Ο Υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Νότης Μηταράκης, πραγματοποίησε στη Γενεύη σειρά συναντήσεων με τον Γενικό Διευθυντή του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ),  António Vitorino και τον Ύπατο Αρμοστή του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, Filippo Grandi. 

Οι συνομιλίες διεξήχθησαν σε εποικοδομητικό κλίμα και έδωσαν την ευκαιρία στον κ. Μηταράκη να παρουσιάσει την πρόοδο της Ελλάδας στη διαχείριση του μεταναστευτικού, την υποδοχή αιτούντων άσυλο, την επιτάχυνση των διαδικασιών ασύλου και την ένταξη κατά την τελευταία τριετία, αλλά και τις συνεχιζόμενες προκλήσεις από τις πιέσεις που ασκούνται στα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης σε συνδυασμό με την υποδοχή Ουκρανών εκτοπισθέντων ως αποτέλεσμα της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία.

  Επιπλέον, ενημέρωσε τους συνομιλητές του για την πολιτική αποτελεσματικής φύλαξης των ευρωπαϊκών συνόρων με πλήρη σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα θεμελιώδη δικαιώματα.

 Ο κ. Μηταράκης αναφέρθηκε εκτενώς στις πρόσφατες αποφάσεις του Συμβουλίου Υπουργών Εσωτερικών της Ε.Ε. της περασμένης εβδομάδας για την προώθηση προς υιοθέτηση μιας Διακήρυξης Αλληλεγγύης προς όφελος των κρατών-μελών πρώτης γραμμής, ζητώντας την πλήρη στήριξη της Ύπατης Αρμοστείας και του ΔΟΜ στην προσπάθεια επίτευξης δίκαιου καταμερισμού των βαρών σε ευρωπαϊκό επίπεδο και ουσιαστικής αλληλεγγύης μέσω ενός αυτόματου μηχανισμού μετεγκαταστάσεων, στη βάση και των αρχών των Ηνωμένων Εθνών.

 Αναλυτικότερα, οι κ.κ. Μηταράκης και Vitorino συμφώνησαν στην ανάγκη δημιουργίας περισσότερων διόδων νόμιμης μετανάστευσης ως αντίβαρο στη δράση των κυκλωμάτων των λαθροδιακινητών που θέτουν ανθρώπινες ζωές σε κίνδυνο στα θαλάσσια και χερσαία σύνορα της Ε.Ε., με τον κ. Μηταράκη να παρουσιάζει στον επικεφαλής του ΔΟΜ την πρόσφατη συμφωνία της Ελλάδας με το Μπαγκλαντές, ως προς την οποία ο κ. Vitorino εξέφρασε τη διαθεσιμότητα του ΔΟΜ να συνδράμει τη χώρα μας.

 Ο κ. Μηταράκης πρόβαλε στον Ύπατο Αρμοστή για τους Πρόσφυγες την ελληνική θέση περί δημιουργίας ενός Κοινού Ευρωπαϊκού Χώρου Προστασίας για τους δικαιούχους διεθνούς προστασίας, στη βάση και της πρόσφατης απόφασης του Συμβουλίου της Ε.Ε. που αναγνώρισε το δικαίωμα της ελεύθερης μετακίνησης εντός της Ευρ. Ένωσης για τους Ουκρανούς δικαιούχους προσωρινής προστασίας.

 Οι συναντήσεις προσέφεραν την ευκαιρία επισκόπησης της διμερούς συνεργασίας της Ελλάδας με τις δύο οργανώσεις του ΟΗΕ. Αμφότερες οι πλευρές εξέφρασαν την ικανοποίηση τους για το επίπεδο της συνεργασίας και αντάλλαξαν απόψεις για δυνατότητες περαιτέρω εμβάθυνσής της.