Για πρώτη φορά, οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕ∆ μιλούν για την ιστορία της νεολαίας του κόμματος και στέλνουν το δικό τους μήνυμα για το 14ο Συνέδριο της ΝΔ και για τις πολιτικές εξελίξεις.

Δημήτρης Τσιγγούνης (1978): Καθοριστική η συµβολή της ΝΔ

Το Συνέδριο της Ν.Δ. διεξάγεται σε µια περίοδο κατά την οποία ο κόσµος ολόκληρος, επί δύο και πλέον χρόνια, πλήττεται από την πανδηµία, ενώ ταυτόχρονα κυρίως η Ευρώπη, αλλά και κατά δεύτερο λόγο ο κόσµος, απειλείται από την εισβολή του Πούτιν και τον πόλεµο που διεξάγεται επί τρεις µήνες στην Ουκρανία. ∆εν υπάρχει αµφιβολία ότι το φιλελεύθερο πνεύµα, και κυρίως οι επιλογές της Ν.∆. τόσο στη σθεναρή υποστήριξη της πολυκοµµατικής κοινοβουλευτικής ∆ηµοκρατίας όσο και στη συµµετοχή της στον πυρήνα των ευρωπαϊκών ∆ηµοκρατιών έχουν θέσει την πατρίδα µας στις πρώτες επαφές των υποστηρικτών των ελεύθερων δηµοκρατικών κρατών απέναντι στον κόσµο των αυταρχικών καθεστώτων. Είναι βέβαιον ότι, αν υπήρχε πολυκοµµατική κοινοβουλευτική ∆ηµοκρατία στην Κίνα και ελεύθερη διακίνηση ιδεών και πληροφοριών, η πανδηµία θα είχε αντιµετωπισθεί πολύ νωρίτερα και οι επιπτώσεις στην κοινωνία και την οικονοµία θα ήταν µικρότερες. Οπως επίσης είναι βέβαιον ότι, αν δεν υπήρχαν αυταρχικά καθεστώτα και πολιτικοί που δεν λογοδοτούν, ούτε ελέγχονται δηµοσίως, θα ήταν πολύ ευκολότερη η εφαρµογή της ειρηνικής διαβίωσης των λαών. Οµως, βλέπουµε πως οι κοινωνίες που είχαν µάθει να υποτάσσονται πολύ εύκολα τώρα πειθαρχούν σε έναν αυταρχικό ηγέτη. Ας µη µας διαφεύγει ότι και στην Ελλάδα πρόσφατα επιχειρήθηκε η εγκαθίδρυση ελεγχόµενου καθεστώτος, είτε µε τη νοοτροπία ελέγχου της ∆ικαιοσύνης είτε µε την επιβολή ελέγχου στην πληροφόρηση. Στη χώρα µας, χάρη στη µακροχρόνια παρουσία της Ν.∆. και κυρίως χάρη στις προοδευτικές και ρηξικέλευθες αντιλήψεις του Κωνσταντίνου Καραµανλή, ο λαός µας, χωρίς πολλές φορές να το αντιλαµβάνεται, απολαµβάνει τη φιλελεύθερη κοινοβουλευτική ∆ηµοκρατία και εδραιώνει νοοτροπίες µιας ευρωπαϊκής κοινωνίας. Η συµβολή της Ν.∆. στις εξελίξεις µετά το 1974 είναι καθοριστική και ελπίζω και στο µέλλον ο λαός να την εµπιστεύεται.

