείωση της διαφοράς ΝΔΣΥΡΙΖΑ άφησε να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση δεν έχει φθορά, αν και έχει κληθεί να αντιμετωπίσει μεταναστευτικό, πανδημία, ενεργειακή κρίση και τον πόλεμο.

Ακόμη, ανέφερε πως ο πρωθυπουργός είναι αποφασισμένος να αντιμετωπίσει το ζήτημα των μεγάλων αυξήσεων στην ενέργεια, ενώ τόνισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξέπεμψε με σιγουριά και σταθερότητα ότι το ζήτημα να επιλυθεί και θα αντιμετωπιστεί.

Σε σχέση με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών είπε πως βρισκόμαστε στην τρίτη χρονιά ενώ υπενθύμισε ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι ο συνταγματικός χρόνος των εκλογών είναι τέλος της Άνοιξης του 2023.

Αναλυτικά οι δηλώσεις του 

Για τα ποσοστά της ΝΔ στις δημοσκοπήσεις: Στο μέγεθος της διαφοράς πέραν του ότι προφανώς υπάρχουν διάφορες μετρήσεις, υπάρχουν μετρήσεις που μας δίνουν 11 μονάδες διαφορά, 9 μονάδες διαφορά, αυτή μας έδωσε 8. Εγώ δεν γνωρίζω κυβέρνηση που τρία χρόνια μετά να έχει τέτοια διαφορά από την αξιωματική αντιπολίτευση.

Για την αυτοδυναμία: Την αυτοδυναμία θα την κρίνουμε στις δεύτερες εκλογές. Έχουμε ξεκαθαρίσει ότι με την απλή αναλογική αυτοδυναμία δεν υπάρχει άρα λοιπόν συζητάμε για τις δεύτερες εκλογές. Το ερώτημα που τίθεται τώρα στους πολίτες είναι το ερώτημα της επιλογής της κομματικής και μάλιστα στις παρούσες συνθήκες και συγκυρίες που να ομολογήσουμε ότι είναι μια δύσκολη στιγμή αντικειμενικά για την κυβέρνηση αυτή που περνάμε τώρα. Η κυβερνηση έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις, έχει αντιμετωπίσει το μεταναστευτικό, έχει αντιμετωπίσει την πανδημία, έχει αντιμετωπίσει πολύ σημαντικές καταστροφές και πρωτοφανείς καταστροφές σε επίπεδο ζημιών και φυσικών φαινομένων. Έχει αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση, έχει αντιμετωπίσει και τον πόλεμο. Θεωρώ ότι όταν θα φτάνουμε προς την χρονική στιγμή των εκλογών όλα αυτά και βεβαίως και με την συνεκτίμηση του πως η κυβέρνηση θα χειριστεί και το κομμάτι το ενεργειακό, όλα αυτά συνεκτιμώμενα εμένα η εντύπωσή μου είναι ότι πρώτον θα δώσουνε μια πολύ καθαρή νίκη στη ΝΔ στις πρώτες εκλογές και επειδή ούτως ή άλλως έχουμε πει ότι θα πάμε στις δεύτερες εκλογές, στις δεύτερες εκλογές μετά την καθαρή νίκη της ΝΔ το ερώτημα θα είναι ένα και πάρα πολύ απλό. Επειδή θα έχουνε τοποθετηθεί και τα κόμματα ως προς τα ζητήματα των συνεργασιών νομίζω ότι τελικώς εκείνο το οποίο θα φανεί είναι η ανάγκη να υπάρξει αποτελεσματική και σταθερή διακυβέρνηση και ο ελληνικός λαός να δώσει στη ΝΔ αυτό το οποίο ζητάει ο πρωθυπουργός δηλαδή μια καθαρή εντολή για να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Κληθείς να σχολιάσει την απάντηση «κανένας» στην ερώτηση δημοσκόπησης «ποιο κόμμα μπορεί να διασφαλίσει τη σταθερότητα, την ανάπτυξη και τη στήριξη της κοινωνίας»: Το ακούω και το συγκρατώ το στοιχείο αυτό αλλά εκείνο το οποίο έχει σημασία να ξέρουμε είναι ότι τελικώς οι πολίτες θα χρειαστεί να αποφασίσουν δηλαδή ο «κανένας» δεν είναι επιλογή στην κάλπη επομένως τι τελικώς σημαίνει ότι πάντοτε διαλέγεις από υπαρκτές πολιτικές επιλογές. Το «κανένας» δεν δείχνει ότι μου αρέσει το μικρό κόμμα, το κανένας είναι ότι δεν είμαι ικανοποιημένος ή δεν βλέπω κάτι το οποίο αποτελεί λύση ή έτσι όπως καταλαβαίνω εγώ τη λύση για όσους το λένε αυτό εντέλει όμως ακόμα και αυτοί θα χρειαστεί να επιλέξουν και θα επιλέξουν ανάμεσα στην πιο αξιόπιστη λύση που τους προσφέρεται ακόμα και αν σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια δεν είναι η απολύτως αποτελεσματική.

