Εκείνη και εγώ
Εκείνη και εγώ Θανάσης Φουσκίδης Στέλλα Γκαντώνα
Mpak1
Πολιτική

Συνάντηση Θεοδωρικάκου - Μπακογιάννη για την εγκληματικότητα στο κέντρο της Αθήνας

«Ενώνουμε δυνάμεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και της παραβατικότητας» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη

Με κεντρικό θέμα την ασφάλεια στην Αθήνα πραγματοποιήθηκε το μεσημέρι της Δευτέρας συνάντηση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, Τάκη Θεοδωρικάκου, με τον δήμαρχο Αθηναίων Κώστα Μπακογιάννη, στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

 Η συνάντηση κράτησε περίπου μιάμιση ώρα και οι δύο άντρες συζήτησαν για την αντιμετώπιση των φαινομένων εγκληματικότητας και παραβατικότητας στην Αθήνα -και δη, στο κέντρο της πόλης.

 Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε στον Τάκη Θεοδωρικάκο και την ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη τον «μαύρο χάρτη» της παραβατικοτητας στην Αθήνα. Σύμφωνα με πληροφορίες του protothema.gr, στον λεγόμενο «μαύρο χάρτη» περιλαμβάνονται 11 συγκεκριμένες περιοχές στο κέντρο και γύρω από το κέντρο της Αθήνας, όπου καταγράφεται αύξηση της παραβατικότητας και της μικροεγκληματικότητας.

 Οι 11 συγκεκριμένες περιοχές (οριοθετημένες κατά δρόμο, πλατεία και πεζόδρομο) καταγράφουν ανησυχητική αύξηση της παραβατικότητας, της μικρο-εγκληματικότητας και της όχλησης στην καθημερινότητα των πολιτών -τοξικομανείς, εμπόριο ναρκωτικών, Ρομά, πορτοφολάδες. Ο «μαύρος χάρτης» έχει συνταχθεί με βάση τα δεδομένα, που συλλέγουν οι υπηρεσίες του Δήμου Αθηναίων (δημοτική αστυνομία, καθαριότητα, ηλεκτροφωτισμός, Novovile κλπ) καθώς και τις καταγγελίες, παράπονα, μηνυτήριες αναφορές πολιτών και φορέων της πόλης.

 Η χαρτογράφηση δεν περιορίζεται μόνο στις περιοχές, αλλά και στο είδος της παραβατικότητας (π.χ. διακίνηση ναρκωτικών, παρεμπόριο, κλοπές, κλπ).

 Ο δήμαρχος Αθηναίων παρουσίασε αναλυτικά τα στοιχεία, συνοδευόμενα από φωτογραφίες, που καταγράφουν εύγλωττα την εικόνα της πόλης, ζήτησε την αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν καθημερινά στο κέντρο και στις γειτονιές και επανέλαβε την ανάγκη να αλλάξει η φιλοσοφία της αστυνόμευσης.

 Κατά πληροφορίες, ο κ. Μπακογιάννης υπογράμμισε ότι ο Δήμος της Αθήνας και η δημοτική αστυνομία δεν επιθυμούν και δεν μπορούν να υποκαταστήσουν την ΕΛ.ΑΣ στο έργο της. Ξεκαθάρισε ωστόσο είναι απόλυτη η διαθεσιμότητα του Δήμου να προσφέρει με όλες τις δυνάμεις του, ώστε να επιτευχθεί ο κοινός στόχος: Να αισθάνονται κάθε μέρα και ώρα ασφαλείς οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της πόλης, στο κέντρο και στις 129 γειτονιές της Αθήνας.

 «Δεν έχει νόημα να ωραιοποιούμε τις καταστάσεις, έχει νόημα να εργαζόμαστε και να συνεργαζόμαστε συστηματικότερα και αποτελεσματικότερα. Όλοι κρινόμαστε από το αποτέλεσμα» λένε χαρακτηριστικά πηγές του Δήμου.

 Από την πλευρά του, ο κ. Μπακογιάννης ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους αξιωματικούς και τους άνδρες της ΕΛ.ΑΣ για το έργο που επιτελούν υπό δύσκολες συνθήκες, υπογραμμίζοντας ότι η υποστελέχωση των αστυνομικών τμημάτων της Αθήνας είναι εμφανής. Κατά πληροφορίες, ο δήμαρχος Αθηναίων ζήτησε αποφασιστική ενίσχυση των δυνάμεων της Αστυνομίας που επιχειρούν και πρότεινε να περάσουμε στο μοντέλο της κοινοτικής αστυνόμευσης.

 Στη σύσκεψη, που έγινε στην αίθουσα «Παύλος Μπακογιάννης» του υπουργείου, παρόντες ήταν επίσης ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, ο αρχηγός της ΕΛΑΣ και ανώτατοι επιτελείς της Αστυνομίας.

