«Όταν βρισκόμαστε σε ευαίσθητο χώρο όπως της άμυνας πρέπει να έχουμε συναίσθηση τι λέμε», δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης, με αφορμή τα όσα είπε σε επιτροπή της Βουλής ο βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Μπουρνούς.

Ο κ. Βορίδης σημείωσε πως τιμάμε και υπερασπιζόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά αν κάτι δεν πάει καλά δεν είναι κακό να το πούμε.

Παράλληλα ο υπουργός εκτίμησε ότι κάτι θα κάνει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος μετά τις αναφορές του περί διάτρητου συστήματος.

Αναφορικά με την τουρκική προκλητικότητα, επισήμανε πως η ανθελληνική ρητορική είναι δημοφιλής σε ορισμένες τάξεις της Τουρκίας.

Ακόμη ο υπουργός τόνισε πως όπως έχει πει ο πρωθυπουργός η χώρα είναι έτοιμη και ισχυρή να αντιμετωπίσει κάθε πρόκληση.

Την ίδια στιγμή ο Μάκης Βορίδης χαρακτήρισε καταστροφική για τη χώρα την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ.

Επιπρόσθετα ανέφερε πως νομοσχέδιο για την αξιολόγηση που είχε υιοθετήσει ότι πιο προχωρημένο σε παγκόσμιο επίπεδο καταψηφίστηκε από την αντιπολίτευση.

Στη συνέχεια ο υπουρχός υπογράμμισε πως η κυβέρνηση έχει λάβει μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας και έχει μειώσει σημαντικά την ανεργία.

Ακόμα δήλωσε πως έχουν δοθεί χρήματα στο πλαίσιο προγράμματος προληπτικών καθαρισμών δασών ενώ δίνεται προτεραιότητα στις επικίνδυνες περιοχές.

Ο υπουργός Εσωτερικών χαρακτήρισε επικίνδυνες τις περιαστικές πυρκαγιές.

Στο ίδιο σημείο τόνισε ότι το υπουργείο ασκεί εποπτεία επί τον ΟΤΑ και ελέγχει εάν τα χρήματα διατίθενται σωστά.

Τέλος, ο κ. Βορίδης εκτίμησε ότι η κυβέρνηση στις επόμενες εκλογές θα έχει αυτοδυναμία.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Μάκη Βορίδη στα Παραπολιτικά 90,1

Με αφορμή τις δηλώσεις του κ. Μπουρνούς στην επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας, ο υπουργός Εσωτερικών σημείωσε: «Όλοι πρέπει να έχουμε μια συναίσθηση ότι ο χώρος της εθνικής άμυνας είναι ένας ευαίσθητος χώρος. Δεν θέλω να πω ότι δεν έχει δικαίωμα η αντιπολίτευση να πει ότι θέλει να πει για τα ζητήματα της αμυντικής πολιτικής λεω όμως ότι οι συζητήσεις αυτές ή πρέπει να διεξάγονται σε ένα πιο γενικό επίπεδο, σε ένα πιο στρατηγικό επίπεδο ή ότι θέλει να πει η αντιπολίτευση προφανώς μπορεί να το πει αλλά πρέπει να το λεει προσέχοντας που απευθύνεται και τι μεταφέρει. Πρέπει και οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΥΡΙΖΑ να εγκλιματιστούν σε ορισμένα πράγματα και να τα σέβονται αυτά, η μόνη επιτροπη που έχει ειδική πρόνοια τέτοιας λειτουργίας είναι η επιτροπή εξωτερικών και άμυνας. Οι άνθρωποι οι οποίοι τοποθετούνται σε αυτή την επιτροπη υποτίθεται ότι πρέπει να έχουν, και θέλω να πιστεύω ότι η συντριπτική πλειοψηφία αυτών έχει, αυξημένη προσοχή και ευαισθησία για τα ζητήματα αυτά ακριβώς επειδή έχουν ευαίσθητα χαρακτηριστικά».

«Δεν είναι πολύ απλό να ζητήσει την όποια ενημέρωση θέλει η αντιπολίτευση χωρίς φωνές, φασαρίες και κραυγές! Τα πράγματα είναι εύκολα απλώς παύουν να είναι εύκολα, και εδώ εμφιλοχωρεί και η δυσπιστία και δημιουργείται και μεγάλη δυσκολία στη συνεννόηση όταν δεν σέβεται η αντιπολίτευση τον θεσμικό της ρόλο και ειδικά σε ορισμένα θέματα», ανέφερε χαρακτηριστικά.

