Γεροβασίλη στα Παραπολιτικά 90,1: Ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν έχει σχέση με τον σημερινό - Οι τάσεις δεν πρέπει να γίνονται μηχανισμοί
Το άρωμα γυναίκας στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στο κόμμα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1
Το άρωμα γυναίκας στο ΣΥΡΙΖΑ δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στο κόμμα, δήλωσε στα Παραπολιτικά 90.1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Όλγα Γεροβασίλη.
Η κ. Γεροβασίλη πρόσθεσε πως οι τάσεις στα κόμματα είναι πλούτος που φέρνουν συνθέσεις ενώ τόνισε πως οι τάσεις δεν θα πρέπει να γίνονται μηχανισμοί.
Ανέφερε ότι στον κόσμο υπάρχει οργή και θυμός και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να το ανατρέψει αυτό. Επίσης, σημείωσε ότι «υπάρχει συμφωνία για μετασχηματισμό» ενώ τόνισε ότι «εάν δεν αλλάξουμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε»
Η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσε ακόμη ότι ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 δεν έχει καμία σχέση με τον ΣΥΡΙΖΑ του σήμερα.
Ανέφερε πως το κόμμα άσκησε κριτική στην ελληνογαλλική συμφωνία σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε μια μικρή αλλαγή που δεν έγινε αποδεκτή.
Αναφορικά με την Ελληνοαμερικανική συμφωνία είπε πως καμία κυβέρνηση στην Ελλάδα δεν εκχώρησε τα πάντα.
Τόνισε ότι για τα εθνικά θέματα θα πρέπει να υπάρχει ενημέρωση και όλοι οι δίαυλοι να είναι ανοιχτοί, ιδιαίτερα τώρα λόγω της έξαρσης της προκλητικότητας της Τουρκίας.
Εκτίμησε ότι δεν θα συμβεί θερμό επεισόδιο είπε ωστόσο ότι όλα τα ενδεχόμενα είναι ανοιχτά.
Είπε πως η χώρα πρέπει να είναι ισχυρή διπλωματικά ώστε να είναι σε θέση να διεκδικεί τα δικαιώματα της και η σχέση με τους συμμάχους να μην είναι υποτελής.
Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές χθες ενώ είπε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη χώρα μετά την μεταπολίτευση.
Ερωτηθείσα για το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Πολάκη, την Αυγή και τον κ. Καρανίκα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Ας συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα. Αυτά δεν άπτονται της πολιτικής ούτε του πολιτικού ενδιαφέροντος».
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα για «τάσεις καρικατούρες», δήλωσε: «Έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές συζητήσεις και στο χώρο μας και μέσα στα όργανα για το τι σημαίνει τάση και αποτυπώνονται αυτά και στο καταστατικό. Τάσεις ιδεών, ρεύματα, απόψεις, προσεγγίσεις, αντιλήψεις αυτά σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα ειναι πλούτος και μέσα από αντιθέσεις έρχονται συνθέσεις οι οποίες στα αλήθεια είναι εμπλουτισμένες με όλες τις εκδοχές. Κατά συνέπεια αυτό είναι απολύτως θεμιτό και βεβαίως είναι και επιθυμητό και επίσης δεν γίνεται διαφορετικά στη δημοκρατία και στην εσωκομματική δημοκρατία. Από εκεί και πέρα αν υποθέσουμε, και νομίζω ότι σε αυτό απευθύνεται ο πρόεδρος, ότι δεν είναι δυνατόν αυτά να γίνονται μηχανισμοί».
Αναφορικά με τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα και τις δηλώσεις του για τις τάσεις, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Αυτή η συζήτηση έγινε και έγινε σε μεγάλη έκταση διότι και η περίοδος των δύο ετών και εξαιτίας της πανδημίας η καθυστέρηση του συνεδρίου αυτό έδωσε πολύ μεγάλο χώρο αλλά δυστυχώς εσωστρεφώς διότι ήταν και οι αντικειμενικές συνθήκες δύσκολες. Οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών είναι αποδεκτές από όλους και είναι και σύμφυτες...».
ΔΗΜ: Η ομπρέλα πρέπει να κλείσει;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο πρόεδρος είπε τρεις εκδοχές...
