Είναι αντιθεσμική η δήλωση του Αλέξη Τσίπρα να ζητά από τον πρωθυπουργό να ανακοινώσει εκλογές και να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών, δήλωσε  στα Παραπολιτικά 90,1 και στην εκπομπή «Μπρα Ντε Φερ» με τους Χριστίνα Κοραή και Δημήτρη Τάκη ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί πρόωρης κάλπης τόνισε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται κανονικά και πως δεν έχει ειπωθεί οτιδήποτε για εκλογές.

Σημείωσε πως δεν προβλέπεται από πουθενά η ύπαρξη υπηρεσιακού υπουργού ενώ είπε πως εάν δεν προέρχεται από το κόμμα εξουσίας δημιουργούνται ζητήματα.

Είπε πως εάν έρθει η στιγμή για υπηρεσιακή κυβέρνηση θα υπάρξει η απόλυτη υπευθυνότητα από όλα τα κόμματα.

Ο κ. Γεραπετρίτης είπε ακόμα ότι εκφράσεις όπως περί ανόητων συμβούλων δημιουργούν ένα μισαλλόδοξο κλίμα στην κοινωνία και οι πολίτες χάνουν την εμπιστοσύνη τους στο πολιτικό σύστημα.



Ο υπουργός Επικρατείας πρόσθεσε πως υπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, αλλά υπάρχουν πολλοί περισσότεροι λόγοι να μην γίνουν εκλογές καθώς υπάρχει μια σταθερή και συμπαγής κυβέρνηση.

Σημείωσε πως οι πολιτικοί σχηματισμοί λειτουργούν κατά τρόπο ώστε να διεκδικούν την ψήφο του Ελληνικού λαού.

Απέρριψε τα περί αλαζονείας στη ΝΔ που κάνει λόγο για αυτοδυναμία λέγοντας ότι ο πρωθυπουργός έχει πει ότι θα αναζητήσουμε συμμαχίες.

Ανέφερε ότι ο πρωθυπουργός επιλέγει εκείνους που είναι πιο άξιοι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον.

Ο κ. Γεραπετρίτης ξεκαθάρισε πως η ΝΔ θα πάει σε λογική προγραμματικών συγκλήσεων.

Σχολιάζοντας το ζήτημα της τουρκικής προκλητικότητας είπε πως η κυβέρνηση θέτει το πρόβλημα σε όλα τα διεθνή φόρα. Για το ενδεχόμενο θερμού επεισοδίου απάντησε ότι «δεν φοβόμαστε αλλά επαγρυπνούμε».






Αναλυτικά όλη η συνέντευξη:

