Απάντηση στα σενάρια για πρόωρες εκλογές έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «είναι κατανοητό, το γιατί πυκνώνει η συζήτηση, αλλά ό,τι ήταν να ειπωθεί, έχει ειπωθεί». Στη συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 το πρωί της Τετάρτης, ο κ. Οικονόμου, είπε ότι «δεν έχει νόημα να συντηρούμε μία κουβέντα στην οποία οι απαντήσεις που κανείς θέλει να πάρει, έχουν ειπωθεί και προδιαγραφεί».

«Συνεχίζουμε»

Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στη συζήτηση για εκλογές ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε: «Ό,τι ήταν να ειπωθεί για το χρόνο των εκλογών, έχει ειπωθεί σε όλους τους τόνους και από τα πιο επίσημα χείλη και δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι παραπάνω σε αυτό. Αντιλαμβάνομαι ότι όταν μια Κυβέρνηση είναι στο τρίτο έτος της θητείας της, η συζήτηση πυκνώνει, έτσι κι αλλιώς. 

Δική μας δουλειά είναι να συνεχίζουμε ν’ αντιμετωπίζουμε τα προβλήματα του τόπου, να συνεχίζουμε τις μεταρρυθμίσεις και τις  πολιτικές στήριξης στην κοινωνία που αντιμετωπίζει προβλήματα. Τα βασικά ζητήματα των πολιτών είναι να μπορούν ν’ ανταπεξέλθουν στους λογαριασμούς του ρεύματος, στην οικονομική πίεση, να βρίσκουν δουλειά, να μειώνεται η ανεργία. Αυτά είναι τα βασικά ζητήματα και το ενδιαφέρον μας, κυρίως, είναι εκεί. 

Είμαστε στην τρίτη χρονιά της διακυβέρνησης και πάντοτε χρειάζεται ένα διάστημα, έτσι ώστε οι άνθρωποι που θα διεκδικήσουν με σταυρό την εκλογή τους στο ελληνικό Κοινοβούλιο, να μπορούν να επικοινωνήσουν τη δουλειά τους ή να έρθουν σε επαφή με τους πολίτες στις εκλογικές τους Περιφέρειες. Είναι γνωστά τα δεδομένα, είναι γνωστά τα ζητήματα και ως προς την κατεύθυνση ολοκλήρωσης της τετραετίας, που είναι η βασική πρόθεση της Κυβέρνησης και ως προς τα άλλα πολιτικά θέματα που έχουν τεθεί στο δημόσιο διάλογο. Δεν έχουμε να πούμε κάτι παραπάνω αυτήν τη στιγμή». 


Μέτρα στήριξης

Για τη στήριξη απέναντι στις ενεργειακές ανατιμήσεις, ο κ. Οικονόμου είπε: «Κατ’ αρχήν έχουμε τη συνέχιση του Fuel Pass. Είναι ένα πρόγραμμα, αρκετά αυξημένο σε σχέση με την πρώτη περίοδο. Για τα μηχανάκια η επιδότηση ανεβαίνει από τα 35 στα 60 ευρώ, για τα αυτοκίνητα από τα 45 στα 80, για τρεις μήνες. Στα νησιά  η ενίσχυση φτάνει στα 100 ευρώ για τα αυτοκίνητα και στα 70 στα μηχανάκια. Αναμένεται να καλυφθούν 3,1 εκατομμύρια ιδιοκτήτες. Επίσης, έχουμε τη συνέχεια της οριζόντιας επιδότησης, σε ό,τι αφορά στο ντίζελ κίνησης». 

Στη συνέχεια πρόσθεσε: «Η Κυβέρνηση δίνει άλλα 385 εκατομμύρια, για να στηρίξει τους πολίτες στα καύσιμα. Συνολικά η  παρέμβασή μας στα καύσιμα φτάνει τα 580 εκατομμύρια. Συνολικά, η πολιτική στήριξης στις ενεργειακές ανατιμήσεις ξεπερνά τα 8 δισ. ευρώ. Η Ελλάδα παρέχει τη μεγαλύτερη στήριξη ως ποσοστό του Α.Ε.Π. της, για τους πολίτες, απέναντι στην ενεργειακή κρίση, σε σχέση με όλες τις άλλες χώρες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό την ίδια στιγμή που η πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση έχει ρίξει την ανεργία στα χαμηλά δεκαετίας, που έχουμε πάνω από τέσσερα εκατομμύρια εργαζόμενους, που αυξήθηκε ο κατώτατος μισθός, που αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει προσθέσει ούτε ένα ευρώ παραπάνω φόρο ή ασφαλιστική εισφορά σε κανέναν μας. Μέσα στην τέλεια καταιγίδα, στεκόμαστε στο πλευρό της κοινωνίας, για να μετριάσουμε το αποτύπωμα των αυξήσεων και δεν φορτώνουμε καινούργια βάρη στην ελληνική κοινωνία».

Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε: «Οι πιο ευάλωτοι, αυτοί που έχουν μεγαλύτερη άνεση, η μεσαία τάξη και οι επιχειρήσεις, το σύνολο της κοινωνίας, είναι στο ενδιαφέρον της Κυβέρνησης για τη στήριξή της και εκεί ακριβώς αποσκοπούν οι πολιτικές μας. Δίπλα σε όλους. Περισσότερο βέβαια σε αυτούς που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη. Η σχέση εμπιστοσύνης που έχουμε με την ελληνική κοινωνία δεν μας επιτρέπει να λέμε πράγματα πριν τα μετρήσουμε, τα σχεδιάσουμε και είμαστε σε θέση να τα εφαρμόσουμε σωστά».