Βασίλης Μιχαλολιάκος (1982): Σκληροί ιδεολογικοί αγώνες


Ανδρώθηκα πολιτικά στο ιδεολογικό καµίνι της µεταπολιτευτικής περιόδου του 1974 και ανήκω στην ηρωική γενιά που ίδρυσε την ΟΝΝΕ∆. Σε µια εποχή που η νεωτερικότητα στον χώρο της Νεολαίας ταυτιζόταν µε τη σκέψη του Μάο, του Ενβέρ Χότζα, του Στάλιν και του Λένιν. Στα σχολεία, στα πανεπιστήµια και στους χώρους εργασίας οι νέοι οραµατίζονταν µια Ελλάδα µε πρότυπο τον Κοµµουνιστικό Παράδεισο. Η ΟΝΝΕ∆ µε σκληρούς ιδεολογικούς αγώνες αποτέλεσε καταλύτη ανατροπής της ιδεολογικής κυριαρχίας της Αριστεράς και κατέστησε κυρίαρχο ρεύµα τις ιδέες του Φιλελευθερισµού, της ∆ηµοκρατίας και του Πατριωτισµού. Είχε πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργανωτική συγκρότηση, στη στελεχιακή αιµοδότηση και ιδεολογική γονιµοποίηση της Νέας ∆ηµοκρατίας. Με τη δράση της συνετέλεσε ώστε η Νέα ∆ηµοκρατία να καταστεί πρωταγωνιστής των εξελίξεων ακόµα και σε εποχές που άλλα ιστορικά κόµµατα στην Ελλάδα και την Ευρώπη εξατµίστηκαν. Από το σύνολο της διάρκειας της µακρόχρονης πολιτικής µου πορείας, η συµµετοχή µου στην ΟΝΝΕ∆ αποτελεί τον σηµαντικότερο σταθµό και σφυρηλάτησε πολύτιµους και ακατάλυτους δεσµούς µε χιλιάδες συµµαχητές µου.

Γιώργος Βουλγαράκης (1987): Βασικός κορµός της ελληνικής κοινωνίας


Στην πολιτική, όπως άλλωστε και στη ζωή, δεν υπάρχουν βεβαιότητες. Κάθε χρονική περίοδος έχει τα δικά της χαρακτηριστικά και δηµιουργεί τα δικά της, ξεχωριστά, δεδοµένα. Παρ’ όλα αυτά, η µεγάλη φιλελεύθερη παράταξη, µέσα από την πολυδεκαετή διαδροµή της, πέρα και πάνω από πρόσωπα, µε τις αναπροσαρµογές και τους επαναπροσδιορισµούς της τακτικής της, κατάφερε να αποτελεί ίσως τη µόνη σταθερή παράµετρο του πολιτικού συστήµατος της χώρας. Εκτός του ότι άνοιξε δρόµους για την Ελλάδα σε κρίσιµες εποχές, έχει στέρεες ιστορικές αναφορές και πολιτικές αντιστοιχίσεις µε τον βασικό κορµό της ελληνικής κοινωνίας διαχρονικά. Ολοι εµείς που συνδέσαµε την πολιτική µας διαδροµή µε αυτή την παράταξη από παιδιά, που τη ζήσαµε στα εύκολα και στα δύσκολα, το γνωρίζουµε πολύ καλά. Τα συνέδρια, και κυρίως οι προσυνεδριακές διαδικασίες, αποτελούν πάντα ευκαιρία για αναστοχασµό και αποσαφήνιση του ιδεολογικού και πολιτικού πλαισίου αναφοράς και την οριοθέτηση της προγραµµατικής κατεύθυνσης για τα επόµενα χρόνια. Εύχοµαι καλή επιτυχία στο 14ο Συνέδριο της παράταξης.