Ερωτηθείς αν ήρθε η ώρα λόγω της φθοράς που παρουσιάζει η κυβέρνηση να πει ο πρωθυπουργός στο οικονομικό επιτελείο «δώστα όλα»: Όχι «δώστα όλα» δεν θα πει. Εκείνο το οποίο πει και νομίζω ότι είναι αποφασισμένος ο πρωθυπουργός , τον είδα πάρα πολύ σταθερό και σίγουρο και αποφασισμένο είναι ότι θα αντιμετωπιστεί το ζήτημα των πολύ μεγάλων αυξήσεων των τιμολογίων του ηλεκτρικού. Αυτό δεν πρόκειται να γίνει από εμάς ούτε με προχειρότητα ούτε με επιπολαιότητα, εμείς δεν είμαστε ΣΥΡΙΖΑ για να κάνουμε πράγματα τα οποία θα οδηγήσουν σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό και θα διακινδυνεύσουν τη δημοσιονομική σταθερότητα της χώρας. Έτσι όπως καταλαβαίνω χωρίς να ξέρω τα συγκεκριμένα στοιχεία του σχεδίου που έχει στο μυαλό του και το οικονομικό επιτελείο και το υπουργείο περιβάλλοντος και ενέργειας και κυρίως και πρωτίστως ο ίδιος ο πρωθυπουργός, εξέπεμψε ο πρωθυπουργός μια σιγουριά και σταθερότητα ότι το ζήτημα αυτό θα αντιμετωπιστεί και θα επιλυθεί.

Εάν είναι τόσο αποτελεσματικά αυτά τα μέτρα τα οποία θα ανακοινωθούν πιστεύεται ότι μπορεί να αναστρέψουν την εικόνα σε σημαντικό βαθμό γιατί κάποιοι λένε ότι δεν αλλαζει το κλίμα.

Το δεν αλλάζει το κλίμα δεν ξέρω τι ακριβώς σημαίνει γιατί ο καθένας έχει μια ερμηνεία του κλίματος διαφορετική. Εγώ ξέρω ότι αυτή η κυβέρνηση είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει μειώσει τη φορολογία, έχει μειώσει τον ΕΝΦΙΑ, έχει μειώσει το φόρο εισοδήματος, έχει μειώσει την επιβάρυνση των ασφαλιστικών εισφορών. Ξέρω ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει προβεί σε 10% αύξηση του κατώτατου μισθού, ξέρω ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία έχει καταργήσει την ειδική εισφορά αλληλεγγύης στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και πρόκειται να την καταργήσει από 01/01 και στους δημοσίους υπαλλήλους. Ξέρω ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία στήριξε με θεαματικό τρόπο όλα τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις δίνοντας 40 δις στη διάρκεια της πανδημίας, ξέρω ότι είναι μια κυβέρνηση η οποία ήδη έχει δώσει 4 δις για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης καλύπτοντας το 70% των λογαριασμών με ποσοστό 80% της αναπροσαρμογής που έχουμε δεχτεί εξαιτίας των ανατιμήσεων του ηλεκτρικού. Ο «υψηλός λογαριασμός» είναι εκείνο το οποίο αναγνωρίζει η κυβέρνηση και πρωτίστως ο πρωθυπουργός ως τα βασικότερα ζητήματα που πρέπει να επιλύσει αλλά όταν θα κάνουμε ταμείο και θα πάμε προς την κάλπη και θα κάνουμε απολογισμό θα έχουμε να συγκρίνουμε πράγματα. Δεν θα συγκρίνουμε κούφιες εξαγγελίες από τη μια με πεπραγμένα από την άλλη, θα συγκρίνουμε πεπραγμένα της παρούσης κυβέρνησης και πεπραγμένα της προηγούμενης κυβέρνησης που είναι τώρα αξιωματική αντιπολίτευση και θα κάνουμε ταμείο.