ΔΗΜ: Δηλαδή είπε απόρρητα ο κ. Μπουρνούς στη Βουλή;

«Αρχίζει τώρα μια άλλη συζήτηση το κατά πόσο μπορεί να έχει πρόσβαση σε αυτές τις πληροφορίες ούτως ή άλλως στην Τουρκία. Η απάντηση είναι ότι όλοι πρέπει να κάνουμε τη δουλειά μας με τον τρόπο που πρέπει το αν οι τούρκοι θα έχουν πληροφορίες από εδώ ή από εκεί από αλλού ή παραπέρα αυτό είναι ένα ζήτημα το οποίο θα αντιμετωπίσει η αντικατασκοπία, οι υπηρεσίες πληροφοριών, θα το αντιμετωπίσουν αυτοί που πρέπει να το αντιμετωπίσουν εμείς όμως ο καθένας ατομικά πρέπει να κάνει τη δουλειά του και να την κάνει σωστά και προσεκτικά. Αυτή είναι η κριτική που ασκείται στον συγκεκριμένο βουλευτή», υπογράμμισε ο ίδιος.

Ερωτηθείς ποια είναι η γνώμη του για τη δήλωση του κ. Παναγιωτόπουλου για το στράτευμα, ο υπουργός Εσωτερικών απάντησε: «Ούτε και η αγιοποίηση διαδικασιών είναι σωστή δηλαδή βεβαίως αγαπάμε και τιμάμε και σεβόμαστε, υποστηρίζουμε και υπερασπιζόμαστε τις Ένοπλες Δυνάμεις αλλά άμα υπάρχει κάτι το οποίο δεν πάει καλά δεν είναι κακό να το πούμε. Βεβαίως εμείς πρωτίστως και κυρίως είμαστε αυτοί που τιμάμε το ρόλο των Ενόπλων Δυνάμεων αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί ο υπουργός να εντοπίσει και θέματα και να τα εντοπίσει και δημοσίως για να δικαιολογήσει ενδεχομένως και δημοσίως αποφάσεις που πρέπει να πάρει για να αντιμετωπίσει τα προβλήματα αυτά».

ΔΗΜ: Άρα θεωρείται ότι πρέπει να πάρει κάποιες αποφάσεις για να αντιμετωπιστούν αυτά τα θέματα;

«Είμαι σίγουρος ότι θα το κάνει. Αν κάποιος επισημαίνει ένα πρόβλημα ο αρμόδιος υπουργός προφανώς και κάτι θα κάνει», τόνισε ο κ. Βορίδης.

Αναφορικά με την προκλητική τουρκική ρητορική, τοποθετήθηκε λέγοντας: «Πρέπει εδώ κανείς να δει κατά πόσο αυτές οι διατυπώσεις και μάλιστα οι τόσο έντονες και οξείες έχουν παραλήπτη την Ελλάδα ή τη διεθνή κοινότητα ή έχουν παραλήπτη το εσωτερικό ακροατήριο της Τουρκίας. Εγώ ειδικά και μετά την Ουκρανία πιστεύω ότι όποιος έχει τέτοιες «ωραίες» ιδέες στο μυαλό του έχει κατάλαβε ότι τελικά είναι πολύ κακές ιδέες. Η πανίσχυρη Ρωσική Ομοσπονδία ενεπλάκη σε σύγκρουση με την Ουκρανία είμαι πεπεισμένος ότι στο μυαλό τους είχανε ότι θα είχανε τελειώσει σε 3 μέρες, θα είχαν ξεμπερδέψει, θα το είχε βάλει στα πόδια ο Ουκρανός πρόεδρος, θα είχε εγκατασταθεί μια φιλική προς τη Ρωσία κυβέρνηση και θα είχε τελειώσει η ιστορία. Η υπόθεση εξελίχτηκε με τελείως διαφορετικό τρόπο και έχει εμπλακεί σε μια υπόθεση η Ρωσία από την οποία τώρα δεν ξέρει πως θα απεμπλακεί. Τις συνέπειες όλοι τις πληρώνουμε αλλά εμείς πληρώνουμε μια ενεργειακή κρίση και έναν πληθωρισμό ναι την ώρα που η Ρωσία έχει μια κατάρρευση, μια μείωση και ύφεση 17% του ΑΕΠ της».

