Γιατί με ξύπνησες πρωί
Γιατί με ξύπνησες πρωί Σωτήρης Ξενάκης Βασίλης Σκουρής
Tsipras_ekloges_diloseis
Πολιτική

Εσωκομματικές εκλογές ΣΥΡΙΖΑ: Ψήφισαν 172.000 μέλη - «Γίναμε το πιο μαζικό κόμμα ενεργών μελών στην Ελλάδα», δήλωσε ο Τσίπρας

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι», δήλωσε ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής, Ηλίας Νικολακόπουλος

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας έχει κάθε λόγο να είναι χαρούμενος αφού όπως λένε οι στενοί του συνεργάτες κατάφερε να πετύχει τους στόχους για τους οποίους ζήτησε την ψήφο των πολιτών στα εσωκομματικές εκλογές.

Οι 172.000 πολίτες -110.000 νέα μέλη και οι 62.000 παλαιά- που βρέθηκαν στα 1.000 εκλογικά κέντρα και μετείχαν στην ψηφοφορία μέσα από απόλυτα διαφανείς διαδικασίες τις οποίες επέβλεπε ο Ηλίας Νικολακόπουλος έδωσαν σύμφωνα με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ το δικό τους μήνυμα στην κυβερνητική πολιτική αλλά και στο ερώτημα τι είδους κόμμα πρέπει να είναι ο ΣΥΡΙΖΑ.

Από την αρχή αυτής της διαδικασίας ο Αλέξης Τσίπρας είχε βάλει δυο στόχους όταν μίλησε για πρώτη φορά για εκλογή του προέδρου αλλά και της ΚΕ από την βάση:
-Κατ' αρχήν να στείλει «τον λογαριασμό πίσω στην κυβέρνηση». Δηλαδή μέσα από αυτή την μαζική συμμετοχή των πολιτών να στείλει ένα μήνυμα προς το Μέγαρο Μαξίμου ότι η κοινωνία δεν αντέχει και έχει φτάσει η ώρα των εκλογών.
-Ο δεύτερος στόχος είχε να κάνει με το άνοιγμα του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινωνία. Καθώς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν διαθέτει στελέχη σε νευραλγικά πόστα - στην τοπική αυτοδιοίκηση , σε οργανισμούς, και σε φορείς – ο Αλέξης Τσίπρας θεωρούσε ότι μέσα από αυτή τη διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ θα αποκτούσε τα ερείσματα που ήθελε.

Ό ίδιος ηγήθηκε αυτής της προσπάθειας καθώς όπως είναι γνωστό οι εσωκομματική αντιπολίτευση ήταν αρνητική δεδομένου ότι θεωρούσε ότι μέσα από αυτή την διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ θα μετεξελιχθεί σε αρχηγικό κόμμα. Η μεγάλη συμμετοχή που είχε η εκλογική διαδικασία για την εκλογή του προέδρου δείχνει ότι προφανώς ο ΣΥΡΙΖΑ από αύριο το πρωί θα είναι ένα άλλο κόμμα. Φυσικά ιδιαίτερο ενδιαφέρον θα έχουν και τα αποτελέσματα της ΚΕ.

Δηλαδή εάν η εσωκομματική αντιπολίτευση κατάφερε να συγκρατήσει τις δυνάμεις και τι έκαναν οι προεδρικοί. Όπως είναι γνωστό για την εκλογή των μελών της ΚΕ ψήφισαν τα μέλη του κόμματος που είχαν γραφτεί μέχρι τις 21 Μαρτίου.

Η διαδικασία

Οι κάλπες έκλεισαν λίγο μετά τις 9.00 το βράδυ για την εκλογή προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, μετά και την παράταση της διαδικασίας κατά μία ώρα, εξαιτίας της μεγάλης προσέλευσης του κόσμου. Ο πρόεδρος της εφορευτικής επιτροπής Ηλίας Νικολακόπουλος δήλωσε πως «η ψηφοφορία για την εκλογή του Προέδρου και της Κεντρικής Επιτροπής ολοκληρώθηκε στις 21:00, μπορεί να συνεχιστεί μόνο στα τμήματα που υπάρχουν ουρές με ανθρώπους που περιμένουν να ψηφίσουν».

Στη δήλωσή του σημείωσε ότι «η συμμετοχή στην εκλογή προέδρου που ήταν ένα βασικό πολιτικό διακύβευμα διεξήχθη πάρα πολύ καλά», επισημαίνοντας πως «δεν μπορούμε να δώσουμε ακόμη τον ακριβή αριθμό γιατί σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάστηκε χειρόγραφη καταγραφή».


Πότε θα έχουμε τα τελικά αποτελέσματα

Η εκτίμηση του είναι ότι το νούμερο της συμμετοχής στην προεδρική κάλπη «προσεγγίζει μπορεί και να υπερβεί τις 150.000», ενώ σε 1 με 1,5 ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης η ΚΕΦΕ θα είναι σε θέση να δώσει το ακριβές αποτέλεσμα με λευκά και άκυρα.

Για τα αποτελέσματα της Κεντρικής Επιτροπής, διευκρίνισε θα χρειαστεί πιθανόν μέχρι αύριο το απόγευμα, γιατί «η καταμέτρηση σταυρών προτίμησης είναι μια μακρόσυρτη διαδικασία».

«Είμαστε πάρα πολύ ικανοποιημένοι» σημείωσε, προσθέτοντας πως «αυτό δε σημαίνει ότι δεν υπήρξαν προβλήματα αλλά αντιμετωπίστηκαν με επιτυχία έστω κι αν προκάλεσαν καθυστερήσεις».