Για τους ψηφοφόρους: Εγώ δεν πιστεύω ότι υπάρχει πολίτης τον οποίο έχουμε χάσει οριστικά, τους διεκδικούμε όλους ακόμα και πολίτες που δεν μας έχουν ψηφίσει ποτέ. Γιατί αυτή τη στιγμή θα πρέπει να κάνουμε επιλογές και αυτό θα το κάνουν οι πολίτες. Οι πολίτες κάθε φορά διεκδικούν περισσότερα πράγματα και σωστό είναι αυτό γιατί θέλουν και έχουν απαιτήσεις για τη βελτίωση της ζωής τους, των θεσμών τους, της ποιότητας της δημοκρατίας τους, της λειτουργίας ευρύτερα του κράτους . Σε όλα τα επίπεδα οι πολίτες θέλουνε βελτίωση, καλά κάνουν, σωστό είναι.

Αναφορικά με το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών: Είμαστε στην τελευταία χρονιά, δεύτερον εκείνο το οποίο είπε ο πρωθυπουργός είναι ότι επειδή κατ’ επανάληψη έχει πει ότι ο χρόνος των εκλογών είναι ο συνταγματικός χρόνος των εκλογών και εν πάση περιπτώσει ο χρόνος που έχει προσδιορίσει είναι τέλος της Ανοίξεως του 2023, επειδή το έχει πει κατ’ επανάληψη αυτό λεει στην πραγματικότητα ότι υπάρχουν μια σειρά από προκλήσεις και ζητήματα τα οποία εμείς πρέπει να αντιμετωπίσουμε μέσα σε αυτό το χρόνο επομένως η κυβέρνηση έχει δουλειά μπροστά της και έχει δουλειά να κάνει. Επομένως ο χρόνος των εκλογών ειναι προσδιορισμένος, δεν έχει μπει κανένας σε μια διαδικασία στην οποία λεει «παιδιά τελειώσαμε, κλείνουμε τα χαρτοφυλάκιά μας και πάμε να μιλήσουμε για το κυβερνητικό έργο στους πολίτες γιατί σε λίγο έχουμε εκλογές» . Δεν είμαστε σε αυτή τη φάση, είμαστε στη φάση που έχουμε ακόμα πολύ δουλειά και πολλά ζητήματα μπροστά μας.

