Σκρέκας στα Παραπολιτικά 90,1: Θα επιστρέψουν στους πολίτες τα χρήματα από την φορολόγηση των υπερεσόδων της ενέργειας
«Δημιουργείται ένας δίχτυ προστασίας με πλαφόν στη χονδρική και επιδοτήσεις στη λιανική τιμή πώλησης», δήλωσε ο υπουργός Ενέργειας
«Η Ελλάδα εισάγει πετρέλαιο από τη Ρωσία, σε ποσοστό 16%», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιοφράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας σημειώνοντας πως αναζητούνται εναλλακτικές ροές εφοδιασμού.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο δεν θα επηρεάσει την επάρκεια τη χώρας για τουλάχιστον έξι μήνες, όσο δηλαδή διαρκούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.
Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως ο πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει να σταματήσει και για το λόγο αυτό η Δύση επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως θα επιστρέψουν στους πολίτες τα χρήματα από την φορολόγηση των υπερεσόδων από τις εταιρίες ενέργειας.
Ακόμη εξήγησε ότι δημιουργείται ένας δίχτυ προστασίας με πλαφόν στη χονδρική και επιδοτήσεις στη λιανική τιμή πώλησης.
Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στους οικιακούς καταναλωτές απορροφούμε έως το 85% της αύξησης ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση της αύξησης διαμορφώνεται σε 82%.
Ερωτηθείς αν η χθεσινή απόφαση σημαίνει περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ανέφερε: «Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς γιατί ήδη οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια τέτοια απόφαση, δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια, ήταν ήδη προ-ανακοινωμένο από την ευρωπαϊκή επιτροπή οτι θα προχωρούσαμε σε επιπλέον κυρώσεις σε ενεργειακά προϊόντα και συγκεκριμένα στο ρωσικό πετρέλαιο άρα απλά εχθές που υπήρξε και η οριστική απόφαση αυτό λογικό είναι να επηρεάσει ενδοημερήσια τις αγορές. Από εκεί και πέρα θα παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα και ελπίζουμε τελικά ότι αυτό το πράγμα θα ομαλοποιηθεί».
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο την Ευρώπη παρά τη Ρωσία, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν συμφωνώ με αυτό, αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο ότι αυτός ο πόλεμος κατ’ αρχήν έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή η οποία θα πρέπει να σταματήσει άρα εμείς πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε έναν πόλεμο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, είναι στη διπλανή μας πόρτα. Αυτή τη στιγμή ένα κυρίαρχο κράτος δέχεται μια άδικη επίθεση από τη Ρωσία με χιλιάδες νεκρούς και πολλούς αμάχους δεν μπορεί να καθόμαστε αμέτοχοι και να βλέπουμε αυτόν τον πόλεμο και να μην κάνουμε τίποτα. Άρα πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε το ανθρωπιστικό. Για να το αντιμετωπίσουμε υπάρχουν πολλοί τρόποι, ένας απ’ αυτούς είναι οι οικονομικές κυρώσεις άρα είμαστε υποχρεωμένοι και επιβάλλεται να συνεισφέρουμε κι εμείς μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη και με την υπόλοιπη Δύση στις κυρώσεις που αποφασίζονται ώστε να πληγεί η ρωσική οικονομία».
ΔΗΜ.: Δεν λεω να μην συνταχτούμε το θέμα είναι πότε θα αποφασίσουν οι 27 μέτρα για τους ευρωπαϊκούς λαούς
«Γι’ αυτό κι ο έλληνας πρωθυπουργός κι εγώ κι ο υπουργός Οικονομικών σε καθε συμβούλιο που συμμετέχουμε επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης ώστε να στηρίξει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, ιδίως τα πιο ευάλωτα. Εμεις όμως δεν περιμένουμε αυτό, ήδη έχουμε ξεκινήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και επιδοτούμε και ήδη έχουμε ανακοινώσει οριζόντια μέτρα ώστε από 1η Ιουλίου για κύριες και για δευτερεύουσες κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και ανεξαρτήτως κατανάλωσης να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από την τιμή της ενέργειας, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή η τιμή της ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ισπανία είναι 60% πιο ακριβή από την ενέργεια στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία 20%. Η εξαίρεση αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας η δική τους εμείς έχουμε καταθέσει το δικό μας μηχανισμό ο οποίος εγκρίθηκε άρα παίρνουμε και εμείς ''εξαίρεση'' με την έννοια ότι εφαρμόζουμε με εθνικά μέτρα, βάζοντας ένα πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανακτούμε τα υπερκέρδη και τα υπερέσοδα στην πηγή δηλαδή τη διαφορά από το πλαφόν, τη ρυθμιζόμενη τιμή αποζημίωσης που βάζουμε από 1η Ιουλίου σε όλες τις θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την τιμή χρηματιστηρίου που είναι πολύ ακριβή και εξαρτάται από το φυσικό αέριο αυτή τη διαφορά την ανακτούμε, είναι αυτά τα υπερέσοδα, τα πηγαίνουμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα επιστρέφουμε πίσω στους καταναλωτές».
