Τηλεφωνική επικοινωνία, διάρκειας περίπου 40 λεπτών, είχαν σήμερα το απόγευμα ο υπουργός Εθνικής Αμύνης Νικόλαος Παναγιωτόπουλος και ο Αμερικανός συνάδελφός του Στρατηγός ε.α. Λόϋντ Ώστιν, με βασικό αντικείμενό της την αποστολή από μέρους της χώρας μας στη μαχόμενη Ουκρανία, ρωσικής (ή γενικότερα ανατολικής) προελεύσεως όπλα, όπως ζήτησε ο Αμερικανός, για να εισπράξει συμφώνως με πληροφορίες, την αρνητική απάντηση από πλευράς του Έλληνος ΥΕΘΑ.

Συμφώνως πάντα με τις πληροφορίες της ιστοσελίδος μας, στο Αμερικανό «αίτημα» να δοθούν όσο το δυνατόν πιο σύντομα τα ελληνικά οπλικά συστήματα ρωσικής σχεδιάσεως και κατασκευής, ιδίως τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού/μάχης (ΤΟΜΠ/ΤΟΜΑ) ΒΜΡ-1. Ο Έλλην ΥΕΘΑ απάντησε στον Αμερικανό ομόλογό του ότι τα οπλικά συστήματα που ζητούνται δεν είναι κάπου σε απόθεση, αλλά ενταγμένα και πλήρως επιχειρησιακά σε μονάδες των πρόσω, αντιμετωπίζοντας την τουρκική απειλή στον Έβρο και στα νησιά. Από τη στιγμή που η Ελλάς αντιμετωπίζει μια τέτοια απειλή κανένα οπλικό σύστημα δεν μπορεί να αποσυρθεί αν δεν αντικατασταθεί την ίδια στιγμή από ένα άλλο ίδιας τουλάχιστον επιχειρησιακής αξίας», κλείνοντας έτσι την πόρτα για άμεση παράδοση και ανοίγοντας ταυτόχρονα την άλλη πόρτα της ταυτόχρονης αντικαταστάσεώς τους με αντίστοιχα σύγχρονα δυτικής (αμερικανικής) προελεύσεως.

Πέραν αυτού, οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν το εξαιρετικό επίπεδο της στρατηγικής αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος-ΗΠΑ, τη σημασία, στο πλαίσιο αυτό, της Συμφωνίας Αμοιβαίας Αμυντικής Συνεργασίας (MDCA) και τον ρόλο της Ελλάδας ως συμμάχου στην ασφάλεια και την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, ενώ ο ΥΕΘΑ ενημέρωσε τον αμερικανό ομόλογό του για τις πρόσφατες εξελίξεις στη περιοχή μας, αναφορικώς με την τουρκική προκλητικότητα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη πλήρους σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου και της αρχής της καλής γειτονίας.