ΔΗΜ: Ή να ανασχηματιστούν ή να ανασυνδεθούν ή να αυτοκαταργηθούν
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εν πάση περιπτώσει να μην είναι μηχανισμοί
ΔΗΜ: Σημαίνει ότι ήταν μέχρι τώρα
«Έχουν συμβεί και αυτά. Θα το συζητήσουμε όλοι, έχουμε στο εσωτερικό μας έντονο προβληματισμό για όλο αυτό σημασία έχει όμως ότι όλο αυτό που οφείλει να εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία σήμερα είναι απαντήσεις απέναντι στα μεγάλα επίδικα διότι ζούμε σε μια περίοδο η οποία έχει πολλαπλές κρίσεις και βεβαίως η ελληνική κοινωνία γονατίζει και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό το οποίο βλέπουμε είναι θυμός, είναι απόγνωση, είναι οργή, δυσαρέσκεια και αν δεν αισθανθούν οι έλληνες πολίτες ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει διέξοδος αυτό δεν είναι καλός σύμβουλος. Επομένως έχουμε μεγάλη ευθύνη και εμείς για να δώσουμε ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ :Μέχρι τώρα δεν την έχετε δώσει
«Υπήρχαν και αντικειμενικές συνθήκες δηλαδή τα δύο χρόνια πανδημίας σε όλους δημιούργησαν δυσκολίες επικοινωνίας. ...Έγινε τοσο μεγάλος διάλογος, δύο χρόνια συζητήσεις και σε οργανώσεις και με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτό το διάστημα και νομίζω ότι έχουν εξαντληθεί τα θέματα αλλά αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και είναι η πολιτική απόφαση η οποία βγήκε από το συνέδριο, είναι ότι είμαστε εδώ διότι μας ενώνει κοινός στόχος και ο στόχος αυτός λέγεται η νίκη στις επόμενες εκλογές», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Έχουμε διαφωνίες, έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, έχουμε ταυτίσεις όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι. Υπάρχουν συμφωνίες, είμαστε όλοι στην Αριστερά, είμαστε Αριστερά και προοδευτικός χώρος, έχουμε συμφωνήσει, έχουμε ομοφωνήσει και έχει καταγραφεί και στις θέσεις μας για το τι κόμμα θέλουμε, πως θέλουμε να λειτουργήσει από εδώ και πέρα. Έχουμε μιλήσει για διεύρυνση, έχουμε μιλήσει για μετασχηματισμό ομοφώνως που σημαίνει ότι και σε αυτές τις συνθήκες είναι ακόμα πιο έντονο το αν δεν αλλάξουμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Διότι η δύναμη της ζωής βασίζεται στο μετασχηματισμό, στις αναγκαίες αλλαγές και βεβαίως το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι», υπογράμμισε η ίδια.
Για τη σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τον σημερινό, είπε: «Αλίμονο αν ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 ήταν ο ίδιος με το ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία το 2022. Άλλες συνθήκες, άλλη αφετηρία. Στις συνθήκες εκείνες ένα κόμμα που ξεκινούσε από μια πολύ μικρή βάση έγινε πολύ γρήγορα κυβέρνηση εκφράζοντας εκείνη την εποχή το αίτημα του λαού για αλλαγή στα πράγματα και ελπίδα...».
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Τις αποδέχομαι, έχω τις παρατηρήσεις μου και ξέρω ποια στοιχεία τους πρέπει να βλέπω όπως ξέρω και διάφορα δομικά προβλήματα, εννοώ μεθοδολογικά προβλήματα και τα έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι και βλέπουμε δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται παραμονές εκλογών, θυμίζω Τραμπ-Μπάϊντεν όπου την παραμονή των εκλογών είχε +12% ο Μπαιντεν και την άλλη μέρα κινδύνευσε να μην βγει. Όμως τις διαβάζω προσεκτικά».
