Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, βουλευτής βορείου Τομέα Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην υπουργός Οικονομικών, φροντίζει πάντα ο λόγος που εκφωνεί στη Βουλή να εμπεριέχει κάποια ατάκα, για να ξεχωρίσει από τους συναδέλφους του.

Άλλες φορές, λοιπόν, επιστρατεύει το χιούμορ του μιλώντας για τη Σκάρλετ Γιόχανσον, άλλοτε επικαλείται τα αυγά με τη μερέντα ή τον Πάμπλο Γκαρσία.

Χθες, μιλώντας στην Ολομέλεια για ένα νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών για το ΤΧΣ, ο κ. Τσακαλώτος επικαλέστηκε την πολύκροτη δίκη της Άμπερ Χέρντ και του Τζόνι Ντεπ, προκειμένου να δείξει ότι η ΝΔ έχει πάρει οριστικό διαζύγιο «με τα λαϊκά και τα μεσαία στρώματα», όπως είπε.

«Η ατμόσφαιρα μυρίζει εκλογές φαίνεται από παντού ότι η φθορά της κυβέρνησης δεν μπορεί να σταματηθεί, έχουμε μια πορεία που τα επιτόκια αυξάνονται, ο πληθωρισμός αυξάνεται, η ανάπτυξη μειώνεται και έχουμε βέβαια και τη μεγάλη ακρίβεια.

Εικάζω κύριε πρόεδρε ότι πιο εύκολα θα τα ξαναβρούν η Άμπερ Χερντ με τον Τζόνι Ντεπ παρά εσείς θα μπορέσετε να αποκαταστήσετε τη σχέση σας με το κομμάτι το λαϊκό και των μεσαίων στρωμάτων, που τους υποσχεθήκατε τόσα πολλά, τον Ιούλιο 2019, και τους έχετε δώσει τόσο λίγα», είπε χαρακτηριστικά.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ έθεσε τη διαχωριστική γραμμή με την πολιτική της ΝΔ στην βάση «της υποστήριξη του δημοσίου συμφέροντος».

«Δεν έχετε σαν ιδέα σας το δημόσιο συμφέρον», ανέφερε ο κ. Τσακαλώτος κι αυτό «το δείξατε στην Υγεία που είχατε ευκαιρία να επενδύσετε. Εσείς, όμως ξοδέψατε λεφτά όχι με το να χτίσετε ένα κοινωνικό κράτος με πρωτοβάθμια υγεία, όχι σε μόνιμες προσλήψεις», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο ΤΧΣ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της αξιωματικής αντιπολίτευσης επισήμανε πως και εδώ η Κυβέρνηση δείχνει να μην έχει αίσθηση του δημοσίου συμφέροντος.

Ακόμα, υπογράμμισε πως το τραπεζικό σύστημα συνολικά, αναλαμβάνει μεγάλο ρίσκο από τις επενδύσεις που γίνονται σε ορυκτά καύσιμα και είναι βόμβα στα θεμέλια των τραπεζών.

Μπορούμε, τόνισε, να κατευθύνουμε σε πράσινες επενδύσεις τα τραπεζικά κεφάλαια, αλλά εσάς δεν σας αφορά αυτό. Εμείς θέλουμε, είπε ο κ. Τσακαλώτος, τον δημόσιο πυλώνα στο τραπεζικό σύστημα γιατί και κατανοούμε τους κινδύνους συστημικού ρίσκου και γιατί θέλουμε να υπάρχει η κατεύθυνση. Εσείς, όμως, λέτε πως όλα πρέπει να είναι ιδιωτικά και να μην υπάρχει κατεύθυνση ούτε και ρύθμιση.

Όσον αφορά στη ΛΑΡΚΟ, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ σημείωσε πως και εδώ δεν υπάρχει στην Κυβέρνηση η έννοια του δημόσιου συμφέροντος, συμπληρώνοντας πως η δική του επιστολή, ως υπουργός Οικονομικών ανέφερε συγκεκριμένα την ανάγκη να διασωθούν όσο πιο πολλές θέσεις εργασίας μπορούμε και ότι περιοχές που βρίσκονται στη Μακεδονία και τη Στερεά Ελλάδα είναι περιοχές με πολλά προβλήματα και πρέπει να σωθούν οι θέσεις εργασίας.

«Είναι δημόσιο συμφέρον να έχουμε τον έλεγχο στο νικέλιο που είναι στρατηγικής σημασίας για όλη την ΕΕ», τόνισε.


Για την αριστερή κυβέρνηση

Ο κ. Τσακαλώτος, παράλληλα , απευθύνθηκε στο ΚΚΕ, στο Μέρα 25 και στο ΠΑΣΟΚ- ΚΙΝΑΛ, λέγοντας πως έννοια του δημοσίου συμφέροντος είναι μια βάση για κοινή πολιτική, για μια αριστερή εναλλακτική προοδευτική αριστερή κυβέρνηση, θυμίζοντας την φράση του Raymond Williams «το να είναι κανείς ριζοσπάστης είναι να κάνεις την ελπίδα ζωντανή και όχι την απόγνωση πειστική».

Κι αυτό «πρέπει να κάνουμε. Την ελπίδα πιθανή και εφικτή για μια κυβέρνηση με διαφορετική κατεύθυνση», κατέληξε.