Αναφορικά με τη πρόταση του κ. Τσίπρα να ανακοινώσει ο πρωθυπουργός την ημερομηνία των εκλογών και να ορίσει υπηρεσιακό υπουργό Εσωτερικών.
Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Πρόκειται για μια εξόχως αντιθεσμική δήλωση η οποία αγνοεί τις βάσεις του πολιτεύματος. Στην Ελλάδα έχουμε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα και μια κυβέρνηση η οποία απολάβει της εμπιστοσύνης της Βουλής, προφανώς και ορίζει τους υπουργούς της. Είναι πραγματικά αξιοπερίεργο ότι χωρίς να έχει ειπωθεί οτιδήποτε για εκλογές ο κ.Τσίπρας ζητάει αυτή τη στιγμή να οριστεί υπηρεσιακός υπουργός Εσωτερικων σε μια περίοδο η οποία δεν είναι και η ευκολότερη για τη χώρα, διακινδυνεύοντας οτιδήποτε θα μπορούσε να προκύψει. Όταν μιλάμε για μια μετάβαση ομαλή σε εκλογές όπως ανέφερε ο κ. Τσίπρας, ο υπαινιγμός είναι βαθύτατα διχαστικός και παραπέμπει σε άλλες εποχές. Δηλαδή να επισημάνω ότι η ομαλή διεξαγωγή εκλογών στην Ελλάδα της μεταπολίτευσης είναι ένα πολιτικό κεκτημένο. Δεν υπάρχει κανείς απολύτως κίνδυνος για τις εκλογές, καμία κυβέρνηση δεν διακινδύνευσε τις εκλογές, είναι απολύτως διασφαλισμένες. Όταν έρχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης κι οχι ο οποιοσδήποτε και αναφέρει ότι θα πρέπει για να έχουμε ομαλές εκλογές να πάμε απροσδιόριστο χρόνο πριν από τις εκλογές σε υπηρεσιακό υπουργό θα μου επιτρέψετε να πω οτι αυτό καλλιεργεί ένα κλίμα διχασμού και δηλητηριάζει την κοινή γνώμη.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Να επισημάνω ότι δεν έχει ειπωθεί οτιδήποτε για εκλογές, εμείς συνεχίζουμε κανονικά τη δουλειά μας. Η κυβέρνηση συνεχίζει να εργάζεται προς την κατεύθυνση της εξυπηρέτησης του δημοσίου συμφέροντος. Είναι προνομία του πρωθυπουργού το πότε θα υπάρξουν εκλογές, εμείς λειτουργούμε απερίσπαστοι. Εκείνο που θέλω να επισημάνω είναι το εξής το σύνταγμα δεν προβλέπει τον θεσμό των υπηρεσιακών υπουργών πριν τις εκλογές, κατά συνταγματική συνθήκη εκείνο το οποίο ισχύει είναι ότι δυο τα τελευταία χρόνια υπουργοί, ο υπουργός Τύπου και ο υπουργός Εσωτερικών αντικαθίστανται όταν προκηρυχτούν εκλογές και διαλυθεί η Βουλή δηλαδή για τις 25 ως 30 ημέρες που διαρκεί η προεκλογική περίοδος έτσι ώστε να υπάρχει και μια ουσιαστική παράσταση αμεροληψίας . Δεν προβλέπεται πουθενά η ύπαρξη υπηρεσιακού υπουργού αντιθέτως ο υπηρεσιακός υπουργός δημιουργεί σοβαρότατα ζητήματα λογοδοσίας όταν λειτουργεί επί μακρόν. Διότι καταλαβαίνουμε όλοι σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα ο υπουργός λογοδοτεί στη Βουλή εάν έχεις έναν υπουργό ο οποίος δεν προέρχεται από τη βάση της πολιτικής ομάδας που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία δημιουργούνται σοβαρότατα ζητήματα λογοδοσίας και εξ αυτού η δήλωση είναι αντιθεσμική.


Ερωτηθείς αν υπάρχει διάθεση από την κυβέρνηση να υπάρξει μια συναντίληψη, μια επικοινωνία με την αντιπολίτευση ώστε το πρόσωπο που θα αναλάβει ως υπηρεσιακός υπουργός Άμυνας να μπορεί να χειριστεί δύσκολες καταστάσεις

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Το σύνταγμα δίνει διέξοδο σε όλα, προβλέπει σαφώς ότι σε περίπτωση που διαλυθεί η Βουλή και προκύψει υπηρεσιακή κυβέρνηση δηλαδή αν έχουμε δεύτερες εκλογές στην πραγματικότητα εκεί υπάρχουν δύο δυνατότητες που δίνει το σύνταγμα. Είναι μια κυβέρνηση η οποία προέρχεται από μέλη όλων των κομμάτων άρα μια υπηρεσιακή κυβέρνηση αλλά αποτελούμε από πολιτικά στελέχη, με πρωθυπουργό ο οποίος θα είναι επιλογή που θα προκύψει από τη σύσκεψη υπό τον πρόεδρο της Δημοκρατίας από κοινού από τα κοινοβουλευτικά κόμματα. Και ως τελευταίο καταφύγιο έχουμε την υπηρεσιακή κυβέρνηση με πρόεδρο έναν από τους προέδρους των Ανώτατων Δικαστηρίων της χώρας. Εκεί καταλήγουμε πάντοτε γιατί αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι υπάρχει μια τεχνική δυσκολία, πολιτική δυσκολία θα την χαρακτήριζα, να μπορέσει να υπάρξει σύμπλευση στα βασικά πρόσωπα. Άρα σε κάθε περίπτωση αισθάνομαι ότι αν έρθει εκείνη η στιγμή και αυτό είναι μακρινό σενάριο, αν έρθει εκείνη η στιγμή να υπάρξει υπηρεσιακή κυβέρνηση θα υπάρξει η απόλυτη υπευθυνότητα εκ μέρους όλων των κομμάτων έτσι ώστε τα πρόσωπα τα οποία θα επιλεγούν για κρίσιμες θέσεις να μπορούν να υπηρετήσουν το ρόλο. Δεν έχω καμία ανησυχία. Εγώ δεν αμφισβητώ καθόλου την ομαλότητα τη δημοκρατική, θεωρώ ότι αυτή τη στιγμή το πολίτευμα μας έχει την απόλυτη ωριμότητα για να μπορέσει να ανταπεξέλθει, είναι πολυ συγκεκριμένος ο χρόνος αυτός, θα επιλεγούν τα κατάλληλα πρόσωπα και για αυτό το λόγο καλό είναι να μην δημιουργούμε τοξική πολιτική ατμόσφαιρα.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ.Τσίπρα περί ανόητων συμβούλων του πρωθυπουργού