«Σε ό,τι αφορά στους ιδιοκτήτες ακίνητης περιουσίας, κυρίως σε συνοικίες λαϊκές, εκεί που είναι η μεσαία τάξη, εκεί που είναι τα λαϊκά στρώματα, ο ΕΝΦΙΑ έχει μειωθεί σε σχέση με πριν από τρία χρόνια κατά 35%. Αυτό είναι μια πολύ μεγάλη, γενναία, έμμεση ενίσχυση του εισοδήματος. Μέσα στο πολύ πυκνό έργο που έχει παράξει η Κυβέρνηση αυτή τα τελευταία τρία χρόνια και παρά τις συσσωρευμένες αλλεπάλληλες εισαγόμενες κρίσεις που διαχειριζόμαστε, έχουν γίνει μεγάλες παρεμβάσεις για τη στήριξη της ελληνικής κοινωνίας και, κυρίως, των πιο ευάλωτων. Υπενθυμίζω το επίδομα γέννησης για κάθε παιδί, προγράμματα υποστήριξης για τα νέα ζευγάρια, το πρόγραμμα στέγης που ξεκινάει τώρα και θα ξεδιπλωθεί το επόμενο διάστημα, τη στήριξη σε αυτούς που πραγματικά έχουν ανάγκη σε ό,τι αφορά τους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, το κοινωνικό επίδομα, την αύξηση του κατώτατου μισθού και των επιδομάτων ανεργίας», συμπλήρωσε στη συνέχεια. 

Ακολούθως, ο κ. Οικονόμου υποστήριξε: «Ο Πρωθυπουργός έχει ξεκαθαρίσει ότι στόχος μας είναι η κατάργηση της Εισφοράς Αλληλεγγύης για όλους. Και προς αυτή την κατεύθυνση δουλεύουμε, για να βρούμε χώρο δημοσιονομικά, που θα μας επιτρέψει να υλοποιήσουμε τη δέσμευση αυτή. Είχαμε πει προεκλογικά για λιγότερους φόρους και για λιγότερες ασφαλιστικές εισφορές, για να βγάλουμε από τις πλάτες των ανθρώπων αυτή τη φοροεπιδρομή, τη φοροκαταιγίδα που φορτώθηκαν την προηγούμενη περίοδο. Ό,τι έχουμε πει, το έχουμε κάνει και σε πολλές περιπτώσεις, το έχουμε κάνει με το παραπάνω και σε πολύ συντομότερο χρόνο. Συνεχίζουμε προς την κατεύθυνση αυτή.  Οφείλουμε να είμαστε πάντοτε πάρα πολύ προσεκτικοί και μελετημένοι στα μέτρα που εφαρμόζουμε, έχοντας ως στόχο να πετυχαίνουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα,  να βοηθούμε κυρίως εκείνους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη».

Για Τσακαλώτο

Για την πρόταση Τσακαλώτου περί συγκυβέρνησης Τσίπρα – Βαρουφάκη, ο κ. Οικονόμου ξεκαθάρισε: «Αυτή η Κυβέρνηση, σχεδόν από την πρώτη στιγμή της παρουσίας της, διαχειρίζεται δύσκολες, πρωτόγνωρες καταστάσεις. Θυμίζω την εισβολή στον Έβρο, την πανδημία, τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας, τον πόλεμο στην Ουκρανία και τις οικονομικές συνέπειες που ήρθαν. Οι δυσκολίες δεν αποτέλεσαν και δεν θα αποτελέσουν και στο μέλλον ούτε λεπτό δικαιολογία για την Κυβέρνηση και τον Πρωθυπουργό. Εκεί είναι το μέτρο της αποτελεσματικότητας και της υπευθυνότητας μιας Κυβέρνησης. Και αναδεικνύει την ανάγκη μιας σταθερής, αποφασιστικής, συμπαγούς διακυβέρνησης, μπροστά στην εναλλακτική που υποτίθεται ότι προβάλλεται στο πολιτικό σκηνικό». 

«Άκουσα μόλις χθες τον κ. Τσακαλώτο σε συνέντευξή του να λέει ότι εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να ξανακυβερνήσουμε με τον κύριο Βαρουφάκη. Δηλαδή, αυτό που καθομολογούμενα η συντριπτική πλειοψηφία της ελληνικής κοινωνίας έχει αντιληφθεί πόσο πίσω την πήγε. Η συγκυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη είναι αυτό που έχει να προτείνει η Αξιωματική Αντιπολίτευση στη ελληνική κοινωνία για την επόμενη περίοδο», συμπλήρωσε στη συνέχεια ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

«Εμείς έχουμε σε όλους τους τόνους πει ότι η απλή αναλογική είναι ένα σύστημα, στο οποίο δεν πιστεύουμε και δεν οδηγεί σε αυτό που χρειάζεται η χώρα. Θα διεκδικήσουμε την εμπιστοσύνη των Ελλήνων πολιτών, για να φτιάξουμε μια Κυβέρνηση σαν κι αυτή κάναμε το 2019. Οι πολίτες είναι αυτοί που αποφασίζουν. Πάντως, σε καμία περίπτωση, η προβολή που εμείς έχουμε για τους Έλληνες πολίτες στη επόμενη πολιτική περίοδο, δεν έχει να κάνει με μια Κυβέρνηση Τσίπρα-Βαρουφάκη, σαν κι αυτή που ονειρεύονται στον ΣΥΡΙΖΑ -ο κ. Τσακαλώτος το είπε πολύ καθαρά χθες- να ξαναπροτείνουν ως εναλλακτική στην ελληνική κοινωνία», τόνισε ο κ. Οικονόμου.