«Η κυβέρνηση νουθετεί τους πολίτες να μην ξοδεύουν και πανηγυρίζει για τις επιδόσεις της στην οικονομία ενώ ο πληθωρισμός στην Ελλάδα σπάει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο» σχολίαζαν τα στελέχη της αξιωματικής αντιπολίτευσης με αφορμή τα νέα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ για τον Μάιο.

«Το νέο άλμα του πληθωρισμού στο 11,3% -σε επίπεδα του 1994- καταδεικνύει με τον πιο δραματικό τρόπο το αδιέξοδο που έχει δημιουργήσει η κυβέρνηση Μητσοτάκη. Ενώ ο μηνιαίος ρυθμός αύξησης του πληθωρισμού στην χώρα μας, ο υψηλότερος στην Ευρώπη, προδιαγράφει περαιτέρω κλιμάκωση των τιμών ανέφεραν μεταξύ άλλων η τομεάρχης Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ Έφη Αχτσιόγλου και ανάπτυξης Αλέξης Χαρίτσης. Και πρόσθεσαν:

«Την στιγμή που η κοινωνία φτωχοποιείται και οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν πρόβλημα επιβίωσης, η κυβέρνηση αρνείται να υλοποιήσει ένα ουσιαστικό σχέδιο για τη στήριξη τους αλλά και να αξιοποιήσει τις ευρωπαϊκές δυνατότητες για την συγκράτηση του ενεργειακού κόστους. Όπως κάνουν χώρες σαν την Ισπανία και την Πορτογαλία, που διεκδίκησαν και πέτυχαν να εγκριθεί από την Κομισιόν το σχέδιό τους για μείωση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Δεν θα επιτρέψουμε την εδραίωση της ακρίβειας ως κανονικότητας. Χρειαζόμαστε πολιτική αλλαγή με μια προοδευτική κυβέρνηση που θα προχωρήσει σε δραστικά μέτρα ανάσχεσης της ακρίβειας και θα υλοποιήσει τις ριζοσπαστικές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνική και οικονομική ανάταξη της χώρας.»

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα επισημαίνουν ακόμα ότι από την κυβέρνηση ακούμε συνεχώς ότι για την ακρίβεια ευθύνεται ο πόλεμος, ότι είναι μια κρίση εισαγόμενη. «Τότε η κυβέρνηση πρέπει να μας εξηγήσει γιατί η Κομισιόν, ήδη από τον Οκτώβριο, έχει δώσει ως προτεινόμενο μέτρο στην εργαλειοθήκη της, τη μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης στα καύσιμα λένε χαρακτηριστικά».

«Αν μειώναμε τον ΕΦΚ στα κατώτατα όρια για ένα χρόνο, αυτό θα κόστιζε 1,5 δισ. ευρώ, μία απολύτως διαχειρίσιμη δαπάνη για την Ελλάδα. Την ίδια στιγμή, 1,5 δις. κοστίζει το χρόνο η ιδιωτικοποίηση της επικουρικής ασφάλισης, κάτι που δείχνει ότι αυτά είναι ζητήματα επιλογών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο Νάσος Ηλιόπουλος και πρόσθεσε: «η κυβέρνηση έχει επιλέξει να μειώσει το φόρο στα μερίσματα, έχει επιλέξει να μειώσει το φόρο συγκέντρωσης κεφαλαίου και να μην μειώσει το ΦΠΑ στο ψωμί και το γάλα».

Τα στελέχη της Κουμουνδούρου λένε επίσης ότι στην Ελλάδα, με βάση τα τελευταία στοιχεία, ο ενεργειακός πληθωρισμός για το Μάιο ξεπερνά το 60%, ενώ στην Ευρώπη είναι κάτω από 40%. «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη επέλεξε να ιδιωτικοποιήσει, εν μέσω κρίσης, τη ΔΕΗ, επέλεξε να προχωρήσει σε μια βίαιη και χωρίς σχέδιο, απολιγνιτοποίηση», επισημαίνουν.