Έντονο φραστικό επεισόδιο μεταξύ Ελλήνων βουλευτών και του Τούρκου υπουργού Άμυνας, Χουλουσί Ακάρ, σημειώθηκε στην συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή στην Κωνσταντινούπολη.

 Ο Ακάρ έθεσε για ακόμη μία φορά το ζήτημα των χωρικών υδάτων και της αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Αιγαίου και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι υποστηρίζει την τρομοκρατία.

Έπειτα από το πέρας της τοποθέτησής του, οι Έλληνες βουλευτές παίρνοντας τον λόγο απάντησα πως η Ελλάδα καταπολέμα την τρομοκρατία. Επίσης του είπαν ότι δεν μπορείτε να ισχυρίζεστε εσείς ότι σέβεστε την κυριαρχία εδαφών όταν έχετε εισβάλει στη Κύπρο και πρόσθεσαν, αναφερόμενοι στην πολιτική της Τουρκίας, «αμφισβητείτε την κυριαρχία πολλών νησιών».  Η αντίδραση της ελληνικής αντιπροσωπείας στις αιτιάσεις του Τούρκου υπουργού υπήρξε άμεση και ενιαία.

To χρονικό της λογομαχίας

Αρχικά ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας μας στο ΝΑΤΟ Σπήλιος Λιβανος απέρριψε τις τουρκικές αιτιάσεις ενώ ενημέρωσε τους εκπροσώπους των υπόλοιπων χωρών που μετείχαν στην συνεδρίαση για το σύνολο των τουρκικών παραβιάσεων, τις υπερπτήσεις, την εργαλειοποίηση του μεταναστευτικού και την παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου και του Δικαίου της Θάλασσας. Στο ίδιο μήκος κινήθηκε και η τοποθέτηση του Μανούσου Βολουδάκη.

Ωστόσο όταν το λόγο έλαβε ο κ. Ανδρέας Λοβέρδος ο κ. Ακάρ διέκοψε την συνεδρίαση λέγοντας χαρακτηριστικά «αρκετούς Έλληνες άκουσα» και επικαλούμενος φόρτο εργασίας αποχώρησε. Σύμφωνα ωστόσο με αυτόπτες μάρτυρες, ο Τούρκος Υπουργός Αμυνας μετέβη για καφέ στο μπαρ του συνεδριακού χώρου!

Νωρίτερα παίρνοντας ξανά τον λόγο ο Χουλουσί Ακάρ, απάντησε εκνευρισμένος στους Έλληνες βουλευτές Σπήλιο Λιβανό, Θεοδώρα Τζάκρη, Ανδρέα Λοβέρδο και Μανούσο Βολουδάκη, ενώ οι τελευταίοι αναφέρθηκαν επίσης στο Casus Belli λέγοντας στον Τούρκο υπουργό Άμυνας πως δεν μπορεί να υπάρχει νατοϊκή συμμαχία όταν από την πλευρά της Άγκυρας επικρέμαται η απειλή του Casus Belli, σε περίπτωση που η Αθήνα επεκτείνει τα ελληνικά χωρικά ύδατα μέχρι τα 12 ναυτικά μίλια, όπως προβλέπει η σύμβαση για το Δίκαιο της Θάλασσας.

Η κόντρα αυτή συνεχίστηκε για 12 με 13 λεπτά. 

Δείτε τα βίντεο του protothema.gr από το έντονο φραστικό επεισόδιο




Τι δήλωσε για το περιστατικό o Σπήλιος Λιβανός

Στο επεισόδιο που σημειώθηκε μεταξύ του Τούρκου Υπουργού Άμυνας Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών κατά την συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρθηκε ο Σπήλιος Λιβανός.

Μιλωντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ 100,3 ο πρώην Υπουργός και βουλευτής της ΝΔ Σπήλιος Λιβανός δήλωσε ότι ο Ακάρ κατηγόρησε την Ελλάδα ότι καταπατά το διεθνές δίκαιο και πως εκπαιδεύει τρομοκράτες. Επίσης ότι η Ελλάδα διέκοψε τον διάλογο ενώ η Τουρκία θέλει δήθεν να τον συνεχίσει.

Οι Έλληνες Βουλευτές του απάντησαν ότι δεν είναι δυνατόν η Τουρκία να πατεί σε δυο βάρκες, διατηρεί το casus belli , για γαλάζια πατρίδα ενώ διατηρεί τον κατοχικό στρατό στην Κύπρο.

Ο κ. Λιβανός επιβεβαίωσε ότι ο Ακάρ αφού ανταπάντησε στα Τουρκικά χάνοντας τα λόγια και την ψυχραιμία του στη συνεχεία αποχώρησε επικαλούμενους φόρτο εργασίας.

Ένταση υπήρξε και με τον Υπουργό Ενέργειας Ντονμέζ στον οποίο απάντησαν ο κύριος Λοβέρδος και η κυρία Τζάκρη.

Ανδρέας Λοβέρδος: Προβοκατόρικη η συμπεριφορά του Ακάρ  – Πήρε την απάντηση που του άρμοζε

«Ήταν μία απρεπής προβοκατόρικη συμπεριφορά του Τούρκου υπουργού Άμυνας. Ο κύριος Χουλουσί Ακάρ μετέτρεψε, ως μη όφειλε, μία πολυμερή συνάντηση ΝΑΤΟϊκών επιτροπών σε ελληνοτουρκική συζήτηση. Αυτό δεν γίνεται. Είμαι πολλά χρόνια μέλος αυτής της συνέλευσης, έχω ακούσει πάρα πολλούς υπουργούς Άμυνας», δήλωσε o Aνδρέας Λοβέρδος στο MEGA.

Όπως τόνισε ο βουλευτής, η αρχική τοποθέτηση του Χουλουσί Ακάρ ήταν στα αγγλικά και έπειτα συνέχισε στα τουρκικά.

«Όταν ήρθε η σειρά μου να πάρω τον λόγο, σταμάτησε τη συζήτηση, σηκώθηκε όρθιος, κατέβηκε από το βήμα λέγοντας ότι πολλοί Έλληνες έχουν μιλήσει και πως θα πρέπει να φύγει για τις Βρυξέλλες. Παρότι έπρεπε να φύγει για Βρυξέλλες, έμεινε στο χώρο του ξενοδοχείου που γινόταν η συνάντηση επί 1,5 ώρα. Σταμάτησε με βίαιο τρόπο τη συζήτηση που άνοιξε αυτός. Ο Ακάρ το έκανε επίτηδες, το έκανε με απρέπεια. Φυσικά πήρε τις απαντήσεις που του αρμόζουν», δήλωσε.

Θεοδώρα Τζάκρη: «Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες»

Όπως αναφέρει η βουλευτής Πέλλας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ και μέλος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ κ. Θεοδώρα Τζάκρη σήμερα κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών της Υποεπιτροπής της Πολιτικής Επιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή που συνεδριάζει από τις 13 έως τις 16 Ιουνίου στην Κωνσταντινούπολη παρενέβη κατά την συζήτηση του ειδικού θέματος της Ενεργειακής Πολιτικής της Τουρκίας με κύριο ομιλητή τον Υπουργό Ενέργειας και Φυσικών Πόρων κ. Fatih Dönmez, ο οποίος προκάλεσε την ελληνική αντιπροσωπεία, κάνοντας λόγο «για το αμφισβητούμενο μεταξύ της Ελλάδας και της Τουρκίας θέμα των νησιών».

Είχε προηγηθεί η συζήτηση του ειδικού θέματος των προτεραιοτήτων της τουρκικής εξωτερικής πολιτικής και της πολιτικής ασφάλειας με κύριο ομιλητή τον Τούρκο Υπουργό Άμυνας Hulusi Akar, ο οποίος είχε προκαλέσει ευθέως την ελληνική πλευρά με τις δηλώσεις του για δήθεν υποχρέωση αποστρατικοποίησης των νησιών.

