Αποφασισμένη να διατηρήσει νηφάλια στάση έναντι των κλιμακούμενων προκλήσεων και επιθετικών δηλώσεων της τουρκικής ηγεσίας είναι η ελληνική κυβέρνηση.

Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ανεβάζει διαρκώς τους τόνους προσπαθώντας να ξεφύγει από τα πολλαπλά μέτωπα που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας του, όπως η έκρηξη του πληθωρισμού, η κατρακύλα της λίρας και η δημοσκοπική κατάρρευσή του έναντι των αντιπάλων του, όπως αποτυπώνεται στις τελευταίες έρευνες.

Ο Ερντογάν έχει κλιμακώσει επικίνδυνα τις προκλήσεις τις τελευταίες ημέρες, προχωρώντας σε ακραίες απειλές εναντίον της Ελλάδας ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκονται και κορυφαίοι αξιωματούχοι, όπως ο \Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στρατηγική επιλογή της ελληνικής κυβέρνησης είναι η διεθνής ανάδειξη της τουρκικής προκλητικότητας και η πλήρης έκθεση των αναθεωρητικών βλέψεων της Τουρκίας με συγκεκριμένα στοιχεία και ντοκουμέντα, όπως για παράδειγμα ο χάρτης της “Γαλάζιας Πατρίδας” αλλά και οι 16 χάρτες που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών.




Την ίδια ώρα οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας βρίσκονται σε πλήρη επιχειρησιακή ετοιμότητα για απάντηση στο πεδίο, αν χρειαστεί.

Ο μεγαλύτερος βραχνάς του Ερντογάν δεν είναι πλέον η οικονομική κρίση που αντιμετωπίσζει η Τουρκία αλλά η καθίζησή του στις δημοσκοπήσεις. Ο «σουλτάνος» αντιμετωπίζει το φάσμα ήττας στις επικείμενες εκλογές, μετά από 20 χρόνια απόλυτης κυριαρχίας, γεγονός που αν συνεχιστεί θα τον οδηγήσει σε ακόμα περισσότερες προκλήσεις έναντι της Ελλάδας, εκτιμούν διπλωματικοί αναλυτές.

Οι απειλές του ότι θα βγάλει και τέταρτο γεωτρύπανο για έρευνες – μάλιστα αποκάλυψε ότι θα φέρει το όνομα «Αμπντούλ Χαμίντ», του τελευταίου σουλτάνου της Οθωμανικής αυτοκρατορίας – είναι μία ακόμη ψηφίδα στο “μωσαϊκό” των προκλήσεων που επεξεργάζεται για την περιοχή μας.

Τι θα κάνει ο Ερντογάν έως τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ

Διπλωματικοί και κυβερνητικοί παράγοντες δεν αποκλείουν το σενάριο το επόμενο διάστημα και μέχρι τις δύο κρίσιμες συνόδους, τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ στις 23 -24 Ιουνίου και του ΝΑΤΟ στις 28-30 αντίστοιχα, να επιχειρήσει να δημιουργήσει κάποια εστία έντασης.

Ένα από τα πολλά σενάρια που εξετάζει η ελληνική πλευρά είναι να επιχειρήσει την ενεργοποίηση του παράνομου Τουρκολιβυκού μνημονίου για πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών νότια της Κρήτης, κάτι που μπορεί να προκαλέσει θερμό επεισόδιο.

Την ίδια ώρα άλλοι διπλωματικοί και κυβερνητικοί κύκλοι εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα κλιμακώνει μεν την ακραία ρητορική του αλλά δεν προβεί σε κινήσεις που θα τον περιθωριοποιήσουν εν όψει της Συνόδου του ΝΑΤΟ. Εφόσον προσβλέπει σε παζάρι με τους συμμάχους, και κυρίως με τις ΗΠΑ, εκτιμούν ότι τουλάχιστον ως τότε δεν θα προβεί σε ακρότητες επί του πεδίου.

Στο διπλωματικό πεδίο, οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο Ερντογάν θα συνεχίσει να προβάλει διεθνώς την παράνομη αμφισβήτηση της ελληνικής κυριαρχίας στα νησιά του Αιγαίου με το πρόσχημα της στρατιωτικοποίησης τους, ενώ δεν αποκλείουν να εκθέσει τις διεκδικήσεις του και στον ΟΗΕ με νέα επιστολή μέσα στο καλοκαίρι.

Το βλέμμα της Αθήνας είναι πάντα στραμμένο και στη στεριά, και σε τυχόν νέα υβριδική επιχείρηση στον Έβρο, με μοχλό τους μετανάστες.

Η Αθήνα παραμένει σε πλήρη επιφυλακή για το ενδεχόμενο προβοκάτσιας, η οποία θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως άλλοθι στην επιθετική ρητορική της γειτονικής χώρας.

Με αυτό το δεδομένο, απάντηση σε τουρκικά δημοσιεύματα που ήθελαν Αφγανό μετανάστη να δέχεται πυρά από ελληνικής πλευράς στην περιοχή της Ανδριανούπολης, έδωσε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Τάκης Θεοδωρικάκος.