«Εκτιμούμε ότι από αυτή τη διαδικασία το επόμενο 10μηνο-12μηνο θα εξοικονομήσουμε έως και πάνω από 2 δις € τα οποία θα επιστρέψουνε πίσω στους πολίτες. Άρα η Ελλάδα έχει καταθέσει το δικό της μηχανισμό, την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνήσαμε με την επίτροπο ενέργειας και τη γενική διευθύντρια ενέργειας στις αρχές του μηχανισμού, αυτή την εβδομάδα καταθέτουμε και το νόμο τον στέλνουμε για να πάρει την τελική ''έγκριση'' και ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή και γίνεται νόμος του κράτους και εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Με την γενική διευθύντρια ενέργειας και την επίτροπο ενέργειας εμείς συμφωνήσαμε για το μηχανισμό άρα έχουμε συμφωνήσει για τις αρχές. Έχουμε εξηγήσει ως θα δουλεύει, έχουμε εξηγήσει πως ανακτούμε στην πηγή τα υπερέσοδα και τα υπερκέρδη, έχουμε επίσης περιγράψει πως αυτά θα επιστρέφονται μέσα από επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος οριζόντια, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να εξαρτάται από την κατανάλωση που θα έχει και με αυτό τον τρόπο βάζουμε και ένα πλαφόν στην λιανική και απορροφούμε το 85% της αύξησης για τα νοικοκυριά, το 82% για τις επιχειρήσεις και το 100% για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Είναι μια ''εξαίρεση'' από τον τρόπο με τον οποίο εκκαθαρίζονται και αποζημιώνονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Είναι ένα εσωτερικό πλαφόν, είναι μια ρυθμιζόμενη τιμή, είναι μια διατίμηση δηλαδή που κάνουμε ανάλογα με την τεχνολογία της μονάδας», διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.
«Δηλαδή ένα λιγνιτικό εργοστάσιο δεν θα αποζημιώνεται όπως τώρα με βάση την χρηματιστηριακή τιμή που είναι πολύ υψηλή και που προσδιορίζεται από τις πολύ ακριβές μονάδες φυσικού αερίου αλλά θα αποζημιώνεται με βάση το πραγματικό κόστος της λιγνιτικής μονάδας. Και πρέπει να πω ότι με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς δεν επιδοτούμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιούνε οι χώρες της Ιβηρικής αυτή τη στιγμή επιδοτούνε τα ισπανικά νοικοκυριά, τα γαλλικά νοικοκυριά. Δηλαδή οι εξαγωγές που γίνονται από την Ισπανία προς τη Γαλλία παρόλο που μπορεί να είναι μικρές του 5% για αυτό το 5% της ενέργειας οι ισπανοί επιδοτούν αυτή την ενέργεια που εξάγεται στη Γαλλία και άρα οι γάλλοι έχουν «φθηνότερη» ενέργεια επειδή την επιδοτούν οι Ισπανοί. Αυτό εμείς με το δικό μας μοντέλο δεν το κάνουμε, εμείς κρατάμε όλα τα υπερέσοδα εσωτερικά και δεν επιδοτούμε τις γειτονικές χώρες», εξήγησε.