«Θυμίζω ότι στη δεκαετή περίοδο της πτωχεύσεως της χώρας χάσαμε 24% του ΑΕΠ Και αυτοί έχουν χάσει σε ένα τρίμηνο 17% για να καταλαβαίνουμε τα μεγέθη, τις δυσκολίες και τις συνέπειες αυτών των επιλογών. Αυτό έχει σχέση με τα ελληνοτουρκικά ότι στην πραγματικότητα εδώ υπάρχει ένα συγκεκριμένο μάθημα. Την ρητορική την ακούω αλλά μη νομίζετε ότι δεν καταλαβαίνουν όλοι τι σημαίνουν αυτές οι εμπλοκές και πως αντιδρά και η διεθνής κοινότητα σε αυτά. Προφανώς ο Ερντογάν έχει πολλά θέματα και οικονομικής πίεσης, προφανώς έχει και θέματα δημοφιλίας, έχει και εκλογές, προφανώς έχει ανάγκη να διαμορφώσει την ατζέντα του υποθέτω ότι η ανθελληνική ρητορική είναι μια δημοφιλείς ρητορική σε ορισμένες τάξεις της Τουρκίας αλλά αν με ρωτάτε αν βλέπω κάτι πέρα από αυτό η εκτίμηση μου είναι μου είναι όχι και η δεύτερη απάντηση είναι αυτή που έχει δώσει ο έλληνας πρωθυπουργός ότι πάντως εμείς είμαστε απολύτως έτοιμοι και ισχυρότεροι από ποτέ να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε τέτοια πρόκληση», δήλωσε επιπρόσθετα.

Με αφορμή τη δήλωση του κ. Σκουρλέτη ότι θαυμάζει τον κ. Αποστολόπουλο, ο κ. Βορίδης είπε: «Ο κ. Αποστολόπουλος μπορεί να είναι ένας ακροαριστερός ακτιβιστής ο οποίος λεει αυτά που θέλει να πει, έχει την αξία του ότι κάποιος λεει τέτοια πράγματα αλλά καταλαβαίνετε πόσο μεγεθύνεται η αξία αυτή όταν ουσιαστικά αυτά υιοθετούνται από την αξιωματική αντιπολίτευση. Λένε αυτοί οι άνθρωποι ότι εμείς πρέπει να έχουμε σαν ηρώα μας κάποιον ο οποίος λεει για τους έλληνες λιμενικούς που φυλάνε αποτελεσματικά τα θαλάσσια σύνορα μας και που κάνουν ότι μπορούν και πρέπει προκειμένου να φυλάσσονται αυτά τα σύνορα ώστε να μην υπάρχουν εκείνες οι ατελείωτες ροές και να εφαρμόζονται οι διεθνείς συνθήκες και ότι προβλέπουν αυτές- που σημαίνει ότι πρέπει να υπάρχει εδώ η ευθύνη της Τουρκίας μέσα σε αυτή την εξίσωση που ξαφνικά φεύγει - μας λεει ότι είναι ήρωας και αυτοί που κάνουν αυτή τη δουλειά τους περιγράφει ως μέλη εγκληματικής οργανώσεως και ''καλά τα λεει ο Αποστολόπουλος και αυτός είναι ήρωας κατά ΣΥΡΙΖΑ''. Έχει τεράστια σημασία για τους έλληνες πολίτες να τα ακούν, να τα καταγράφουν, να τα θυμούνται γιατί στην πραγματικότητα αυτό σηματοδοτεί τις κεντρικές διαφορές πολιτικής στα ζητήματα αυτά τα πολυ ευαίσθητα».

Ερωτηθεις πως σχολιάζει τα δημοσιεύματα στις ξένες εφημερίδες που μιλάνε για τις πρακτικές του Λιμενικού Σώματος, απάντησε: «Η Αριστερά σε ολόκληρη την Ευρώπη έχει μια πολύ συγκεκριμένη ατζέντα «ανοίχτε τα σύνορα να μπουνε», αυτή είναι η άποψή τους άρα οι αριστερές εφημερίδες Guardian και τα συναφή έχουν αυτή την ατζέντα. Θα ρωτήσει κάποιος «την ατζέντα την έχουνε σημαίνει ότι λένε και ψέματα; Μπορεί να μην λένε ψέματα αλλά να έχουν την ατζέντα τους και να την προωθούν αλλά να την προωθούν με αλήθειες». Άλλο είναι να μου πει κάποιος ότι θα κάνω μια έρευνα και μπορεί να βρω ότι υπάρχει ένα περιστατικό ή δύο περιστατικά στα οποία ενδεχομένως δεν έχει γίνει σωστός χειρισμός, τα κοιτάμε, εξετάζουμε την καταγγελία, βλέπουμε και άλλο είναι κάποιος να μου πει ότι έχει υπάρξει μια εντολή να πνίγουμε ανθρώπους η οποία εκτελείται από το Λιμενικό σώμα. Είναι δυο διαφορετικά ζητήματα».