Σταμάτης Μαύρος (1989): Σύγχρονη αντιµετώπιση των προκλήσεων


Οσοι από εµάς βρεθήκαµε στα ελληνικά πανεπιστήµια στην αρχή της δεκαετίας του 1980 αντιµετωπίσαµε ένα µεγάλο δίληµµα: Να συµπορευτούµε µε τους πολλούς που ακολουθούσαν τα µεγαλόστοµα συνθήµατα, τις αθρόες προσλήψεις στο ∆ηµόσιο, καριέρες µε ευκολία σε όλους τους τοµείς του Δηµοσίου και του ιδιωτικού επιχειρηµατικού βίου ή να προσπαθήσουµε να θεµελιώσουµε ένα φιλελεύθερο, πατριωτικό µοντέλο για τη χώρα µας και για τους πολίτες, µε παραγωγικές δυνατότητες, µε αξιοπρέπεια και σύγχρονη αντιµετώπιση των προκλήσεων; Αυτά τα διλήµµατα και οι αµφισηµίες, µε άλλη µορφή, σύγχρονη και τεχνολογικά εξελιγµένη, παραµένουν και προσκαλούν, από τη µία, τους νεότερους να επιλέξουν ρόλους και, από την άλλη, τους παλαιότερους να τιµήσουν τις επιλογές τους.

Γιάννης Κουλιζάκος (1992): Εφαλτήριο για νέες µάχες και νίκες


Μπροστά σε έναν κόσµο που διαρκώς αλλάζει, η Νέα ∆ηµοκρατία, δικαιωµένη σε όλες τις σταθερές ιστορικές επιλογές της, ανανεώνεται και αναπτύσσεται ως οφείλει στη διαδροµή της και όπως χρωστάει στα µέλη και στους ψηφοφόρους της. Η Νέα ∆ηµοκρατία, πιο ισχυρή και σίγουρη από ποτέ, αποτελεί µονόδροµο στη δύσκολη παγκόσµια συγκυρία, αφού διαχρονικά στέκεται στο πλευρό κάθε πολίτη µε έργα και όχι µε ψευδεπίγραφα συνθήµατα. Αυτό πράττει και σήµερα. Στο 14o Τακτικό Συνέδριο όλοι εµείς που ξεκινήσαµε από τη Νικηταρά θα δώσουµε το «παρών», ανταποκρινόµενοι στις προκλήσεις της εποχής και, επιπλέον, για να δώσουµε το εφαλτήριο για νέες µάχες και καινούργιες νίκες. Είµαστε περήφανοι για την παράταξή µας και περιµένουµε ακόµα περισσότερα από αυτήν. Ετσι µάθαµε και έτσι θα συνεχίσουµε να αγωνιζόµαστε πάντα, δίπλα σε κάθε πολίτη.

Κωστής Χατζηδάκης (1992): Επίκεντρο της προσοχής µας, ο άνθρωπος


Η µεγάλη πλειονότητα των Ελλήνων, ιδιαίτερα µετά τη µεγάλη κρίση της προηγούµενης δεκαετίας, ζητούν από τα πολιτικά κόµµατα σοβαρές και αποτελεσµατικές λύσεις για τα σύγχρονα προβλήµατα. Η Νέα ∆ηµοκρατία παραµένει κυρίαρχη πολιτική δύναµη γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο. ∆ιότι ακολουθεί έναν δρόµο πραγµατισµού και κοινής λογικής, εµπνεόµενης από επιτυχηµένα παραδείγµατα πολιτικής σε άλλες προηγµένες ευρωπαϊκές χώρες. Στο 14ο Συνέδριό µας θα επιβεβαιώσουµε, φυσικά, την πίστη στις αξίες οι οποίες µας εµπνέουν από τότε που ήµασταν ΟΝΝΕ∆ίτες: την ελευθερία, τη δηµοκρατία, την Ελλάδα της Ευρώπης, την ιδιωτική πρωτοβουλία και την κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές οι αρχές και οι αξίες έχουν επικρατήσει σε όλες τις χώρες που έχουν προχωρήσει µπροστά. Αλλά, φυσικά, την ίδια στιγµή, κοιτάζοντας προς το µέλλον, θα αναζητήσουµε συγκεκριµένες πολιτικές, που θα συνδυάζουν αυτές τις αξίες µε τις οικονοµικές, τις τεχνολογικές και τις περιβαλλοντικές εξελίξεις. Εχοντας πάντοτε ως επίκεντρο της προσοχής µας τον άνθρωπο και όχι δογµατικές προσεγγίσεις, θα συνεχίσουµε να αναζητούµε αλλά και να εφαρµόζουµε σύγχρονες πολιτικές για την οικονοµία, για το περιβάλλον και την κοινωνία. Και κυρίως για τους νέους!

