Ισχυρά και αυστηρά μηνύματα στη Ρωσία και την Τουρκία έστειλαν Τζό Μπάιντεν και Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την διάρκεια των ομιλιών τους πριν την επίσημη δεξίωση που παρέθεσε ο Αμερικανός πρόεδρος προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού. Ωστόσο, η είδηση βγήκε από τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος αποκάλυψε ότι ««θα προχωρήσουμε στην επένδυση των F-35 και ελπίζουμε να αποκτήσουμε το υπέροχο αυτό αεροπλάνο».

Μετά το τετ α τετ που είχαν ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Τζο Μπάιντεν ακολούθησε δεξίωση προς τιμήν του Έλληνα πρωθυπουργού από τον Αμερικανό Πρόεδρο, στον Λευκό Οίκο.

Στην κλειστή συνάντηση που είχαν Μητσοτάκης και Μπάιντεν επιβεβαίωσαν τις άριστες σχέσεις μεταξύ Ελλάδας και ΗΠΑ. Ο Έλληνας πρωθυπουργός επιβεβαίωσε την αξιοπιστία της χώρας μας ως σημαντικού εταίρου στην ευρύτερη περιοχή, και ως πυλώνα σταθερότητας και ειρήνης. 

Τον λόγο στην αρχή πήρε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος. «Η χαρά μας εδώ αρχίζει με το Χριστός Ανέστη. Εδώ, στον Λευκό Οίκο, γιορτάζουμε την Ανάσταση του ελληνικού έθνους μαζί με τον πρωθυπουργό. Αυτή η 201η επέτειος είναι μια αλησμόνητη τιμή για την ελληνική κοινότητα. Δέσμευση για ελευθερία και δημοκρατία σε καιρούς ανόδου απολυταρχικών καθεστώτων και της άδικης επιθετικότητας στην Ουκρανία. Η φιλία σας με τον Ελληνισμό είναι γνωστή προς όλους. Εσείς έχετε φτάσει πέρα από τα όρια, μας κάνετε εξαιρετικά αισιόδοξους για έναν καλύτερο κόσμο και ένα καλύτερο αύριο», ανέφερε απευθυνόμενος στον Τζο Μπάιντεν.
Screenshot_2022-05-17_at_00_49_39
Screenshot_2022-05-17_at_00_49_28
Screenshot_2022-05-17_at_00_43_51
Screenshot_2022-05-17_at_00_41_45

«Η Ελλάδα, η πηγή του δυτικού πολιτισμού, και η Αμερική, η καλύτερη ελπίδα ελευθερίας και αυτοδιάθεσης για όλους. Σας ευχαριστούμε αμφότερους για τη δέσμευσή σας για ελευθερία και υποστήριξη της αποστολής του Οικουμενικού Πατριαρχείου. Είθε να έχετε υγεία και μακροζωία, με σοφία, χάρη και με ισχύ», τόνισε.

«Οι ζωές μας και η επιβίωση της ευτυχίας μας να προστατεύονται πάντα από τις αρχές της δημοκρατίας, τα δώρα της Ελλάδας στον κόσμο και την έμπνευση του αμερικανικού ονείρου. Ζήτω η Αμερική, ζήτω η Ελλάδα», κατέληξε ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Μπάιντεν: Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση «ΟΧΙ,



Στη συνέχεια, τη σκυτάλη πήρε ο Τζο Μπάιντεν. «Σας ευχαριστώ πολύ. Τόσο πολύ καιρό είμαι ανάμεσα σε Ελληνορθόδοξους και κάνω το σταυρό μου με λάθος τρόπο!», είπε αστειευόμενος.

«Είναι ιδιαίτερη τιμή που βρισκόμαστε ξανά δια ζώσης και που καλωσορίζουμε και την οικογένειά σας μαζί. Ξέρουμε τι σημαίνει για τους Ελληνες ο θεσμός της οικογένειας. Θα ήθελα να πω κάτι πιο προσωπικό. Ξέρω ότι όλοι σκεφτόμαστε τον εκλιπόντα πατέρα σας, κ. πρωθυπουργέ. Ο πατέρας του (σ.σ. του κ. Μητσοτάκη) είχε σημαντική επιρροή πάνω μου και όταν έφτασα εδώ στις ΗΠΑ θυμάμαι πόσο με επηρέασε, όπως και η μητέρα σας».

«Είστε ένας φάρος (σ.σ. η Ελλάδα) για τον κόσμο και πέρσι έπρεπε δυστυχώς να γιορτάσουμε ψηφιακά τα 200 χρόνια της Ελληνικής Επανάστασης, λόγω της πανδημίας. Φέτος, γιορτάζουμε τα 201 ετη απο την εθνική παληγενεσία», επισήμανε και πρόσθεσε: «Δεν θα ηταν υπερβολή να πω ότι σήμερα η φιλία και οι σχέσεις μας διατρανώνονται και βρίσκονται στο καλύτερο σημείο τους», υπογράμμισε ο κ. Μπάιντεν και αναφέρθηκε στο πρόσωπο του νέου πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνη, για τον οποίο τόνισε ότι είναι «ένας περήφανος Ελληνοαμερικάνος».

