Την αναβάθμιση της Ελλάδας στο δυτικό σύστημα ασφαλείας φαίνεται να επιβεβαιώνει η συνάντηση που είχαν – σε πολύ καλό και εγκάρδιο κλίμα - στο Λευκό Οίκο ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Τζο Μπάιντεν, αλλά και η σημερινή ιστορική ομιλία του Έλληνα πρωθυπουργού ενώπιον του Κογκρέσου.

Μια αναβάθμιση τόσο σε ζητήματα αμυντικά, όπως διαφαίνεται και από την διεύρυνση της συμφωνίας αμοιβαίας αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας-ΗΠΑ, όσο και ενεργειακά, με την προσπάθεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατοχυρώσει το ρόλο της χώρας μας ως κόμβο μεταφοράς ενέργειας από τη Μέση Ανατολή και την Ανατολική Μεσόγειο προς την Ευρώπη να αποδίδει τους πρώτους καρπούς.

«Θα συνεχίσουμε τη μακροχρόνια συνεργασία μας μεταξύ των αμυντικών μας βιομηχανιών. Θα ξεκινήσουμε τη διαδικασία για την απόκτηση μιας μοίρας αεροσκαφών F-35. Και ελπίζουμε να είμαστε σε θέση να προσθέσουμε αυτό το φανταστικό αεροπλάνο στην δύναμη της Ελληνικής Αεροπορίας πριν από το τέλος αυτής της δεκαετίας», είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αποκαλύπτοντας ότι η ελληνική πολεμική αεροπορία θα αποκτήσει σε βάθος χρόνου τα πλέον σύγχρονα μαχητικά αεροσκάφη.

Τα θέματα που έπεσαν χθες στο τραπέζι της συζήτησης στο Οβάλ Γραφείο ήταν οι κυρώσεις έναντι της Ρωσίας και η υποστήριξη της Ουκρανίας στον αμυντικό πόλεμο που διεξάγει, η ενεργειακή ασφάλεια και η απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, η αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής και οι εμπορικοί και οι οικονομικοί δεσμοί των δύο χωρών, με έμφαση στις αμερικανικές επενδύσεις στην Ελλάδα.

Κατά τη συζήτηση των δύο ηγετών ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέπτυξε όλες τις λεπτομέρειες που αφορούν στην έντονη τουρκική προκλητικότητα του τελευταίου διαστήματος και ιδίως στις υπερπτήσεις πάνω από κατοικημένα ελληνικά νησιά. Μάλιστα για να αποτυπώσει πλήρως το εύρος των απειλών της Άγκυρας, ο πρωθυπουργός έδειξε στον πρόεδρο των ΗΠΑ τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» των Τούρκων.



«Είναι πλέον σαφές πως άπαντες αντιλαμβάνονται πως ο επεκτατισμός και ο αναθεωρητισμός δεν έχουν θέση σε ένα παγκόσμιο σκηνικό που γίνεται ολοένα και πιο σύνθετο», έλεγαν μετά τη συνάντηση στο Λευκό Οίκο κυβερνητικές πηγές επιβεβαιώνοντας πως το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας δεν ετέθη αυτοτελώς αλλά ως μέρος των ζητημάτων ασφάλειας στην Ανατολική Μεσόγειο.

«Μας ενώνει μια προσωπική φιλία. Είστε εξαιρετικός», ανέφερε ο πρόεδρος των ΗΠΑ ξεκινώντας τη σύντομη τοποθέτησή του παρουσία δημοσιογράφων στο Οβάλ Γραφείο και δείχνοντας το πολύ καλό κλίμα στη σχέση των δύο κρατών και των δύο ηγετών. Μάλιστα, ευχαρίστησε τον κ. Μητσοτάκη «για τον ηθικό, ηγετικό ρόλο που έχει διαδραματίσει η Ελλάδα» μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