Αναφορικά με τους επιτυχόντες στον ΑΣΕΠ του 2008 και δεν έχουν διοριστεί ακόμα: Αυτό είναι ένα ζήτημα πρωτίστως του υπουργείου Παιδείας και νομίζω το υπουργείο Παιδείας έχει απαντήσει σε αυτό. Δηλαδή είναι ένας διαγωνισμός του 2008, ένας διαγωνισμός που για κάποιους ήχθη στο ΣτΕ, κάποιοι εξ αυτών που πήγαν στο ΣτΕ με έναν ορισμένο τρόπο δικαιώθηκαν, κάποιοι άλλοι οι οποίοι υπέβαλλαν αιτήματα στο ΣτΕ το ΣτΕ τους είπε ότι έχει παρέλθει ικανό χρονικό διάστημα και επομένως δεν τίθεται πλέον θέμα. Αυτοί οι οποίοι δικαιώθηκαν από το ΣτΕ υπήρξε ρύθμιση της προηγούμενης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και προσελήφθησαν και τώρα υπάρχουν αυτοί οι οποίοι δεν είχαν προσφύγει στο ΣτΕ και οι οποίοι θέλουν να τύχουν αντίστοιχης νομοθετικής ρύθμισης.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο νόμος για την κακοποίηση ζώων βοήθησε στην αποτροπή ή είναι βαθύτερα τα αίτια της κακοποιητικής συμπεριφοράς: Επειδή όλα κανείς πρέπει να τα βλέπει συγκριτικά το γεγονός ότι υπάρχει μια τόσο μεγάλη ευαισθησία σήμερα στην κοινωνία εγώ το θεωρώ πάρα πολύ θετικό. Το γεγονός ότι οι πολίτες σημερα δεν ανέχονται να κλωτσάς ένα γατί «για πλάκα» εγώ το θεωρώ εξαιρετικά θετικό. Είναι μια από τις πολύ σημαντικές προόδους της κοινωνίας ότι όλοι λειτουργούμε με μια συναίσθηση ότι η ευζωία των ζώων, η αποφυγή κάθε είδους κακομεταχείρισης ειδικά όταν αυτή γίνεται χωρίς οποιοδήποτε λόγο, ειδικά όταν έχει αυτό το στοιχείο του κυνισμού και της σκληρότητας την οποία είδαμε σε αυτό το βίντεο το οποίο κάνει την πράξη πολύ περισσότερο επαχθή και αποκρουστική βεβαίως από ότι άκουσα ο συγκεκριμένος άνθρωπος έχει και βεβαρημένο ποινικό μητρώο γενικότερα. Είδα δηλαδή ότι είναι ένας παραβατικός άνθρωπος αλλά χωρίς να έχουμε φτάσει εκεί που θα έπρεπε να φτάσουμε νομίζω ότι η ελληνική κοινωνία προχωράει πάρα πολύ γρήγορα και είναι και πολύ θετικός ο ρόλος των φιλοζωικών οργανώσεων, και σε πολύ μεγάλο βαθμό και η νομοθεσία έχει ενσωματώσει την ανησυχία αυτών των φιλοζωικών οργανώσεων και την ευαισθησία τους και πρέπει να κάνουμε αρκετά περισσότερα πράγματα ακόμη.

Αναφορικά με την προτροπή της γερμανίδας υπουργού εσωτερικών να προμηθευτούν τρόφιμα για 10 ημέρες: Όταν ήμουνα στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης είχαμε φτιάξει μια ειδική επιτροπή από ειδικούς επιστήμονες για να σκέφτονται πάνω στα ζητήματα διατροφικής επάρκειας. Δηλαδή τότε με τον κορονοϊό επειδή είχαμε μια ανησυχία για τις πιθανές διαταραχές στην παραγωγική διαδικασία τροφίμων και άρα στη διατροφική επάρκεια είχαμε κάνει αυτή την επιτροπή ξέρω ότι ο κ. Γεωργαντάς την κρατάει ζωντανή αυτή την επιτροπή.

Ερωτηθείς αν φοβόμαστε μια κυβερνοεπίθεση από τους Ρώσους: Η κυβερνοεπίθεση πάντα είναι ένα πρόβλημα και τα ζητήματα της κυβερνοασφάλειας είναι από τα κρίσιμα ζητήματα στην ατζέντα και πολύ ψηλά σε διεθνές επίπεδο.

Ερωτηθείς αν θα δώσει αντίστοιχες οδηγίες στους έλληνες πολίτες: Αυτό δεν είναι δικό μου αλλά νομίζω ότι έτσι όπως καταλαβαίνω από τις διάφορες τοποθετήσεις που έχω ακούσει και από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης ότι δεν έχουμε προβλήματα διατροφικής επάρκειας στην Ελλάδα.

Ακούστε τη συνέντευξή του