Ευριπίδης Στυλιανίδης (1994): Αθέατος αξιακός δεσµός


Η Νέα ∆ηµοκρατία δηµιουργήθηκε το 1974 από τον Κωνσταντίνο Καραµανλή, απαντώντας στη µεταδικτατορική προσδοκία του ελληνικού λαού για πραγµατική δηµοκρατία. Από τότε µέχρι σήµερα άλλαξαν τα πρόσωπα, οι εποχές, ακόµα και οι ιδεολογίες. Ξέφτισαν τα χρώµατα και ξεπεράστηκαν αρκετές τότε κυρίαρχες αντιλήψεις ή και προκαταλήψεις. ∆εκάδες καινούργιες γενιές ψηφοφόρων συµπλήρωσαν το εκλογικό σώµα. Στη νέα γενιά, τη γενιά των παιδιών µας που θα ψηφίσουν στις επόµενες εκλογές, η ταµπέλα «δεξιός, κεντρώος ή αριστερός» δεν λέει πια απολύτως τίποτε. Αναζητείται καινοτόµος ατζέντα και σύγχρονο αφήγηµα που να συγκινεί, να αφυπνίζει και να κινητοποιεί τους Ελληνες του µέλλοντος. Μπορεί να κυριαρχούν η ψηφιακή τεχνολογία, η ροµποτική, η τεχνητή νοηµοσύνη, τα smart phones. Ολα αυτά όµως είναι απλά εργαλεία. Οι followers και τα likes δεν αρκούν για να προσδιορίσουν τις νέες συντεταγµένες και δεν µπορούν, επ’ ουδενί, να αντικαταστήσουν τις ανθρώπινες σχέσεις. Αναζητούνται ακόµη το περιεχόµενο, το νέο όραµα µέσα στο οποίο θα χωράει ακόµα και το µικρότερο όνειρο της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Ελληνα. Αυτό δεν δικαιούµαστε εµείς να το προσδιορίσουµε, ούτε φυσικά και να το κρίνουµε. Θα το διαµορφώσουν µόνοι τους οι σηµερινοί νέοι, γιατί είναι αναφαίρετο δικαίωµα της κάθε γενιάς να εκφράζει τη δική της εποχή. Οι γενιές της Μεταπολίτευσης του 1974, της Αλλαγής του 1981, της Κάθαρσης του 1990, του Εκσυγχρονισµού του 1996, της Επανίδρυσης και των µεγάλων «όχι» του 2004 έδωσαν το στίγµα τους. Ερχεται τώρα η ώρα και της σηµερινής γενιάς. Μόνο ένα στοιχείο παραµένει αναλλοίωτο: οι διαχρονικές, πανανθρώπινες αξίες του ελληνικού πολιτισµού, που ξυπνούν την ψυχή του λαού µας και δυναµώνουν τη ρίζα που τον συνδέει µε την Ιστορία του. Αυτές τις αξίες ξαναγιγάντωσε η συνδυαστική εθνική, υγειονοµική και οικονοµική κρίση. Η αγάπη για την Πατρίδα, η Πίστη, η Οικογένεια, η Αλληλεγγύη για τον συνάνθρωπο, η Ανθρωπιά, η απενοχοποίηση της δηµιουργικής ιδιωτικής πρωτοβουλίας, η νέα αντίληψη για ένα ρυθµιστικό και όχι παρεµβατικό κράτος, η ειλικρινής αναφορά στον λαό και το έθνος είναι οι αξίες που αναδύονται ξανά. Η υπεράσπιση αυτών των αξιών είναι ο βασικός λόγος που η Νέα ∆ηµοκρατία επιδεικνύει πρωτοφανή ανθεκτικότητα στον χρόνο και η βασική αιτία που η Νεολαία της, η ΟΝΝΕ∆, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τη µήτρα, αλλά και το σχολείο στο οποίο εκπαιδεύτηκαν πολλές γενιές σύγχρονων πολιτικών. Αυτή την εµπειρία, αν κάποιος δεν τη βιώσει, ποτέ δεν θα µπορέσει να καταλάβει τον αθέατο αξιακό δεσµό που συνδέει τους αγωνιστές του 1974 µε τους νέους του 2030. «Μια φορά ΟΝΝΕ∆ίτης, για πάντα ΟΝΝΕ∆ίτης».

