Η ξεκάθαρη απάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια στην Αλβανίδα ομόλογό του, Όλτα Τσάσκα, για «περιουσίες Τσάμηδων στην Ελλάδα» και «άρση εμπόλεμου», παρουσιάζεται εκτενώς σε σημερινά ρεπορτάζ των ΜΜΕ από τη γειτονική χώρα.

Η κυβέρνηση Ράμα φαίνεται ότι συνεχίζει να χρησιμοποιεί το «θέμα των Τσάμηδων» για ψηφοθηρικούς λόγους αλλά και προκειμένου να ασκήσει πίεση στην ελληνική πλευρά. Υπενθυμίζεται ότι η Αλβανίδα Υπουργός Εξωτερικών έθεσε το ζήτημα των Τσάμηδων και ο Νίκος Δένδιας απάντησε ότι για την Ελλάδα δεν τίθεται θέμα και μάλιστα της διεμήνυσε ότι σε αντίθετη περίπτωση η Αθήνα θα το συνδέσει με την ενταξιακή πορεία της Αλβανίας στην Ε.Ε.

«Αναχρονισμός»

Για το θέμα του «νόμου περί εμπολέμου» ο Έλληνας ΥΠΕΞ εμφανίστηκε έτοιμος να συζητηθεί με στόχο την κατάργησή του. «Οι διμερείς μας σχέσεις έχουν αναπτυχθεί σε τέτοιο βαθμό, που η διατήρηση του «νόμου περί εμπολέμου» αποτελεί έναν αναχρονισμό και θα πρέπει να απαλειφθεί. Και σε αυτό νομίζω ότι συμφωνήσαμε ότι πρέπει να εργαστούμε ώστε οι εσωτερικές διαδικασίες για την κατάργησή του να ολοκληρωθούν το συντομότερο δυνατό» δήλωσε συγκεκριμένα ο Ν. Δένδιας.