ΔΗΜ: Εμείς τα ψάχνουμε ;

«Βεβαίως όλες τις καταγγελίες. Κατ’ επανάληψη στα ζητήματα των καταγγελιών η Ελλάδα και διεξάγει έρευνες και δημοσιοποιεί τα αποτελέσματα των ερευνών αυτών», δήλωσε στη συνέχεια.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι θα έπρεπε να αντιδράσει ο κ. Κούλογλου στα λεγόμενα του κ. Αποστολόπουλου, απάντησε: «Θα έπρεπε να κάνει μια τοποθέτηση αποστασιοποίησης και επιφύλαξης. Δεν θα περίμενα να τον πιάσει να τον πετάξει έξω με τις κλωτσιές αλλά μια τοποθέτηση αποστασιοποίησης έπρεπε να κάνει. Γιατί δεν έκανε; Διότι αυτή είναι η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί η γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ είναι να υιοθετήσει πλήρως αυτές τις ακραίες τοποθετήσεις του συγκεκριμένου».

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι πλησιάζει η ώρα να αποκτήσει και η Ελλάδα κυβέρνηση συμμαχιών, σημείωσε: «Έχουμε εμπειρία συγκυβερνήσεων στην Ελλάδα. Έχουμε δοκιμάσει κυβέρνηση Παπαδήμου, η οποία ήταν μια κυβέρνηση τεχνοκρατική που στηριζόταν στο ΠΑΣΟΚ –ΝΔ –ΛΑΟΣ. Έχουμε δοκιμάσει τρικομματική κυβέρνηση ΝΔ-ΠΑΣΟΚ ΔΗΜΑΡ. Έχουμε δοκιμάσει δικομματική κυβέρνηση ΣΥΡΙZA –ΑΝΕΛ».

ΔΗΜ: Αυτές οι κυβερνήσεις δεν προσέφεραν κάτι θετικό στη χώρα;

«Πλην της κυβερνήσεως ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που ήταν καταστροφική για τη χώρα οι άλλες προφανώς συνεισέφεραν αν όμως με ρωτήσετε από τα μέσα γιατί συμμετείχα σε αυτές τις κυβερνήσεις και ήμουν υπουργός σε υπουργεία τα οποία είχαν σύνθετο σχήμα, είχαν σχήμα συνεργασίας η απάντηση είναι ότι είναι δύσκολο εγχείρημα. Είναι σαφέστατα λιγότερο αποτελεσματικό. Δυσκολεύεσαι σε δύο επίπεδα, πρώτα απ’ όλα πρέπει να οικοδομήσεις μια συναντίληψη για μια σειρά από ζητήματα τα οποία δεν είναι εύκολο να οικοδομηθούν. Θα ρωτήσετε γιατί είναι εύκολο στην Ολλανδία ή στην Γερμανία αυτοί γιατί το κάνουν;», επισήμανε ο κ. Βορίδης.

«Παρακολουθήστε το δημόσιο διάλογο, εχθές είχα στη Βουλή το νομοσχέδιο για την αξιολόγηση στο νομοσχέδιο για την αξιολόγηση υιοθετούμε ότι πιο προχωρημένο υπάρχει σε σύστημα διοικητικής αξιολόγησης στον κόσμο. Είναι αυτό που κάνουν όλες οι μεγάλες πολυεθνικές, είναι αυτό που κάνουν όλες οι σύγχρονες ευρωπαϊκές δημόσιες διοικήσεις καταψηφίστηκε από όλη την αντιπολίτευση και μάλιστα με υψηλούς τόνους και όταν ρώταγες ''που διαφωνούμε, τι κακό κάνει σε σχέση με αυτό που έχουμε σήμερα;'' Οι τόνοι υψηλότατοι, αδικαιολόγητα κατά τη γνώμη μου άρα πως θα την χτίσεις την συναντίληψη όταν σε ένα θέμα τόσο απλό, τόσο προφανές;», συμπλήρωσε.

