Με χάρτες και στοιχεία ενημέρωσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης την πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νάνσι Πελόζι, τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ και μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ για τις προκλήσεις της Τουρκίας και τον αναθεωρητισμό του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Έλληνας πρωθυπουργός, λίγες ώρες νωρίτερα, είχε ενημερώσει σχετικά και τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, κατά τη συνάντησή τους στον Λευκό Οίκο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης, και στις δύο περιπτώσεις, έδειξε τον χάρτη της «Γαλάζιας Πατρίδας» που κυκλοφορεί ευρέως στην Τουρκία και παρουσίασε λεπτομερή στοιχεία για τις συνεχείς υπερπτήσεις στο Αιγαίο.

Δυσαρέσκεια

Η Νάνσι Πελόζι φέρεται να του είπε χαρακτηριστικά «είμαστε μαζί σας» και δεν έκρυψε τη δυσαρέσκειά της για τον αναθεωρητισμό της Τουρκίας. Να σημειωθεί ότι ο χάρτης που παρουσιάστηκε στα μέλη των Επιτροπών σχετικά με τις παραβιάσεις στο Αιγαίο ήταν αναλυτικός και δόθηκαν στοιχεία για τις παραβιάσεις που έγιναν από τουρκικά μαχητικά πριν από το ταξίδι του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ.



Τα μέλη της ελληνικής αποστολής τόνισαν στους Αμερικανούς πως οι Τούρκοι πετούν πάνω από κατοικημένες περιοχές και νησιά όπως η Κάρπαθος και η Κάλυμνος. Παράλληλα, τονίστηκε ότι οι παραβιάσεις γίνονται με τα F-16 που θέλει να αναβαθμίσει, και γιατί όχι, να πολλαπλασιάσει, η Τουρκία.

Οι συναντήσεις

Υπενθυμίζεται ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης συνάντησε τον γερουσιαστή Μπομπ Μενέντεζ, υπέρμαχο της Ελλάδας στο Κογκρέσο, και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, που αποφασίζουν για τα εξοπλιστικά προγράμματα των ΗΠΑ.