Ερωτηθείσα γιατί δεν έχει πεισθεί ο κόσμος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εναλλακτική λύση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απάντησε: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέματα όσον αφορά το κομμάτι του βαθμού εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας κλπ. Εδώ υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που το καθόρισαν αυτό, θυμίζω το πολύ ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τη συστοίχιση του μιντιακού συστήματος στο μεγαλύτερο μέρος του με ένα τρόπο πρωτοφανή υπέρ μιας κυβέρνησης. Ποτέ δεν έχουν ξανασυμβεί αυτά... Το έλλειμμα αξιοπιστίας δημιουργήθηκε και προφανώς και για αυτό χάθηκαν και οι προηγούμενες εκλογές επίσης στη συνέχεια ναι οι δυσκολίες ήταν αντικειμενικές σε μεγάλο βαθμό γιατί ήταν μια ισχυρή κυβέρνηση, υπάρχει μεγάλος χρόνος που δίνεται περιθώριο στην κυβέρνηση για να κριθεί, και αυτό είναι λογικό, και μέσα σε όλα αυτά ήρθε πανδημία, ήρθε πόλεμος, συνέβησαν πολλά. Βεβαίως όλοι περιοριστήκαμε, εμάς η δύναμη μας που είναι η άμεση επαφή με την κοινωνία περιορίστηκε όλα αυτά είναι σημεία. Όμως παρόλα αυτά εμείς αναγνωρίσαμε την αλλαγή ότι πρέπει να αλλάξουμε και αλλάζουμε, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δώσουμε σαφή προγραμματικό στίγμα το οποίο θα το υιοθετήσει ή όχι η ελληνική κοινωνία».
Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία και την ελληνοαμερικανική συμφωνία, είπε: «Εμείς και τα προχωρήσαμε και τα ξεκινήσαμε και ήμασταν διατεθειμένοι να το ξανακάνουμε ωστόσο ασκήσαμε κριτική. Στη μεν ελληνογαλλική συμφωνία εμπεριείχε σημεία που ζητήσαμε μια μικρή αλλαγή και δεν υιοθετήθηκε. Δηλαδή το ένα ήταν για το Σαχέλ και το άλλο ήταν πότε έρχεται η Γαλλία και στηρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το οποίο και δεν άλλαξε. Όπως επίσης στην ελληνοαμερικανική συμφωνία σας θυμίζω ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν εκχώρησε τα πάντα και για πάντα χωρίς να κρατήσει τη διπλωματία ως εργαλείο διεκδίκησης των εθνικών συμφερόντων. Δηλαδή όταν παραχωρώ στις διεθνείς σχέσεις σημαίνει ότι αυτό γίνεται win-win, δεν γίνεται τα παραχωρώ όλα. Εμείς δεν παραχωρούσαμε τα πάντα και διεκδικούσαμε συνεχώς την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας».
«Εμείς κινηθήκαμε με βάση το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και του αμυντικού δόγματος που κινήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι πριν από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το δόγμα διότι ενέπλεξε τη χώρα χωρίς να έχει εξηγήσει γιατί, χωρίς να έχει συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς να έχει πει στο κοινοβούλιο έστειλε όπλα στην Ουκρανία και μαθαίνουμε από τον κ. Σολτς. Είναι δυνατόν! Ποιον ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει τη ρότα της χώρας; Ρώτησε τον εαυτό του και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν μπορείς να κάνεις προσωπική εθνική ή εξωτερική πολιτική».
Αναφερόμενη στον αμυντικό εξοπλισμό που στέλνεται στην Ουκρανία, σημείωσε: «Δεν ξέρουμε γιατί δεν δίνει η Γερμανία από μόνη της και βάζει την Ελλάδα να το κάνει. Για να μην εμπλακεί περισσότερο, να μην εμπλακεί ευθέως. Η Ελλάδα εμπλέκεται καθημερινά όλο και περισσότερο και δεν ξέρουμε αν είναι προς το συμφέρον της χώρας, προφανώς και δεν είναι διότι η χώρα μας είχε το δόγμα της σταθερής χώρας με εξωτερική πολιτική βασισμένη στην ειρήνη, στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει αυτό το κανάλι και αυτό είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε να υπάρχει για τα εθνικά ζητήματα και υπάρχει και διαβάθμιση των εθνικών ζητημάτων άλλα μπορούν να ειπωθούν στην επιτροπη οπλικών συστημάτων άλλα μπορούν να ειπωθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επομένως όλοι οι δίαυλοι θα έπρεπε να είναι ανοιχτοί. Εμείς έχουμε ζητήσει και έχουμε καταγγείλει ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και δεν γίνονται ενημερώσεις. Κατά καιρούς και ο κ. Δένδιας έχει καλέσει και ο υπουργός Αμυνας έχει καλέσει κατά καιρούς όμως τώρα έχουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Έχουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα, έχουμε την έξαρση της επιθετικότητας και των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, έχουμε παραβιάσεις, το ερευνητικό σκάφος έχει ξαναβγεί και βεβαίως έχουμε εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία».