ΔΗΜ.: Ίσως εξ ανάγκης

«Αυτό το εξ ανάγκης σημαίνει ότι το επέλεξε ο λαός, ας το επιλέξει πρώτα ο λαός αφού του εξηγήσουμε αυτές τις δυσκολίες με παραδείγματα για να καταλάβει και ποιο είναι το ζήτημα που έχουμε», δήλωσε ο υπουργός.

Με αφορμή ερώτηση ακροατή για την ακρίβεια, είπε: «Επισημαίνει ο ακροατής φαινόμενα ακρίβειας τα οποία εμείς αντιμετωπίζουμε για παράδειγμα για το ηλεκτρικό δεν είπε ο ακροατής ότι έχουμε δώσει πάνω από 4 δις για να στηρίξουμε τα νοικοκυριά. Δεν είπε επίσης ότι έχουμε πάρει μέτρα και για την βενζίνη, ούτε ότι θα αρχίσει 1η Ιουλίου να καταργείται η εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής και εκείνο που κυρίως δεν μας είπε είναι επειδή εγώ θέλω πράγματι να πάει στην κάλπη και να κρίνει με το πως ήταν η ζωή του όταν ξεκίνησε η θητεία της ΝΔ και πως είναι η ζωή του σήμερα. Αυτό μετριέται με έναν εύκολο τρόπο, με τα 40 δις παραπάνω καταθέσεις στις τράπεζες. Τη μείωση της ανεργίας φαντάζομαι ότι την έχει δει ο ακροατής από το 17 στο 12%, επίσης θα αναγνωρίσει τη μείωση του φόρου εισοδήματος από το 24 στο 9%, τη μείωση του φόρου εισοδήματος των οικονομικών προσώπων από το 24 στο 22%, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών».

«Θέλω να κοιτάξει την τσέπη του αλλά από την αρχή της θητείας μέχρι σήμερα γιατί εκείνο που είναι πραγματικότητα είναι η αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος αυτή την τριετία. Γιατί ο ακροατής δεν κοιτάει από την αρχή της θητείας κοιτάει το τελευταίο 6μηνο την ακρίβεια αλλά να κοιτάξει από την αρχή της θητείας. Βεβαίως δεν λεω ότι δεν θα πάρουμε μέτρα και δεν παίρνουμε μέτρα για την αντιμετώπιση της ακρίβειας», πρόσθεσε.

Αναφορικά με τα χρήματα που δίνονται στους δήμους για την αντιπυρική περίοδο, είπε: «Τα χρήματα είναι αυτά τα οποία ήταν και πέρυσι. Το υπουργείο Εσωτερικών έδωσε 16,9 εκ τους δήμους, 1,5 εκ. για τους συνδέσμους, είναι 18,4 εκ. Αυτά δόθηκαν πολύ νωρίτερα φέτος ώστε να μην υπάρχουν καθυστερήσεις και επομένως γίνεται η βέλτιστη δυνατή αξιοποίηση τους. Εφαρμόζεται από το Ταμείο Ανάκαμψης πρόγραμμα προληπτικών καθαρισμών αξίας 62 εκατομμυρίων με προτεραιοποίηση στις κόκκινες περιοχές, εκεί που έχει αυξημένη επικινδυνότητα το οποίο το εκτελούν πλέον οι δασικές υπηρεσίες. Έχει σημασία ότι πάνω σε αυτά τα χρήματα που είναι τα χρήματα για τους δήμους είναι τα 62 εκ. για τα δασαρχεία και 20 εκ. ακόμα από την πολιτική προστασία για στοχευμένες πάλι δράσεις προληπτικές ειδικά σε περιοχές οι οποίες θεωρούνται αυξημένου κινδύνου».

Αναφορικά με τη φωτιά στη Βούλα, ο υπουργός σημείωσε: «Οι περιαστικές φωτιές είναι πάντοτε επικίνδυνες και να πούμε ότι πάντως αυτή η φωτιά σβήστηκε σε 7 ώρες».

Ερωτηθείς αν το υπουργείο Εσωτερικών κάνει ελέγχους στους δήμους, απάντησε: «Το κράτος ασκεί την εποπτεία επί των ΟΤΑ αλλά την ασκεί βλέποντας τον τρόπο με τον οποίο χρησιμοποιήθηκαν τα χρήματα».

Αναφορικά με αυτοδυναμία της ΝΔ, επισήμανε: «Αυτό θα συμβεί υπό την προϋπόθεση ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει το καλό έργο το οποίο κάνει μέχρι σήμερα και δεν έχουμε κανένα λόγο να αμφισβητούμε ότι κάτι τέτοιο θα συνεχίσει να συμβαίνει».