Ερωτηθείς αν θα μάθουμε το ύψος των υπερκερδών, απάντησε: «Στην τροπολογία περιγράφεται ποιος είναι ο μαθηματικός τύπος που θα το προσδιορίσει, ψηφίστηκε, θα το προσδιορίσει με εισήγηση της ΡΑΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρέπει να πω εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε όχι στην τροπολογία, παρών ψήφισε. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ενός ψήφισαν παρών σε αυτό το μηχανισμό που δεν είναι όχι, μπορεί να μην είναι ναι αλλά...».
ΔΗΜ: Το παρών δόθηκε γιατί θεωρούν ότι θα είναι χαμηλό το ποσό που θα πάρετε από την υπερφορολόγηση.
«Το ποσό θα πρέπει να είναι αυτό το οποίο πρέπει να πάρουμε, δεν θα είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο από αυτό που πρέπει να πάρουμε. Υπήρχε μια διαφορά με τον εκπρόσωπο από το ΣΥΡΙΖΑ που του εξήγησα ότι όταν κάποιος έχει υπερέσοδα θα του τα πάρουμε, αν κάποια από αυτά τα υπερέσοδα τα έχει κάνει εκπτώσεις στους αγρότες ή έχει δώσει ειδικές εκπτώσεις ε! δεν θα πάμε να φορολογήσουμε τις εκπτώσεις. Πρέπει να αποφασίσουνε αν θα είναι κόμμα τα της διαμαρτυρίας και του όχι σε όλα ή τελικά τουλάχιστον στην απλή λογική θα συμφωνούμε όλοι», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που είναι εκτός περιμέτρου στήριξης, περίπου 1 εκατομμύριο ή νοικοκυριά που έχουν δεύτερη και τρίτη κατοικία όπου εκεί δεν πήραν επιδοτήσεις ή δεν πήραν μεγάλες επιδοτήσεις τώρα αυτοί θα δουν μεγάλη διαφοροποίηση. Ήδη θα δουν από τους επόμενους λογαριασμούς γιατί τον μήνα Μάιο και Ιούνιο ανακοινώσαμε ότι επιδοτούμε και απορροφούμε το 50% της αύξησης και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες και για όλες τις κατοικίες άρα ήδη θα αρχίσουν να βλέπουμε και ήδη φτάνουν λογαριασμοί μειωμένοι βέβαια η τελική λύση θα δοθεί από 1η Ιουλίου και θα αρχίσει να φαίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά μπαίνοντας το Φθινόπωρο θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο», διαμήνυσε κλείνοντας ο υπουργός.
Ο κ. Σκρέκας ανέφερε πως η απόφαση της ΕΕ για εμπάργκο δεν θα επηρεάσει την επάρκεια τη χώρας για τουλάχιστον έξι μήνες, όσο δηλαδή διαρκούν τα στρατηγικά αποθέματα της χώρας.
Παράλληλα ο υπουργός τόνισε πως ο πόλεμος έχει προκαλέσει μεγάλη ανθρωπιστική καταστροφή, πρέπει να σταματήσει και για το λόγο αυτό η Δύση επιβάλει κυρώσεις στη Ρωσία.
Στη συνέχεια ο κ. Σκρέκας επανέλαβε πως θα επιστρέψουν στους πολίτες τα χρήματα από την φορολόγηση των υπερεσόδων από τις εταιρίες ενέργειας.
Ακόμη εξήγησε ότι δημιουργείται ένας δίχτυ προστασίας με πλαφόν στη χονδρική και επιδοτήσεις στη λιανική τιμή πώλησης.