Ερωτηθείσα αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, απάντησε: «Το θέμα αυτό είναι πάντα ανοιχτό, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα συμβεί όμως σημασία έχει ότι η χώρα θα πρέπει να είναι με ισχυρή διπλωματική θέση, να διεκδικεί τα δικαιώματά της και οι σχέσεις της με τους συμμάχους να μην είναι υποτελής».
ΔΗΜ: Κατηγορείτε για υποτελή στρατηγική τον κ. Μητσοτάκη;
«Σας είπα ότι η χώρα τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει, δεν έχουμε δει να έχει κερδηθεί κάτι. πήγε στην Αμερική ο κ. Μητσοτάκης , έγινε μια ωραία ομιλία στο Κογκρέσο. Την αναγνωρίσαμε την ομιλία του στο Κογκρέσο το κέρδος της χώρας ποιο ήταν», είπε στη συνέχεια.
ΔΗΜ: Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιδρά με αυτό το λυσσαλέο τρόπο σε αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην Αμερική, στο ότι δείχνει παντού τη γαλάζια πατρίδα δεν είναι μια έμμεση απόδειξη ότι τα ταξίδια πάνε καλά;
«Αυτός είναι ένας τρόπος ευθείας συνεπαγωγής που όμως δεν ισχύει διότι ο Τούρκος μπορεί να αποθρασύνεται όσο δεν βρίσκει εμπόδια. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναγνώσει σωστά, που δεν ανέγνωσε, σας θυμίζω ότι μέχρι πρόσφατα η ανάγνωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διπλωματικά χώρα. δεν ίσχυσε ποτέ αυτό, λάθος ανάγνωση. Η λάθος ανάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε σωστή αντιμετώπιση;», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο, απάντησε: «Εμείς θέλουμε εκλογές χθες. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη χώρα μεταπολιτευτικά και ότι κάθε μέρα που περνάει βυθίζει τη χώρα όλο και περισσότερο άρα δυσκολότερη θα είναι και η ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας στο μέλλον».
Για τον κ. Ανδρουλάκη, δήλωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να μιλήσει για το τι εννοεί προοδευτικό. Αν θα μπορούσε με τη ΝΔ να έχει προοδευτική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και να απαντήσει στον ελληνικό λαό. Να δώσει τις θέσεις του ανοιχτά, να ξεκαθαρίσει διότι ουδείς δοξάστει κρυπτόμενος».
ΔΗΜ: Εάν επιμείνει ο κ. Ανδρουλάκης στο να μην είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός σε μια περίπτωση προοδευτικής κυβέρνησης τι θα κάνετε;
«Εάν ο λαός έχει δώσει την εντολή στον κ. Τσίπρα θα πει ο κ. Ανδρουλάκης ποιος θα είναι πρωθυπουργός στη χώρα;», διερωτήθηκε στο τέλος.
Τόνισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει εκλογές χθες ενώ είπε πως η σημερινή κυβέρνηση είναι η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη χώρα μετά την μεταπολίτευση.
Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη της Όλγας Γερβασιλή στα Παραπολιτικά 90,1
Αναφορικά με τις γυναικείες παρουσίες στο ΣΥΡΙΖΑ, η γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σημείωσε: «Η σταυροδοσία ανέδειξε γυναίκες δηλαδή δεν χρειάστηκε ποσόστωση. Αυτό δίνει ένα διαφορετικό χρώμα στα πράγματα αλλά εν πάση περιπτώσει αντιστοιχίζεται με τις πραγματικές θέσεις δηλαδή αυτό που συζητάμε συνεχώς για την ανάδειξη γυναικών και σε θέσεις ευθύνης όχι μόνο στην πολιτική αλλά και στην πραγματική ζωή και στην οικονομία νομίζω ότι εδώ αποτυπώνεται και δείχνει τον πρωτοποριακό τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζονται τα δύο φύλα στο χώρο μας».Ερωτηθείσα για το θέμα που έχει προκύψει με τον κ. Πολάκη, την Αυγή και τον κ. Καρανίκα, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Ας συζητήσουμε τα σοβαρά θέματα. Αυτά δεν άπτονται της πολιτικής ούτε του πολιτικού ενδιαφέροντος».
Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσίπρα για «τάσεις καρικατούρες», δήλωσε: «Έχουμε κάνει πάρα πολλές φορές συζητήσεις και στο χώρο μας και μέσα στα όργανα για το τι σημαίνει τάση και αποτυπώνονται αυτά και στο καταστατικό. Τάσεις ιδεών, ρεύματα, απόψεις, προσεγγίσεις, αντιλήψεις αυτά σε οποιοδήποτε πολιτικό φορέα ειναι πλούτος και μέσα από αντιθέσεις έρχονται συνθέσεις οι οποίες στα αλήθεια είναι εμπλουτισμένες με όλες τις εκδοχές. Κατά συνέπεια αυτό είναι απολύτως θεμιτό και βεβαίως είναι και επιθυμητό και επίσης δεν γίνεται διαφορετικά στη δημοκρατία και στην εσωκομματική δημοκρατία. Από εκεί και πέρα αν υποθέσουμε, και νομίζω ότι σε αυτό απευθύνεται ο πρόεδρος, ότι δεν είναι δυνατόν αυτά να γίνονται μηχανισμοί».
Αναφορικά με τη χθεσινή συνέντευξη του κ. Τσίπρα και τις δηλώσεις του για τις τάσεις, η κ. Γεροβασίλη είπε: «Αυτή η συζήτηση έγινε και έγινε σε μεγάλη έκταση διότι και η περίοδος των δύο ετών και εξαιτίας της πανδημίας η καθυστέρηση του συνεδρίου αυτό έδωσε πολύ μεγάλο χώρο αλλά δυστυχώς εσωστρεφώς διότι ήταν και οι αντικειμενικές συνθήκες δύσκολες. Οι τάσεις ως ρεύματα ιδεών είναι αποδεκτές από όλους και είναι και σύμφυτες...».
ΔΗΜ: Η ομπρέλα πρέπει να κλείσει;
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Ο πρόεδρος είπε τρεις εκδοχές...
ΔΗΜ: Ή να ανασχηματιστούν ή να ανασυνδεθούν ή να αυτοκαταργηθούν
Ο.ΓΕΡΟΒΑΣΙΛΗ: Εν πάση περιπτώσει να μην είναι μηχανισμοί
ΔΗΜ: Σημαίνει ότι ήταν μέχρι τώρα
«Έχουν συμβεί και αυτά. Θα το συζητήσουμε όλοι, έχουμε στο εσωτερικό μας έντονο προβληματισμό για όλο αυτό σημασία έχει όμως ότι όλο αυτό που οφείλει να εκπέμπει ο ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία σήμερα είναι απαντήσεις απέναντι στα μεγάλα επίδικα διότι ζούμε σε μια περίοδο η οποία έχει πολλαπλές κρίσεις και βεβαίως η ελληνική κοινωνία γονατίζει και το χειρότερο όλων είναι ότι αυτό το οποίο βλέπουμε είναι θυμός, είναι απόγνωση, είναι οργή, δυσαρέσκεια και αν δεν αισθανθούν οι έλληνες πολίτες ότι υπάρχει ελπίδα, υπάρχει διέξοδος αυτό δεν είναι καλός σύμβουλος. Επομένως έχουμε μεγάλη ευθύνη και εμείς για να δώσουμε ελπίδα», ανέφερε χαρακτηριστικά.
ΔΗΜ :Μέχρι τώρα δεν την έχετε δώσει
«Υπήρχαν και αντικειμενικές συνθήκες δηλαδή τα δύο χρόνια πανδημίας σε όλους δημιούργησαν δυσκολίες επικοινωνίας. ...Έγινε τοσο μεγάλος διάλογος, δύο χρόνια συζητήσεις και σε οργανώσεις και με τη βοήθεια της τεχνολογίας αυτό το διάστημα και νομίζω ότι έχουν εξαντληθεί τα θέματα αλλά αυτό στο οποίο συμφωνήσαμε, και είναι η πολιτική απόφαση η οποία βγήκε από το συνέδριο, είναι ότι είμαστε εδώ διότι μας ενώνει κοινός στόχος και ο στόχος αυτός λέγεται η νίκη στις επόμενες εκλογές», δήλωσε επιπρόσθετα.
