Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έκανε λόγο για επανάσταση στην Αστυπάλαια στην επέτειο για τον έναν χρόνο από τότε που ξεκίνησε η μετάβαση του νησιού σε ένα αμιγώς «πράσινο» μέλλον.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης βρέθηκε στην Αστυπάλαια σε εκδήλωση για την πορεία υλοποίησης του έργου (ηλεκτροκίνησης και πράσινης ενέργειας) «Αστυπάλαια Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί». Η κεντρική εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο λιμάνι του νησιού.

Σημειώνεται πως έχει περάσει ακριβώς ένας χρόνος από τότε που η Ελληνική Δημοκρατία, με την υποστήριξη του Ομίλου Volkswagen, υλοποιεί ένα πρωτοποριακό έργο με στόχο να μεταμορφώσει την Αστυπάλαια στο πρώτο “Έξυπνο και Βιώσιμο Νησί” της Μεσογείου.

Μητσοτάκης: Οι πολίτες έχουν πειστεί ότι αυτό που γίνεται εδώ είναι επανάσταση

«Πριν από δύο χρόνια επιλέξαμε ένα ελληνικό νησί για να κινηθούμε στον τομέα της ηλεκτροκίνησης και να αποδείξουμε ότι η τεχνολογία έχει χρησιμότητα εάν εξυπηρετεί τις ανθρώπινες ανάγκες», ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκινώντας την ομιλία του.

«Ο κ. Φραγκογιάννης ήταν η μηχανή που μας βοήθησε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια. Η Αστυπάλαια κάλυπτε τις ανάγκες της VW και διαπιστώσαμε ότι η δημοτική αρχή πίστεψε το project», επεσήμανε ο κ. Μητσοτάκης.  «Θυμάμαι όταν ήρθαμε πέρυσι για πρώτη φορά εδώ έβλεπα στα μάτια πολλών να υπάρχει η επιφύλαξη. Οι πολίτες έχουν πειστεί ότι αυτό που γίνεται εδώ είναι επανάσταση γιατί έχει πολύ μεγάλη σημασία για το νησί», συμπλήρωσε.

«Όσα έχουν γίνει δεν θα είχαν νόημα εάν η ηλεκτρική ενέργεια εξακολουθούσε να παράγεται από τα παλιά εργοστάσια. Πλέον ερχόμαστε και δρομολογούμε ένα νέο σύστημα παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από φωτοβολταϊκά πάνελ και το οποίο έρχεται και κουμπώνει στο δίκτυο του νησιού έτσι ώστε να μπορούμε να διαχειριζόμαστε καλύτερα την ενέργεια», πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Πιστεύω πολύ στο astypalea project διότι τίποτε δεν μπορεί να γίνει εάν δεν έχουμε τη στήριξη των τοπικών κοινωνιών, τόνισε ακόμη ο Κυριάκος Μητσοτάκης και συμπλήρωσε ότι «στη μάχη της κλιματικής αλλαγής δεν πρέπει να είμαστε στάσιμοι».   «Δεσμεύομαι ότι θα έρχομαι τακτικά για να επιβλέπω την πρόοδο του project», κατέληξε ο πρωθυπουργός.

«Αστυπάλαια Project»

Το συγκεκριμένο πρότζεκτ βασίζεται σε τέσσερις πυλώνες για την υλοποίησή του:

Ηλεκτροκίνηση οχημάτων,

έξυπνη κινητικότητα,

φόρτιση και ενέργεια και

αυτόνομη οδήγηση.

Την εκδήλωση άνοιξαν με ομιλίες τους, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου, Γιώργος Χατζημάρκος και ο υφυπουργός Μεταφορών Μιχάλης Παπαδόπουλος καθώς και η Διοίκηση της Volkswagen η οποία επέλεξε το νησί των Δωδεκανήσων για την εξέλιξη του project Αστυπάλαια.

Νωρίτερα, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έδωσε το «παρών» στην παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού ασθενοφόρου που παρέδωσε το VW Group. Η Αστυπάλαια έχει συγκεντρώσει τους τελευταίους 12 μήνες τους προβολείς της δημοσιότητας, λόγω των ενεργειών προς τον πλήρη μετασχηματισμό της σε ένα «πράσινο» οικοσύστημα, όπου οι μετακινήσεις θα γίνονται με ηλεκτρικά αυτοκίνητα και η ενέργεια θα προέρχεται από ΑΠΕ. Ο κ. Μητσοτάκης βρέθηκε και πάλι στο νησί, το οποίο η Volkswagen το μετεξελίσσει σε ένα μέρος όπου τα πάντα θα περιστρέφονται γύρω από την ηλεκτροκίνηση.

Στο νησί του Αιγαίου ήδη έχουν κάνει την εμφάνισή τους τα πρώτα EV οχήματα σε ιδιώτες, τα οποία χρησιμοποιούνται ακόμη και από το Λιμενικό και την Αστυνομία, πλέον παραδόθηκε και το πρώτο ηλεκτρικό ασθενοφόρο. Πρόκειται για ένα VW e-Crafter το οποίο φέρει όλον τον κατάλληλο εξοπλισμό για να εξυπηρετήσει τους σκοπούς του, χρησιμοποιώντας φυσικά για την κίνησή του ηλεκτρική ενέργεια.

To e-Crafter σχεδιάστηκε εξ αρχής με στόχο να έχει βέλτιστα τοποθετημένο ηλεκτρικό σύστημα κίνησης.

Μέχρι σήμερα έχουν γίνει οκτώ παραδόσεις ηλεκτρικών αυτοκινήτων και τέσσερα scooters από τους κατοίκους του νησιού, και αντικαταστάθηκαν επτά οχήματα δημόσιας χρήσης με ηλεκτρικά, τα οποία χρησιμοποιούν οι Αρχές.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην παρουσίαση του πρώτου ηλεκτρικού ασθενοφόρου στην Αστυπάλαια

5615439
opkook

Δείτε την ομιλία του πρωθυπουργού