Γνωστοποιήθηκε το πρόγραμμα του Συνεδρίου του Κινήματος Αλλαγής που θα διεξαχθεί από σήμερα Παρασκευή έως την Κυριακή 22 Μαΐου στο Τάε Κβον Ντο στο Φάληρο.

Με σύνθημα «Η κοινωνία στο προσκήνιο», ο πρόεδρος του κόμματος ΠΑΣΟΚ - Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης ελπίζει πως η δυναμική που αναδεικνύει το κόμμα τους τελευταίους μήνες δε θα αποτυπωθεί μόνο με την δημοσκοπική άνοδο που καταγράφει σταθερά αυξητική τάση, αλλά και πως μέσα από το συνέδριο θα επισφραγιστεί ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός δια της μαζικότητας των συμμετεχόντων αλλά και των εργασιών που θα λάβουν χώρα.

Το συνέδριο αναμένεται να ξεκινήσει με την ομιλία του προέδρου του κόμματος, ενώ ο πρόεδρος του συνεδρίου και συντονιστής θα είναι ο πρώην υπουργός των κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, Πέτρος Ευθυμίου, αποτυπώνοντας έτσι και έναν συμβολισμό καθώς ο κ. Ευθυμίου υπήρξε μέλος της πρώτης Κεντρικής Επιτροπής του Σεπτέμβρη του 1974.

«Αποδέχθηκα με ιδιαίτερη τιμή την πρόταση του Προέδρου του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής Νίκου Ανδρουλάκη να αναλάβω την ευθύνη της Προεδρίας των εργασιών του Συνεδρίου, καθώς δεν πρόκειται για μια συνήθη και τυπική κομματική διαδικασία, αλλά για μια εμβληματική αφετηρία αναγέννησης της ελληνικής σοσιαλδημοκρατίας, του ιστορικού κορμού της δημοκρατικής παράταξης της χώρας», ανέφερε ο ίδιος.

Με μαγνητοσκοπημένο μήνυμα θα απευθύνουν χαιρετισμό κατά την έναρξη του συνεδρίου ο Πρωθυπουργός της Πορτογαλίας, Αντόνιο Κόστα, ο πρώην Πρωθυπουργός της Ιταλίας και ΓΓ του Partito Democratico, Ενρίκο Λέττα, η Πρόεδρος του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος (PSOE) Κριστίνα Ναρμπόνα, ο συμπρόεδρος του SPD Λαρς Κλίνγκμπαιλ και η Πρόεδρος των Σλοβένων Σοσιαλιστών Τάνια Φαγιόν. Θα τιμήσουν δε, με την παρουσία τους η επικεφαλής της Ευρωομάδας των Δημοκρατών και Σοσιαλιστών Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES) Σεργκέι Στάνισεφ αλλά και αντιπροσωπείες του γερμανικού SPD, της ΕΔΕΚ και του ρουμανικού σοσιαλιστικού κόμματος.

Στο συνέδριο αναμένεται να μιλήσει σήμερα ο πρώην πρωθυπουργός και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Κώστας Σημίτης και το Σάββατο οι πρώην πρόεδροι Γιώργος Παπανδρέου και Ευάγγελος Βενιζέλος. Θυμίζουμε ότι για τον δεύτερο είχε προηγηθεί μεγάλη συζήτηση σχετικά με την συνάντηση που -εν τέλει- πραγματοποίησε με τον κ. Ανδρουλάκη, όπου σε φιλικό κλίμα αποδέχτηκε την πρόσκληση του προέδρου του Κινήματος Αλλαγής.


«Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες μας»

Μιλώντας την Πέμπτη στο ραδιοφωνικό σταθμό του ΣΚΑΪ, ο Νίκος Ανδρουλάκης απηύθυνε πρόσκληση στους πολίτες να παρακολουθήσουν την ανοιχτή πολιτική ομιλία του, με την οποία θα ανοίξουν οι εργασίες του 3ου Συνεδρίου.

«Περιμένουμε να είναι ένα ανοιχτό Συνέδριο. Καλούμε τους πολίτες να παρακολουθήσουν τις εργασίες μας σε αυτή τη νέα προσπάθεια, στο νέο ξεκίνημα που κάνουμε. 180.000 μέλη της παράταξης επέλεξαν το όνομα ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής πριν από 15 ημέρες, με μια πρωτοφανή διαδικασία, πολύ μαζική, και με χαροποιεί γιατί σε αυτά τα πρώτα βήματα φαίνεται να μας αγκαλιάζει ο κόσμος. Πιστεύω ότι θα τους κάνουμε και στις εκλογές να νιώσουν ότι άξιζε η στήριξη που μας έχουν δώσει τους τελευταίους μήνες» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης.

Παράλληλα, έκανε κάλεσμα στους πολίτες προκειμένου να παρακολουθήσουν τις εργασίες που θα πραγματοποιηθούν, αναφέροντας: «Καλώ τους ακροατές σας να έρθουν. Είναι ένα ανοιχτό συνέδριο. Να παρακολουθήσουν. Θα έχουμε ανοιχτά τραπέζια συζήτησης. Εμείς προσπαθούμε το συνέδριο αυτό να είναι ένα ακόμη βήμα. Ουσιαστικά για εμάς κλείνουμε το οργανωτικό σκέλος και τη δομή της παράταξης. Αλλά παράλληλα κάνουμε άλλο ένα βήμα για το πρόγραμμα. Και το πιο σημαντικό πράγμα είναι τι απαντήσεις δίνουμε στα σημερινά προβλήματα».

