Υπουργειο_Εξωτερικων
Πολιτική

ΥΠΕΞ για δηλώσεις Ζαχάροβα: Οξύνονται οι ελληνορωσικές σχέσεις χωρίς δική μας ευθύνη

Η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών κατηγόρησε την Ελλάδα για αντιρωσική στάση

Έντονη ήταν η αντίδραση του υπουργείου Εξωτερικών στην επίθεση που εξαπέλυσε η Μαρία Ζαχάροβα κατά της Ελλάδας, με αφορμή την ομιλία του Κυριάκου Μητσοτάκη στο Αμερικανικό Κογκρέσο. 

Διπλωματικές πηγές του ελληνικού ΥΠΕΞ τονίζουν ότι οι δηλώσεις της Ρωσίδας εκπροσώπου του ΥΠΕΞ που έγιναν νωρίτερα κατά την ενημέρωση των δημοσιογράφων, «δυστυχώς αποτελούν μια περαιτέρω όξυνση στις διμερείς σχέσεις, όξυνση για την οποία η Ελλάδα δεν φέρει καμία ευθύνη».

Υπενθυμίζεται ότι η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών σε δηλώσεις της προς τους διαπιστευμένους συντάκτες, έκανε λόγο για «ακόμη μία προσπάθεια της Αθήνας να δικαιολογήσει τη βαθιά λανθασμένη απόφασή της να ενταχθεί στο αντιρωσικό μέτωπο της Δύσης, συμπεριλαμβανομένου του εφοδιασμού του Κιέβου με όπλα, τα οποία χρησιμοποιούνται για καθημερινά πλήγματα εναντίον ειρηνικών αμάχων στο Ντονμπάς».

Την ίδια ώρα χαρακτήρισε τουλάχιστον «ατυχή» την αναφορά του Κυριάκου Μητσοτάκη στη Μαριούπολη, όταν παρομοίασε τους υπερασπιστές της πόλης με το Μεσολόγγι.

«Ο εθνικοαπελευθερωτικός αγώνας των Ελλήνων πριν από διακόσια χρόνια αποδείχθηκε ότι ήταν ισοδύναμος με τις εγκληματικές ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, το οποίο επί οκτώ χρόνια πολέμησε εναντίον των πολιτών του στο Ντονμπάς. Είναι δύσκολο να πιστέψει κανείς ότι οι ήρωες στην υπεράσπιση του ελληνικού φρουρίου του Μεσολογγίου το 1825 τοποθετήθηκαν στο ίδιο επίπεδο με τους Ναζί από το Τάγμα Αζόφ», σημείωσε η Μαρία Ζαχάροβα.