Αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ κάνουν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισημαίνοντας ότι τις τρεις μέρες που έμεινε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στις ΗΠΑ δεν άκουσαν ούτε μία φορά την λέξη Τουρκία.

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα με την επιστροφή του πρωθυπουργού απ τις ΗΠΑ αναμένουν ενημέρωση για το αν υπήρξαν δεσμεύσεις στις κατ’ ιδίαν συναντήσεις ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διότι στις δημόσιες τοποθετήσεις δεν ακούστηκε καν η λέξη «Τουρκία».

«Εάν δεν υπήρξε καμία δέσμευση για αυτά τα πολύ κρίσιμα θέματα σε μια περίοδο επικίνδυνης αποσταθεροποίησης και ραγδαίας αναβάθμισης των αμερικανοτουρκικών σχέσεων τότε επουδενί δεν μπορούμε να μιλάμε για επιτυχημένη επίσκεψη που προάσπισε τα ελληνικά συμφέροντα» αναφέρουν χαρακτηριστικά τα στελέχη της Κουμουνδούρου. Στην Κουμουνδούρου επισημαίνουν ότι η επίσκεψη για να ήταν επιτυχημένη θα έπρεπε ο πρωθυπουργός στις επαφές που είχε στην Αμερική να είχε καταφέρει:

-να ακυρώσει την πώληση 40 αεροσκαφών F16 και τον εκσυγχρονισμό άλλων 80 για την Τουρκία.

-να καταδικάσει την Τουρκική επιθετικότητα στο Αιγαίο κυρίως όσον αφορά τις υπερπτήσεις και παραβιάσεις κάτω από 6 ν.μ.
-να επιβάλει  προϋποθέσεις στην Τουρκία για ενσωμάτωσή της στη νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική «Δυστυχώς, σε κανέναν από αυτούς τους τομείς δεν υπήρξε το παραμικρό σχόλιο από την ηγεσία των ΗΠΑ κατά την επίσκεψη. Αυτό δεν εκπλήσσει κανένα καθώς εφαρμόζει το δόγμα του προβλέψιμου και δεδομένου συμμάχου όπως έδειξε και με την αμυντική συμφωνία ή την αποστολή όπλων στην Ουκρανία.» Σε ότι αφορα την ομιλία του πρωθυπουργού στο Κογκρέσο για τα 200 χρόνια επισημαίνουν ότι είναι ένα αυτονόητα θετικό γεγονός. Αλλά η συμβολική και επικοινωνιακή αξία της επίσκεψης και της ομιλίας του Πρωθυπουργού στο Κογκρέσο δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αντισταθμίσει την έλλειψη απτών αποτελεσμάτων στους τομείς που αφορούν τα άμεσα συμφέροντα της Ελλάδας σε μία εξαιρετικά κρίσιμη στιγμή για τη χώρα μας -δηλαδή αποτροπή πώλησης F16, καταδίκη από την πλευρά των ΗΠΑ τουρκικής επιθετικότητας και προϋποθέσεις στην Τουρκία για ενσωμάτωσή της στην νέα ενεργειακή αρχιτεκτονική. Σχολιάζοντας ακόμα την αγορά F35 από την Ελλάδα για την οποία μίλησε ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ λένε ότι «Με την αιφνιδιαστική ανακοίνωση αγοράς F35 ο κ. Μητσοτάκης επί της ουσίας ομολογεί την αποτυχία του να αποτρέψει την πώληση F16 στην Τουρκία και προεξοφλεί την αναβάθμιση της τουρκικής πολεμικής αεροπορίας».

Και προσθέτουν: «Προφανώς και τα F35 είναι ένα όπλο ισχυρό. Ωστόσο είχαμε τονίσει εδώ και καιρό πως είναι αδιανόητο ο πρωθυπουργός επειδή απέτυχε να αποτρέψει την πώληση f16 από τις ΗΠΑ στην Τουρκία, να προχωρήσει ως αντιστάθμισμα σε νέα αγορά 4 δισεκατομμυρίων για F35. Προφανώς λέμε ναι στην επαρκή θωράκιση της χώρας και για αυτό ψηφίσαμε υπέρ των 18 Rafale και των φρεγατών Belhara. Αλλά μέσα σε 1,5 χρόνο ο κ. Μητσοτάκης έχει προχωρήσει σε πάνω από 10 δις. εξοπλιστικά. Αντέχει η χώρα δημοσιονομικά; Την ώρα ειδικά που σοβεί τόσο μεγάλης έκτασης κρίση με την ακρίβεια και την ενέργεια με τρομερές κοινωνικές συνέπειες.

Αναφερόμενοι ακόμα στην αρνητική στάση που έχει πάρει το Κογκρέσο για την πώληση των F16 στην Τουρκία λένε ότι «προφανώς και αυτό είναι σημαντικό, ωστόσο το θέμα δεν είναι μία προσωρινή αναβολή της πώλησης αλλά η οριστική ακύρωσή της». Ενστάσεις εκφράζουν και για τον τρόπο που λειτούργησε η κυβέρνηση ανακοινώνοντας την αγορά των F-35 χωρίς προηγουμένως να έχει γίνει καμία συζήτηση στην αρμόδια επιτροπή της Βουλής.

«Οι αγορές τέτοιων εξοπλιστικών προγραμμάτων δισεκατομμυρίων δεν γίνονται με απόφαση ενός ανδρός ή των συνεργατών του κ. Μητσοτάκη, αλλά μετά από ενδελεχή μελέτη των Ενόπλων Δυνάμεων, διαβούλευση στο ΚΥΣΕΑ και την Επιτροπή της Βουλής και αποφάσεις που εξετάζουν όλες τις πτυχές τους, από την επιχειρησιακή μέχρι και την δημοσιονομική, λένε οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα και επισημαίνοντας ότι «εδώ ξαφνικά ο κ. Μητσοτάκης μέσα σε μία μέρα, αφού σε 1,5 χρόνο είχε αγοράσει 24 Rafale, 3 φρεγάτες Belhara, κορβέτες και έχει δώσει και 2 δις για το κέντρο εκπαίδευσης στην Καλαμάτα, ξαφνικά ανακοίνωσε χωρίς καμία προηγούμενη διαβούλευση ακόμα ένα εξοπλιστικό σχεδόν 4 δισ. ευρώ. Για παράδειγμα πριν μπούμε σε αυτήν τη συζήτηση δεν πρέπει να εξετάσουμε την ανάγκη για drones που είναι οικονομικότερη και ενδεχομένως μεγαλύτερη;»