Ενα βήµα πριν από το Ειδικό ∆ικαστήριο για την εµπλοκή του στην υπόθεση Novartis βρίσκεται ο πρώην εισαγγελέας και πρώην αναπληρωτής υπουργός ∆ικαιοσύνης ∆ηµήτρης Παπαγγελόπουλος, µετά την πρόταση της αντεισαγγελέως Ελένης Μετσοβίτου-Φουρλή. Πρόκειται για ένα από τα πιο αµφιλεγόµενα πρόσωπα που έχουν περάσει από το δικαστικό σώµα, καθώς η θητεία του και, πολύ περισσότερο, οι δικαστικές επιλογές του αποτέλεσαν συχνά αντικείµενο σφοδρής αντιπαράθεσης και πολιτικών συγκρούσεων.

Ο ∆. Παπαγγελόπουλος γεννήθηκε το 1954 και εισήλθε στον εισαγγελικό κλάδο το 1983. Τα πρώτα βήµατα στο πεδίο της ∆ικαιοσύνης τα έκανε ως εισαγγελέας στο Πρωτοδικείο της Κορίνθου και της Αθήνας, ενώ αργότερα µετατέθηκε στην Εισαγγελία Εφετών Αθηνών. Σταδιακά απέκτησε προνοµιακές σχέσεις µε κορυφαίους παράγοντες της Ν.∆. και όχι µόνο. Μετά την εκλογή του Κώστα Καραµανλή στην προεδρία της Νέας ∆ηµοκρατίας, εντάχθηκε στον στενό κύκλο των συνοµιλητών του και ανέπτυξε προνοµιακές σχέσεις µε κορυφαίους υπουργούς της κυβέρνησης, όπως ο καθηγητής της Νοµικής Αθηνών Προκόπης Παυλόπουλος.

Χειρίστηκε σηµαντικές υποθέσεις, όπως εκείνες των τηλεφωνικών υποκλοπών, της αυτοκτονίας Τσαλικίδη, της απαγωγής των Πακιστανών και του «τροχαίου ατυχήµατος» Κεντέρη - Θάνου στους Ολυµπιακούς Αγώνες
Οι σχέσεις αυτές τον βοήθησαν καταλυτικά στη δικαστική του καριέρα, καθώς τον οδήγησαν σε σηµαντικά αξιώµατα, όπως αυτό του προϊσταµένου της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, του εποπτεύοντος εισαγγελέα στην Υποδιεύθυνση Αντιµετώπισης Οργανωµένου Εγκλήµατος, του αρµόδιου εισαγγελέα για την τροµοκρατία κ.λπ. Απολύτως ενδεικτικό της εµπιστοσύνης του Κώστα Καραµανλή αλλά και του τότε υπουργού Εσωτερικών, Πρ. Παυλόπουλου, είναι και το γεγονός ότι τελικά -για βραχύ χρονικό διάστηµα- τον διόρισαν διοικητή της Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διακυβέρνησης Καραµανλή, ο κ. Παπαγγελόπουλος χειρίστηκε µια σειρά από σηµαντικές υποθέσεις.

Μεταξύ αυτών οι τηλεφωνικές υποκλοπές και η αυτοκτονία Τσαλικίδη, η απαγωγή των Πακιστανών, το «τροχαίο ατύχηµα» Κεντέρη - Θάνου µετά τις αποκαλύψεις για ντόπινγκ κ.ά. Σε καµία από τις προαναφερθείσες υποθέσεις ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν φάνηκε να κερδίζει την εµπιστοσύνη της κοινωνίας, καθώς υπήρχε µια διάχυτη αίσθηση ότι λειτουργεί περισσότερο ως άνθρωπος του παρασκηνίου παρά ως λειτουργός της Θέµιδος. Η αλλαγή ηγεσίας της Ν.∆. το 2009 και η εκλογή του Αντώνη Σαµαρά τον έφεραν σε απόσταση από το κόµµα, καθώς ο Μεσσήνιος πολιτικός είχε προσωπική σχέση µε τον πρώην αρεοπαγίτη Χαράλαµπο Αθανασίου, ο οποίος αποτελούσε τον διαχρονικό «αντίπαλο» του κ. Παπαγγελόπουλου.

