«Οι Έλληνες βουλευτές είχαμε αποφασίσει να μην προκαλέσουμε και να είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε εάν προκληθούμε» δήλωσε στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα ντε φερ» με τους δημοσιογράφους Δημήτρη Τάκη και Χριστίνα Κοραή, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Ανδρέας Λοβέρδος.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι ο Χουλουσί Ακάρ έκανε μια απρεπή ενέργεια καθώς μετέτρεψε μια
πολυμερή σε διμερή συνάντηση ενώ τόνισε πως το επεισόδιο που προκάλεσε ο Ακάρ ήταν εμφανώς στημένο.

Την ίδια στιγμή ο κ. Λοβέρδος χαρακτήρισε την Τουρκία χώρα ταραξία, ενώ είπε πως οι Έλληνες βουλευτές απάντησαν με μια φωνή.

Ερωτηθείς εάν φοβάται ένα θερμό επεισόδιο, απάντησε πως όλα τα ενδεχόμενα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας.

Διαβάστε ολόκληρη τη συνέντευξη του Ανδρέα Λουβέρδου στα Παραπολιτικά 90,1

Αναφορικά με το επεισόδιο που σχεδίασε ο κ. Ακαρ στην Νατοϊκή κοινοβουλευτική συνάντηση, ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ τοποθετήθηκε λέγοντας: «Οι Έλληνες βουλευτές είχαμε αποφασίσει από πριν επειδή ήμασταν στην Κωνσταντινούπολη σε μια πολύ ταραγμένη εποχή, να μην προκαλέσουμε, να μην καταχραστούμε τη φιλοξενία αλλά να είμαστε πανέτοιμοι αν κάτι συμβεί να απαντηθεί. Ξεκινήσαμε ομαλά, ήρθε ένας Ιταλός συνάδελφος και μας μιλούσε για μια έκθεση για τη μετανάστευση και η πρώτη πολιτική ομιλία από τουρκικής πλευράς έγινε από τον κ. Ακάρ στις 10 η ώρα το πρωί εχθές όπου ήρθε, ο τούρκος επικεφαλής της δικής τους κοινοβουλευτικής ομάδας μας έδειξε, του είπε ότι αυτή είναι η ελληνική αντιπροσωπεία, μας χαιρέτησε ο Ακάρ ανέβηκε στο βήμα αμέσως μετά και έκανε μια ομιλία στην αρχή κανονική, νατοϊκή και στη συνέχεια τη μετέτρεψε σε εισήγηση για τα ελληνοτουρκικά. Κάτι απρεπές γιατί εδώ είμαστε πολυμερές ακροατήριο, δεν είμαστε τούρκοι και έλληνες μόνο, είναι βουλευτές από τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ και ποτέ δεν μετατρέπουμε τις πολυμερείς συναντήσεις με διμερείς».

«Εδώ εν προκειμένω το μετέτρεψε ο υπουργός άμυνας, ήταν μια απρεπής χειρονομία, προσχεδιασμένη γιατί τα διάβαζε. Διάβαζε από τον υπολογιστή του, δεν κοίταγε σημεία και μετά προφορικώς ανέπτυσσε, διάβαζε γραμμή–γραμμή. Μέσα στην ομιλία του είχε εντάξει αυτό το σημείο. Ήταν απρεπές γιατί μετέτρεψε μια πολυμερή συνάντηση σε διμερή, προβοκατόρικο γιατί τα είχε έτοιμα για να προκαλέσει θόρυβο και όταν πήρε από τον επικεφαλής της ομάδας μας τον κ. Λιβανό την πρώτη απάντηση άρχισε να θυμώνει. Απαντούσε στα αγγλικά και μεσολάβησαν ένας δύο συνάδελφοι από άλλες χώρες και στην συνέχεια με τις ερωτήσεις του κ. Βολουδάκη και την παρέμβασή του άρχισε να θυμώνει πολύ, να αφήνει τα αγγλικά, να μιλάει τουρκικά, το ύφος του να γίνεται ύφος θυμωμένου ανθρώπου, να αναφέρει όλα τα θέματα της ατζέντας των τελευταίων εβδομάδων και ετών από την πλευρά της Τουρκίας», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Είπε τις πόλεις στην ηπειρωτική Τουρκία που τους κάναμε εμείς υπερπτήσεις, είπε για τους τρομοκράτες που εμείς έχουμε στο Λαύριο, για την αποστρατικοποίηση όπου έχει πάρει σοβαρότατες απαντήσεις από την ελληνίδα πρέσβη στα Ηνωμένα Έθνη και ενώ ήταν η σειρά μου να παρέμβω, εγώ θα μιλούσα πολύ συγκεκριμένα για ζητήματα που έχουν να κάνουν με το διεθνές δίκαιο το οποίο επικαλείται αλλά το επικαλείται στα λόγια. Σηκώθηκε όρθιος, σταμάτησε τη συνεδρίαση, προφασίστηκε ότι φεύγει για τις Βρυξέλλες, παρέμεινε εν τούτοις στην αίθουσα σε πηγαδάκι για ένα τέταρτο και μιάμιση ώρα ακόμα στο ξενοδοχείο όπου ήμασταν. Μάλιστα είπε «πολλοί έλληνες», και όταν του είπαμε «δεν μας ευχαριστούμε» έσκυψε το μικρόφωνο και είπε κάτι αλλά από το θόρυβο δεν ακουγόταν. Δεν συνηθίζονται αυτά, δεν γίνονται αυτά», υπογράμμισε ο ίδιος.