Η συζήτηση τερματίστηκε πρόωρα καθώς ο κ. Akar, επικαλούμενος ανειλημμένες υποχρεώσεις, αποχώρησε χωρίς να δοθεί ο λόγος σε όλα τα μέλη της ελληνικής αντιπροσωπείας που τον ζήτησαν.

Αναλυτικά οι δηλώσεις της Θεοδώρας Τζάκρη

«Κύριε Πρόεδρε,

Καθώς η προηγούμενη συνεδρίαση τερματίστηκε πρόωρα από τον Υπουργό Άμυνας τον κ. Ακάρ, θα ήθελα να επισημάνω ότι σε όλους τους βουλευτές-μέλη της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ και στο πλαίσιο των εργασιών αυτής, θα πρέπει να επιτρέπεται να παίρνουν τον λόγο και να μιλούν ιδιαίτερα μάλιστα ενάντια σε απειλές της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και ειδικότερα των νησιών της.

Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες, ειδικά όταν προέρχονται από μια χώρα που απειλεί ενεργά τα ελληνικά νησιά με παραβιάσεις κάθε μέρα. Την στιγμή που στα παράλια της Τουρκίας υπάρχει η 4η ΣΤΡΑΤΙΑ ΤΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, η οποία διαθέτει και αποβατικό στόλο και εκτελεί κάθε χρόνο ασκήσεις στα παράλια της Τουρκίας (η γνωστή σε όλους EFES), αντιλαμβανόμαστε όλοι μας, ότι η Ελλάδα πρέπει να είναι προετοιμασμένη για κάθε πιθανό σενάριο νόμιμης άμυνας στη βάση του άρθρου 51 του ΟΗΕ. Eπιπλέον είναι απολύτως απαράδεκτο η Τουρκία να απειλεί την Ελλάδα ότι, σε αυτήν την εξωφρενική βάση, θα θέσει θέμα κυριαρχίας νησιών.

Κύριε Υπουργέ Ενέργειας,

Δυστυχώς η Τουρκία επιδίδεται σε μια πολιτική υπερπτήσεων και παραβιάσεων του εθνικού εναέριου χώρου μας, που συνιστούν κάθετη παραβίαση του διεθνούς δικαίου, είναι επικίνδυνες και για την αεροπλοία πάνω από Αιγαίο Πέλαγος, ενώ δημιουργούν ένταση στις σχέσεις των δύο χωρών και υπάρχει πιθανότητα κλιμάκωσης.

Υπάρχουν δίαυλοι συνομιλιών όπως οι διερευνητικές συνομιλίες και ο διάλογος για στρατιωτικά Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, οι οποίες όμως υπονομεύονται με αυτές τις ενέργειες και την επιθετική ρητορική.

Υποστηρίζουμε τις διερευνητικές συνομιλίες για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης (ΑΟΖ) και της υφαλοκρηπίδας με την προοπτική να προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης.

Όμως είναι απαράδεκτο οι συνομιλίες να λαμβάνουν χώρα υπό τις απειλές και τις παραβιάσεις από την Τουρκία της εδαφικής μας ακεραιότητας και των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.

Ο καθένας αντιλαμβάνεται ότι αυτό υπονομεύει τη συζήτηση ανάμεσα στις δύο χώρες και αποδεικνύει ότι η Τουρκία δεν σέβεται το διεθνές δίκαιο» δήλωσε χαρακτηριστικά η κ. Τζάκρη.

❗️Oι κατηγορίες για δήθεν υποχρέωση αποστρατιωτικοποίησης των ελληνικών νησιών είναι απαράδεκτες ειδικά όταν προέρχονται...

Δημοσιεύτηκε από Θεοδώρα Τζάκρη στις Τρίτη, 14 Ιουνίου 2022