«Η Τουρκία έχει βεβαρυμένο παρελθόν στην εργαλειοποίηση των παράτυπων μεταναστών. Ας εγκαταλείψει επιτέλους τα fake news για ελληνικούς πυροβολισμούς στον Έβρο» σχολίασε ο Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, ενώ τα ανυπόστατα τουρκικά δημοσιεύματα διέψευσε με ανακοίνωσή της και η Ελληνική Αστυνομία.




Στην τελική ευθεία οι γεωτρήσεις

Η στρατηγική, άλλωστε, του κ. Ερντογάν να συνδέει κάθε προεκλογική του δράση με ευθείες απειλές κατά της Ελλάδας επιβεβαιώθηκε και χθες, όταν σε μια φιέστα για την εξόρυξη φυσικού αερίου από την Μαύρη Θάλασσα, ο Τούρκος Πρόεδρος προανήγγειλε την έναρξη γεωτρήσεων, αλλά και τον στόχο του για πλήρη αυτονομία στην προμήθεια και παροχή φυσικού αερίου.

Στη διάρκεια της ομιλίας του, ο Τούρκος Πρόεδρος έκανε ονομαστική αναφορά στο γεωτρύπανο Yavuz, ενώ τόνισε ότι το πρώτο τρίμηνο του 2023, θα διατίθενται 10 εκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου στο εθνικό σύστημα μεταφοράς.

Κατά τον Τούρκο Πρόεδρο, μάλιστα, η Τουρκία αντιλαμβάνεται την ενέργεια ως «το κλειδί της περιφερειακής συνεργασίας και όχι ως περιοχή έντασης και σύγκρουσης», όπως είπε, επιτιθέμενος, ωστόσο, για άλλη μια φορά κατά της Ελλάδας και της Κύπρου. Παρότι η χθεσινή φιέστα, την οποία χαιρέτισε ο κ. Ερντογάν, αφορούσε την ενεργειακή επάρκεια της χώρας του, πάντως, δεν έχασε την ευκαιρία να ανακαλέσει στην μνήμη -ιδίως των ψηφοφόρων του- την Συνθήκη της Λωζάννης που υπογράφηκε το 1923, αλλά και τη Μικρασιατική Καταστροφή.

«Χαλάσαμε τα παιχνίδια τους, μεγαλώσαμε τη χώρα μας, την κάναμε δυνατή και ανεξάρτητη. Παλέψαμε με τη νοοτροπία που ήταν η αίτια η Τουρκία να παραμείνει έξω από την ομπρέλα ευημερίας και ασφάλειας, μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Στη συνέχεια μίλησε με νέες αιχμές κατά των ΗΠΑ αν και δεν τις κατονόμασε, αναφερόμενος στην νέα εισβολή του στη Συρία. «Με τις επιχειρήσεις στην Συρία χαλάσαμε τις προσπάθειες να περικυκλώσουν την χώρα μας με ζώνη τρομοκρατών (σ.σ. Κούρδοι)», επεσήμανε ο Τούρκος Πρόεδρος. Ακολούθως ανέφερε πως «πέρα των συνόρων μας σε όσους μας λένε ''τι κάνετε εκεί''; Απαντήσαμε «"ναι, όποιος και αν μας ενοχλεί πέρα των συνόρων μας, είμαστε έτοιμοι να πάμε και εκεί''».

Παράλληλα, ο κ. Ερντογάν αποκάλυψε ότι το νέο τουρκικό γεωτρύπανο θα ονομαστεί «Σουλτάνος Αμπντούλ Χαμίτ», επενδύοντας με ένα ακόμη σύμβολο το νέο-οθωμανικό του αφήγημα- και συμπλήρωσε πως «αυτή τη στιγμή βρίσκεται στο λιμάνι Τάσουτζου της Μερσίνης και γίνονται οι τεχνικές προεργασίες πριν τις γεωτρήσεις. Με τη βοήθεια του Θεού με την έναρξη του έργου κι αυτού του πλοίου μας θα πραγματοποιήσουμε τις έρευνες μας πιο γρήγορα, αποτελεσματικά και αποδοτικά», χωρίς όμως να διευκρινίζει προς τα πού ακριβώς θα κατευθυνθεί το νέο πλοίο.

Διπλωματικός μαραθώνιος Μητσοτάκη

Την Παρασκευή ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μεταβαίνει στη Λευκωσία για συνάντηση με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη, προκειμένου Ελλάδα και Κύπρος να συντονίσουν τα βήματα τους, εν όψει και της Συνόδου Κορυφής της Ε.Ε..

Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης προετοιμάζεται και για τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ, όπου θα κληθεί, μεταξύ άλλων, να αναδείξει τους κινδύνους αστάθειας που δημιουργεί η Τουρκία με τις προκλήσεις της στην Νοτιοανατολική πτέρυγα της ίδιας της Βορειοαντλαντικής Συμμαχίας.