«Έχουμε διαφωνίες, έχουμε διαφορετικές προσεγγίσεις, έχουμε ταυτίσεις όμως στο μεγαλύτερο κομμάτι. Υπάρχουν συμφωνίες, είμαστε όλοι στην Αριστερά, είμαστε Αριστερά και προοδευτικός χώρος, έχουμε συμφωνήσει, έχουμε ομοφωνήσει και έχει καταγραφεί και στις θέσεις μας για το τι κόμμα θέλουμε, πως θέλουμε να λειτουργήσει από εδώ και πέρα. Έχουμε μιλήσει για διεύρυνση, έχουμε μιλήσει για μετασχηματισμό ομοφώνως που σημαίνει ότι και σε αυτές τις συνθήκες είναι ακόμα πιο έντονο το αν δεν αλλάξουμε δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Διότι η δύναμη της ζωής βασίζεται στο μετασχηματισμό, στις αναγκαίες αλλαγές και βεβαίως το έχουμε συνειδητοποιήσει όλοι», υπογράμμισε η ίδια.
Για τη σύγκριση του ΣΥΡΙΖΑ του 2015 με τον σημερινό, είπε: «Αλίμονο αν ο ΣΥΡΙΖΑ του 2015 ήταν ο ίδιος με το ΣΥΡΙΖΑ –Προοδευτική Συμμαχία το 2022. Άλλες συνθήκες, άλλη αφετηρία. Στις συνθήκες εκείνες ένα κόμμα που ξεκινούσε από μια πολύ μικρή βάση έγινε πολύ γρήγορα κυβέρνηση εκφράζοντας εκείνη την εποχή το αίτημα του λαού για αλλαγή στα πράγματα και ελπίδα...».
Αναφορικά με τις δημοσκοπήσεις, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Τις αποδέχομαι, έχω τις παρατηρήσεις μου και ξέρω ποια στοιχεία τους πρέπει να βλέπω όπως ξέρω και διάφορα δομικά προβλήματα, εννοώ μεθοδολογικά προβλήματα και τα έχουν παραδεχτεί και οι ίδιοι και βλέπουμε δημοσκοπήσεις οι οποίες γίνονται παραμονές εκλογών, θυμίζω Τραμπ-Μπάϊντεν όπου την παραμονή των εκλογών είχε +12% ο Μπαιντεν και την άλλη μέρα κινδύνευσε να μην βγει. Όμως τις διαβάζω προσεκτικά».
Ερωτηθείσα γιατί δεν έχει πεισθεί ο κόσμος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια εναλλακτική λύση σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, απάντησε: «Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν θέματα όσον αφορά το κομμάτι του βαθμού εμπιστοσύνης, της αξιοπιστίας κλπ. Εδώ υπάρχουν διάφοροι παράμετροι που το καθόρισαν αυτό, θυμίζω το πολύ ισχυρό αντι-ΣΥΡΙΖΑ μέτωπο, τη συστοίχιση του μιντιακού συστήματος στο μεγαλύτερο μέρος του με ένα τρόπο πρωτοφανή υπέρ μιας κυβέρνησης. Ποτέ δεν έχουν ξανασυμβεί αυτά... Το έλλειμμα αξιοπιστίας δημιουργήθηκε και προφανώς και για αυτό χάθηκαν και οι προηγούμενες εκλογές επίσης στη συνέχεια ναι οι δυσκολίες ήταν αντικειμενικές σε μεγάλο βαθμό γιατί ήταν μια ισχυρή κυβέρνηση, υπάρχει μεγάλος χρόνος που δίνεται περιθώριο στην κυβέρνηση για να κριθεί, και αυτό είναι λογικό, και μέσα σε όλα αυτά ήρθε πανδημία, ήρθε πόλεμος, συνέβησαν πολλά. Βεβαίως όλοι περιοριστήκαμε, εμάς η δύναμη μας που είναι η άμεση επαφή με την κοινωνία περιορίστηκε όλα αυτά είναι σημεία. Όμως παρόλα αυτά εμείς αναγνωρίσαμε την αλλαγή ότι πρέπει να αλλάξουμε και αλλάζουμε, αναγνωρίζουμε την ανάγκη να δώσουμε σαφή προγραμματικό στίγμα το οποίο θα το υιοθετήσει ή όχι η ελληνική κοινωνία».