«Σήμερα, η φιλία μας και η συνεργασία ανάμεσα στις δύο χώρες, ανάμεσα στους Έλληνες και τους Αμερικανούς, είναι - θεωρώ - πιο σημαντική από ποτέ», τόνισε ο Τζο Μπάιντεν, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης επεσήμανε πως η επίσκεψή του στην Ουάσινγκτον «είναι μια ευκαιρία να αξιολογήσουμε εκ νέου το επίπεδο της σχέσης μας. Πιστεύω ειλικρινά ότι είναι στο υψηλότερο, ιστορικά, επίπεδο. Και δεν αναφέρομαι μόνο στο αμυντικό σκέλος της σχέσης μας, αλλά και στο εμπόριο, τις επενδύσεις, τον ρόλο της Ελλάδας ως αξιόπιστου εταίρου στην Ανατολική Μεσόγειο, ως μιας χώρας που ξεπέρασε τη χρηματοπιστωτική κρίση με μια οικονομία που αναπτύσσεται και αποτελεί πυλώνα σταθερότητας τόσο στα Βαλκάνια όσο και στην ευρύτερη περιοχή», ενώ ανέφερε ότι «όταν μιλάμε για θέματα όπως η ενεργειακή ασφάλεια, υπάρχουν πολλά περισσότερα που μπορούμε να κάνουμε μαζί».

Σήμερα στις 11:00 το πρωί (ώρα Ουάσινγκτον) ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθυνθεί στο Κογκρέσο, μια ιδιαίτερα υψηλή τιμή για τον ίδιο και για τη χώρα που επιφυλάσσεται σε λίγους ξένους ηγέτες και δείχνει να επισφραγίζει το άριστο επίπεδο των διμερών σχέσεων. «Θα είναι μόλις η όγδοη φορά που ένας ξένος ηγέτης - εκτός από εσάς - θα απευθυνθεί σε κοινή συνεδρίαση. Θα είναι μάλιστα η πρώτη φορά που Έλληνας ηγέτης θα απευθυνθεί», ανέφερε χθες ο δημοσιογράφος David Ignatius, κατά τη συζήτηση που είχαν στο Georgetown University.

Ο πρωθυπουργός θα έχει την ευκαιρία να απευθυνθεί και στο αμερικανικό κοινό, αλλά και στην ομογένεια με μια ομιλία που σύμφωνα με πληροφορίες θα έχει εθνικό, γεωπολιτικό και ιστορικό στίγμα για τις σχέσεις των δύο χωρών και τη θέση της Ελλάδας στον κόσμο.





Στο Κογκρέσο, θα έχει ακόμα επαφές με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Νάνσι Πελόζι, αλλά και με προέδρους σημαντικών Επιτροπών, όπως η Επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας και η αντίστοιχη Επιτροπή της Βουλής των Αντιπροσώπων. Συναντήσεις θα έχει και με πρόσωπα που έχουν στηρίξει και στηρίζουν ζητήματα ελληνικού ενδιαφέροντος στο αμερικανικό Κογκρέσο. Υπενθυμίζεται άλλωστε ότι η πρόταση για την διακοινοβουλευτική και αμυντική συνεργασία Ελλάδας-ΗΠΑ που έγινε νόμος του αμερικανικού κράτους, ήταν μια πρόταση που υλοποιήθηκε χάρη στη συμβολή της ομογένειας, αλλά και προσώπων που στηρίζουν τις ελληνικές θέσεις. Με τον τρόπο αυτό, εξάλλου, άνοιξε και ουσιαστικά ο δρόμος για ενδεχόμενη μελλοντική απόκτηση από την ελληνική πολεμική αεροπορία των μαχητικών αεροσκαφών τελευταίας γενιάς F-35.

Στο κλείσιμο της επίσκεψής του στην Ουάσιγκτον, απόψε το βράδυ, ο πρωθυπουργός θα παρακαθήσει σε δείπνο που οργανώνουν προς τιμήν του 11 ομογενειακές οργανώσεις, τις οποίες και θα τιμήσει.



Το σημερινό πρόγραμμα του Έλληνα πρωθυπουργού στην Ουάσινγκτον αναλυτικά έχει ως εξής:

Στις 16:40 ώρα Ελλάδας, ο πρωθυπουργός θα επισκεφθεί το Κογκρέσο, όπου θα έχει συνάντηση με την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι.

Στις 18:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα απευθύνει ομιλία στην Κοινή Σύνοδο της Γερουσίας και της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στη συνέχεια θα έχει συνάντηση με την Αντιπρόεδρο των ΗΠΑ, Καμάλα Χάρις.

Στις 19:00 ώρα Ελλάδας ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δεξίωση που παραθέτει προς τιμήν του η πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Στις 2:10 ώρα Ελλάδας ο κ. Μητσοτάκης θα παρακαθήσει σε δείπνο με εκπροσώπους ελληνοαμερικανικών οργανώσεων.