«Το υλικό που έχει σταλεί στην Ουκρανία, δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακά υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις», επανέλαβε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος απαντώντας στον Τομεάρχη Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ Θόδωρο Δρίτσα, που ζήτησε με επίκαιρη ερώτησή του «να κατατεθούν στην Βουλή τα πλήρη στοιχεία ώστε όταν τα εξετάσουμε με την επιτροπή Άμυνας, την Τέταρτη, να ξέρουμε τα πάντα». Σχολίασε μάλιστα πως «τα ξέρουν όλοι τα στοιχεία. Οι ηγέτες, τα δημοσιογραφικά πρακτορεία, όλοι, δεν είναι δυνατόν να μην τα ξέρει η Βουλή. Πείτε μας ποια οπλικά συστήματα και πόσα στείλατε από το Φεβρουάριο μέχρι σήμερα στην Ουκρανία».

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος απάντησε πως μάλλον έχει μπερδευτεί ο κ. Δρίτσας και εξήγησε «είπατε κάτι που μάλλον το μπερδεύετε. Για τα Σταιγκερ στην Βουλγαρία. Είναι κάτι άλλο. Μπερδεύετε την ενεργοποίηση των νατοϊκών σχεδίων στην Βουλγαρία με την αποστολή όπλων στην Ουκρανία. Δεν είμαι διατεθειμένος να τα διαθέσω στην ΔΙΑΥΓΕΙΑ και να δημοσιοποιήσω τα στοιχεία του οπλισμού προς την Ουκρανία.

Ότι και αν λέτε δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε ότι επειδή συμμορφωνόμαστε με την απόφαση της Ευρώπης για την αποστολή όπλων στην Ουκρανία, έχει δημοσιευτεί η απόφαση στην εφημερίδα της ΕΕ, δεν είμαστε εκτός νομιμότητας. Ότι αποφασίζει η Ευρώπη δεν μας αφορά; Εμείς δεν έχουμε αυτή την άποψη;

Το υλικό που έχει σταλεί δεν αποτελεί κρίσιμο επιχειρησιακό υλικό για τις ένοπλες δυνάμεις. Διαθέτουμε πάρα πολλά πυρομαχικά στα αποθέματα στις αποθήκες της 3η γραμμής.Δεν επηρεάζεται ούτε ελάχιστο η αμυντική μας διάταξη. Την Τέταρτη θα έρθουν οι αρμόδιοι από τα επιτελεία στη Βουλή να τα εξηγήσουν».

Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ

Ο Νίκος Παναγιωτόπουλος τόνισε για ακόμη μια φορά ότι «Είμαστε δίπλα στους συμμάχους μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ και στηρίζουμε την Ουκρανία» λέγοντας στον κ. Δρίτσα «αν έχετε αντίρρηση πείτε το ανοιχτά, πείτε το επιτέλους! Να είμαστε μόνοι μας χωρίς συμμάχους, έχετε πει πάρα πολλά για εμάς».

Ο υπουργός Άμυνας τόνισε πως «στέλνουμε ένα μήνυμα και για τους πάσης φύσεως απανταχού αναθεωρητές. Μας ζητάνε πολλά να στείλουμε. Σε αλλά λέμε δεν μπορούμε και σε άλλα ναι. Όταν βλέπουμε ότι επηρεάζει την ασφάλεια της χώρας μας λέμε όχι. Δεν είναι προς διάθεση. Λεμέ πως είναι αναπτυγμένα για κάποιους λόγους, για μια απειλή που έχουμε ειδικά αυτή την περίοδο με την Τουρκία. Τα απαραίτητα δεν τα διαθέτουμε!»

Τέλος σχετικά με τις διαβουλεύσεις μεταξύ των Υπουργείων Άμυνας της Ελλάδας και της Γερμανίας για την αντικατάσταση των παλαιών ανατολιτικογερμανικών τεθωρακισμένων BMP-1 που διαθέτει ο Ελληνικός Στρατός, με νεότερα γερμανικής κατασκευής, εξήγησε πως είναι υπό διαπραγμάτευση η πρόταση του Γερμανού καγκελάριου Ολαφ Σόλτς για ανταλλαγή 100 παλαιών τεθωρακισμένων των Ελλήνων Ενόπλων Δυνάμεων – τα οποία θα σταλούν στην Ουκρανία – με αντίστοιχο αριθμό πιο σύγχρονων γερμανικών. «Εάν καταλήξουμε σε συμφωνία με την Γερμανια για την ανταλλαγή, που συμφωνήθηκε επί της αρχής θα προχωρήσουμε. Και εκεί όμως οι ένοπλες δυνάμεις θα βγουν ενισχυμένες. Θα πάρουμε ποιο σύγχρονα και κατάλληλα οχήματα».