Τέλος, ανέφερε πως τα αποτελέσματα για το Καταστατικό έχουν ολοκληρωθεί αλλά θα ανακοινωθούν αύριο, καθώς όπως είπε το αποτέλεσμα αυτής της ψηφοφορίας «δε νομίζω ότι αφορά το ευρύ κοινό».


Περισσότερες από 110.000 νέες εγγραφές μελών

«Γίναμε το πιο μαζικό κόμμα ενεργών μελών στην Ελλάδα, και από τα πιο μαζικά στην Ευρώπη», δήλωσε ο Αλέξης Τσίπρας στις πρώτες του δηλώσεις, μετά τα πρώτα αποτελέσματα των εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε πως οι δεκάδες χιλιάδες πολίτες που ψήφισαν στις εκλογές του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισαν να «στείλουν το λογαριασμό» στην κυβέρνηση και τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία ευχαρίστησε τα μέλη του κόμματος για τη μεγάλη συμμετοχή στις εσωκομματικές διαδικασίες. Δήλωσε ότι η συμμετοχή ξεπέρασε τις 150.000 ενώ πραγματοποιήθηκαν νέες εγγραφές μελών, περισσότερες από 110.000. Ο Αλέξης Τσίπρας, υποστήριξε ότι αυτή η νέα δυναμική δίνει την ελπίδα στο κόμμα ότι θα κερδίσουν τις εκλογές και με μεγάλη διαφορά όποτε και αν γίνουν.

Ολόκληρη η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα

Θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες θερμά για την μεγάλη συνεισφορά, θέλω να σας ευχαριστήσω όλους και όλες για τη σημερινή γιορτη της συμμετοχής στη γιορτή της δημοκρατίας. Νομίζω ότι σήμερα κάναμε ένα μεγάλο, ένα σπουδαίο, ένα αποφασιστικό βήμα για να ξανά φέρουμε την ελπίδα πίσω στον τόπο μας, στην πατρίδα μας και το έχει ανάγκη. Θέλω να σας θυμίσω ότι το βράδυ των εκλογών της γλυκιάς ήττας του '19 γιατί πήραμε 32% του ελληνικού λαού είχα μιλήσει τότε ότι αυτό το μεγάλο ποσοστό που μας δίνει ο δημοκρατικός κόσμος της πατρίδας μας είναι μια εντολή για εμάς, μια εντολή μετασχηματισμού να αντιστοιχηθεί ο κομματικός ΣΥΡΙΖΑ των, τότε, 30,000 μελών με τον κοινωνικό ΣΥΡΙΖΑ των δεκάδων χιλιάδων πολιτών που μας στήριζαν και μας στηρίζουν. Σήμερα κάναμε ένα αποφασιστικό βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Κάναμε αυτό το βήμα χάρη στην πρωτοφανή συμμετοχή των μελών μας νέων και παλιών, 150.000 και πλέον πολιτών που προσήλθαν στις κάλπες για να στείλουν πίσω τον λογαριασμό πιστεύω κάναμε αυτό το αποφασιστικό βήμα μ ετην πρωτοφανή συμμετοχή, με την ένταση πάνω από 110.000 μελών, 172.000 συνολικά μέλη της οργάνωσης και της νεολαίας ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ένα άλλο κόμμα, πιο μαζικό, λαϊκό, νεανικό, σύγχρονο ριζοσπαστικό μα πάνω από όλα ένα κόμμα των μελών. Ο κόρμός της μεγάλης προδοευτικής παραταξης στον τόπο μας που σήμερα άπλωσ τις ρίζες του σε κάθε γειτονιά σε κάθε πόλη σε κάθε γειτονιά της υπαίθρου, σε κάθε κοινωνική ομάδα. Γίναμε σήμερα το μαζικότερο κόμμα ενεργών μελών της χώρας και ένα από τα πιο μαζικά κόμματα της αριστεράς σε όλη την Ευρώπη. Και αυτό είναι εξαιρετικά σημαντική επιτυχία αυτό μετατρέπει την ελπίδα σε ισχυρή δύναμη αλλαγής. Θέλω να ευχαριστήσω θερμά όλες και όλους όσους συμμετείχαμε σε αυτή τη διαδικασία. Πάνω από όλα τους δεκάδες χιλιάδες πολίτες παλιά και νέα μέλη που προσήλθαν στις κάλπες και έστειλαν πίσω τον λογαριασμό αλλά και με τίμησαν με εμπιστοσύνη τους. Αισθάνομαι βαριά αυτή την ευθύνη τους. Θέλω να ευχαριστήσω τους περισσότερους από 3.000 εθελοντές και εθελόντριες στις εφορευτικές επιτροπές, που κρατήσανε αψεγιάδαστη αυτή την διαδικασία από το πρωί, τα μέλη της ΚΠΕ τον Ηλία Νικολακόπουλο τον πρόεδρο της ΚΠΕ, τα μέλη που εργάστηκαν, τον γραμματέα του κόμματος Δημήτρη Τζανακόπουλο, χιλιάδες μέλη εργάστηκαν για μια διαφανή και αδιάβλητη διαδικασία. Θέλω να υπενθυμίσω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ των 30.000 μελών τότε κέρδισε τρεις απανωτές εκλογικές αναμετρήσεις, ο ΣΥΡΙΖΑ των 172.000 μελών σήμερα είναι βέβαιο ΄τι θα είναι πρώτο κόμμα στις επόμενες εκλογές όποτε και αν στήσει κάλπες ο κ. Μητσοτάκης. Αυτή είναι η δέσμευση μου.