Η ομάδα με την οποία συναποφασίζει την πολιτική γραμμή του κόμματος, τα θέματα που θα αναδείξει επικοινωνιακά, αλλά και το πώς θα σταθεί απέναντι στους πολίτες ο Αλέξης Τσίπρας αποτελείται από πρόσωπα των οποίων η κρίση και η άποψη έχουν δοκιμαστεί στον χρόνο. Τον πρωινό καφέ του θα τον πιει καθημερινά με τον διευθυντή του γραφείου του, πρώην υπουργό Δικαιοσύνης, Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος διακρίνεται για τους ήπιους τόνους και την οξυδέρκειά του. Σε αυτόν, άλλωστε, θα κάνει και το τελευταίο του τηλεφώνημα αργά το βράδυ ο Αλέξης Τσίπρας, προκειμένου να καθορίσει την ατζέντα της επόμενης ημέρας.

syriza
 Ο διπλωματικός σύμβουλος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, Βαγγέλης Καλπαδάκης, βρίσκεται επίσης καθημερινά στο πλευρό του και τον ενημερώνει για όλα τα θέματα της επικαιρότητας που έχουν να κάνουν με τα εθνικά ζητήματα και τη διεθνή πολιτική. Ο γραμματέας του κόμματος, Δημήτρης Τζανακόπουλος, αλλά και η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία με τον Αλέξη Τσίπρα και μετέχουν σε όλες τις συσκέψεις. Η τελευταία, μάλιστα, λόγω εντοπιότητας, διατηρεί ιδιαίτερα στενές σχέσεις με τον πρόεδρο του κόμματος και γι’ αυτό, άλλωστε, πολλές φορές αναλαμβάνει και ειδικές αποστολές.

Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Νάσος Ηλιόπουλος, μετέχει σε όλες τις συσκέψεις, καθώς αυτός αναλαμβάνει στη συνέχεια την αντιπαράθεση με την κυβέρνηση, προβάλλοντας την ατζέντα του κόμματος. Στις συσκέψεις παίρνουν μέρος και ο υπεύθυνος για το γραφείο Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, δημοσιογράφος Μπάμπης Παπαδάκης, αλλά και ο υπεύθυνος Τύπου του προέδρου, επίσης δημοσιογράφος Νίκος Ανδριόπουλος. Καθημερινή επαφή με τον πρώην πρωθυπουργό έχει και η Έφη Αχτσιόγλου, η οποία, όπως είναι γνωστό, χειρίζεται όλα τα θέματα της οικονομίας. Στη στενή ομάδα του προέδρου της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία χειρίζεται τα εργασιακά. Ο Γιάννης Ραγκούσης και ο Χρήστος Σπίρτζης βρίσκονται πολύ συχνά στις συσκέψεις που γίνονται για τη χάραξη πολιτικής, ενώ αρκετές φορές μετέχει σε αυτές και ο Νίκος Παππάς.

Με τον Αλέκο Φλαμπουράρη ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ διατηρεί μια ξεχωριστή σχέση. Εκτός από τις συνεδριάσεις, οι δυο άνδρες τα λένε συχνά κατ’ ιδίαν, καθώς ο Αλέξης Τσίπρας σέβεται ιδιαίτερα την άποψη και την ανάλυση που κάνει ο Αλέκος Φλαμπουράρης. Ο δημοσιογράφος Θανάσης Καρτερός δεν μετέχει τις περισσότερες φορές στις συσκέψεις, ωστόσο έχει συχνή επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ακούει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τις αναλύσεις του γνωστού δημοσιογράφου.

Στις συσκέψεις που έχουν να κάνουν με τα θέματα της προβολής του προέδρου, τις περιοδείες αλλά και τις εκδηλώσεις στις οποίες θα πάρει μέρος ο Αλέξης Τσίπρας παρευρίσκονται και η Γιάννα Πέπε, πρώην γενική γραμματέας του πρώην πρωθυπουργού στο Μέγαρο Μαξίμου, και η Ελευθερία Χατζηγεωργίου, που είχε διατελέσει υφυπουργός στο υπουργείο Μακεδονία.