Σε μια κρίσιμη συγκυρία θα πραγματοποιηθεί την ερχόμενη εβδομάδα το ταξίδι του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, στις ΗΠΑ, κάτι που, όπως σημείωσε και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου,  αποδεικνύει το υψηλό επίπεδο των διμερών σχέσεων.

Ειδικότερα, ο κ. Οικονόμου, σημείωσε ότι τη Δευτέρα ο πρωθυπουργός θα συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν και την Τρίτη θα μιλήσει στο αμερικανικό Κογκρέσο, μετά από μια πρόσκληση τιμητική, κάτι που σπανίως γίνεται για ξένους ηγέτες.

 Η επίσκεψη, η δεύτερη στη θητεία του Κυριάκου Μητσοτάκη, θα έχει στην ατζέντα της διεθνή και περιφερειακά θέματα.

 Θα τεθεί το θέμα της τουρκικής προκλητικότητας, διμερή ζητήματα στο πλαίσιο της εταιρικής σχέσης, η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, για την οποία η Ελλάδα έχει πάρει ξεκάθαρη θέση από την πρώτη στιγμή.

 Επίσης, θα συζητηθούν ενεργειακά θέματα, καθώς η Ελλάδα μπορεί να γίνει κόμβος μεταφοράς φυσικού αερίου από την Ανατολική Μεσόγειο στην Ευρώπη.

 Ο πρωθυπουργός θα μιλήσει με τον Αμερικανό πρόεδρο και στο Κογκρέσο ως εκπρόσωπος του ελληνισμού, ως εκπρόσωπος μια χώρας με αυτοπεποίθηση, που είναι παράγων σταθερότητας στην περιοχή.

 Σε ερώτηση για την τουρκική προκλητικότητα, ο κ. Οικονόμου είπε ότι όλα τα ζητήματα θα τεθούν τόσο στην συζήτηση με τον Τζο Μπάιντεν όσο και στην ομιλία του στο Κογκρέσο. Θα είναι εκεί ως ηγέτης μιας χώρας με αυτοποεποίθηση, που δεν ετεροπροσδιορίζεται.

 Σε ερώτηση αν η κυβέρνηση περιμένει μια δήλωση στήριξης του Τζο Μπάιντεν για την τουρκική προκλητικότητα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε πως όπως προκύπτει, η θέση των ΗΠΑ για τουρκική προκλητικότητα είναι δεδομένη. Όλα αυτά θα τεθούν. 

 Για την χθεσινή δημοσκόπηση του ΣΚΑΪ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σχολίασε πως αυτό που αποτυπώνει είναι πως μετά από τρία χρόνια διακυβέρνησης με δύσκολες συνθήκες η διαφορά είναι ίδια με αυτή του 2019. «Κάτι δείχνει αυτό. Ο κόσμος κοιτάζει προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνησή του. Έτσι ανταλαμβανόμαστε τον ρόλο μας τους επόμενους 12 μήνες, ως τις εκλογές» είπε.

 Τέλος, είπε ότι σύντομα θα δούμε στα πανεπιστήμια την πανεπιστημιακή αστυνομία, το χρονοδιάγραμμα ισχύει.