Στις τρεις βασικές αρχές, που πρέπει να διέπουν την πορεία της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς, αναφέρθηκε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, κ. Κώστας Καραμανλής, μιλώντας στο 14ο Συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας.

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι η υγειονομική αλλά και η ενεργειακή κρίση δημιουργούν σε όλο τον κόσμο αλλά κυρίως στην Ευρώπη μεγάλη αβεβαιότητα και συμπίεση των πιο αδύναμων πολιτών και της μεσαίας τάξης

«Και εδώ ακριβώς βρίσκεται όχι μόνο η δική μας ιστορική ευθύνη. Όχι μόνο το πολιτικό και ιδεολογικό μας στίγμα. Αλλά η ίδια η πορεία της Νέας Δημοκρατίας προς το μέλλον. Μια πορεία που πρέπει να είναι θεμελιωμένη σε τρεις βασικές αρχές. Αυτές που ορίζουν και πρέπει να ορίζουν τις πολιτικές της σύγχρονης ευρωπαϊκής κεντροδεξιάς»,  τόνισε.

Οι τρεις βασικές αρχές

Οι τρεις αυτές αρχές, όπως ανέφερε ο κ. Καραμανλής, είναι:

«Πρώτον, ο πολίτης να έχει το δικαίωμα να κρατήσει τα περισσότερα από όσα κερδίζει παράγοντας. Αυτό σημαίνει χαμηλή, αλλά δίκαιη φορολόγηση.

Δεύτερον, το κράτος να εποπτεύει τους μηχανισμούς της αγοράς και να προστατεύει τον ανταγωνισμό προς όφελος των πολλών.

Τρίτον, η οικοδόμηση ενός βιώσιμου, κοινωνικού κράτους δικαίου που να μοιράζει με προσοχή, με ευαισθησία και δικαιοσύνη τους πόρους του.

Πάντα έχοντας έμφαση στη δημοσιονομική πειθαρχία γιατί έτσι θα προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους και θα προφυλάξουμε μία μεσαία τάξη που σε όλη την Ευρώπη συμπιέζεται». 

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι οι αρχές της Νέας Δημοκρατίας είναι και ο λόγοι που ήταν η μόνη πολιτική δύναμη της Μεταπολίτευσης, που έμεινε όρθια όταν όλα γύρω της κατέρρεαν και είναι και σήμερα, με τον Πρωθυπουργό, κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, στην πρώτη γραμμή υπηρετώντας αυτές τις τρεις αρχές που πρέπει να διέπουν τη σύγχρονη κεντροδεξιά.

«Δίπλα στον πολίτη, δίπλα στην κοινωνία, με ισχυρό το αίσθημα της ευθύνης». 

Η αναφορά στο πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 1979

Ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών αναφέρθηκε στο πρώτο συνέδριο της Νέας Δημοκρατίας το 1979, όταν ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, μίλησε για μία Δημοκρατία ικανή να προστατεύσει την ηθική αλλά και την υλική ευημερία των πολιτών της και έθεσε στον ιδεολογικό πυρήνα της παράταξης “αυτό που ονομάσαμε πρώτοι εμείς φιλελευθερισμό. Το σύστημα που αναγνωρίζει την ελευθερία της αγοράς, με τη ρυθμιστική παρέμβαση του κράτους χάρη της κοινωνικής δικαιοσύνης”.

Ο κ. Καραμανλής εκτίμησε ότι «σήμερα 43 χρόνια μετά η φράση αυτή είναι επίκαιρη όσο ποτέ και εξακολουθεί να διέπει τις αρχές της παράταξης μας». Γιατί, όπως τόνισε: «Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, στα τρία σχεδόν αυτά χρόνια εκφράζει σταθερά και με προσήλωση ακριβώς αυτό. Τις αρχές της δίκαιης ανάπτυξης και της κοινωνικής φροντίδας. Που θέλουν το κράτος επόπτη και ρυθμιστικό παράγοντα της αγοράς και δεν της επιτρέπουν να μένει ανεξέλεγκτη».

Υπενθύμισε άλλωστε ότι αυτό έπραξε η Κυβέρνηση σε διαδοχικές κρίσεις στηρίζοντας την κοινωνία: Διοχετεύοντας κατά την πανδημία 43 δις. ευρώ για την ενίσχυση των μικρών και μεσαίων στρωμάτων, που αποτελούν τη ραχοκοκαλιά της ελληνικής κοινωνίας.

Αναφέρθηκε επίσης στη μείωση των φόρων, την αύξηση του κατώτατου μισθού και βέβαια το πιο φιλόδοξο πρόγραμμα έργων, ύψους 13 δισεκατομμυρίων ευρώ.

«Γιατί ανάπτυξη χωρίς μεγάλα και μικρά δημόσια και ιδιωτικά έργα δε μπορεί να γίνει», τόνισε.

Για τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη

Ο κ. Καραμανλής επισήμανε ότι και στο ζήτημα της ενεργειακής κρίσης, «οι ανακοινώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη για τη στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων αποδεικνύουν ότι είμαστε και θα είμαστε πάντα δίπλα στους πολίτες». 

Διερωτήθηκε λοιπόν ποιος είναι αυτός που στηρίζει το κοινωνικό κράτος. “Είναι μήπως μια δήθεν «προοδευτική» αριστερή κυβέρνηση; Είναι η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας, η μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη, η παράταξη που παραμένει πιστή στις αρχές του κοινωνικού φιλελευθερισμού, που σκέφτεται και δρα υπέρ των αδύναμων, των πολλών και όλων των Ελλήνων». 

Ο κ. Καραμανλής αναφέρθηκε επίσης στο οικονομικό, κοινωνικό και ιδεολογικό στίγμα της Νέας Δημοκρατίας, σχεδόν μισό αιώνα μετά την ίδρυση της παράταξης.

«Είμαστε υπερήφανοι για την ιστορία μας, γιατί αυτή είναι η Νέα Δημοκρατία, η μεγάλη κεντροδεξιά πατριωτική παράταξη, αυτή που διαχρονικά διασφαλίζει τα συμφέροντα του έθνους και αυτή -που όπως είπε ο Κωνσταντίνος Καραμανλής πριν από πολλά χρόνια- δεν εγκλωβίστηκε ποτέ στις παραπλανητικές ετικέτες της δεξιάς, του κέντρου και της αριστεράς, αλλά κατάφερε διαχρονικά να εντάξει στους κόλπους της πολίτες και πολιτικούς από όλους τους ιδεολογικούς χώρους», είπε ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών.

Ο κ. Καραμανλής τόνισε ότι: «Η Νέα Δημοκρατία δε θα γίνει ποτέ κλειστό κλαμπ και μαυσωλείο. Έχει ανοιχτές τις πόρτες σε όλες τις Ελληνίδες και όλους τους Έλληνες».

Κλείνοντας, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών απευθύνθηκε ιδιαίτερα στους νέους: “Είμαστε εδώ, πιστοί στο ραντεβού με την Ιστορία. Είμαστε εδώ με αναμμένο τον πυρσό που πηγαίνει από χέρι σε χέρι και μας θυμίζει τι σημαίνει εθνικό καθήκον και μάχη για την Ελλάδα”.