Έχει αυξηθεί η ένταση από την τουρκική πλευρά και για το λόγο αυτό στείλαμε επιστολή στον γενικό γραμματέα του ΟΗΕ, δήλωσε στα στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή Secret με τον Παναγιώτη Τζένο ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, αρμόδιος για τα ευρωπαϊκά θέματα Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης. Σύμφωνα με τον κ. Βαρβιτσιώτη η Τουρκία ζητάει αποστρατιωτικοποίηση των νησιών προκειμένου να πλήξει την ελληνική κυριαρχία, επομένως η χώρα μας πρέπει να αποτρέψει τη γείτονα από το να «ανοίξει τις ορέξεις της για να μπει σε ελληνικό έδαφος και ελληνικά νησιά». Όσον αφορά τη στάση της ελληνικής κυβέρνησης έναντι της Τουρκίας κινείται σε τρεις άξονες, πρόσθεσε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών. Ο πρώτος είναι η υιοθέτηση ψύχραιμης στάσης, ο δεύτερος η ενεργοποίηση όλων των πιθανών συμμαχιών που έχει η Ελλάδα όπως ΗΠΑ και Γαλλία  και ο τρίτος η συνέχιση του εξοπλιστικού προγράμματος που θωρακίζει την ελληνική επικράτεια και την ελληνική κυριαρχία. Κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αντιληφθεί ότι πρέπει να ανταποκρίνεται έγκαιρα και με αποφασιστικότητα σε ένα προκλητικό πλαίσιο που δημιουργούν οι Τούρκοι. Σε ότι αφορά το βέτο είπε πως είναι ένα εργαλείο που προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα. Για την ενεργειακή κρίση είπε πως είναι εξαιρετικά δύσκολη μια ομοφωνία στη σύνοδο κορυφής της ΕΕ ενώ είπε πως τα κράτη – μέλη δεν έχουν καταλήξει σε ομοφωνία σε κάποια θέματα Τόνισε ότι στην ατζέντα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα συζητηθεί η επισιτιστική κρίση που όπως είπε θα οδηγήσει σε μεταναστευτικές πιέσεις. Όοσν αφορά τη στάση της χώρας μας όσονα φορά τον πόλεμο στην Ουκρανία είπε πως δεν είναι τυχαίες οι επιθέσεις της εκπροσώπου του Ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρίας Ζαχάροβα.



Ολόκληρη η συνέντευξη του Μ. Βαρβιτσιώτη - Τι είπε


Ερωτηθείς ποιος ήταν ο λόγος που εστάλη επιστολή στον ΟΗΕ

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Υπήρχε σε εκκρεμότητα η απάντηση σε προηγούμενη επιστολή της Τουρκίας άλλωστε το λεει το κείμενο της επιστολής από το προοίμιο του. Μπαίνουμε στην απάντηση γιατί είχε αυξηθεί ο πήχης της έντασης από την τουρκική πλευρά.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ:Η Τουρκία ισχυρίζεται με ένα σχήμα που υπερβαίνει τη λογική ότι εφόσον οι συνθήκες με τις οποίες μεταβιβάστηκαν στην Ελλάδα και χαρακτηρίστηκαν ως αποστρατικοποιημένες ζώνες η κατάργηση της αποστρατικοποίησης επιφέρει αλλαγή και στην κυριαρχία. Αυτό όμως καταρχάς για να ίσχυε θα έπρεπε να αναφέρεται ρητά,  είναι κάτι το οποίο δεν αναφέρεται ρητά. Δεύτερον η αμυντική ενίσχυση και θωράκιση των νησιών δεν έχουν σχέση με καμία επιθετική επιβολή της χώρας προς την Τουρκία, το αντίθετο έχουν στόχο να αποτρέψουν τη γείτονα  από το να ανοίξει τις ορέξεις της και να θέλει να μπει σε ελληνικό έδαφος, σε ελληνικά νησιά δημιουργώντας τετελεσμένα.