Αναφορικά με την ελληνογαλλική συμφωνία και την ελληνοαμερικανική συμφωνία, είπε: «Εμείς και τα προχωρήσαμε και τα ξεκινήσαμε και ήμασταν διατεθειμένοι να το ξανακάνουμε ωστόσο ασκήσαμε κριτική. Στη μεν ελληνογαλλική συμφωνία εμπεριείχε σημεία που ζητήσαμε μια μικρή αλλαγή και δεν υιοθετήθηκε. Δηλαδή το ένα ήταν για το Σαχέλ και το άλλο ήταν πότε έρχεται η Γαλλία και στηρίζει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα το οποίο και δεν άλλαξε. Όπως επίσης στην ελληνοαμερικανική συμφωνία σας θυμίζω ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν εκχώρησε τα πάντα και για πάντα χωρίς να κρατήσει τη διπλωματία ως εργαλείο διεκδίκησης των εθνικών συμφερόντων. Δηλαδή όταν παραχωρώ στις διεθνείς σχέσεις σημαίνει ότι αυτό γίνεται win-win, δεν γίνεται τα παραχωρώ όλα. Εμείς δεν παραχωρούσαμε τα πάντα και διεκδικούσαμε συνεχώς την αναβάθμιση του ρόλου της χώρας μας».
«Εμείς κινηθήκαμε με βάση το δόγμα της εξωτερικής πολιτικής και του αμυντικού δόγματος που κινήθηκαν όλες οι κυβερνήσεις μέχρι πριν από τον κ. Μητσοτάκη. Ο κ. Μητσοτάκης άλλαξε το δόγμα διότι ενέπλεξε τη χώρα χωρίς να έχει εξηγήσει γιατί, χωρίς να έχει συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς, χωρίς να έχει πει στο κοινοβούλιο έστειλε όπλα στην Ουκρανία και μαθαίνουμε από τον κ. Σολτς. Είναι δυνατόν! Ποιον ρώτησε ο κ. Μητσοτάκης για να αλλάξει τη ρότα της χώρας; Ρώτησε τον εαυτό του και αυτό είναι πρόβλημα. Δεν μπορείς να κάνεις προσωπική εθνική ή εξωτερική πολιτική».
Αναφερόμενη στον αμυντικό εξοπλισμό που στέλνεται στην Ουκρανία, σημείωσε: «Δεν ξέρουμε γιατί δεν δίνει η Γερμανία από μόνη της και βάζει την Ελλάδα να το κάνει. Για να μην εμπλακεί περισσότερο, να μην εμπλακεί ευθέως. Η Ελλάδα εμπλέκεται καθημερινά όλο και περισσότερο και δεν ξέρουμε αν είναι προς το συμφέρον της χώρας, προφανώς και δεν είναι διότι η χώρα μας είχε το δόγμα της σταθερής χώρας με εξωτερική πολιτική βασισμένη στην ειρήνη, στην πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική και πυλώνας σταθερότητας στην περιοχή».
Ερωτηθείσα αν υπάρχει ένα απευθείας κανάλι επικοινωνίας μεταξύ του Πρωθυπουργού και πρόεδρο της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης, η κ. Γεροβασίλη απάντησε: «Μέχρι στιγμής δεν έχει λειτουργήσει αυτό το κανάλι και αυτό είναι πρόβλημα. Θα έπρεπε να υπάρχει για τα εθνικά ζητήματα και υπάρχει και διαβάθμιση των εθνικών ζητημάτων άλλα μπορούν να ειπωθούν στην επιτροπη οπλικών συστημάτων άλλα μπορούν να ειπωθούν στο ελληνικό κοινοβούλιο. Επομένως όλοι οι δίαυλοι θα έπρεπε να είναι ανοιχτοί. Εμείς έχουμε ζητήσει και έχουμε καταγγείλει ότι δεν υπάρχει δίαυλος επικοινωνίας και δεν γίνονται ενημερώσεις. Κατά καιρούς και ο κ. Δένδιας έχει καλέσει και ο υπουργός Αμυνας έχει καλέσει κατά καιρούς όμως τώρα έχουμε μια ιδιαίτερα κρίσιμη περίοδο. Έχουμε τον αναβαθμισμένο ρόλο της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα, έχουμε την έξαρση της επιθετικότητας και των προκλήσεων από την πλευρά της Τουρκίας, έχουμε παραβιάσεις, το ερευνητικό σκάφος έχει ξαναβγεί και βεβαίως έχουμε εν εξελίξει πόλεμο στην Ουκρανία».
