Με εσωκομματική ηρεμία, που κάθε άλλο παρά παρέπεμπε στις... παραγοντικές διεργασίες και ζυμώσεις του παρελθόντος, αλλά και με λογικές που συνάδουν απόλυτα με τη δύσκολη κοινωνική πραγματικότητα και την ανάγκη καλλιέργειας κλίματος ενότητας ενόψει των επόμενων εθνικών εκλογών διεξήχθησαν οι αρχαιρεσίες για τη νέα Πολιτική Επιτροπή (Π.Ε.) της Ν.Δ. στο πλαίσιο του Συνεδρίου της προηγούμενης εβδομάδας.

Φυσικά, παράμετροι όπως η διατήρηση των ισορροπιών μεταξύ των κορυφαίων στελεχών και η προώθηση πολιτικών τους φίλων συνιστούν διαχρονικό και απολύτως αναμενόμενο φαινόμενο για την πολιτική παράταξη της χώρας με τα ισχυρότερα θεμέλια στο πέρασμα των δεκαετιών, ωστόσο είναι σαφές πως τα τελευταία Συνέδρια έχουν δίχως αμφιβολία τη σφραγίδα της μετριοπάθειας και του εκσυγχρονισμού της λειτουργίας του κυβερνώντος κόμματος, που εξαρχής επεδίωξε να επιβάλει ο πρωθυπουργός.

Στο πλαίσιο αυτό, ο επικεφαλής της Γενικής Γραμματείας του πρωθυπουργού, Γρηγόρης Δημητριάδης, ο γενικός διευθυντής της Ν.Δ., Γιάννης Μπρατάκος, και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, είναι βέβαιο πως κέρδισαν το στοίχημα όχι μόνο για την οργάνωση του Συνεδρίου, αλλά και την ουσιαστική ανανέωση, που συνιστά πάγια στόχευση του στενού «μητσοτακικού» πυρήνα.

politiki_epitropi

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι το 75% των μελών εκλέγονται για πρώτη φορά, με τον μέσο όρο ηλικίας να έχει μειωθεί σχεδόν κατά μία δεκαετία. Το φρεσκάρισμα στα πρόσωπα, αλλά και η διεύρυνση με νέα ex officio μέλη από επιμελητήρια, συλλόγους και συνδικαλιστικές οργανώσεις ανταποκρίθηκαν πλήρως στην επιδίωξη του Κυριάκου Μητσοτάκη για ακόμα μεγαλύτερο άνοιγμα σε όλο το φάσμα του κοινωνικού και παραγωγικού ιστού, ενώ οι πρώην πρόεδροι της ΟΝΝΕΔ που εντάχθηκαν στη σύνθεση της Επιτροπής δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία δεν ξεχνάει τη βάση της, την ιστορία της και όλους εκείνους που ασχολούνταν με τα κομματικά δρώμενα από νεαρή ηλικία.

Το 75% των μελών εκλέγονται για πρώτη φορά, με τον μέσο όρο ηλικίας να έχει μειωθεί σχεδόν κατά μία δεκαετία


Η «ακτινογραφία» της Πολιτικής Επιτροπής πίσω από τα στατιστικά

1. Κυρίαρχη θέση μέσα στο όργανο της Π.Ε. έχουν στελέχη του κόμματος που θεωρούνται επιλογές του στενού πρωθυπουργικού πυρήνα και των άμεσων συνεργατών του Κυριάκου Μητσοτάκη. Ανάμεσά τους οι Κωνσταντίνος Γιαννουλάκης, Βασίλης Νέγρης, Θεόδωρος Σεργεντάνης, Γιώργος Μπούστρας, Μάριος Κωνσταντόπουλος, Ντόρις Κοτήλη, Ελένη Σκαλτσά, Αντωνία Σταυρίδου, Ορσάκη Ρουσσέτου, Σταυρούλα Σχίζα, Γιάννης Παπαγεωργίου, Νίκος Παπουτσής, Ελένη Χαραλάμπους και Κατερίνα Καραβιώτη.

2. Όπως γίνεται αντιληπτό, στην Πολιτική Επιτροπή εξελέγησαν και πολλά στελέχη που έχουν «γράψει χιλιόμετρα» στις κομματικές επάλξεις. Χαρακτηριστικά παραδείγματα η Όλγα Βησσαράκη, η Μάρθα Σαμαρά, ο Γιάννης Πολιτόπουλος, ο Βασίλης Ασημακόπουλος, η Ντόρα Πάλλη, ο Αντώνης Ψαλλίδας, ο Στέλιος Κανέλλος, ο Κωνσταντίνος Λεβέντης, η Κωνσταντίνα Νικολοπούλου-Καλλιοντζή και ο Θεόδωρος Τζαρούχης.

3. Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον όμως έχουν συγκεντρώσει τα νέα πρόσωπα (τόσο ηλικιακά όσο και πολιτικά) του σχήματος που προέκυψε το βράδυ της περασμένης Κυριακής, πολλά από τα οποία προέρχονται από την ΟΝΝΕΔ. Πρόκειται, μεταξύ άλλων, για τον πρώην αντιπρόεδρο της ΟΝΝΕΔ Κώστα Μητσόπουλο, τους δύο παλαιότερους γραμματείς της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ Μάνο Κασσελάκη και Αποστόλη Μπακόλα, αλλά και τους Αλέξανδρο Μίχα, Ανδρέα Τσώκο, Βασίλη Σιαδήμα, Αχιλλέα Κέλλα, Αλέκο Σπύρου, Τάσο Κορίλλη, Νίκο Λυσιγάκη, Δημήτρη Σακαρετσάνο, Ανδρέα Κυριακόπουλο, Μαρία Σαρηγιαννίδου, Θανάση Ζαμάνη, Χριστίνα Τσιμιδάκη και Μένια Μανουσαρίδου.

