Το σενάριο του μεγάλου συνασπισμού προκειμένου να μην υπάρξει πολιτική αστάθεια απέκλεισε κατηγορηματικά –σύμφωνα με πληροφορίες- ο Αλέξης Τσίπρας όταν στο περιθώριο της γενικής συνέλευσης του ΣΕΒ οικονομικοί παράγοντες του εξέφρασαν την αγωνία τους ότι μετά τις επόμενες κάλπες μπορεί να υπάρξει ακυβερνησία.

«Οι δύο πόλοι που υπάρχουν στο πολιτικό μας σύστημα μπορούν και πρέπει να κάνουν κυβερνήσεις συνεργασίας αλλά σε καμία περίπτωση μεταξύ τους» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος τη αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στον ΣΥΡΙΖΑ πάντως θεωρούν βέβαιο ότι μέσα στο φθινόπωρο ο πρωθυπουργός θα πάει σε εκλογές παρά τις δηλώσεις του ότι θα εξαντλήσει την τετραετία.

Ο πρώην πρωθυπουργός ζήτησε από τους συνεργάτες να κάνουν σύντομες διακοπές μέχρι τον Δεκαπενταύγουστο καθώς έχει πειστεί ότι μετά τα μέσα Αυγούστου ο χρόνος μετράει αντίστροφα προκειμένου ο πρωθυπουργός να εξαγγείλει πρόωρες κάλπες μέσα στο φθινόπωρο.

«Η αλλαγή της ρητορικής τόσο του κ. Μητσοτάκη όσο και στενών του συνεργατών όπως ο κ. Γεραπετρίτης επιβεβαιώνουν την εκτίμηση του ΣΥΡΙΖΑ- Προοδευτική Συμμαχία για πρόωρες εκλογές μέσα στο φθινόπωρο λένε τα στελέχη της Κουμουνδούρου.

Όπως επισημαίνουν οι συνεργάτες του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης «είναι φανερό ότι μια σειρά από παράγοντες πιέζουν προς αυτή την εξέλιξη. Πρώτα και κύρια η διογκούμενη κοινωνική δυσαρέσκεια. Η κοινωνική πλειοψηφία όχι μόνο αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις υποχρεώσεις του μήνα, αλλά βιώνει και στην σκληρή κοροϊδία από την κυβέρνηση. Γιατί μόνο ως κοροϊδία μπορεί να χαρακτηριστεί το επιχείρημα ότι η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μειώνει τον ΕΦΚ όπως κάνουν άλλες χώρες της ΕΕ κατόπιν προτροπής της Κομισιόν, γιατί θα ευνοηθούν οι πλούσιοι.»

Παράγοντες της αξιωματικής αντιπολίτευσης λένε ότι τόσο στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ όσο τους πολίτες υπάρχει η άποψη πως ο κ. Μητσοτάκης δεν μπορεί και δεν θα καταφέρει να κρύψει πως σχεδιάζει εκλογική απόδραση προκειμένου να προλάβει το νέο τσουνάμι ακρίβειας που φέρνουν οι επιλογές του. «Οι εξελίξεις αυτές καθιστούν ανέφικτο τον ψυχολογικό στόχο του κ. Μητσοτάκη να ξεπεράσει τη θητεία διακυβέρνησης του πατέρα του, καθώς εάν περιμένει μέχρι τον Ιανουάριο θα οδηγηθεί σε συντριβή» λένε χαρακτηριστικά.

Στις συσκέψεις που γίνονται στον ΣΥΡΙΖΑ εδραιώνεται όλο και περισσότερο η άποψη ότι η κυβέρνηση βλέποντας τις οικονομικές δυσκολίες που έρχονται θα προσπαθήσει να προλάβει την ακόμα μεγαλύτερη φθορά. Υποστηρίζουν ότι ο χειμώνας που έρχεται θα είναι πολύ χειρότερος και δυσκολότερος από αυτόν που ζήσαμε φέτος και ο οποίος έφερε τον πληθωρισμό (κυρίως λόγω ενέργειας και καυσίμων) στο 11,3% για το Μάιο, την βενζίνη στα 2,5 ευρώ, το καλάθι της νοικοκυράς 40% αυξημένο, την τιμή του ρεύματος σε αβίωτα επίπεδα. Επιμένουν δε ότι το σύνολο των ποιοτικών στοιχείων που αποτυπώνονται στις έρευνες γνώμης δείχνουν δυσαρέσκεια ως προς την κυβερνητική πολιτική που ξεπερνά ακόμα και το 70%.

Οι ίδιοι άνθρωποι λένε ακόμα ότι η κοινωνική πίεση αποτυπώνεται και στον φόβο επανεκλογής των βουλευτών της ΝΔ που μπροστά στο κύμα της ακρίβειας βλέπουν ότι η κυβέρνηση απλά τα κάνει όλα χειρότερα. Ενδεικτικό είναι ότι ακόμα και με τις πλέον θετικές δημοσκοπήσεις για την κυβέρνηση, η ΝΔ στην κάλπη της απλής αναλογικής θα έχει σχεδόν 50 βουλευτές λιγότερους, ενώ έχοντας στρατηγική δεύτερης κάλπης θα έχει πρόβλημα συσπείρωσης για τον κόσμο της, πέρα από την ψήφο αποδοκιμασίας.

Την ερχόμενη εβδομάδα πάντως αναμένεται να συνεδριάσει η Πολιτική Γραμματεία για την προεκλογική προετοιμασία. Στόχος είναι μέχρι τα τέλη Ιουλίου να έχει ανακοινωθεί το 80% των ψηφοδελτίων, που θα χαρακτηρίζονται μεταξύ άλλων και από αμφίπλευρη διεύρυνση με πρόσωπα με εγνωσμένη κοινωνική γείωση, από ανανέωση και θα εμπλουτιστούν και από πρόσωπα και επιστήμονες, ειδικούς στους τομείς τους που μπορούν να συνδράμουν με τεχνοκρατική επάρκεια στην υλοποίηση δράσεων και ριζοσπαστικών μεταρρυθμίσεων. Παράλληλα, τις επόμενες μέρες ο Αλέξης Τσίπρας θα αναθέσει την περαιτέρω προγραμματική προετοιμασία του κόμματος, προκειμένου στη ΔΕΘ να παρουσιάσει ένα πλήρες πρόγραμμα διακυβέρνησης με τις άμεσες προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ως κυβέρνηση, από τους πρώτους κιόλας μήνες.