«Πρέπει να τηρούμε τα βασικά μέτρα προστασίας κατά του κοροναϊού. Κανείς δεν μπορεί να διαβεβαιώσει ότι δεν θα έχουμε νέα έξαρση του ιού», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή ''Secret'' με τον Παναγιώτη Τζένο ο αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης.

Αναφερόμενος στα ελληνοτουρκικά, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε πως ορθώς ο Έλληνας πρωθυπουργός θα θέσει το ζήτημα των τουρκικών προκλήσεων στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Μιλώντας για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών, ο αντιπρόεδρος της Βουλής εκτίμησε ότι είναι πιθανό να προκηρυχθούν από τον Οκτώβριο και μετά εφόσον η κυβέρνηση εκτιμήσει ότι την ευνοεί το πολιτικό κλίμα.

Παράλληλα ανέφερε πως εφόσον επιβεβαιωθούν τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα, είναι εφικτός ο στόχος για αυτοδυναμία.

Τέλος ο κ. Κακλαμάνης σημείωσε ότι ο ίδιος διαφωνεί με κάποιες ρυθμίσεις του νέου νομοσχεδίου του υπουργείου Παιδείας για τα πανεπιστήμια, ωστόσο κατηγόρησε τον ΣΥΡΙΖΑ ότι συνεχίζει να ασκεί κακή αντιπολίτευση.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Νικήτα Κακλαμάνη στα Παραπολιτικά 90,1:

Αναφορικά με την κατάργηση των μέτρων, ο αντιπρόεδρος της Βουλής σημείωσε: «Οι αποφάσεις που πήρε η κυβέρνηση παρότι υπάρχει ένας αντίλογος, δεν είναι αποφάσεις της κυβέρνησης ή της επιστημονικής επιτροπής είναι αποφάσεις που έχει πάρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας και έχει στείλει σύσταση ισχυρή σε όλα τα κράτη μέλη όποιο επιθυμεί να την ακολουθήσει. Εκείνο που με ανησυχεί δεν είναι η μάσκα, που κάποιοι γραφικοί εξακολουθούμε να φοράμε μάσκα, εκείνο που με ανησυχεί ο κανείς έλεγχος τις πύλες εισόδου. Σίγουρα η έξαρση της νόσου δεν είναι εκεί που πρέπει αλλά εγώ λεω από τώρα μην ξεγελιόμαστε τελείως καλό είναι τα βασικά μέτρα υγιεινής να τα τηρήσουμε όπου μπορούμε και τα γενικότερα μέτρα προστασίας διότι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος θα ακολουθήσουν και κανείς δεν μπορεί να μας διαβεβαιώσει ότι δεν θα έχουμε μια νέα έξαρση υπάρχοντος στελέχους ή καινούργιου στελέχους».

Αναφορικά με τις νέες απειλές του Ερντογάν, ο κ. Κακλαμάνης επισήμανε: «Να ξεκινήσω ότι παρότι την ατζέντα της Συνόδου Κορυφής που ξεκινάει σήμερα δεν υπάρχουν θέματα εξωτερικής πολιτικής ορθότατα στηρίζω την απόφαση του πρωθυπουργού θα θέσει πλέον τη νέα προκλητικότητα της Τουρκίας και θα την συνδέσει με την ένταξη των δύο χωρών που έχει μεν βάλει βέτο αλλά όπως είδατε το βέτο έχει αρχίσει να γκριζάρει. Ενώ έλεγε δεν ακούω κουβέντα τώρα έχει απλά περιοριστεί ότι στείλτε μου τους Γκιουλενιστές πίσω ή μη τους ενθαρρύνετε. Αργά ή γρήγορα το βέτο θα αρθεί χωρίς μάλιστα ιδιαίτερες παραχωρήσεις γιατί δεν πιστεύω ότι ούτε η Σουηδία ούτε η Φιλανδία αν πράγματι υπάρχουν εκεί Γκιουλενιστές θα τους μπαγλαρώσουν και θα τους στείλουν στον Ερντογάν. Τότε μπαίνουν άλλα θέματα που αφορούν τις αρχές της ΕΕ. Κάτι θα πάρει το οποίο μπορεί να είναι στις διατυπώσεις».

