Μια νέα εποχή ανοίγεται για την ελληνοαμερικανική συνεργασία στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, με σημαντικές προοπτικές για τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους φοιτητές.

Η στρατηγική εκπαιδευτική «εταιρική σχέση» της Ελλάδας και των ΗΠΑ ήταν η πρώτη που δρομολογήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2019, στο πλαίσιο του σχεδιασμού για διεθνοποίηση και εξωστρέφεια των ΑΕΙ. Παρά την πανδημία του κορονοϊού, τριάντα κορυφαία πανεπιστήμια των ΗΠΑ και όλα τα ελληνικά πανεπιστήμια έχουν υπογράψει επίσημα το πρόγραμμα διεθνούς ακαδημαϊκής συνεργασίας (IAPP) σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Διεθνούς Εκπαίδευσης.

Τον προσεχή Οκτώβριο, το υπουργείο Παιδείας θα φιλοξενήσει στην Ελλάδα όλους τους πανεπιστημιακούς εταίρους των ΗΠΑ στη χώρα μας, για να συναντηθούν με πανεπιστήμια στην Ελλάδα και να δημιουργήσουν νέους και βαθύτερους δεσμούς.

Παρουσίαση

Στην Ουάσινγκτον, όπου μετέβη μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, παρουσίασε τη μέχρι σήμερα πορεία του Διεθνούς Προγράμματος Ακαδημαϊκής Συνεργασίας μεταξύ ελληνικών και αμερικανικών πανεπιστημίων και τις προοπτικές για τη συμπερίληψη περισσότερων συνεργειών, ενώ εκπρόσωποι 20 κορυφαίων πανεπιστημίων των ΗΠΑ, όπως τα Harvard, Johns Hopkins, Stockton και το Πανεπιστήμιο του Τέξας, ανέπτυξαν τη δική τους εμπειρία από τη συμμετοχή στο εν λόγω πρόγραμμα.

Οι τομείς στους οποίους έδειξαν ενδιαφέρον για συνεργασίες τα αμερικανικά ιδρύματα έφτασαν, σύμφωνα με πληροφορίες, τους 102. Οι εκπρόσωποι του Harvard εξιστόρησαν πώς συνδυάζουν το επάγγελμά τους «με τη χώρα στην οποία χτυπά η καρδιά τους», ενώ ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η ιστορία μιας Αμερικανίδας φοιτήτριας, η οποία συμμετείχε σε πρόγραμμα ανταλλαγής μαθητών στην Ελλάδα, μια εμπειρία που, σύμφωνα με την ίδια, άλλαξε τη ζωή της, καθώς αποφάσισε να αφήσει το αντικείμενο που είχε επιλέξει να σπουδάσει και να εξειδικευτεί στην Αρχαιολογία.

Ενδεικτικές συμπράξεις

Ορισμένες από τις ενδεικτικές συμπράξεις ελληνικών ΑΕΙ με αμερικανικά πανεπιστημιακά ιδρύματα είναι οι ακόλουθες:
  • ΕΚΠΑ-Harvard για τη διεξαγωγή θερινών τμημάτων σε Μεταναστευτικές και Προσφυγικές Σπουδές.
  • ΕΚΠΑ-Yale για Κέντρο Αριστείας για τις Περιβαλλοντικές Επιστήμες και τη Δημόσια Υγεία (Centre of Excellence for Environmental Science and Public Health).
  • ΕΜΠ-Columbia για κοινό, ενοποιημένο πρόγραμμα προπτυχιακών και μεταπτυχιακών σπουδών (integrated masters).
  • ΕΜΠ-Michigan για κοινό διδακτορικό πρόγραμμα στη Μηχανική.
  • ΕΜΠ-Kentucky για τη διοργάνωση κοινών μαθημάτων στον τομέα της μηχανικής μεταφορών.
  • Πανεπιστήμιο Πειραιώς - New York University (NYU) για την από κοινού διεξαγωγή μαθημάτων στο πλαίσιο του μεταπτυχιακού Αμερικανικών Σπουδών του ΠΑ.ΠΕΙ.
  • ΟΠΑ (πρώην ΑΣΟΕΕ)-Indiana για τη μελέτη νεοφυούς επιχείρησης (δρομολογείται η διεξαγωγή δράσεων διά ζώσης από το προσεχές ακαδημαϊκό έτος).
  • ΑΠΘ-Stockton για διετές πρόγραμμα εκμάθησης ελληνικής γλώσσας και κουλτούρας και για ανταλλαγές στον κλάδο της Αμερικανικής Φιλολογίας.
  • ΕΚΠΑ-Cincinnati για την επίσκεψη φοιτητών από το Cincinnati στο ΕΚΠΑ, στο πλαίσιο του αγγλόφωνου πτυχίου κλασικών σπουδών του ΕΚΠΑ.
  • Πανεπιστήμιο Κρήτης: Τμήμα Φυσικής με το Harvard/ Smithsonian και το Caltech και το Τμήμα Ιστορίας με το Berkeley (αναμένεται υπογραφή MoU) και το Τufts (το MoU δρομολογείται).
  • Ιόνιο Πανεπιστήμιο-Johns Hopkins (και U Texas) για ερευνητικό πρόγραμμα σχετικά με την καταπολέμηση της νόσου Αλτσχάιμερ.
  • Διεθνές Πανεπιστήμιο-NYU για τη διεξαγωγή σεμιναρίου στη διεθνή εμπορική διαιτησία.
*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτικά στις 21 Μαΐου 2022.