Τις θέσεις της Τουρκίας σχετικά με το Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο επανέλαβε ο εκπρόσωπος της Προεδρίας της Δημοκρατίας, Ιμπραχίμ Καλίν. Αυτή τη φορά εξέφρασε τις απόψεις του σε συζήτηση στρογγυλής τραπέζης στο Βερολίνο, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι της Γερμανίας, των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας.

Σύμφωνα με ΜΜΕ της Τουρκίας, στη συνάντηση τονίστηκε πως «η Άγκυρα δεν θα συμβιβαστεί σε ότι αφορά τα «νόμιμα» δικαιώματά της σε ζητήματα σχετικά με το Αιγαίο και τη Μεσόγειο, καθώς και ότι «η Άγκυρα θα συνεχίσει αποφασιστικά τις προσπάθειές της για την εξεύρεση διπλωματικών λύσεων σε περιφερειακές και παγκόσμιες κρίσεις».

Τι συζήτησαν

Στη συνάντηση αξιολογήθηκαν η Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ που θα πραγματοποιηθεί στη Μαδρίτη, στις 29-30 Ιουνίου η στρατηγική αντίληψη του ΝΑΤΟ, οι διαδικασίες ένταξης της Σουηδίας και της Φινλανδίας, οι εξελίξεις στον πόλεμο της Ουκρανίας και η διαδικασία μεταφοράς σιτηρών στη Μαύρη Θάλασσα, καθώς επίσης και ζητήματα αναφορικά με τη Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράν.

Οι συμμετέχοντες

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του γραφείου του εκπροσώπου της Προεδρίας της Δημοκρατίας, στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε στην Καγκελαρία της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας παρευρέθηκαν ο Ιμπραχίμ Καλίν, ο σύμβουλος του Γερμανού Καγκελαρίου για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφάλειας, Γενς Πλότνερ, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας των ΗΠΑ Τζέικ Σάλιβαν, ο σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας της Βρετανίας, Στίβεν Λάβγκροουβ, και ο γενικός διευθυντής Πολιτικών Υποθέσεων και Υποθέσεων Ασφαλείας του γαλλικού υπουργείου Εξωτερικών, Φιλίπ Ερερά.