Το αντι-ΣΥΡΙΖΑ µέτωπο, το οποίο σήµερα εµφανίζεται να εκφράζει αποκλειστικά η Ν.∆., επιχειρεί µε τη στάση του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ να προσεγγίσει ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζουν στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, τα οποία είδαν το τελευταίο διάστηµα τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. να επιτίθεται εναντίον πρώην στελεχών της Χαριλάου Τρικούπη που σήµερα βρίσκονται στον ΣΥΡΙΖΑ χρησιµοποιώντας ακραίους χαρακτηρισµούς, µιλώντας µάλιστα για «γενίτσαρους».

Οι συνεργάτες του Αλέξη Τσίπρα υποστηρίζουν ότι, καθώς το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. εµφανίζει κάµψη σε όλες τις τελευταίες δηµοσκοπήσεις, στη Χαριλάου Τρικούπη θεωρούν πως οι απώλειές τους έχουν να κάνουν µε αυτό το κοµµάτι των ψηφοφόρων που είναι φανατικά κατά του ΣΥΡΙΖΑ και που σε καµία περίπτωση δεν θέλει να επανέλθει στην κυβέρνηση το κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης έστω και µέσω µιας κυβέρνησης συνεργασίας µε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Το γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ εδώ και πολύ καιρό έχει ανοίξει αυτή τη συζήτηση µέσω του αφηγήµατος για προοδευτική διακυβέρνηση της χώρας -µε τον Νίκο Ανδρουλάκη να µη δίνει σαφή απάντηση στο τι θα πράξει όταν θα φτάσει η ώρα της κρίσης έχει οδηγήσει προφανώς ένα κοµµάτι ψηφοφόρων που κινούνται στην Κεντροδεξιά πιο κοντά στη Ν.∆., καθώς ο πρόεδρος του Κινήµατος Αλλαγής δεν φάνηκε να συγκινείται και από το πολιτικό φλερτ του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Προκειµένου λοιπόν να συγκρατήσει αυτές τις δυνάµεις, που στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ τις εκφράζει ο Ανδρέας Λοβέρδος, ο Νίκος Ανδρουλάκης επιχείρησε να εφαρµόσει το αντι-ΣΥΡΙΖΑ σχέδιο, το οποίο στηρίζεται στη λογική ότι όσοι επιθυµούν την προσέγγιση µε τον ΣΥΡΙΖΑ βρίσκονται ήδη στο κόµµα της αξιωµατικής αντιπολίτευσης.

Πρόσωπα

Σε αυτή την ιστορία πρωταγωνιστικό ρόλο έχουν παίξει οι δύο πρώην γραµµατείς του ΠΑΣΟΚ και νυν στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, ο Γιάννης Ραγκούσης και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου. Οπως υποστηρίζουν στελέχη της αξιωµατικής αντιπολίτευσης, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ., Νίκος Ανδρουλάκης, εκ του πονηρού επιχείρησε να εµπλέξει τα δύο αυτά στελέχη στα χρέη του ΠΑΣΟΚ, που ανέρχονται στα 340 εκατοµµύρια ευρώ, καθώς στο παρελθόν είχαν διατελέσει γραµµατείς στη Χαριλάου Τρικούπη.

Ο Γιάννης Ραγκούσης σε δήλωσή του ανέφερε ότι «είναι πραγµατικά θλιβερό γεγονός να ψεύδεται δηµοσίως και ενσυνείδητα ο πρόεδρος ενός κόµµατος», καθώς, όπως επισήµανε, «αρµοδιότητα, γνώση και ευθύνη για τα οικονοµικά, καθώς και τα δάνεια του ΠΑΣΟΚ δεν είχαν οι γραµµατείς του κόµµατος, αλλά ο πρόεδρος, ο γενικός διευθυντής, καθώς και η εκλεγµένη επιτροπή οικονοµικού ελέγχου, της οποίας µέλη -όπως καλά γνωρίζει ο Ν. Ανδρουλάκηςδεν ήταν οι γραµµατείς».