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εμείς απέναντι σε μια πολυεπίπεδη και έντονη  τουρκική λεκτική επιθετικότητα αλλά και επιθετικότητα στο πεδίο μέσα από την αύξηση των παραβιάσεων και παραβάσεων του  διεθνούς δικαίου το τελευταίο διάστημα εμείς έχουμε χαράξει μια στρατηγική  η οποία περιλαμβάνει τρεις άξονες. Ο πρώτος άξονας είναι να υιοθετήσουμε μια ψύχραιμη στάση και να μην είμαστε σε μια κατάσταση επιθετική ή  σε μια κατάσταση  στην οποία θα πρέπει με αλλόφρονα τρόπο να απαντάμε στις τουρκικές αιτιάσεις. Απαντάμε με ψυχραιμία, με σοβαρότητα, υπευθυνότητα και πάνω από όλα χωρίς να έχουμε στόχο να ρίξουμε  λάδι στη φωτιά.  Δεύτερον ενεργοποιούμε όλες τις δυνατές και πιθανές συμμαχίες που έχουμε και έχουμε  αναπτύξει και καλλιεργήσει το τελευταίο διάστημα πολλούς τέτοιους δεσμούς με διάφορους τέτοιους παγκόσμιους παίκτες όπως οι ΗΠΑ και η Γαλλία. Και το τρίτο βεβαίως είναι ότι προχωράμε και  συνεχίζουμε το εξοπλιστικό μας πρόγραμμα που στην ουσία θωρακίζει την ελληνική επικράτεια, θωρακίζει την ελληνική κυριαρχία.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από την αντίδραση της Ευρώπης

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το είδαμε όλοι  τις τελευταίες μέρες τον τρόπο με τον οποίο καθυστερημένα αντέδρασε η Κομισιόν σε προκλήσεις, το θέμα είναι ότι θα πρέπει και η Κομισιόν και οι εκπρόσωποι της ευρωπαϊκής επιτροπής να αντιληφθούν ότι πρέπει ανταποκρίνονται έγκαιρα και με αποφασιστικότητα απέναντι σε αυτό το προκλητικό πλαίσιο.  Το δεύτερο είναι ότι δεν μας ικανοποίησε το γεγονός ότι όταν  υπήρξε η παραβίαση της ΑΟΖ της Ελλάδας δεν είδαμε από την πλευρά  της Ευρώπης την υιοθέτηση κυρώσεων, σε αντίθεση με το τι συμβαίνει σήμερα σε σχέση με την Ουκρανία που έχουν υιοθετηθεί ήδη 5 πακέτα κυρώσεων και πάει προς ολοκλήρωση το 6ο.  

Ερωτηθείς  αν η Ευρώπη είναι ένας βραδυκίνητος μηχανισμός που δεν έχει αντανακλαστικά ή  υπάρχουν άλλα συμφέροντα  τα οποία εμποδίζουν την ξεκάθαρη στάση της απέναντι στην Τουρκία

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Ισχύουν όλα αυτά και ακόμα περισσότερα δηλαδή είναι ένας οργανισμός ο οποίος λαμβάνει αποφάσεις με πολλά και διαφορετικά επίπεδα, με διαφορετική μεθοδολογία και βέβαια είναι ένας οργανισμός που λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη του και λόγω της ομοφωνίας η οποία υπάρχει στις αποφάσεις που έχουνε σχέση με την εξωτερική πολιτική το τι λεει το κάθε κράτος –μέλος. Αν αποφασίσουμε να πούμε ότι στα πλαίσια της Ευρώπης δεν θα έχουμε βέτο θα είναι μια άλλη Ευρώπη. Υπάρχουν χώρες που σήμερα υποστηρίζουν ότι στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και της  επιβολής κυρώσεων δεν πρέπει να υπάρχει βέτο, δεν θα πρέπει να υπάρχει ομοφωνία, θα πρέπει να υπάρχει μια πολιτική που η πλειοψηφία των κρατών μελών και η πλειοψηφία των  ευρωπαίων πολιτών θα πρέπει να αποφασίζει και οι άλλοι να ακολουθούν. Είμαστε  διατεθειμένοι σαν Ελλάδα να συμμετάσχουμε  σε ένα διεθνή οργανισμό στον οποίο μπορεί να λαμβάνονται αποφάσεις οι οποίες να  μας συμφέρουν και να μην μπορούμε να τις μπλοκάρουμε;     