Πάνος Σιδέρης (1995): Ισχυρή, αταλάντευτη και σίγουρη


Τον Ιούλιο του 2019 η χώρα έκανε µια µεγάλη µεταρρυθµιστική στροφή. Αφησε πίσω το µοντέλο της απλοϊκής προσέγγισης των θεµάτων, του λαϊκισµού και του «αµαθούς ξερόλα» πολιτικού. Επέλεξε να προχωρήσει µε εκείνους που έχουν αποφασιστικότητα, ευρυγώνια οπτική στα πράγµατα και απτές λύσεις. Ετσι αντιµετωπίστηκαν οι πολλαπλές κρίσεις που συναντήσαµε τα τρία τελευταία χρόνια. Ετσι ισχυροποιήθηκαν οι γεωπολιτικές συµµαχίες µας. Ετσι µπήκαν σιγά-σιγά οι βάσεις για το ξεβάλτωµα της οικονοµίας µας, τη µείωση της ανεργίας και τη σταδιακή αύξηση του εθνικού εισοδήµατος. Είµαστε ως χώρα σε ιστορικό σταυροδρόµι. Το 14ο Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας έρχεται να προσδώσει νέα ώθηση στη µεγάλη προσπάθεια που ξεκίνησε. Σχεδιάζοντας µε µακρύ εθνικό ορίζοντα. Μπροστά στους νέους, παγκόσµιους κινδύνους που ανακύπτουν από τον «βοναπαρτισµό» και τον «αναθεωρητισµό» ηγεσιών που προσπαθούν να εξάγουν τις αποτυχίες τους στο εσωτερικό µε πόλεµο και αίµα στο εξωτερικό, η Ελλάδα οφείλει να παραµείνει ισχυρή, αταλάντευτη και σίγουρη στον δρόµο της.

Δημήτρης Μαραβέλιας (1997): Γενναίες αποφάσεις και τολµηρά βήµατα


Το 14ο Τακτικό Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας, η κορυφαία εσωκοµµατική διαδικασία µας, πραγµατοποιείται φέτος σε ένα ιδιαίτερα ρευστό διεθνές περιβάλλον. Η Νέα ∆ηµοκρατία αποτελεί την πολιτική παράταξη που µε την εµπιστοσύνη και τη στήριξη του ελληνικού λαού έχει κληθεί διαχρονικά να κυβερνήσει τον τόπο σε κρίσιµες στιγµές. Ετσι και σήµερα, ως υπεύθυνη κυβέρνηση του τόπου, ως δύναµη προόδου και ευηµερίας του ελληνικού λαού, προχωρά καθηµερινά, συστηµατικά, µε τις γενναίες αποφάσεις και τα τολµηρά βήµατα που απαιτούνται -πολλές φορές υπό διαρκώς µεταβαλλόµενες οικονοµικές, πολιτικές και γεωστρατηγικές συνθήκες και παρά τη µόνιµα αρνητική στάση των εκφραστών της στασιµότητας και της οπισθοδρόµησης της χώρας-, επιβεβαιώνοντας αυτήν τη σταθερή και αµετακίνητη απόφασή της. Να καταστήσει τη χώρα µας παράγοντα σταθερότητας, ανάπτυξης, ειρήνης και ασφάλειας στην Ευρώπη και στον κόσµο. Η Νέα ∆ηµοκρατία, µε πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, µαζί µε τον πολίτη, προσφέρει στη χώρα και στους Ελληνες τη θέση που τους αξίζει.