Τέλος, ο υπουργός διευκρίνισε ότι στους οικιακούς καταναλωτές απορροφούμε έως το 85% της αύξησης ενώ στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις η απορρόφηση της αύξησης διαμορφώνεται σε 82%.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Κώστας Σκρέκα στα Παραπολιτικά 90,1:
Ερωτηθείς τι σημαίνει για την Ελλάδα η ευρωπαϊκή απόφαση για το εμπάργκο στο ρωσικό πετρέλαιο, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας απάντησε: «Εμείς εισάγουμε ρωσικό πετρέλαιο σε ποσοστό περίπου 16% σε σχέση με τις ετήσιες ανάγκες αυτό σημαίνει και ήδη έχουν ξεκινήσει τα δυο μεγάλα διυλιστήρια που έχουμε να αναζητούν εναλλακτικές πήγες εφοδιασμού. Δεν θεωρούμε ότι θα έχουμε κάποιο ιδιαίτερο προβλημα ήδη έχουμε αποθέματα- στρατηγικά αποθέματα χωρίς να συνυπολογίζουμε τα εμπορικά αποθέματα - τα οποία διαρκούν τουλάχιστον για έξι μήνες. Δεν θεωρούμε ότι αυτό θα επηρεάσει καθόλου την επάρκεια εφοδιασμού της χώρας. Όπως καταλαβαίνετε αυτό σε διεθνές επίπεδο προκαλεί κλυδωνισμούς, ήδη είχαμε μια εκτίναξη στις διεθνείς τιμές πετρελαίου, στις διεθνείς χρηματαγορές και καταλαβαίνετε ότι αυτό είναι ένα σοβαρό πρόβλημα για την παγκοσμια οικονομία, για την ευρωπαϊκή και βεβαίως για την Ελλάδα και το ζούμε όλοι μέσα από τις εκρηκτικές αυξήσεις στις αντλίες της βενζίνης και του πετρελαίου».Ερωτηθείς αν η χθεσινή απόφαση σημαίνει περαιτέρω αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, ανέφερε: «Αυτό δεν μπορεί να το γνωρίζει κανείς γιατί ήδη οι αγορές είχαν προεξοφλήσει μια τέτοια απόφαση, δεν ήταν κεραυνός εν αίθρια, ήταν ήδη προ-ανακοινωμένο από την ευρωπαϊκή επιτροπή οτι θα προχωρούσαμε σε επιπλέον κυρώσεις σε ενεργειακά προϊόντα και συγκεκριμένα στο ρωσικό πετρέλαιο άρα απλά εχθές που υπήρξε και η οριστική απόφαση αυτό λογικό είναι να επηρεάσει ενδοημερήσια τις αγορές. Από εκεί και πέρα θα παρακολουθήσουμε το επόμενο διάστημα και ελπίζουμε τελικά ότι αυτό το πράγμα θα ομαλοποιηθεί».
Ερωτηθείς αν εκτιμά ότι οι κυρώσεις πλήττουν περισσότερο την Ευρώπη παρά τη Ρωσία, ο υπουργός σημείωσε: «Δεν συμφωνώ με αυτό, αυτή τη στιγμή είναι βέβαιο ότι αυτός ο πόλεμος κατ’ αρχήν έχει προκαλέσει μια τεράστια ανθρωπιστική καταστροφή η οποία θα πρέπει να σταματήσει άρα εμείς πρέπει να κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας. Έχουμε έναν πόλεμο μερικές εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από την Αθήνα, είναι στη διπλανή μας πόρτα. Αυτή τη στιγμή ένα κυρίαρχο κράτος δέχεται μια άδικη επίθεση από τη Ρωσία με χιλιάδες νεκρούς και πολλούς αμάχους δεν μπορεί να καθόμαστε αμέτοχοι και να βλέπουμε αυτόν τον πόλεμο και να μην κάνουμε τίποτα. Άρα πρώτα απ’ όλα πρέπει να δούμε το ανθρωπιστικό. Για να το αντιμετωπίσουμε υπάρχουν πολλοί τρόποι, ένας απ’ αυτούς είναι οι οικονομικές κυρώσεις άρα είμαστε υποχρεωμένοι και επιβάλλεται να συνεισφέρουμε κι εμείς μαζί με την υπόλοιπη Ευρώπη και με την υπόλοιπη Δύση στις κυρώσεις που αποφασίζονται ώστε να πληγεί η ρωσική οικονομία».