Ερωτηθείς αν το βέτο είναι ένα αποτελεσματικό εργαλείο σε σχέση με την Τουρκία

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Το βέτο είναι κάτι το οποίο θεωρώ ότι προστατεύει τα εθνικά συμφέροντα. Σου  δίνει τη δυνατότητα να κάθεσαι ισότιμα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και όχι να υπολογίζεσαι με βάση τον πληθυσμό σου και το μέγεθος σου.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι  έχει παγώσει μορατόριουμ με την Τουρκία και ότι   θα προσπαθήσει να κλιμακώσει τις προκλήσεις στο πεδίο

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Αυτή τη στιγμή δεν έχουμε ένα μορατόριουμ το οποίο ισχύει με την έννοια ότι η επιθετικότητα το τελευταίο διάστημα δεν μας αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας ότι περνάμε μια περίοδο στην οποία έχει υποχωρήσει ο βαθμός της έντασης.

Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι μπορεί να υπάρξει μια κοινή ευρωπαϊκή απόφαση για το  ζήτημα της ενεργειακής κρίσης

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Σε αυτό δεν είναι τόσο τα συμφέροντα όσο το γεγονός ότι έχουμε στην Ευρώπη των 27, 27 διαφορετικά μείγματα παραγωγής ενέργειας.  Δηλαδή κάθε χώρα είναι εντελώς διαφορετική από την άλλη στο ενεργειακό της μείγμα και αυτό καθιστά εξαιρετικά δύσκολο την υιοθέτηση μιας απόφασης στην ενεργειακή κρίση η οποία να καλύπτει όλους οπότε έχουμε σοβαρό θέμα για να καταλήξουμε ποια είναι αυτά τα μέτραΦαίνεται ότι στη Σύνοδο Κορυφής που ξεκινάει τη Δευτέρα δεν έχουμε φτάσει σε επίπεδο ομοφωνίας σε κάποιες αποφάσεις, δεν έχουμε φτάσει στο να μπορέσουμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι θα ληφθούνε αποφάσεις που θα μας καλύψουν στο θέμα της ενέργειας. Η τελική γραμμή είναι ότι θα πρέπει τουλάχιστον οι χώρες μέλη να αφεθούνε να κανουν τις οποιεσδήποτε παρεμβάσεις  στο μηχανισμό  διαμόρφωσης των τιμών της  ενέργειας και ιδιαίτερα του ηλεκτρικού ρεύματος εφόσον δεν υπάρχει ευρωπαϊκή απόφαση. Από την άλλη υπάρχουν και αυτοί που υποστηρίζουν  την ορθοδοξία της αγοράς, σου λεει ότι δεν πρέπει να πειράξουμε το μηχανισμό της αγοράς, πρέπει να τον αφήσουμε να λειτουργήσει. Αυτή τη στιγμή κατ’ εμάς δεν λειτουργεί, υπάρχει τρομερή σπέκουλα, υπάρχουν κερδοσκοπικά παιχνίδια, υπάρχει μια ραγδαία αύξηση της τιμής η οποία είναι δυσανάλογη σε κάποιες περιπτώσεις με το κόστος παραγωγής για αυτό και περάσαμε  από τη Βουλή και αυτή τη ρήτρα για τη φορολόγηση του 90% των υπερκερδών των εταιρειών ενέργειας. Ας αφεθούμε τουλάχιστον η κάθε χώρα να βρει  διάφορους τρόπους αντιμετώπισης του ενεργειακού προβλήματα αλλά δεν μπορεί από τη μια να επιβάλλεται η ορθοδοξία της αγοράς και από την άλλη να μην  υπάρχουν μηχανισμοί παρέμβασης.