Ερωτηθείσα αν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, απάντησε: «Το θέμα αυτό είναι πάντα ανοιχτό, η εκτίμησή μου είναι ότι δεν θα συμβεί όμως σημασία έχει ότι η χώρα θα πρέπει να είναι με ισχυρή διπλωματική θέση, να διεκδικεί τα δικαιώματά της και οι σχέσεις της με τους συμμάχους να μην είναι υποτελής».
ΔΗΜ: Κατηγορείτε για υποτελή στρατηγική τον κ. Μητσοτάκη;
«Σας είπα ότι η χώρα τα δίνει όλα χωρίς να παίρνει, δεν έχουμε δει να έχει κερδηθεί κάτι. πήγε στην Αμερική ο κ. Μητσοτάκης , έγινε μια ωραία ομιλία στο Κογκρέσο. Την αναγνωρίσαμε την ομιλία του στο Κογκρέσο το κέρδος της χώρας ποιο ήταν», είπε στη συνέχεια.
ΔΗΜ: Το γεγονός ότι η Τουρκία αντιδρά με αυτό το λυσσαλέο τρόπο σε αυτά που έκανε ο κ. Μητσοτάκης στην Αμερική, στο ότι δείχνει παντού τη γαλάζια πατρίδα δεν είναι μια έμμεση απόδειξη ότι τα ταξίδια πάνε καλά;
«Αυτός είναι ένας τρόπος ευθείας συνεπαγωγής που όμως δεν ισχύει διότι ο Τούρκος μπορεί να αποθρασύνεται όσο δεν βρίσκει εμπόδια. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να αναγνώσει σωστά, που δεν ανέγνωσε, σας θυμίζω ότι μέχρι πρόσφατα η ανάγνωση της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι η Τουρκία είναι απομονωμένη διπλωματικά χώρα. δεν ίσχυσε ποτέ αυτό, λάθος ανάγνωση. Η λάθος ανάγνωση μπορεί να οδηγήσει σε σωστή αντιμετώπιση;», πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα για το ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών το Σεπτέμβριο, απάντησε: «Εμείς θέλουμε εκλογές χθες. Θεωρούμε ότι αυτή είναι η πιο επικίνδυνη κυβέρνηση που έχει περάσει από τη χώρα μεταπολιτευτικά και ότι κάθε μέρα που περνάει βυθίζει τη χώρα όλο και περισσότερο άρα δυσκολότερη θα είναι και η ανάταξη της ελληνικής κοινωνίας στο μέλλον».
Για τον κ. Ανδρουλάκη, δήλωσε: «Ο κ. Ανδρουλάκης θα πρέπει να μιλήσει για το τι εννοεί προοδευτικό. Αν θα μπορούσε με τη ΝΔ να έχει προοδευτική σοσιαλδημοκρατική κυβέρνηση και να απαντήσει στον ελληνικό λαό. Να δώσει τις θέσεις του ανοιχτά, να ξεκαθαρίσει διότι ουδείς δοξάστει κρυπτόμενος».
ΔΗΜ: Εάν επιμείνει ο κ. Ανδρουλάκης στο να μην είναι ο κ. Τσίπρας πρωθυπουργός σε μια περίπτωση προοδευτικής κυβέρνησης τι θα κάνετε;
«Εάν ο λαός έχει δώσει την εντολή στον κ. Τσίπρα θα πει ο κ. Ανδρουλάκης ποιος θα είναι πρωθυπουργός στη χώρα;», διερωτήθηκε στο τέλος.