Γιάννης Οικονόμου (1998): Συνεχίζουµε να δίνουµε λύσεις


Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι κόµµα µεγάλο, κεντροδεξιό, λαϊκό και φιλελεύθερο. Eνα κόµµα που επενδύει στις µεταρρυθµίσεις µε έντονο κοινωνικό πρόσηµο. Eνα κόµµα που διευρύνεται κάθε µέρα, ανανεώνεται και συµπορεύεται µε τη ζώσα κοινωνία. Το σύνθηµα είναι «σαφές»: Είµαστε δίπλα σε κάθε πολίτη. Συνεχίζουµε µπροστά, συνεχίζουµε να δίνουµε λύσεις, συνεχίζουµε να βελτιώνουµε την καθηµερινότητα των πολιτών, συνεχίζουµε να προσπαθούµε για κάθε νέα και κάθε νέο. Αφήνουµε πίσω τους πολιτικούς µας αντιπάλους στα αδιέξοδα, στην εσωστρέφεια, στον λαϊκισµό και στις αυταπάτες τους. Η Νέα ∆ηµοκρατία είναι η µόνη υπεύθυνη πολιτική δύναµη η οποία εγγυάται τη σταθερότητα, εγγυάται την ανάπτυξη της χώρας, εµπνέει την εµπιστοσύνη των εταίρων.

Χρήστος Κουρούσης (2001): Ξεκάθαρο µήνυµα και απτές αποδείξεις


Ο σύγχρονος πολιτικός φορέας συνθέτει πολιτικό λόγο, που εκπέµπει την ανανέωση και κάνει ορατή την προοπτική για τους ανθρώπους. ∆ιαρκής στόχος είναι να ενισχυθεί η επαφή και να δυναµώσει η σχέση µε τους πολίτες, αναγνωρίζοντας τα ουσιαστικά προβλήµατα των πολλών, δηµιουργώντας προοπτική και θέληση, ώστε να γίνει η πατρίδα µας καλύτερος και δικαιότερος τόπος. Υπάρχει ανάγκη για ένα ξεκάθαρο µήνυµα και για απτές αποδείξεις προς τον πολίτη ότι πιάνει τόπο ο µόχθος του και ότι µπορεί µε τη δουλειά του να φτιάξει τη ζωή του καλύτερη για τον ίδιο και για την οικογένειά του. Ετσι γίνονται η πατρίδα και η κοινωνία µας καλύτερες.

Γιώργος Παπανικολάου (2004): Αφουγκραζόταν πάντα τη βάση


Ποια είναι η συζήτηση που γίνεται αυτή την περίοδο διεθνώς; Για την ελευθερία, τη δηµοκρατία, την εθνική ανεξαρτησία, την εδαφική ακεραιότητα, τα ανθρώπινα δικαιώµατα. Τα πολύ µεγάλα ζητήµατα, που δεν ήταν όλα αυτονόητα για τη χώρα µας πριν από πενήντα χρόνια. Αλλά που χτίστηκαν στην πατρίδα µας µε γερά θεµέλια, τα οποία έβαλε ο Κωνσταντίνος Καραµανλής και η Νέα ∆ηµοκρατία από το 1974 και µετά, µε όλες τις γενιές που ακολούθησαν να βάζουν το δικό τους λιθαράκι, πάντα µε πίστη και σεβασµό στις αρχές και τις αξίες αυτές. Σχεδόν µισό αιώνα ζωής κλείνει η Νέα ∆ηµοκρατία και δεν είναι τυχαίο ότι είναι το µοναδικό κόµµα όλες αυτές τις δεκαετίες που παραµένει σταθερά σε υψηλά ποσοστά, το µοναδικό που διατηρεί από το ίδιο όνοµα µέχρι τον ίδιο πυρήνα σκέψης και δράσης. Μέσα από τα συνέδριά της, τόσο της Νεολαίας όσο και τα κοµµατικά, η παράταξη της Ν.∆. µπόλιαζε διαρκώς µε νέες ιδέες και ρεύµατα, αφουγκραζόταν τη βάση της, ανανεωνόταν, εκσυγχρονιζόταν. Το ίδιο είµαι βέβαιος ότι θα συνεχίσει να κάνει, µε την ίδια και ακόµα µεγαλύτερη επιτυχία υπό την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη, την πολύ δύσκολη περίοδο που διανύουµε.