Αναφερόμενος στο ζήτημα των συνεργασιών, υπογράμμισε ότι «αλαζονικά βάζουν ψευτοδιλήμματα σε εμάς, όχι γιατί θέλουν το ΠΑΣΟΚ, αλλά θέλουν τις ψήφους της Δημοκρατικής Παράταξης. Εγώ λέω :‘’Ψηφίστε μας’’. Εγώ δεν είμαι ένα κόμμα μπαμπούσκα. Η ψήφος στη Δημοκρατική Παράταξη, στο ΠΑΣΟΚ, δεν είναι ψήφος στον κ. Τσίπρα και τον κ. Μητσοτάκη. Είναι ψήφος σε μια σοσιαλδημοκρατική διακυβέρνηση».

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Συνεδρίου

Παρασκευή 20/5

  • 18:00 Έναρξη συνεδρίου
  • Συγκρότηση Προεδρείου Συνεδρίου
  • Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Αντόνιο Κόστα, Πρωθυπουργού Πορτογαλίας
  • Ομιλία Προέδρου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Νίκου Ανδρουλάκη
  • Χαιρετισμός Ιράτσε Γκαρθία Πέρεθ, Επικεφαλής Ευρωομάδας Δημοκρατών και Σοσιαλιστών
  • Χαιρετισμός Σεργκέι Στάνισεφ, Προέδρου Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
  • Χαιρετισμός Κώστα Σημίτη, πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου ΠΑΣΟΚ
  • Χαιρετισμοί ξένων αντιπροσωπειών
  • Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Ενρίκο Λέττα, πρώην Πρωθυπουργού Ιταλίας και ΓΓ Partito Democratico
  • Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Κριστίνα Ναρμπόνα, Προέδρου PSOE
  • Mαγνητοσκοπήμενο μήνυμα Λαρς Κλίνγκμπαιλ, Συμπροέδρου SPD
  • Μαγνητοσκοπημένο μήνυμα Τάνια Φαγιόν, Προέδρου Σλοβένων Σοσιαλιστών
  • Χαιρετισμοί εκπροσώπων πολιτικών κομμάτων
Σάββατο 21/5

  • Ομιλίες στην Ολομέλεια από τις 9 το πρωί
  • 13:00 Ομιλία Γιώργου Παπανδρέου, πρώην Πρωθυπουργού και Προέδρου Σοσιαλιστικής Διεθνούς
  • 13:30 Ομιλία Ευάγγελου Βενιζέλου, πρώην Αντιπροέδρου της Κυβέρνησης και πρώην Προέδρου ΠΑΣΟΚ
Πολιτικές θεματικές συζητήσεις:

Ταμείο Ανάκαμψης (11:00-12:00, Αίθουσα Προθερμαντηρίου)

Ομιλητές:

  • Γιάννης Καλογήρου, Ομότιμος Καθηγητής Τεχνολογικής Οικονομικής & Βιομηχανικής Στρατηγικής ΕΜΠ
  • Φίλιππος Σαχινίδης, πρώην Υπουργός Οικονομικών
Συντονίζει η Αναστασία Σιμητροπούλου, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Σύγχρονο κοινωνικό κράτος και πολιτικές για την κοινωνική κατοικία (12:30-13:30, Αίθουσα Προθερμαντηρίου)

Ομιλητές:

  • Μαρίνα Γκονσάλβες, Υφ. Υποδομών υπεύθυνη για την Κοινωνική Στέγη στην Πορτογαλία
  • Άννα Διαμαντοπούλου, Πρόεδρος Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση & Πρόεδρος High Level Group ΕΕ για τη μεταρρύθμιση του κοινωνικού κράτους, πρώην Επίτροπος και Υπουργός
Συντονίζει ο Δημήτρης Μάντζος, Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Brain Drain (14:00-15:00, Αίθουσα Προθερμαντηρίου)

Ομιλητές:

  • Ελένη Χρονοπούλου, Δικηγόρος, Στέλεχος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής
  • Παναγιώτης Βαλλιανάτος, Δικηγόρος
  • Γιώργος Τσούμας, Συντονιστής Δικτύων Νεολαίας ΠΑΣΟΚ- Κινήματος Αλλαγής
Συντονίζει η Αναστασία Σιμητροπούλου, Αναπληρώτρια Εκπρόσωπος Τύπου ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής

Ψηφοφορίες στην Ολομέλεια

Κυριακή 22/5

  • Ψηφοφορίες από τις 9 το πρωί
  • Ομιλίες στην Ολομέλεια ως τις 12 το μεσημέρι
Θεματική Συζήτηση για την Ψηφιακή Διακυβέρνηση (10:00-12:00, Αίθουσα Α)

Συντονιστής: Γιώργος Καραμανώλης

Α. Ψηφιακή Κοινωνία – Ψηφιακό Κίνημα: Παρουσίαση και απολογισμός της πιλοτικής λειτουργίας της ψηφιακής πλατφόρμας digital society.

Β. Καινοτόμες πολιτικές για την Ελλάδα στην Τέταρτη Βιομηχανική Επανάσταση

Γ. Ψηφιακή μετάβαση στις τοπικές κοινωνίες.