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν είναι κάτι που τιμά το πολιτικό σύστημα. Αντιλαμβάνομαι ότι μπορεί δηλώσεις να γίνονται από όλες τις πολιτικές πλευρές αλλά δεν είναι ίδιο το πολιτικό βάρος σε εκφράσεις οι οποίες προέρχονται από τον ίδιο τον αρχηγό της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ο οποίος αποτελεί ένα καίριο θεσμό στο πολίτευμα. Όταν ακούμε τέτοιου τύπου εκφράσεις περί ανόητων συμβούλων δημιουργείται ένα βαθύτατα διχαστικό και μισαλλόδοξο κλίμα στην κοινωνία και ας μην αναρωτιόμαστε μετά γιατί πραγματικά δηλητηριάζεται η πολιτική σκηνή και γιατί στο τέλος της ημέρας αποφεύγουν οι πολίτες να ασχοληθούν με την πολιτική και δεν έχουν εμπιστοσύνη στο πολιτικό σύστημα.

Αναφορικά με τη δήλωση του κ. Τσακαλώτου για την μειωμένη αντιληπτική ικανότητα των στελεχών της ΝΔ

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα πρέπει επιτέλους να αποκαταστήσουμε την αληθή έννοια των λέξεων. Δυστυχώς στην Ελλάδα επειδή υπάρχει αυτού του τύπου η πολιτική αρένα έχουμε διολισθήσει σε ένα λόγο ο οποίος είναι αρκετά εχθροπαθής, υποβαθμιστικός. Πρέπει να αποκαταστήσουμε την πραγματική έννοια της πολιτικής. Αντιλαμβάνομαι ότι πολλές φορές υπάρχει ένας διαγκωνισμός πολιτικός ο οποίος οδηγεί σε εξάρσεις λεκτικές, σε βερμπαλισμούς θα πρέπει όμως να διατηρήσουμε ένα ήπιο επίπεδο και αυτό ισχύει για όλους. Ισχύει για την αξιωματική αντιπολίτευση που σήμερα φαίνεται να παράγει αυτού του τύπου το λόγο αλλά ισχύει και για όλες τις παρατάξεις που δραστηριοποιούνται.

Ερωτηθείς αν υπάρχουν σύμβουλοι που του λένε στον πρωθυπουργό να κάνει εκλογές το Σεπτέμβριο

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Ο καθένας μπορεί να κάνει την εκτίμησή του για το πώς είναι τα πράγματα, αν είναι σκόπιμο να υπάρξουν εκλογές, πότε θα πρέπει να υπάρξουν εκλογές κατά το σύνταγμα όμως ένας είναι εκείνος που αποφασίζει. Και εκείνος ο οποίος αποφασίζει είναι κατά απόλυτη διακριτική ευχέρεια ο πρωθυπουργός εφόσον υπάρχει ένας λόγος ο οποίος είναι εθνικού συμφέροντος και ο οποίος προβάλλεται. Αυτή τη στιγμή που μιλάμε θέλω να σας πω με κάθε βεβαιότητα ότι εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας. Δεν αισθάνομαι ότι η κυβέρνηση έχει αποδοθεί σε έναν προεκλογικό αγώνα όπως ακούω. Δεν υφίσταται αυτό.

Ερωτηθείς γιατί άνοιξε το θέμα των πρόωρων εκλογών ο Πρωθυπουργός μετά τη συνέντευξη του στο Capital

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν θέλω να διερμηνεύσω τον Πρωθυπουργό. Θα πρέπει να τηρούμε όλοι ένα μέτρο, το να κάνουμε την αμετροέπεια να προσπαθούμε να ερμηνεύσουμε τα λεγόμενα του Πρωθυπουργού δεν είναι κάτι που ταιριάζει σε εμένα τουλάχιστον. Εκείνο που θέλω να σας πω είναι ότι υπάρχουν λόγοι να πάμε σε εκλογές, για παράδειγμα να υπάρχει μια πολύ καθαρή θητεία μπροστά μας. Υπάρχουν λόγοι να το κάνεις αυτό, υπάρχουν και πολλοί περισσότεροι λόγοι να μην γίνουν εκλογές γιατί σήμερα έχουμε μια κυβέρνηση πολύ σταθερή, είναι πολύ συμπαγής, έχει την εμπιστοσύνη όχι μόνο του κοινοβουλίου αλλά έχει την εμπιστοσύνη και του ελληνικού λαού.