«Για σήμερα για να μην δω αύριο από γνωστούς κονδυλοφόρους ''με άδεια χέρια γύρισε ο Μητσοτάκης κλπ'' ναι μεν μπαίνει το θέμα, μπορεί να το βάλει ο όποιος πρωθυπουργός στη Σύνοδο Κορυφής αλλά όταν δεν είναι στην επίσημη ατζέντα δεν μπορεί να καταλήξει η Σύνοδος Κορυφής σε συμπεράσματα του στυλ ''ποινές στην Τουρκία''. Άλλο σύσταση και άλλο ποινές αυτό να το ξέρουμε εκ των προτέρων γιατί όταν δεν υπάρχει στην ατζέντα δεν μπορούμε να πάμε σε πειθαρχικές αποφάσεις για την Τουρκία», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αναφορικά με τα ελληνικά δεξαμενόπλοια στην περσικό κόλπο, δήλωσε: «Ανήκουμε στο Δυτικό κόσμο, ανήκουμε στο δυτικό μπλοκ μέχρι στιγμής δεν έχουμε εναντιωθεί σε καμία από τις ποινές είτε που αποφασίζει η Ευρώπη είτε τις αποφασίζει καθ’ υπόδειξη της υπερατλαντικής δύναμης των ΗΠΑ και το λεω αυτό διότι η ιστορία με τα δύο δεξαμενόπλοια στον Περσικό κόλπο και τα επαπειλούμενα επίσης να κατασχεθούν 17 δεξαμενόπλοια ελληνικά που υπάρχουν επίσης στον Περσικό κόλπο είναι πολύ σοβαρή ιστορία διότι πληρώνουμε το ότι η Αμερική μας ζήτησε να πιάσουμε το δεξαμενόπλοιο το δικό τους στην Κάρυστο, το αφήσαμε μεν αλλά του πήραμε το πετρέλαιο. Αυτό είναι τελείως προσωπική μου άποψη ότι μετά τον τουρισμό γνωρίζουμε ότι η δεύτερη βαριά βιομηχανία από πλευράς εσόδων και συναλλάγματος είναι η ελληνική ναυτιλία επομένως δεν μπορούμε να είμαστε μεν συνεπείς στις υποχρεώσεις μας για να το συνδέσω με την ΕΕ, να υφιστάμεθα χασούρα από αυτή τη συνέπεια και η Ευρώπη να σφυρίζει αδιάφορα».

Ερωτηθείς αν υπάρχει το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Φθινόπωρο, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: «Στο βαθμό που μπορώ να ξέρω τον Κυρ. Μητσοτάκη όταν μιλάει με τόση η έμφαση για ένα θέμα ξέρω ότι μέσα του το εννοεί. Βεβαίως από Οκτώβριο και μετά στην ουσίας είμαστε στο τελευταίο εξάμηνο της τετραετίας, προσωπική μου άποψη είναι ότι ανά πάσα στιγμή και να είμαστε ειλικρινείς και ρεαλιστές που η κυβέρνηση θα εκτιμήσει ότι την ευνοεί το πολιτικό κλίμα μπορεί αυτό το πράγμα να αρθεί και να γίνουν εκλογές. Από 1ης Οκτωβρίου μέχρι 30 Ιουνίου ανά πάσα στιγμή μπορεί να γίνουν εκλογές».

