Λίγες ημέρες έμειναν για τις εσωκομματικές εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ, οι οποίες θα διεξαχθούν την ερχόμενη Κυριακή, και ο Αλέξης Τσίπρας προσπάθησε να εκμεταλλευτεί την «καρφί» που του έριξε την Πέμπτη στη Βουλή ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ειδικότερα, όταν ο πρωθυπουργός επιχείρησε να παρομοιάσει τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ που καταψήφισε την αμυντική συμφωνία Ελλάδας - ΗΠΑ με τη στάση του παλιού ΠΑΣΟΚ που κατήγγειλε τις βάσεις και έπειτα άλλαξε στάση, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έδειξε να θίγεται, αλλά αντιθέτως εμφανίστηκε ως περήφανος συνεχιστής του Ανδρέα Παπανδρέου.

Από την πλευρά της, η Χαριλάου Τρικούπη έσπευσε να υπενθυμίσει ότι Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ έσυραν τον Ανδρέα Παπανδρέου στο Ειδικό Δικαστήριο.


Τι συζητήθηκε στη Βουλή

Κατά τη δευτερολογία του, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε ότι ο Αλέξης Τσίπρας τού θύμισε τον Ανδρέα Παπανδρέου, «ο οποίος εκλέχθηκε υποσχόμενος "έξω οι βάσεις του θανάτου", για να έρθει το 1983 να υπογράψει την παραμονή τους για πέντε χρόνια».

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε ότι «το λέτε, λες και εμένα θα με προσβάλει που με κατηγορήσατε ότι έχω την ίδια στάση που είχε ο Ανδρέας Παπανδρέου το ’90. Δεν με προσβάλλει, κ. Μητσοτάκη. Η προοδευτική και δημοκρατική παράταξη στον τόπο έχει μια ενιαία πατριωτική στάση στα ζητήματα αυτά».

Φέρνοντας, μάλιστα, στο προσκήνιο, τη συζήτηση στη Βουλή το ’90 μεταξύ Κωνσταντίνου Μητσοτάκη και Ανδρέα Παπανδρέου, όπου ο πρώτος χαρακτήριζε τον δεύτερο «Ιανό», ο Αλέξης Τσίπρας συμφώνησε με όσα έλεγε ο ιδρυτής του ΠΑΣΟΚ, ότι δηλαδή υπάρχουν δύο όψεις στη διαπραγμάτευση για τις βάσεις με τις ΗΠΑ.

Την ίδια στιγμή, επέκρινε το σημερινό ΠΑΣΟΚ για την υπερψήφιση της συμφωνίας, λέγοντας ότι δεν αρκεί η επαναφορά του πράσινου ήλιου.


Οι αντιδράσεις του ΠΑΣΟΚ

«Το πολιτικό μέγεθος του κ. Μητσοτάκη δεν φτάνει το μέγεθος και τη συνεισφορά του Ανδρέα Παπανδρέου και του ΠΑΣΟΚ», απάντησε ο επικεφαλής της Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛΛ. Μιχάλης Κατρίνης.

Έπειτα, ο Κώστας Σκανδαλίδης κάλεσε Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ «να αφήσουν ήσυχο τον Ανδρέα Παπανδρέου που παρέλαβε μια χώρα ξυπόλητη στα αγκάθια και την έφερε στο κέντρο των ευρωπαϊκών και παγκόσμιων εξελίξεων».


Πολύ μεγάλος ηγέτης ο Ανδρέας

Το βράδυ σε συνέντευξή του στο Kontra ο Αλέξης Τσίπρας αναφέρθηκε εκ νέου στο θέμα.

«Με κατηγόρησε ο πρωθυπουργός ότι ακολουθώ την τακτική του Ανδρέα Παπανδρέου και γι αυτό απάντησα ότι δεν το θεωρώ κατηγορία γιατί οι προοδευτικές δυνάμεις είχαν και έχουν πάντα πατριωτική στάση στην εξωτερική πολιτική. Η προοδευτική παράταξη προτάσσει πάντα το εθνικό συμφέρον. Ο Ανδρέας Παπανδρέου έλεγε στον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη ότι είναι απαραίτητο να συνεργαστείς με μία υπερδύναμη αλλά αυτή η συνεργασία είναι ένα νόμισμα με δύο όψεις. Η χώρα θα ικανοποιήσει αιτήματα αλλά παράλληλα μπορεί να διεκδικήσει από την υπερδύναμη να εγγυηθεί την ασφάλεια της και να πει ότι αν δεν το κάνεις έχουμε κι εμείς δικαίωμα να αρνηθούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Όσον αφορά στον Ανδρέα Παπανδρέου είπε ότι «ήταν πολύ μεγάλος ηγέτης που εξέφρασε το λαϊκό συναίσθημα» και θύμισε το τρίπτυχο του συνθήματός του «λαϊκή κυριαρχία, εθνική ανεξαρτησία και κοινωνική δικαιοσύνη» που προβάλλει και ο ΣΥΡΙΖΑ.