«Είναι μια χώρα πραγματικά που δημιουργεί προβλήματα, τη λέμε χώρα ταραξία. Προσπαθούσα να καταλάβω τι θα το κάνουν αυτό που έγινε εκεί και επειδή υπήρχε ο συνάδελφός σας μέσα ο κ. Κωστίδης τον ρώτησα «τα δίνουν αυτά;» Επειδή καλυπτόταν από τα κανάλια της συνέλευσης του ΝΑΤΟ και αυτό είναι στη διακριτική τους ευχέρεια αν θα το δώσουν ή όχι και το έδωσαν αμέσως οι ίδιοι», δήλωσε επιπρόσθετα.

ΔΗΜ: Και αυτό ήταν μέσα στην προβοκάτσια

«Αυτό θέλανε να κάνουν αυτοί, για το εσωτερικό τους ακροατήριο», τόνισε.

Αναφορικά με την «κοινή φωνή» όλων των βουλευτών, ο κ. Λοβέρδος σημείωσε: «Χθες ήταν πραγματικά μια καλή μέρα γιατί απαντήσαμε με μια φωνή αλληλοσυμπληρωνόμενη και κοιτάζοντας ο ένας τι λεει ο άλλος και νομίζω ότι πήρανε την απάντηση που τους άξιζε».

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για ένα θερμό επεισόδιο, απάντησε: «Μετά τα γεγονότα του Έβρου του 2020 και τη νέα μορφή πολέμου που είναι ο υβριδικός πόλεμος που δεν έχει πάντα όπλα αλλά έχει κάτι παρόμοιο, όλα πρέπει να τα έχουμε στο μυαλό μας, τίποτα δεν μπορούμε να αποκλείουμε ειδάλλως θα είμαστε αφελείς. Και τώρα το ανεβάζουνε τόσο πολύ που σου περνάει από το μυαλό ως βάσιμο, ότι δεν αποκλείεται».

Αναφορικά με το tweet του κ. Μηταράκη ότι στο ευρωπαϊκό κοινοβούλιο η Ευρωπαϊκή Αριστερά που ανήκει ο ΣΥΡΙΖΑ και οι Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές που ανήκει το ΠΑΣΟΚ ετοιμάζουν επίθεση εναντίον της Ελλάδα για τη φύλαξη τω συνόρων, ο κ. Λοβέρδος δήλωσε: «Δεν ξέρω κάτι επ΄αυτού. Δεν νομίζω ότι μπορεί να στέκει κάτι τέτοιο για εμάς. Εμείς έχουμε δύο ευρωβουλευτές, τον κ. Ανδρουλάκη και την κα Καϊλή δεν νομίζω ότι κανείς έχει στο μυαλό του κάτι τέτοιο. Σας θυμίζω ότι στα γεγονότα του Έβρου ήμασταν μπροστά, είχα επισκεφτεί εγώ με εντολή της αείμνηστης Γεννηματά δύο φορές τότε τα σύνορα και είχαμε στηρίξει και στη Βουλή την επέκταση του τείχους. Δεν είμαστε κόμμα εμείς που παράγει τέτοιες πολιτικές».

Αναφορικά με την παραπομπή του κ. Παππά - Καλογρίτσα και την εισαγγελική πρόταση για παραπομπή Παπαγγελόπουλου –Τουλουπάκη και των δύο βοηθών εισαγγελέων, είπε: «Είμαι δικηγόρος και στις δύο υποθέσεις συνεπώς είναι η ώρα της Δικαιοσύνης και πολιτικές δηλώσεις δεν θα κάνω».

Με αφορμή την επιστολή παραίτησης του κ. Καρανικόλα, δήλωσε: «Έχει απομακρυνθεί εδώ και πάρα πολύ καιρό από την παράταξη, μου έχει εξηγήσει τους λόγους. Έχει παράπονα για συμπεριφορές αλλά μπορεί να σας τα πει ο ίδιος αυτά. Η στάση είναι προσωπική δική του, δεν με αφορά».