ΔΗΜ.: Δεν λεω να μην συνταχτούμε το θέμα είναι πότε θα αποφασίσουν οι 27 μέτρα για τους ευρωπαϊκούς λαούς
«Γι’ αυτό κι ο έλληνας πρωθυπουργός κι εγώ κι ο υπουργός Οικονομικών σε καθε συμβούλιο που συμμετέχουμε επαναλαμβάνουμε την πάγια θέση της Ελλάδας ότι θα πρέπει άμεσα να δημιουργηθεί ένα ευρωπαϊκό ταμείο αλληλεγγύης ώστε να στηρίξει τα ευρωπαϊκά νοικοκυριά, ιδίως τα πιο ευάλωτα. Εμεις όμως δεν περιμένουμε αυτό, ήδη έχουμε ξεκινήσει από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο και επιδοτούμε και ήδη έχουμε ανακοινώσει οριζόντια μέτρα ώστε από 1η Ιουλίου για κύριες και για δευτερεύουσες κατοικίες ανεξαρτήτως εισοδήματος και ανεξαρτήτως κατανάλωσης να στηρίξουμε τα νοικοκυριά και μικρομεσαίες επιχειρήσεις», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Για την εξαίρεση της Ισπανίας και της Πορτογαλίας από την τιμή της ενέργειας, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Αυτή τη στιγμή η τιμή της ενέργειας για τα νοικοκυριά στην Ισπανία είναι 60% πιο ακριβή από την ενέργεια στην Ελλάδα και στην Πορτογαλία 20%. Η εξαίρεση αφορά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η αγορά ενέργειας η δική τους εμείς έχουμε καταθέσει το δικό μας μηχανισμό ο οποίος εγκρίθηκε άρα παίρνουμε και εμείς ''εξαίρεση'' με την έννοια ότι εφαρμόζουμε με εθνικά μέτρα, βάζοντας ένα πλαφόν στην αποζημίωση των μονάδων ηλεκτροπαραγωγής ανακτούμε τα υπερκέρδη και τα υπερέσοδα στην πηγή δηλαδή τη διαφορά από το πλαφόν, τη ρυθμιζόμενη τιμή αποζημίωσης που βάζουμε από 1η Ιουλίου σε όλες τις θερμικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας μέχρι την τιμή χρηματιστηρίου που είναι πολύ ακριβή και εξαρτάται από το φυσικό αέριο αυτή τη διαφορά την ανακτούμε, είναι αυτά τα υπερέσοδα, τα πηγαίνουμε στο Ταμείο Ενεργειακής Μετάβασης και τα επιστρέφουμε πίσω στους καταναλωτές».
«Εκτιμούμε ότι από αυτή τη διαδικασία το επόμενο 10μηνο-12μηνο θα εξοικονομήσουμε έως και πάνω από 2 δις € τα οποία θα επιστρέψουνε πίσω στους πολίτες. Άρα η Ελλάδα έχει καταθέσει το δικό της μηχανισμό, την προηγούμενη εβδομάδα συμφωνήσαμε με την επίτροπο ενέργειας και τη γενική διευθύντρια ενέργειας στις αρχές του μηχανισμού, αυτή την εβδομάδα καταθέτουμε και το νόμο τον στέλνουμε για να πάρει την τελική ''έγκριση'' και ψηφίζεται από την ελληνική Βουλή και γίνεται νόμος του κράτους και εφαρμόζεται από 1η Ιουλίου», υπογράμμισε ο ίδιος.
«Με την γενική διευθύντρια ενέργειας και την επίτροπο ενέργειας εμείς συμφωνήσαμε για το μηχανισμό άρα έχουμε συμφωνήσει για τις αρχές. Έχουμε εξηγήσει ως θα δουλεύει, έχουμε εξηγήσει πως ανακτούμε στην πηγή τα υπερέσοδα και τα υπερκέρδη, έχουμε επίσης περιγράψει πως αυτά θα επιστρέφονται μέσα από επιδοτήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος οριζόντια, χωρίς διακρίσεις, χωρίς εισοδηματικά κριτήρια, χωρίς να εξαρτάται από την κατανάλωση που θα έχει και με αυτό τον τρόπο βάζουμε και ένα πλαφόν στην λιανική και απορροφούμε το 85% της αύξησης για τα νοικοκυριά, το 82% για τις επιχειρήσεις και το 100% για τους δικαιούχους κοινωνικού τιμολογίου. Είναι μια ''εξαίρεση'' από τον τρόπο με τον οποίο εκκαθαρίζονται και αποζημιώνονται οι μονάδες ηλεκτροπαραγωγής. Είναι ένα εσωτερικό πλαφόν, είναι μια ρυθμιζόμενη τιμή, είναι μια διατίμηση δηλαδή που κάνουμε ανάλογα με την τεχνολογία της μονάδας», διευκρίνισε ο κ. Σκρέκας.