Αναφορικά με τις εντολές που δίνονται ότι πρέπει να έχουν κλείσει οι εκκρεμότητες μέχρι τέλη Αυγούστου, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Ανεπίσημα έχω εικόνα της λειτουργίας της Βουλής μέχρι τέλος Ιουλίου δηλαδή από 29 Ιουλίου μέχρι 22 Αυγούστου η Βουλή θα κλείσει. Έχω δηλαδή την εικόνα του προγραμματισμού εις επίρρωση αυτού που είπατε δηλαδή πόσα νομοσχέδια πρόκειται να έρθουν μέχρι 29 Ιουλίου. Ανοίγει στις 23 Αυγούστου αλλά η εβδομάδα από 23 μέχρι 30 Αυγούστου δεν έχει ολομέλεια ξεκινούν οι επιτροπές με νομοσχέδια που θα έρθουν, στην ουσία η Ολομέλεια όλο τον Αύγουστο εκτός απροόπτου είναι κλειστή».

Ερωτηθείς αν θεωρεί ότι με τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα είναι εφικτή η αυτοδυναμία, ο κ. Κακλαμάνης απάντησε: «Εφόσον επιβεβαιωθούν τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα και η εκτίμησή μου είναι ότι εκτός πολύ μεγάλου απροόπτου αν επιβεβαιωθούν τα αποτελέσματα αυτά για την πρώτη Κυριακή ναι, όχι εύκολα αλλά είναι απόλυτα εφικτός ο στόχος του 38% τη δεύτερη Κυριακή».

Αναφορικά με το νέο νομοσχέδιο για την παιδεία, διευκρίνισε: «Επί της αρχής το στηρίζω αλλά υπάρχουν άρθρα μέσα τα οποία πρέπει να τα συζητήσουμε πριν έρθουν στην ολομέλεια. Ήδη υπάρχουν αντιδράσεις όχι από την κοινοβουλευτική ομάδα δηλαδή παραδείγματος χάριν ο συλλογής του επιστημονικού προσωπικού των πανεπιστημίων έβγαλε μια ανακοίνωση πάρα πολύ σκληρή που ήταν ομόφωνη, που σημαίνει ότι και οι καθηγητές οι προσκείμενοι στη ΝΔ και οι υπάρχοντες πρυτάνεις οι προσκείμενοι διαφωνούν με ένα πολύ συγκεκριμένο άρθρο που έχει να κάνει με συμβούλια διοίκησης και τον τρόπο εκλογής των πρυτάνεων. Το κυριότερο από όλα είναι ότι το 2020 ψηφίσαμε ένα νόμο που λέγαμε σύμφωνα με το προεκλογικό μας πως εκλέγονται οι πρυτανικές αρχές και αυτό το νόμο τώρα τον ακυρώνουμε εμείς με την ίδια κυβέρνηση και την ίδια υπουργό. Μιλάω για το συγκεκριμένο άρθρο, μην παρεξηγηθώ για το σύνολο του σχεδίου νόμου που το στηρίζω εξ αρχής γιατί είναι ένα καλό νομοσχέδιο».

Αναφορικά με τον ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Κακλαμάνης τόνισε: «Εμένα δεν μ’ ενδιαφέρουν τα εσωτερικά του ΣΥΡΙΖΑ αλλά έχω να πω το εξής αν συνεχίσει αυτή την τακτική ο ΣΥΡΙΖΑ, να κάνει αυτή την κακή για μένα κουτή αντιπολίτευση δεν ενθυμούμαι ότι μετά από τρία χρόνια που είναι μια κυβέρνηση στην εξουσία η οποία ακόμα και με τα τελευταία δημοσκοπικά σε σχέση με το ποσοστό που είχαμε πάρει είμαστε μείον 5-6 μονάδες ο δεύτερος στη σειρά, που είχε πάρει 32% όχι μόνο να μην έχει περάσει μπροστά αλλά να έχει πάει ακόμα πιο πίσω από εκεί που ήταν, αυτό τα λεει όλα, αυτό είναι το άγχος του κ.Τσίπρα που τον οδηγεί να λεει αυτά που λεει το κόμμα του και να πράττει αυτά που πράττει».