Η απόσταση διευρύνθηκε ακόµα περισσότερο όταν ο κ. Σαµαράς έκανε υπουργό ∆ικαιοσύνης τον κ. Αθανασίου. Σταδιακά οι δεσµοί του µε τη Ν.∆. έσπασαν και ο κ. Παπαγγελόπουλος ήρθε πιο κοντά µε τον Πάνο Καµµένο, ο οποίος είχε δηµιουργήσει τότε τους ΑΝ.ΕΛ. Με την ιδιότητα του πρώην διοικητή της ΕΥΠ, ο κ. Παπαγγελόπουλος τροφοδοτούσε τα συνωµοσιολογικά σενάρια (σ.σ.: σχέδιο «Πυθία») περί σχεδίου δολοφονίας του κ. Κώστα Καραµανλή, ενώ σταδιακά βρέθηκε απέναντι στη Ν.∆.

Οι προνοµιακές σχέσεις µε τον Πρ. Παυλόπουλο, ο Π. Καµµένος και η σκευωρία της Novartis

Ο κ. Παπαγγελόπουλος ανήκει στα πρόσωπα εκείνα, τα προερχόµενα από την Κεντροδεξιά, που στήριξαν και συνέβαλαν στη συγκρότηση της κυβέρνησης συνασπισµού ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛ., µε τη σηµαντική συµβολή ενός τµήµατος της «καραµανλικής» πτέρυγας, ενώ συνέβαλαν καταλυτικά και στην εκλογή του Προκόπη Παυλόπουλου στο αξίωµα του Προέδρου της ∆ηµοκρατίας.

Η συµµαχία ενισχύθηκε ακόµη περισσότερο όταν τον Σεπτέµβριο του 2015 η πρώην πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου διορίστηκε υπηρεσιακή πρωθυπουργός και επέλεξε τον κ. Παπαγγελόπουλο για υπουργό ∆ικαιοσύνης. Μετά την ανανέωση της λαϊκής εντολής, ο κ. Τσίπρας τοποθέτησε τον κ. Παπαγγελόπουλο αναπληρωτή υπουργό ∆ικαιοσύνης, µε υπουργό τον κ. Κοντονή, µε τον οποίο έκτοτε ήταν σε µόνιµη σύγκρουση. Ο Σταύρος Κοντονής θεωρούσε πως σε ουκ ολίγες περιπτώσεις ο κ. Παπαγγελόπουλος λειτουργούσε εντελώς εξωθεσµικά. Ως αποκορύφωµα των αντιθεσµικών πρακτικών του κ. Παπαγγελόπουλου καταγράφηκε η δήλωση που έκανε στις 5 Φεβρουαρίου 2018 έξω από το Μέγαρο Μαξίµου, πως το σκάνδαλο της Novartis είναι το µεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους. Ο χρόνος άρχισε να µετρά αντίστροφα για τον κ. Παπαγγελόπουλο.

Οι πράξεις και οι ερεβώδεις πρακτικές του αποτέλεσαν πεδίο διερεύνησης της Προανακριτικής Επιτροπής της Βουλής που συγκροτήθηκε µετά το 2019 και κατά πλειοψηφία τον παρέπεµψε στο ∆ικαστικό Συµβούλιο. Την ίδια άποψη είχε και η αντεισαγγελέας που διερεύνησε την υπόθεση και πρότεινε την παραποµπή του σε Ειδικό ∆ικαστήριο για τη συµµετοχή του στο σχέδιο ενοχοποίησης δέκα κορυφαίων πολιτικών προσώπων στην υπόθεση της Νovartis, ανάµεσά τους ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαµαράς, ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος, ο διοικητής της Τραπέζης της Ελλάδος, Γιάννης Στουρνάρας, κ.ά.

Με µια βαρυσήµαντη συνέντευξή του στα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» (22/6/2019) ο Αντώνης Σαµαράς κατονοµάζει ως «Ρασπούτιν» τον κ. ∆ηµήτρη Παπαγγελόπουλο. Το Ειδικό ∆ικαστήριο, που, όπως όλα δείχνουν, θα συγκροτηθεί µε αµετάκλητη απόφαση του ∆ικαστικού Συµβουλίου, θα αποφασίσει αν εντέλει είχε δίκιο ο πρώην πρωθυπουργός. 

Δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα Παραπολιτικά το Σάββατο 18/6