«Δηλαδή ένα λιγνιτικό εργοστάσιο δεν θα αποζημιώνεται όπως τώρα με βάση την χρηματιστηριακή τιμή που είναι πολύ υψηλή και που προσδιορίζεται από τις πολύ ακριβές μονάδες φυσικού αερίου αλλά θα αποζημιώνεται με βάση το πραγματικό κόστος της λιγνιτικής μονάδας. Και πρέπει να πω ότι με τον τρόπο που το κάνουμε εμείς δεν επιδοτούμε τις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας. Ο μηχανισμός που χρησιμοποιούνε οι χώρες της Ιβηρικής αυτή τη στιγμή επιδοτούνε τα ισπανικά νοικοκυριά, τα γαλλικά νοικοκυριά. Δηλαδή οι εξαγωγές που γίνονται από την Ισπανία προς τη Γαλλία παρόλο που μπορεί να είναι μικρές του 5% για αυτό το 5% της ενέργειας οι ισπανοί επιδοτούν αυτή την ενέργεια που εξάγεται στη Γαλλία και άρα οι γάλλοι έχουν «φθηνότερη» ενέργεια επειδή την επιδοτούν οι Ισπανοί. Αυτό εμείς με το δικό μας μοντέλο δεν το κάνουμε, εμείς κρατάμε όλα τα υπερέσοδα εσωτερικά και δεν επιδοτούμε τις γειτονικές χώρες», εξήγησε.
Ερωτηθείς αν θα μάθουμε το ύψος των υπερκερδών, απάντησε: «Στην τροπολογία περιγράφεται ποιος είναι ο μαθηματικός τύπος που θα το προσδιορίσει, ψηφίστηκε, θα το προσδιορίσει με εισήγηση της ΡΑΕ το αμέσως επόμενο διάστημα. Πρέπει να πω εδώ ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ψήφισε όχι στην τροπολογία, παρών ψήφισε. Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης πλην ενός ψήφισαν παρών σε αυτό το μηχανισμό που δεν είναι όχι, μπορεί να μην είναι ναι αλλά...».
ΔΗΜ: Το παρών δόθηκε γιατί θεωρούν ότι θα είναι χαμηλό το ποσό που θα πάρετε από την υπερφορολόγηση.
«Το ποσό θα πρέπει να είναι αυτό το οποίο πρέπει να πάρουμε, δεν θα είναι ούτε λιγότερο ούτε περισσότερο από αυτό που πρέπει να πάρουμε. Υπήρχε μια διαφορά με τον εκπρόσωπο από το ΣΥΡΙΖΑ που του εξήγησα ότι όταν κάποιος έχει υπερέσοδα θα του τα πάρουμε, αν κάποια από αυτά τα υπερέσοδα τα έχει κάνει εκπτώσεις στους αγρότες ή έχει δώσει ειδικές εκπτώσεις ε! δεν θα πάμε να φορολογήσουμε τις εκπτώσεις. Πρέπει να αποφασίσουνε αν θα είναι κόμμα τα της διαμαρτυρίας και του όχι σε όλα ή τελικά τουλάχιστον στην απλή λογική θα συμφωνούμε όλοι», πρόσθεσε.
«Υπάρχουν αρκετά νοικοκυριά που είναι εκτός περιμέτρου στήριξης, περίπου 1 εκατομμύριο ή νοικοκυριά που έχουν δεύτερη και τρίτη κατοικία όπου εκεί δεν πήραν επιδοτήσεις ή δεν πήραν μεγάλες επιδοτήσεις τώρα αυτοί θα δουν μεγάλη διαφοροποίηση. Ήδη θα δουν από τους επόμενους λογαριασμούς γιατί τον μήνα Μάιο και Ιούνιο ανακοινώσαμε ότι επιδοτούμε και απορροφούμε το 50% της αύξησης και για καταναλώσεις πάνω από 300 κιλοβατώρες και για όλες τις κατοικίες άρα ήδη θα αρχίσουν να βλέπουμε και ήδη φτάνουν λογαριασμοί μειωμένοι βέβαια η τελική λύση θα δοθεί από 1η Ιουλίου και θα αρχίσει να φαίνεται τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά μπαίνοντας το Φθινόπωρο θα είναι πολύ πιο ξεκάθαρο», διαμήνυσε κλείνοντας ο υπουργός.