«Πιστεύω ότι, κ. πρωθυπουργέ, είναι σημαντική περίοδος για να εδραιώσουμε τις σχέσεις μας. Οι ΗΠΑ αποτίουν φόρο τιμής στις ελληνικής αξίες. Κάθε γενιά είχε να αντιμετωπίσει εχθρούς της δημοκρατίας. Η Ελλάδα θυμάται πως όταν οι δικτάτορες υπήρχαν στη γειτονιά της, μια ήταν η απάντηση «ΟΧΙ, ΟΧΙ, ΟΧΙ. Καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε φρικαλεότητες σδτην Ουκρανία. Η Ελλάδα και οι ΗΠΑ είναι εκεί με μία φωνή να υποστηρίξουν τον λαό της Ουκρανίας. Παίρνοντας αμέσως θέση, καλωσορίσατε Ουκρανούς στην Ελλάδα και ήσασταν τόσο σημαντικός εταίρος. Και θα συνεχίσουμε να βοηθάμε τους Ουκρανούς να που «ΟΧΙ» στη βαρβαρότητα, «ΟΧΙ» στην απολυταρχία», σημείωε ο κ. Μπάιντεν.

Μάλιστα, στη συνέχεια ο Τζο Μπάιντεν αστειεύτηκε για το παρατσούκλι του, λέγοντας ότι «ως γερουσιαστή, με ψήφισε το 92% της ελληνοαμερικανικής κοινότητας, γι' αυτό και μου βγήκε το παρατσούκλι "Μπαιντενόπουλος". Ως περήφανος Αμερικανοϊρλανδός, είχα πάντα τη φιλία με την ελληνοαμερικανική κοινότητα».

Μητσοτάκης: Θα θέλαμε να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας το F-35



Τόσο ο αμερικανός πρόεδρος όσο και ο Έλληνας πρωθυπουργός έστειλαν αυστηρά μηνύματα προς τη Ρωσία, με αφορμή την εισβολή στην Ουκρανία. «Όταν οι δικτάτορες ήταν στη γειτονιά, η απάντηση ήταν όχι» τόνισε ο Τζο Μπάιντεν. «Οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία» συνεπικούρησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Ταυτόχρονα ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι θα συνεχίσουμε να επενδύουμε στις Ένοπλες Δυνάμεις μας και δεν θα δεχθούμε καμία παραβίαση της εδαφικής μας ακειραιότητας όχι μόνο για εμάς αλλά και για την νοτιοανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ. Πρόσθεσε δε ότι «θα θέλαμε να προσθέσουμε στο οπλοστάσιό μας το F-35 αυτό το φανταστικό αεροπλάνο» όπως το χαρακτήρισε, προσθέτοντας ότι είναι σημαντικό το γεγονός ότι η Locheed Martin επενδύει στην Ελλάδα.

Στην ομιλία του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μίλησε επίσης για το Κυπριακό δηλώνοντας ότι δεν είναι αποδεκτή η λύση δύο κρατών. 

Στην αντιφώνησή του ο πρωθυπουργός τόνισε: «Είναι πραγματικό προνόμιο να βρίσκομαι εδώ μαζί σας. Είμαστε ευγνώμονες. Όπως ξέρετε, κύριε πρόεδρε, υποστηρίξαμε το σχέδιό σας για την Ουκρανία με ανθρωπιστική βοήθεια». «Οποιαδήποτε παραβίαση εθνικής κυριαρχίας θα απαντηθεί» είπε ο κ. Μητσοτάκης, στέλνοντας μήνυμα προς τη Ρωσία ότι «οι χάρτες δεν χαράσσονται με τη βία».
280749795_283106297275407_5132662941156068921_n


280606599_309895634651032_6828807923888798343_n


280597971_1225080881570834_5746528743866711299_n
Το «παρών» στη δεξίωση έδωσαν, μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δένδιας, ο Νίκος Παναγιωτόπουλος, η Νίκη Κεραμέως, ο Γιάννης Οικονόμου, ο υφυπουργός Εξωτερικών, Κώστας Φραγκογιάννης, η πρέσβης της Ελλάδας στην Ουάσινγκτον, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, ο νέος πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Τζορτζ Τσούνης, ο αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος, ο Δημοκρατικός γερουσιαστής Μπομπ Μενέντεζ, η Ρεπουμπλικανή βουλευτής Νικόλ Μαλλιωτάκης και άλλοι.

Οι κ.κ. Μπάιντεν και Μητσοτάκης προσήλθαν στη δεξίωση, συνοδευόμενοι από τις συζύγους τους, Τζιλ Μπάιντεν και Μαρέβα Μητσοτάκη. Στη δεξίωση παρευρέθηκαν επίσης οι κόρες του πρωθυπουργό Σοφία και Δάφνη Μητσοτάκη.