Σάκης Ιωαννίδης (2013): Φόροι µειώνονται, το κράτος εκσυγχρονίζεται


Το 14ο Συνέδριο της Ν.∆. πραγµατοποιείται µεσούσης ίσως της πιο δύσκολης και απρόβλεπτης περιόδου, παγκοσµίως, µετά τον Β’ Παγκόσµιο Πόλεµο. Μετά την οδυνηρή και θανατηφόρα πανδηµία, που οδήγησε σε παγκόσµια lockdowns για σχεδόν τρία έτη και σε εκατοµµύρια κρούσµατα και νεκρούς, έρχεται ένας πόλεµος στην ευρωπαϊκή ήπειρο, µια εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία µε απρόβλεπτες συνέπειες (πέρα από τα θύµατα του πολέµου), οικονοµικές, ενεργειακές και επισιτιστικές για όλη την ανθρωπότητα. Και όµως, η κυβέρνηση της Ν.∆. και ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, µε την έναρξη της θητείας τους είχαν να αντιµετωπίσουν και άλλες εξωγενείς κρίσεις. Μια δεκαετή οικονοµική κρίση, που επιδεινώθηκε µε τη διακυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., έναν επιθετικό γείτονα, την Τουρκία του Ερντογάν, που διεξήγαγε µια υβριδική επίθεση εναντίον της χώρας µας, καθοδηγώντας µετανάστες να περάσουν µαζικά τα σύνορα του Εβρου, για να δηµιουργηθεί αστάθεια, καθώς και τις τεράστιες πυρκαγιές του περασµένου καλοκαιριού. Σε όλες αυτές τις κρίσεις, η κυβέρνηση της Ν.∆. και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αντεπεξήλθαν µε σοβαρότητα, αποτελεσµατικότητα και θετικό πρόσηµο. Η Ελλάδα αναβαθµίζεται συνεχώς οικονοµικά, χιλιάδες επενδύσεις πραγµατοποιούνται και προσελκύονται, ενώ σε κάθε δύσκολη στιγµή το κράτος στέκεται αρωγός και δίπλα στον πολίτη. Παράλληλα, σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και άµυνας, η Ελλάδα ανακτά τη θέση που της αξίζει. Μέσα σε όλες τις κρίσεις, το σηµαντικό που επιτυγχάνεται, πέρα από τη διαχείρισή τους, είναι ότι η κυβέρνηση και ο Κ. Μητσοτάκης δεν παρέκκλιναν καθόλου από τις προεκλογικές δεσµεύσεις τους. Φόροι µειώνονται, το κράτος εκσυγχρονίζεται και ψηφιοποιείται, η θέση της Ελλάδας αναβαθµίζεται, η Παιδεία αναµορφώνεται, η ανάπτυξη είναι εµφανής και, παρ’ όλες τις δυσκολίες, η κοινωνική πολιτική και η στήριξη στους πολίτες είναι συνεχόµενη. Το σύνθηµα, λοιπόν, του 14ου Συνεδρίου δεν θα µπορούσε να είναι άλλο από αυτό που επιλέχθηκε: «∆ίπλα σε κάθε Πολίτη». Αυτό αποδεικνύει καθηµερινά η Ν.∆. και ο πρόεδρός της και αυτό θα συνεχίζουµε να κάνουµε.