Ερωτηθείς αν προβληματίζει την Ευρώπη το ενδεχόμενο εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Εργαλειοποίηση είχαμε εμείς στον Έβρο, εργαλειοποίηση υπέστη η Λιθουανία και η Πολωνία από την Λευκορωσία πέρυσι άρα έχει αρχίσει να γίνεται ένα φαινόμενο πολύ πιο τακτικό από το πρωτοφανές που είδαμε τον Μάρτιο του ’20. Εμείς πιστεύουμε ότι η Ευρώπη και ειδοποιούμε τους εταίρους μας στο ευρωπαϊκό πλαίσιο ότι η Ευρώπη μπορεί να αποτελέσει στόχο μιας νέας εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού. Ανεξαρτήτως τι θα συμβεί στη Συρία που δεν εκτιμώ ότι θα προκαλέσει ένα νέο κύμα προσφύγων αυτό που έχει πολύ μεγάλη  σημασία είναι τι θα συμβεί στο επίπεδο της επισιτιστικής κρίσης. Αυξάνουν οι τιμές των σιτηρών, αυξάνει η τιμή του ηλιελαίου, αυξάνει η τιμή του καλαμποκιού, φαίνεται ότι θα υπάρξουν και κάποιες ελλείψεις στην παγκόσμια αγορά όχι στην ευρωπαϊκή. Η επισιτιστική κρίση θα είναι και στην ατζέντα του ευρωπαϊκού συμβουλίου της Δευτέρας, ειναι κάτι το οποίο το συζητάμε στο ανώτατο επίπεδο στην Ευρώπη,  αυτό θα  οδηγήσει οπωσδήποτε σε κάποιες καινούργιες μεταναστευτικές πιέσεις δεν υπάρχει αμφιβολία και είναι γεγονός ότι θα πρέπει να βρούμε τον τρόπο με τον οποίο θα τις αντιμετωπίσουμε αφού έχουμε υποστεί κιόλας την πίεση την προσφυγική από την Ουκρανία. Μην ξεχνάτε ότι 4 εκατομμύρια περίπου Ουκρανοί έχουνε περάσει τα σύνορα της ΕΕ,  ως επί το πλείστον μητέρες και παιδιά, έχουνε μπει  σε συστήματα κοινωνικής προστασίας και ένταξης. 1,5 εκατομμύριο από αυτούς μένουν σήμερα στην Πολωνία, γύρω στις 300-400 χιλιάδες στη Ρουμανία, άλλοι τόσοι στην Ουγγαρία και στις υπόλοιπες  ευρωπαϊκές χώρες έχουν κατανεμηθεί με ανισομερή τρόπο. Στην χώρα μας έχουν έρθει περίπου 35 χιλιαδες ουκρανοί πρόσφυγες. Άρα έχοντας ήδη βάλει ένα πολύ μεγάλο στρες στο σύστημα προστασίας προσφύγων θα είναι πολύ πιο δύσκολο να γίνει οποιαδήποτε διαχείριση μιας μεταναστευτικής κρίσης και ρεύματος το οποίο μπορεί να έρθει από τις χώρες της Βόρειας Αφρικής, από τις χώρες της Μέσης Ανατολής που θα θιγούν από  τις συνέπειες αυτής την επισιτιστική κρίση.         

Αναφορικά με τις επιθέσεις της Ζαχάροβα

Μ.ΒΑΡΒΙΤΣΙΩΤΗΣ: Δεν είναι καθόλου τυχαίο, η επιλογή της Ελλάδας ως στόχο δείχνει διαφορετικές προσδοκίες που ενδεχομένως είχαν οι Ρώσοι στο μυαλό τους για τον τρόπο με τον οποίο θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρίση. Ίσως υποτίμησαν τη δικιά μας προσκόλληση στο σεβασμό του διεθνούς δικαίου, στο σεβασμό της εδαφικής ακεραιότητας, στο σεβασμό της αυτοδιάθεσης των λαών και στο σεβασμό στους δημοκρατικούς θεσμούς.  Γιατί ουσιαστικά με την εισβολή στην Ουκρανία η Ρωσία αμφισβήτησε το δικαίωμα της Ουκρανίας να έχει την κυβέρνηση που θέλει και των ουκρανών να ψηφίζουν όποιον θέλουν για πρόεδρο, αμφισβήτησε το κυρίαρχο  δικαίωμα της Ουκρανίας να επιλέγει με ποιους θέλει να πορευτεί, αν θα κοιτάζει προς τη Δύση ή την Ανατολή και βεβαίως αμφισβήτησε την εδαφικής της ακεραιότητα.   Είναι τρεις πυλώνες  πάνω στους οποίους έχει οικοδομηθεί η δικιά μας κουλτούρα, το δικό μας έθνος οπότε ίσως υποτίμησε η ρωσική πλευρά  τη δικιά μας προσκόλληση σε αυτές τις αρχές, αυτό είναι λάθος εκτίμηση από τη πλευρά και αν σήμερα βρίσκονται έκπληκτοι μπροστά σε αυτό το φαινόμενο ίσως θα πρέπει να θυμηθούνε την ελληνική ιστορία την οποία γνωρίζουν πολύ καλά.