4. Σημαντική όμως είναι και η εκπροσώπηση της συμπρωτεύουσας στο ανώτερο συλλογικό όργανο του κόμματος με τους (ανάμεσα σε άλλους) Ζήση Ιωακείμοβιτς, Γιώργο Ασημακόπουλο, Κατερίνα Σταμούλη, Κυριάκο Χαμουζά, Διονύση Μανωλόπουλο, Φανή Αρβανιτίδου, Στέλιο Τσομαρίδη, Νίκο Παπαδόπουλο και Ολια Βασιλάκη. Το ενδιαφέρον του κόμματος της Πειραιώς για τη Θεσσαλονίκη είναι δεδομένο, αφού και ο πρωθυπουργός την έχει επισκεφθεί πρόσφατα, αλλά και ο γραμματέας της Πολιτικής Επιτροπής, Παύλος Μαρινάκης, έχει βρεθεί εκεί τρεις φορές μέσα σε πέντε μήνες, γεγονός που τα στελέχη από τον Θερμαϊκό το ανταπέδωσαν με τη συμμετοχή τους και κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη των συνέδρων που τους εξέλεξαν.

5. Παρά τον... θόρυβο που δημιουργήθηκε πριν από τη διενέργεια της ψηφοφορίας εξαιτίας των τοποθετήσεων του Αντώνη Σαμαρά, απεδείχθη περίτρανα ότι το γεγονός αυτό κάθε άλλο παρά αποτέλεσε ανασταλτικό παράγοντα ή αιτία... αντισυσπείρωσης για υποψηφίους που βρίσκονται στον ευρύτερο κύκλο των συνομιλητών του πρώην πρωθυπουργού, καθώς και των προσώπων που βρίσκονται σταθερά πέριξ του ιδίου. Πρόκειται για περιπτώσεις όπως ο Ιορδάνης Παπαντίδης, ο Δημήτρης Γιάννος, ο Γιώργος Φωτεινός και ο Γιώργος Κώττης, που είναι κάποιοι από τους ανθρώπους του ευρύτερου περιβάλλοντος του Σαμαρά. Ωστόσο, μάλλον η «εκπροσώπηση» του πρώην πρωθυπουργού στην Πολιτική Επιτροπή είναι αρκετά ασθενέστερη σε σχέση με προηγούμενες φορές.

6. Η πρώτη δεκάδα είναι βέβαια εκείνη που έκλεψε τις εντυπώσεις και, όπως συμβαίνει σε κάθε αντίστοιχη περίσταση, συζητείται περισσότερο στον απόηχο της κορυφαίας εσωκομματικής διαδικασίας της «γαλάζιας» παράταξης. Πρώτη εξελέγη μια νέα μητέρα, η Ολγα Μαγγανά, η οποία είναι στέλεχος της Νεολαίας και του κόμματος στην Ανατολική Αττική, καθώς κατάγεται από το Λαύριο. Παράλληλα, ένα έμπειρο στα συνδικαλιστικά δρώμενα στέλεχος, ο Βασίλης Κατσαρός, είναι μέσα στους δέκα πρώτους. Πρόκειται για τον πρόεδρο της ΔΑΚΕ ΟΤΕ, που, σε συνδυασμό με την αύξηση της εκπροσώπησης των συνδικαλιστών στο Συνέδριο, αποτελεί την καλύτερη απάντηση σε όλα τα fake news που είχαν διακινηθεί προσυνεδριακά για τον περιορισμό της συμμετοχής εκπροσώπων από τον «γαλάζιο» συνδικαλιστικό βραχίονα.

politiki_epitropi_2

Οι πρώτοι στόχοι του Μαρινάκη

Ο Παύλος Μαρινάκης κατά την ομιλία του στην πρώτη συνεδρίαση του οργάνου, όπου σηματοδοτήθηκε και τυπικά η επανεκλογή του στη θέση του γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής, έθεσε τους βασικούς του στόχους για τον τρόπο με τον οποίο θα δουλέψουν τα μέλη του.

Μεταξύ άλλων, ζήτησε από τα στελέχη του κόμματος να αποτελέσουν τον «πομπό και τον δέκτη μηνυμάτων» ανάλογα με τον τόπο καταγωγής και την επαγγελματική τους ιδιότητα, να βρίσκονται μαζί του κατά τη διάρκεια των περιοδειών που πραγματοποιεί μαζί με τον Στέλιο Κονταδάκη σε όλη τη χώρα και μέσα από αυτή τη διαδικασία να μπορέσουν να συνδιαμορφώσουν το πρόγραμμα του κόμματος και του προέδρου για τις επόμενες εκλογές, που θα γίνουν στο τέλος της τετραετίας.

Άνοιγμα σε όλο τον κοινωνικό και παραγωγικό ιστό, τη στιγμή που η Νέα Δημοκρατία δεν ξεχνάει τη βάση της


Ηδη από την πρώτη της συνεδρίαση, τα μέλη της Πολιτικής Επιτροπής που μίλησαν ενώπιον του πρωθυπουργού έδειξαν πως μέσα από τις διαφορετικές τους διαδρομές μπορούν να συγκεράσουν πολλές διαφορετικές οπτικές, προκειμένου να αποτελέσουν δίαυλο επικοινωνίας ανάμεσα στους πολίτες και το κόμμα.

Στόχος άλλωστε και του ίδιου του Παύλου Μαρινάκη, όπως είπε, είναι να δουλέψει η Πολιτική Επιτροπή και πέρα από τον θεσμικό της ρόλο, σπάζοντας στεγανά και εκπροσωπώντας τους ανθρώπους όλης της κοινωνίας.