Ερωτηθεις ποιοι λόγοι βαραίνουν περισσότερο στην απόφαση για τις εκλογές αυτοί που λένε να πάμε ή αυτοί που λένε να μην πάμε σε εκλογές

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η απάντηση είναι πάρα πολύ σαφής, εμείς συνεχίζουμε τη δουλειά μας με προοπτική την ολοκλήρωση της θητείας μας. Ο προγραμματισμός μας και ο νομοθετικός και ο πολιτικός είναι για την ολοκλήρωση της θητείας μας εάν προκύψει το οτιδήποτε θα αξιολογηθεί αλλά σήμερα που μιλάμε εξακολουθούμε να κινούμαστε στη βάση της ολοκλήρωσης της θητείας και νομίζω ότι αυτό είναι εκείνο που θέλει και ο ελληνικός λαός. Βεβαίως καταλαβαίνω ότι υπάρχει ένας λεκτικός διαξιφισμός ο οποίος καλλιεργείται και από την αντιπολίτευση γιατί προσάπτετε στα δικά μας στελέχη την κουβέντα για τα προεκλογικά αλλά όταν έρχεται ο ίδιος ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης να λεει ότι θα πρέπει να πάμε σε αντιθεσμικές πρακτικές για να ξεκινήσουμε την προεκλογική περίοδο, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αυτό είναι ένα κλίμα το οποίο δεν συνάδει με την πραγματικότητα. Δεν είναι το ίδιο να μιλάει ο κάθε βουλευτής και να μιλάει ο αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης ή ο πρωθυπουργός.

Αναφορικά με το επαναλαμβανόμενο αίτημα του κ.Τσίπρα για εκλογές

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Αισθάνομαι ότι αυτή τη στιγμή βρίσκεται σε μια μάλλον εξαιρετικά δυσχερή θέση, όταν καταλαβαίνουμε ότι πανηγυρίζει η αντιπολίτευση για το γεγονός ότι δεν εξασφαλίζεται αυτοδυναμία από την κυβέρνηση άρα συνομολογείται το γεγονός ότι πέρα από κάθε αμφιβολία είναι πρώτο κόμμα η ΝΔ τρία χρόνια μετά τις εκλογές. Θα ήθελα να δείτε όλες τις κυβερνήσεις της μεταπολίτευσης που βρίσκονταν τρία χρόνια μετά την ανάληψη της εξουσίας. Αυτή τη στιγμή είναι η κυβέρνηση η οποία έχει την μικρότερη φθορά σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη, που συνεχίζει το έργο της, που στηρίζεται σε μια πάρα πολύ συμπαγή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και που έχει την εμπιστοσύνη του λαού.

Κληθείς να σχολιάσει τη δήλωση του κ. Ανδρουλάκη ότι είναι αλαζονικό αυτό που κάνει η ΝΔ να διεκδικεί την αυτοδυναμία και την πρότασή του να γίνει κυβέρνηση συνεργασίας από την πρώτη Κυριακή