Στο ίδιο µήκος κύµατος τοποθετήθηκε και η Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, η οποία µεταξύ άλλων ανέφερε ότι «οι συνεχιζόµενες αυτές ψευδείς και µάλιστα επιλεκτικές αναφορές προφανώς υπηρετούν πολιτικές σκοπιµότητες απαξίωσης των στελεχών που διαφώνησαν και αποχώρησαν από το ΠΑΣΟΚ και, ταυτόχρονα, αναβίωσης του αντι-ΣΥΡΙΖΑ µετώπου πέρα και έξω από την αγωνία και τα πραγµατικά προβλήµατα του κόσµου, τα κοινωνικά αδιέξοδα και την προσδοκία της κοινωνικής πλειοψηφίας για πολιτική αλλαγή και µία ισχυρή προοδευτική διακυβέρνηση».

Αντεπίθεση

Επίσηµα ο ΣΥΡΙΖΑ απάντησε µε την ιστορία Λοβέρδου, του οποίου το όνοµα, σύµφωνα µε καταγγελίες, απαλείφθηκε από το έγγραφο του FBI για την υπόθεση Novartis. Στην Κουµουνδούρου θεωρούσαν ότι η ιστορία αυτή θα δηµιουργούσε τριγµούς στη Χαριλάου Τρικούπη, καθώς την ενέπλεκε και πάλι µε το αφήγηµα περί διαφθοράς και διαπλοκής, φέρνοντας τον Νίκο Ανδρουλάκη σε δύσκολη θέση.

Λένε µάλιστα ότι πριν ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. αποφασίσει να περάσει στην αντεπίθεση, βάζοντας τον Ανδρέα Λοβέρδο στο Πολιτικό Συµβούλιο του κόµµατος -δείχνοντας έτσι ότι δεν έχει να φοβηθεί τίποτα-, είχαν περάσει αρκετές ώρες αφωνίας από τη Χαριλάου Τρικούπη, γεγονός που δείχνει την αµηχανία των στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ.

Πολλά από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ πάντως εκφράζουν την απορία τους για το αφήγηµα που έχει επιλέξει να ακολουθήσει ο Νίκος Ανδρουλάκης, καθώς -όπως υποστηρίζουν- από τη µία τον φέρνει και πάλι κοντά στους κεντροδεξιούς ψηφοφόρους, από την άλλη τον αποµακρύνει από την Κεντροαριστερά.

Εντύπωση όµως προκάλεσε και το γεγονός ότι η Κουµουνδούρου εγκατέλειψε την τακτική των «ήπιων τόνων» απέναντι στο ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. - µια τακτική που απέβλεπε στο να µην υπάρξουν ρωγµές ανάµεσα στα δύο κόµµατα, ώστε µελλοντικά να έρθει ως φυσική εξέλιξη µια ενδεχόµενη συγκυβέρνηση.

Πάντως, από τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ δεν περνά απαρατήρητο το γεγονός ότι, παρά την όποια ένταση το τελευταίο διάστηµα, διαφαίνεται µια παραδοχή του «λογικού» επιχειρήµατος του Αλέξη Τσίπρα ότι τους πρωθυπουργούς τούς εκλέγουν οι πολίτες και δεν τους ορίζουν τα παράκεντρα, καθώς στελέχη του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝ.ΑΛ. και ο Νίκος Ανδρουλάκης δείχνουν εσχάτως να εξαρτούν τις εξελίξεις από το εκλογικό αποτέλεσµα των κοµµάτων.

Σε ό,τι αφορά τα σενάρια περί κυβέρνησης εθνικής ενότητας (Ν.∆. - ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ/ ΚΙΝ.ΑΛ.) που προωθούν κάποια στελέχη του ΠΑΣΟΚ, στον ΣΥΡΙΖΑ τα χαρακτηρίζουν σενάρια επιστηµονικής φαντασίας.