Η ενίσχυση της περιφερειακής θέσης της χώρας μας και η ανάδειξη των προβλημάτων που δημιουργούν η προκλητική τουρκική συμπεριφορά και η εμπρηστική ρητορική του Ταγίπ Ερντογάν καθώς και κορυφαίων υπουργών και στελεχών του ήταν το διπλό «όπλο» του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος επιθυμεί ένα ήρεμο καλοκαίρι στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά έχει δώσει οδηγία πλήρους ετοιμότητας για απολύτως κάθε ενδεχόμενο.

«Εύχομαι και ελπίζω και ενθαρρύνω ανοιχτά την Τουρκία αυτή η ρητορική να μη μεταφραστεί και σε παραπάνω ένταση στο πεδίο», τόνισε χαρακτηριστικά προ ημερών ο Ελληνας πρωθυπουργός, στέλνοντας παράλληλα το μήνυμα ότι η χώρα μας «έχει αποδείξει, ιστορικά, ότι είναι έτοιμη να υπερασπιστεί την κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα». Η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (SEECP), που διεξήχθη στη Θεσσαλονίκη, ανέδειξε -όπως επισημαίνουν κυβερνητικές πηγές τον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας ως παράγοντα σταθερότητας, ειρήνης και ασφάλειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ως συνδιαμορφωτή των συζητήσεων που αφορούν το μέλλον της περιοχής σε μια κρίσιμη γεωπολιτική συγκυρία, καθώς και της Θεσσαλονίκης ως κέντρου της περιοχής.



Ειρηνική συνύπαρξη

Προεδρεύων της συνόδου ήταν ο Ελληνας πρωθυπουργός, ο οποίος ανέδειξε την ανάγκη ειρηνικής συνύπαρξης, σταθερότητας και συνεργασίας στην ευρύτερη περιοχή μας. η σημασια Η σημασία της συνόδου για τις συζητήσεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό επίπεδο αποτυπώνεται, όπως επισημαίνουν οι ίδιες πηγές, από το γεγονός ότι σε αυτή συμμετείχαν ως υψηλός προσκεκλημένος και παρατηρητής ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, αλλά και ο Γερμανός καγκελάριος, Ολαφ Σολτς (στο δείπνο), κατόπιν της πρόσκλησης που τους απηύθυνε ο Κυριάκος Μητσοτάκης.



Η Σύνοδος Κορυφής της Διαδικασίας Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, του μοναδικού σχήματος περιφερειακής συνεργασίας όπου συμμετέχουν αποκλειστικά οι χώρες της ΝΑ Ευρώπης και το Κόσοβο με στόχο την ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και της περιφερειακής συνεργασίας, καθώς και την προετοιμασία των συμμετεχόντων για την ενσωμάτωση στους ευρωατλαντικούς θεσμούς, πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη συγκυρία λόγω των εξελίξεων στην Ουκρανία. Για τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, τονίζουν συνεργάτες του, ήταν επίσης ευκαιρία για μια ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με όλους τους ηγέτες για το μέλλον της περιοχής ενόψει και των συζητήσεων που θα γίνουν στην επόμενη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου (23 και 24 Ιουνίου) και θα αφορούν τα Δυτικά Βαλκάνια –η στήριξη της ενταξιακής προοπτικής των οποίων αποτελεί πάγια θέση της Ελλάδας– αλλά και της συζήτησης για την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας.



Στην ίδια Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ήδη ζητήσει από τους 26 Ευρωπαίους ομολόγους του, εφόσον η Τουρκία επιμείνει σε αυτή την παράλογη και αδιέξοδη στρατηγική –κάτι που μέχρι στιγμής συνεχίζει να πράττει–, να συζητηθεί ξανά το ζήτημα αυτό. Στο επίκεντρο όμως της συζήτησης θα είναι και ένα αυστηρό μήνυμα προς την Αγκυρα μέσα από μια σαφή αναφορά στο κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπου η ελληνική πλευρά διεκδικεί να υπάρχει μια ρητή και ξεκάθαρη καταδίκη αυτής της νέας, παντελώς περιττής και αχρείαστης, τουρκικής προκλητικότητας, όπως την έχει χαρακτηρίσει στις Βρυξέλλες ο Ελληνας πρωθυπουργός. Ακολουθεί, δε, η Σύνοδος του ΝΑΤΟ, στις 29 και 30 Ιουνίου, στη Μαδρίτη.



Όπως αποκάλυψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Παναγιωτόπουλος, «τώρα τον Ιούνιο μπορώ να πω ότι η θέση της Τουρκίας δεν έχει βελτιωθεί. Αντιθέτως, η επιμονή της να εγείρει αντιρρήσεις στην επικείμενη ένταξη στο ΝΑΤΟ της Σουηδίας και της Φινλανδίας δημιουργεί αρνητική στάση των συμμάχων, αυτού του στρατοπέδου εν πάση περιπτώσει, εναντίον της και προβληματισμό».



Οι παρουσίες

Στη Θεσσαλονίκη βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, οι πρόεδροι της Σερβίας, της Σλοβενίας, της Μολδαβίας, του Μαυροβουνίου, της Βοσνίας και Ερζεγοβίνης, οι πρωθυπουργοί της Αλβανίας, της Βόρειας Μακεδονίας, της Βουλγαρίας και της Κροατίας, ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρουμανίας, ο υφυπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Τουρκίας και άλλοι.

Συμμετέχοντες στη Διαδικασία Συνεργασίας Νοτιοανατολικής Ευρώπης, εκτός από τη χώρα μας, ήταν τα εξής κράτη: Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Βουλγαρία, Κόσοβο, Κροατία, Μαυροβούνιο, Μολδαβία, Ρουμανία, Σερβία, Σλοβενία και Τουρκία. Η SEECP, ατύπως και «Διαβαλκανική», ιδρύθηκε το 1996 με ελληνική και βουλγαρική πρωτοβουλία και η πρώτη της σύνοδος είχε πραγματοποιηθεί στην Κρήτη, το 1997.

*Δημοσιεύτηκε στα Παραπολιτιλά στις 10 Ιουνίου 2022.