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Θα φροντίσουμε κατά τα λεγόμενα του κ. Ανδρουλάκη να περιορίσουμε το ποσοστό μας για να μην εξασφαλίσουμε τότε αυτοδύναμη πλειοψηφία στη Βουλή. Υπάρχουν κανόνες του πολιτικού παιχνιδιού οι οποίοι είναι γνωστοί σε όλους, κάθε πολιτικός σχηματισμός επιδιώκει τη μεγιστοποίηση του δικού του πολιτικού μεριδίου και αυτό κάνει και η ΝΔ στηριζόμενη στο νωπό κυβερνητικό της έργο και στα πεπραγμένα της το να ερχόμαστε και να λέμε ότι είναι αλαζονικό να διεκδικούμε την εμπιστοσύνη του λαού επιτρέψτε μου να πω ότι αντιβαίνει στην ουσία της ίδιας της δημοκρατίας. Οι πολιτικοί σχηματισμοί λειτουργούν κατά τρόπο ώστε να διεκδικήσουν την εμπιστοσύνη του λαού Αυτή τη στιγμή όταν ερχόμαστε και λέμε ότι η απλή αναλογική δημιουργεί ένα ζήτημα κυβερνητικής σταθερότητας το κάνουμε ακριβώς για να τονίσουμε το γεγονός ότι σε μια περίοδο που η χώρα αντιμετωπίζει πολλαπλές κρίσεις η κυβερνητική σταθερότητα είναι ζητούμενο. Μια κυβέρνηση οφείλει να αντιδρά σήμερα με πάρα πολύ γρήγορα αντανακλαστικά δεν έχει την πολυτέλεια να πηγαίνει σε μακρόσυρτες διαβουλεύσεις στις οποίες βλέπετε ότι αυτή τη στιγμή δυστυχώς μπορεί να ταλανίζουν την Ευρώπη. Είναι νωπό το παράδειγμα της Γαλλίας, είναι νωπό το παράδειγμα της Βουλγαρίας. Εκείνο το οποίο θέλω να πω είναι ότι όχι μόνο εμείς δεν είμαστε αλαζόνες το αντίθετο μάλιστα. Ο ίδιος ο Πρωθυπουργός έχει τονίσει με κάθε ευκαιρία ότι εμείς θα αναζητήσουμε τις πολιτικές ευκαιρίες εφόσον ο λαός δεν μας κατατάξει σε αυτοδύναμη κυβέρνηση. Θα αναζητήσουμε τις συμμαχίες, το σύνταγμα είναι πάρα πολύ σαφές σε αυτό.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Είναι αδιανόητο σε ένα κοινοβουλευτικό πολίτευμα όπως το δικό μας το οποίο είναι ριζωμένο και εδραιωμένο στις συνειδήσεις των πολιτών και στο πολιτικό σύστημα να ερχόμαστε να λέμε ότι ο αρχηγός του πρώτου κόμματος δεν μπορεί να είναι πρωθυπουργός και αυτό να τίθεται ως όρος διαλυτικός για την οποιαδήποτε συνεργασία. Εάν θέλουμε να μπούμε σε μια κουλτούρα πολιτικών συναινέσεων και συμμαχιών θα πρέπει να αντιλαμβανόμαστε όλοι ότι εκείνος ο οποίος κερδίζει τις εκλογές με το πρώτο κόμμα έχει το πολιτικό δικαίωμα να ηγηθεί και της κυβέρνησης. Αυτό συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη. Το να ερχόμαστε σήμερα και να λέμε ότι θα τίθεται ως όρος απαγορευτικός το να συμμετέχει ο αρχηγός του μεγαλύτερου κοινοβουλευτικού κόμματος στην ηγεσία της κυβέρνησης κατά την άποψή μου αγνοεί τη βάση την ίδια του κοινοβουλευτισμού.

ΔΗΜ: Αν όμως αυτός ο όρος είναι αδιαπραγμάτευτος από το ΠΑΣΟΚ αυτό οδηγεί αναγκαστικά σε τρίτες εκλογές;

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν μπορώ να σας απαντήσω σε αυτό διότι είναι ένα σενάριο το οποίο ήδη αγνοεί τις δύο πρώτες εκλογές και τη δυναμική των πολιτικών συσχετισμών που θα αναπτυχθούν. Κατά την άποψή μου δεν μπορεί να γίνει δεκτή μια τέτοια τοποθέτηση η οποία θα αποκλείει τον δημοκρατικά εκλεγμένο αρχηγό του πρώτου κόμματος.

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η ευρεία αντιπροσώπευση, οι συμμαχίες δεν διαμορφώνονται μόνο στη βάση προγραμματικών συγκλίσεων, πολιτικών κομμάτων αποδεικνύεται στην καθημερινότητα ακόμη και από αυτοδύναμες κυβερνήσεις. Η συγκεκριμένη κυβέρνηση που υπάρχει σήμερα είναι πέρα από κάθε αμφιβολία η πιο αντιπροσωπευτική που είχαμε σε όλη τη διάρκεια της αντιπολίτευσης από την άποψη των στελεχών. Δεν νομίζω να αμφιβάλει κανείς για το γεγονός ότι ο ίδιος Πρωθυπουργός έχει επιλέξει στελέχη τα οποία προέρχονται από χώρους που είναι όμοροι αλλά δεν είναι εντός της ΝΔ. Ο πρωθυπουργός όταν πρόκειται να εξυπηρετήσει τον βασικό κανόνα της ακεραιότητας και της αξιοκρατίας δεν πρόκειται να κάνει κανέναν πολιτικό υπολογισμό. Επιλέγει εκείνους που κατά τη γνώμη του είναι οι αξιότεροι να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον ανεξαρτήτως από το που προέρχονται και ανεξαρτήτως εάν έχουν μια ιστορική διαδρομή και αυτό είναι κάτι το οποίο θα πρέπει να του πιστωθεί. Εάν θέλεις να αλλάξεις την πολιτική κουλτούρα της πολιτικής στεγανοποίησης, της μισαλλοδοξίας, της εχθροπάθειας θα πρέπει πρώτα από όλα να μάθεις να είσαι συμπεριληπτικός και ο πρωθυπουργός το έχει αποδείξει στην πράξη απολύτως αυτό.

