Στα Παραπολιτικά 90,1 και την εκπομπή «Επιστροφή στην Κανονικότητα» με τους Δημήτρη Κουνιά και Θανάση Φουσκίδη, μίλησε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας του ΝΑΤΟ, Σπήλιος Λιβανός, λίγες ώρες μετά το πρωτοφανές φραστικό επεισόδιο μεταξύ του Χουλουσί Ακάρ και Ελλήνων βουλευτών, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ για την Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή, που πραγματοποιείται στην Κωνσταντινούπολη.

Ο Σπήλιος Λιβανός περιγράφει στα Παραπολιτικά 90,1 τα όσα εκτυλίχθηκαν στην Κωνσταντινούπολη και μεταφέρει τον διάλογο που είχε με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας, ο οποίος οδήγησε τον Ακάρ να αποχωρήσει εκνευρισμένος από τη συνεδρίαση της Υποεπιτροπής της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ, λέγοντας 

Συγκεκριμένα ο βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός αναφέρει ότι ο Χουλουσί Ακάρ τοποθετούνταν για την εξωτερική και αμυντική πολιτική Τουρκίας, ενώ όταν έφτασε στο θέμα της Ελλάδας ενώ μιλούσε για διεθνές δίκαιο, καλή γειτονία και συναδελφικές σχέσεις μέσα στο ΝΑΤΟ, ξεκίνησε μια επίθεση, στο πλαίσιο της γενικότερης προκλητικότητας της Τουρκίας που καταγράφεται το τελευταίο διάστημα. 

Εν συνεχεία ο κ. Λιβανός αναφέρεται στην απάντηση που έδωσε ο ίδιος στον Τούρκο υπουργό: «Εγώ ως επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας δεν είναι δυνατόν μια χώρα που επικαλείται το διεθνές δίκαιο και τις σχέσεις καλής γειτονίας να έχει τέτοιυ είδους προκλητική επιθετικότητα, να χρησιμοποιεί το casus belli επιτιθέμενη σε μια χώρα υποτίθεται φιλική και σύμμαχο, να εκφράζεται με το δόγμα για τη Γαλάζια Πατρίδα, να παραβιάζει τον εναέριο χώρο και τα ύδατά μας και να κάνει συνεχείς υπερπτήσεις πάνω από την ελληνική γη, να συνεχίζει κα καταλαμβάνει με παράνομη κατοχή το βόρειο τμήμα της Κύπρου, να ζητά την αποστρατικοποίηση των ελληνικών νησιών και να κατηγορεί την Ελλάδα και το πρωθυπουργό ότι σταμάτησε τον διάλογο όταν είναι γνωστό ότι ο πρωθυπουργός ήρθε εδώ στην Κωνσταντινούπολη, συνομίλησε με την τουρκική ηγεσία και όταν εκνευρίστηκε ο πρόεδρος Ερντογάν με την επιτυχημένη επίσκεψη του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον και με τη διεθνή τοποθέτησή του κατά της τουρκικής επιθετικότητας να σταματά τις συνομιλίες με το περίφημο ΄΄Μητσοτάκης γιοκ’’».

Και συνεχίζει λέγοντας: «Αυτή ήταν η δική μας απάντηση στην επιθετικότητα του Ακάρ η οποία δεν άρεσε στον Ακάρ, ιδίως εντός έδρας, και τοποθετήθηκε πιο ‘’αγριεμένα’’ και προσπάθησε να πει τις θέσεις της Τουρκίας και να αναδείξει την ελληνική επιθετικότητα». 

Όπως αναφέρει ο κ. Λιβανός ο Τούρκος υπουργός Άμυνας για να ανταπαντήσει στα όσα υποστήριξε ο επικεφαλής της ελληνικής αντιπροσωπείας υποστήριξε ότι η Ελλάδα κάνει υπερπτήσεις στην τουρκική γη.

Στη συνέχεια όπως περιγράφει στα Παραπολιτικά 90,1 ο Σπήλιος Λιβανός ο Μανούσος Βολουδάκης εξέφρασε την ελληνική θέση για το θέμα των υπερπτήσεων, με τον Τούρκο υπουργό Άμυνας στη συνέχεια να μην δέχεται άλλες ερωτήσεις από τους Έλληνες βουλευτές Θεοδώρα Τζάκρη και Ανδρέα Λοβέρδο, οι οποίοι πήραν τον λόγο στη μετέπειτα συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Ενέργειας.

Ο κ Λοβέρδος έδωσε τη θέση μας για την υφαλοκριπίδα και η κ. Τζάκρη τοποθετήθηκε συνολικά για τα θέματα. Αξισημείωτο είναι ότι όπως ανέφερε ο κ. Λιβανός η ελληνική αντιπροσωπεία στην Κωνσταντινούπολη κράτησε μια «εθνική ενιαία γραμμή» απέναντι στις προκλήσεις του Ακάρ. 

Δείτε τα βίντεο από το έντονο φραστικό επεισόδιο