Με βασικό θέμα της ατζέντα την προοπτική ένταξης όλων των χωρών των δυτικών βαλκανίων στην ΕΕ, ολοκληρώθηκε η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης που πραγματοποιήθηκε στη Θεσσαλονίκη. 

Στη Σύνοδο προήδρευσε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος στη συνέχεια παρέθεσε δείπνο προς τιμήν των ηγετών της Νοτιοανατολικής Ευρώπης στο οποίο παρέστησαν επίσης ο Γερμανός Καγκελάριος Όλαφ Σολτς και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ. 

Νωρίτερα στις δηλώσεις του ο Κυριάκος Μητσοτάκης μετά τη λήξη των εργασιών της Συνόδου έθεσε ως ορόσημο, την ένταξη ολων των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση έως το 2033.

Όπως σημείωσε πρόκειται για έναν στόχο που είναι φιλόδοξος αλλά και ρεαλιστικός αν επανέλθει στον αξιακό πυρήνα της Ένωσης η ιδέα της διεύρυνσης. Παράλληλα ο πρωθυπουργός έστειλε σαφές και ηχηρό μήνυμα στην Τουρκία, με αφορμή τις προκλητικές ενέργειες της γείτονος τα τελευταία 24ωρα. 

Μάλιστα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, επενδύοντας στη διεθνοποίηση της τουρκικής προκλητικότητας έθεσε το ζήτημα των ενεργειών της γείτονος ενώπιον του Γερμανού Καγκελαρίου και της ηγεσίας της ΕΕ. 

«Μετά την απροκάλυπτη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία πρέπει να στείλουμε το μήνυμα ότι κανείς δεν μπορεί να δεχθεί τον δεσποτικό αναθεωρητισμό που απειλεί τα σύνορα, επάνω στα οποία δομήθηκε ο σύγχρονος κόσμος».

Και συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης: «Η Ιστορία δεν ξαναγράφεται επειδή κάποιος την κατασκευάζει αυθαίρετα».

Το δείπνο μετά τη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης

Στη Σύνοδο συμμετείχαν, εκτός από την Ελλάδα, η Αλβανία, η Βόρεια Μακεδονία, η Βοσνία-Ερζεγοβίνη, η Βουλγαρία, το Κόσοβο, η Κροατία, το Μαυροβούνιο, η Μολδαβία, η Ρουμανία, η Σερβία, η Σλοβενία και η Τουρκία. 

Το μενού στο ξενοδοχείο Hyatt Regency της Θεσσαλονίκης περιλάμβανε ελληνικές θαλασσινές γεύσεις με ψάρι, θαλασσινά και αγνά παραδοσιακά προϊόντα από διάφορες περιοχές της χώρας. Λαυράκι, φαγκρί, κατσικίσιο τυρί, παξιμάδια και ασύρτικο κρασί είχαν την τιμητική τους. 
5620953
5620958
5620951
5620947
5620944

Tην δεύτερη συνάντηση τους μέσα σε 15 ημέρες είχε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον Γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς στη Θεσσαλονίκη, στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής της Διαδικασίας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Ο Γερμανός καγκελάριος ανταποκρίθηκε στην πρόσκληση Μητσοτάκη να συμμετάσχει στο δείπνο της Συνόδου, γεγονός που απέδωσε ιδιαίτερο διπλωματικό βάρος στη Σύνοδο της Θεσσαλονίκης


Υπενθυμίζεται ότι η προηγούμενη συνάντηση των δύο ηγετών είχε γίνει στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις Βρυξέλλες στις 31 Μαΐου, όπου ο Έλληνας πρωθυπουργός είχε σημειώσει προς τον Καγκελάριο ότι δεν χωρούν πολιτικές ίσων αποστάσεων στις τουρκικές προκλήσεις. Αμέσως μετά η Γερμανική κυβέρνηση είχε εκδώσει νέα ανακοίνωση μετά την χλιαρή πρώτη και τόνιζε πως δεν γίνεται ανεκτή η αμφισβήτηση κυριαρχίας της Ελλάδας.

Δείτε εικόνες από τη συνάντηση Μητσοτάκη - Σολτς 

5620883__1_


5620890

5620886

5620891