 «Ευρεία σύσκεψη της ηγεσίας του @yptpgr με το δήμαρχο της Αθήνας @KBakoyannis για τα θέματα ασφαλείας στο κέντρο & τις γειτονιές. Όλοι μαζί ενώνουμε τις δυνάμεις για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας & της παραβατικότητας με έμφαση στην αντιμετώπιση της παράνομης μετανάστευσης, του εμπορίου ναρκωτικών και του παραεμπορίου» έγραψε στο Twitter ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη, συνοδεύοντας την ανάρτησή του με φωτογραφία από τη συνάντηση.


 Σύμφωνα, δε, με πηγές του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, ο Τάκης Θεοδωρικάκος επισήμανε ότι είναι προτεραιότητα η ασφάλεια των πολιτών, αλλά και ότι μειώθηκε κατά 30% η εγκληματικότητα στο κέντρο της πρωτεύουσας.

 Οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι η σύσκεψη πραγματοποιήθηκε σε εποικοδομητικό κλίμα συνεργασίας. Ο υφυπουργός Λευτέρης Οικονόμου ενημέρωσε αναλυτικά για τις συνεχείς ειδικές αστυνομικές επιχειρήσεις της Αστυνομίας στο κέντρο της Αθήνας και στα αποτελέσματά τους, σχετικά με την παράνομη μετανάστευση, το παραεμπόριο, τη διακίνηση ναρκωτικών, την εφαρμογή του νόμου για τις πορείες και την αντιμετώπιση της μικρής και μεσαίας εγκληματικότητας.

 Συγκεκριμένα, κατά το μήνα Μάιο για την αστυνόμευση του κέντρου της Αθήνας διατέθηκαν συνολικά 4.260 αστυνομικοί σε εποχούμενες και πεζές περιπολίες, σε συνεργεία ελέγχων και σε ειδικές δράσεις και ελέγχθηκαν συνολικά 11.078 άτομα, 701 προσήχθησαν για άλλα αδικήματα και συνελήφθησαν 322. Από τα μέσα Μαρτίου που ξεκίνησαν οι στοχευμένες επιχειρήσεις, 1.000 παράνομοι μετανάστες οδηγήθηκαν στο κέντρο κράτησης της Αμυγδαλέζας. Ιδιαίτερη συζήτηση, δε, έγινε για την αντιμετώπιση της διακίνησης ναρκωτικών σε στέκια τοξικομανών στο κέντρο της Αθήνας.

 Παρά τη βελτίωση που παρουσιάζουν οι δείκτες, πάντως, ο κ. Θεοδωρικάκος τόνισε πως είναι ανάγκη να καταβληθούν ακόμη μεγαλύτερες προσπάθειες για την ασφάλεια των πολιτών και των επισκεπτών της Αθήνας.

 Από την πλευρά του, σύμφωνα πάντα με τις πηγές του υπουργείου, ο δήμαρχος Αθηναίων αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης του αισθήματος ασφαλείας των κατοίκων και ζήτησε την αύξηση της παρουσίας των αστυνομικών στις γειτονιές και στα αστυνομικά τμήματα της πόλης.

 Στο αίτημα του κ. Μπακογιάννη, ο κ. Θεοδωρικάκος αναγνώρισε την αναγκαιότητα της ενίσχυσης των αστυνομικών τμημάτων και απάντησε ότι καταβάλλεται κάθε προσπάθεια γι' αυτόν τον σκοπό, επισημαίνοντας τα εξής:

 - Δεν έγινε καμία απόσπαση από αστυνομικά τμήματα της πρωτεύουσας προς τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς

 - Όσοι αποφοιτήσουν τον Σεπτέμβριο από τις σχολές της Αστυνομίας θα διατεθούν στην Αττική.

 - 185 ειδικοί φρουροί των ΟΠΠΙ από 1 Ιουνίου ενισχύουν τα Αστυνομικά Τμήματα στα όρια του Δήμου Αθηναίων και

 - Οι αστυνομικοί που απελευθερώνονται από τα γραφειοκρατικά πάρεργα (δικόγραφα κ.ά.) προορίζονται για τα αστυνομικά τμήματα της Αττικής.

 Τέλος, συμφωνήθηκε η ενίσχυση της συνεργασίας της Ελληνικής Αστυνομίας και του Δήμου Αθηναίων μέσω του συντονιστικού κέντρου στο οποίο συμμετέχουν ο διοικητής της ΓΑΔΑ υποστράτηγος Εμμανουήλ Δουρβετάκης και ο υπεύθυνος ασφαλείας του Δήμου, αντιστράτηγος ε.α Γιώργος Γαλιάτσος.