Το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης σκληραίνει μέρα με την μέρα τη στάση του απέναντι στην κυβέρνηση για τα θέματα της ενέργειας. Στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ανέφεραν μάλιστα ότι είναι ανάγκη «να φύγει άμεσα μία από τις πιο επικίνδυνες κυβερνήσεις που γνώρισε η χώρα στη μεταπολίτευση», επισημαίνοντας ότι για την κατάσταση που επικρατεί αυτή την στιγμή στην κοινωνία μοναδικός υπεύθυνος είναι ο πρωθυπουργός.

«Με βάση τα στοιχεία που υπάρχουν, στην Ελλάδα, το 99% των αυξήσεων στο ρεύμα στη χονδρική περνάνε στον καταναλωτή. Η δεύτερη χώρα σε αυτήν την κατάταξη είναι η Αυστρία με 46%. Όταν βλέπουμε τέτοια διαφορά, τότε μιλάμε για πλιάτσικο. Και αυτό το πλιάτσικο εναντίον των πολιτών, το συντονίζει ο κ. Μητσοτάκης με τις πολιτικές του», ανέφερε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Νάσος Ηλιόπουλος.

Και πρόσθεσε: «Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιλέγει να προστατέψει την αισχροκέρδεια και όχι τους πολίτες. Αυτό έκανε και με την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ. Αυτό κάνει μέσω της ρήτρας αναπροσαρμογής που είναι ληστεία για τα νοικοκυριά», σχολίασε και συμπλήρωσε: «ο ίδιος ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέει ότι έρχονται λογαριασμοί 4 και 5 φορές πάνω, την ίδια στιγμή που τέλη Σεπτέμβρη έλεγαν ότι το ρεύμα θα αυξηθεί μόλις 3 με 4 ευρώ».

«Είμαστε πρωταθλητές στην τιμή της χονδρικής ήδη από τον περασμένο Αύγουστο», τόνισε και σημείωσε : «άλλωστε τα μέτρα που ανακοίνωσε πριν λίγες μέρες ο κ. Μητσοτάκης, καλύπτουν αναδρομικά την περίοδο από τον Δεκέμβριο». «Παραδέχονται δηλαδή ότι οι αυξήσεις είχαν έρθει πολύ νωρίτερα, παραδέχονται ότι τόσο καιρό έλεγαν ψέματα ότι δήθεν για την ακρίβεια ευθύνεται αποκλειστικά ο πόλεμος στην Ουκρανία», δήλωσε.

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα αναφέρονται αναλυτικά στις κινήσεις που έκανε η κυβέρνηση στα θέματα της ενέργειας λέγοντας ότι προχώρησε από το ένα λάθος στο άλλο.

«Πρώτα απ’ όλα, προχώρησε στην βίαιη απολιγνιτοποίηση. Ενώ δεν αυξήθηκε τόσο πολύ το ποσοστό συμμετοχής των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα της χώρας, βάθυνε πάρα πολύ η εξάρτηση της χώρας μας από το φυσικό αέριο, με την κυβέρνηση να μην ενδιαφέρεται εδώ για την πράσινη μετάβαση αλλά να κάνει business».

Προσθέτουν ακόμα ότι «δεν δικαιολογείται, σε καμία περίπτωση, να μην συμμετέχει η Ελλάδα στο μπλοκ Ισπανίας και Πορτογαλίας στη Σύνοδο Κορυφής, στην οποία οι δυο χώρες κέρδισαν την αποσύνδεση του φυσικού αερίου από την τιμή του ρεύματος».

Σε ότι αφορά στη ρήτρα αναπροσαρμογής, υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση ακολουθεί τη λογική των εταιρειών ενέργειας «δικά μας τα κέρδη, δικές σας οι ζημιές».

«Αυτό δεν μπορεί να συνεχίσει να εφαρμόζεται, δεν γίνεται ένας συνταξιούχος που παίρνει 600 ευρώ και του έχει έρθει ο λογαριασμός 800 ευρώ, να του κοπεί το ρεύμα επειδή δεν μπορεί να πληρώσει», λένε χαρακτηριστικά. «Η πληρωμή της ρήτρας αναπροσαρμογής πρέπει να ανασταλεί και ταυτόχρονα, πρέπει να υπάρξει μια συνθετική κίνηση για πλαφόν στη χονδρική και στη λιανική στο ρεύμα».