Βασίλης Γεωργιάδης (2016): ∆ιεκδικεί και αγωνίζεται


Κάνοντας µια σύντοµη αναδροµή στην ιστορία της ΟΝΝΕ∆, αλλά και στη διαδροµή µου µέσα σε αυτή, διαπιστώνω ότι για µένα πρόκειται για κάτι περισσότερο από µια πολιτική Νεολαία. Αδιαµφισβήτητα, η ΟΝΝΕ∆ συνιστά µια µαχητική οργάνωση νέων, έναν πολιτικό σχηµατισµό που πάντα άρθρωνε και αρθρώνει ορθό πολιτικό λόγο, διεκδικεί, αγωνίζεται, χωρίς να φοβάται να στηλιτεύσει τα κακώς κείµενα. Είναι η Νεολαία µέσα από την οποία ανδρώθηκα πολιτικά, έµαθα να διεκδικώ και να εκφράζοµαι στη βάση των αξιών - ιδεών που πρεσβεύει. Η πολιτική της διάσταση αποτελεί, ωστόσο, µόλις µία από τις πτυχές της οργάνωσης. Μέσα από αυτή την πολιτική Νεολαία συνδέθηκα µε συναγωνιστές από όλη την Ελλάδα, ανέπτυξα ειλικρινείς σχέσεις και φιλίες που µε συνοδεύουν πλέον στην προσωπική µου ζωή, σχέσεις που αντέχουν στον χρόνο. Η ΟΝΝΕ∆ διαχρονικά συνδέει όλες τις γενιές νέων της Νέας ∆ηµοκρατίας, τις φέρνει κοντά και τις δένει γύρω από έναν κοινό σκοπό, την επικράτηση των ιδεών του ριζοσπαστικού φιλελευθερισµού. Η οργάνωση νέων της Νέας ∆ηµοκρατίας, λοιπόν, δεν είναι απλώς µια πολιτική Νεολαία για µένα. Είναι σχολείο. Είναι οικογένεια.

Κώστας Δέρβος (2016): Η µοναδική αξιόπιστη δύναµη


Το 14ο Συνέδριο της Νέας ∆ηµοκρατίας διεξάγεται σε µια πολύ κρίσιµη καµπή για την Ευρώπη και για ολόκληρη την υφήλιο. Τα τελευταία δύο χρόνια υπήρξαν τεράστιες προκλήσεις µέσα σε ένα διαρκώς µεταβαλλόµενο περιβάλλον λόγω της πανδηµίας. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη τις διαχειρίστηκε µε επιτυχία, κρατώντας όρθια την ελληνική οικονοµία και διατηρώντας την κοινωνική συνοχή, στηρίζοντας εµπράκτως τις επιχειρήσεις και τους πιο αδύναµους συµπολίτες µας µε γενναία µέτρα. Σήµερα, σε ακόµα µία µεγάλη παγκόσµια κρίση εξαιτίας του πολέµου στην Ουκρανία, βρισκόµαστε αντιµέτωποι µε πρωτοφανείς συνθήκες, όµως είµαστε αποφασισµένοι να σταθούµε για ακόµα µία φορά δίπλα σε όσους το έχουν πραγµατικά ανάγκη. Παρά τις αντιξοότητες, η κυβέρνηση συνέχισε να δουλεύει διαρκώς το νοµοθετικό της έργο, που οδήγησε σε µια πιστή εφαρµογή του µεταρρυθµιστικού σχεδίου για το οποίο µας εµπιστεύθηκαν οι Ελληνίδες και οι Ελληνες τον Ιούλιο του 2019. Τρία χρόνια µετά, ήρθε η ώρα να κάνουµε έναν απολογισµό όσων καταφέραµε και να σχεδιάσουµε όσα θα πράξουµε στο µέλλον, βέβαιοι πως η Νέα ∆ηµοκρατία του Κυριάκου Μητσοτάκη είναι η µοναδική αξιόπιστη δύναµη που µπορεί να αντεπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 7 Μαΐου 2022.