Ερωτηθείς αν η Ελληνική Λυση είναι ένα όμορο κόμμα που θα μπορούσαν να συγκυβερνήσουν

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Με βάση τα πεπραγμένα της Ελληνικής Λύσης ήδη στη Βουλή είναι πολύ μακριά από τις βασικές θέσεις τις οποίες έχει εκφράσει η κυβερνηση της ΝΔ .

ΔΗΜ: Ποιο είναι πιο εύκολο να συγκυβερνήσετε με τον κ.Βελόπουλο ή με τον κ. Τσίπρα;

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Μου βάζετε να επιλέξω ανάμεσα στη Σκύλλα και τη Χάρυβδη ενδεχομένως αλλά εγώ εκείνο το θέλω να σας πω είναι ότι εμείς θα πάμε σε μια λογική προγραμματικών συγκλύσεων. Εμείς θέτουμε ως όρο την προγραμματική πολιτική και στην προγραμματική πολιτική νομίζω ότι όλοι συγκλίνουμε σήμερα, κάνεις δεν θέλει να βιώσει εκείνα τα οποία βιώσαμε το ’15-΄19. Και μιας και επανέρχεται στο προσκήνιο δυναμικά ο κ. Βαρουφάκης ως πόλος πιθανής συνεργασίας με το ΣΥΡΙΖΑ θέλω να σας πω ότι εκείνοι οι οποίοι έχουν δημιουργήσει τα μείζονα προβλήματα στη χώρα, εκείνοι οι οποίοι έκλεισαν τις τράπεζες, διακύβευσαν την πορεία της χώρας, μας χρέωσαν με ένα τρίτο αχρείαστο μνημόνιο, διακινδύνευσαν τη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας δεν θα είναι στο κάδρο την επόμενη μέρα.

Ερωτηθείς με ποια γραμμή θα πάει ο Πρωθυπουργός στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ σε ότι αφορά τα ελληνοτουρκικά

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Η τουρκική προκλητικότητα καταρχάς τίθεται σε όλα τα Φόρα, ήδη σήμερα έχουμε το ευρωπαϊκό συμβούλιο και έχουμε επίσης και το συμβούλιο για την ενταξιακή διαδικασία των χωρών των Δυτικών Βαλκανίων όπου ο πρωθυπουργός έχει θέσει τα ζητήματα, υπάρχει ήδη ένα προσχέδιο συμπερασμάτων του ευρωπαϊκού συμβουλίου που αναφέρεται στην τουρκική προκλητικότητα. Πριν από 20 μέρες είχαμε την έκθεση του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας όπου ρητά αναφέρεται η μη εποικοδομητική στάση της Τουρκίας και στο ζήτημα της Ελλάδας. Ο πρωθυπουργός εφόσον τεθεί ζήτημα από τον κ. Ερντογάν στη Σύνοδο του ΝΑΤΟ βεβαίως και θα απαντήσει. Εμείς τηρούμε μα στάση εχέφρονα πολιτικά έχουμε δίκαιο σε όλα όσα επικαλούμαστε, έχουμε το διεθνές δίκαιο με το μέρος μας, δεν χρειάζεται να φωνασκούμε, είμαστε σε μια κατάσταση ήρεμης αποφασιστικότητας αλλά δεν πρόκειται να αφήσουμε τίποτε αναπάντητο. Ο Πρωθυπουργός θα έχει μια αναλογική απάντηση σε ότι πει ο Τούρκος Πρόεδρος.

Ερωτηθείς αν ανησυχεί για το ενδεχόμενο ενός θερμού επεισοδίου μέσα στο καλοκαίρι

Γ.ΓΕΡΑΠΕΤΡΙΤΗΣ: Δεν φοβόμαστε αλλά πάντοτε αγρυπνούμε. Θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας για να έχουμε ένα ήσυχο καλοκαίρι και όλη η περίοδος να κυλήσει με ηρεμία. Δεν έχουμε ανησυχία αλλά είμαστε πάντοτε σε επαγρύπνηση.